Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Harish-Chandra

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Oct 1923

Kanpur, Uttar Pradesh, India

16 Oct 1983

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Harish-Chandra 's nënë ishte Satyagati Seth, i cili ishte bija e Seth avokati Ram Sanehi, dhe babai i tij ishte Chandrakishore që ishte një inxhinier civil. Chandrakishore kishin qenë të arsimuar në Kolegjin Inxhinierike Thomason në Roorkee, pastaj hyri Shërbimi indian e inxhinierëve dhe pjesën e parë të karrierës së tij ishte:

... shpenzuar në fushë, zakonisht mbi kalë, inspektimin dhe mirëmbajtjen pritat e rrjetit të gjerë të kanaleve në rrafshin e veriut.

Që Harish-babai Chandra e kaluar shumicën e kohës së tij që udhëtojnë nëpër vend inspektimit kanaleve, Harish-Chandra kaluar shumicën e jetesës së tij fëmijërisë në shtëpinë e gjyshit të tij, nënës në Kanpur. Ram Sanehi Seth ishte një njeri i pasur me një shtëpi të madhe e cila ishte në shtëpi për shumë nga të afërmit e tij. Harish-Chandra, pavarësisht qenë një fëmijë tepër i dobët, ka nganjëherë kalojnë kohën e udhëtimit me babain e tij. Edukimi i tij u trajtua nga familja si e rëndësi të madhe:

Një mësues u pajtua, dhe ka qenë vizita nga një mjeshtër vallëzimi dhe një mësues muzike. Në moshën nëntë ai ishte regjistruar, të rinj se schoolmates e tij, në klasën e shtatë. Ai përfundoi Kisha Krishti Shkolla e mesme në katërmbëdhjetë, dhe mbeti në Kanpur për kolegj të ndërmjetme, të cilat ai përfundoi në gjashtëmbëdhjetë ...

Më pas, ai ndoqi Universitetin e Allahabad. Këtu ai studjoi fizikë teorike, ky drejtim është rezultat i leximit Parimet e Mekanikë kuantike nga Dirakut të cilën ai e gjeti veten në bibliotekë universitare. Ai u dha një B.Sc. në vitin 1941, atëherë një diplomë master në 1943. Harish-Chandra punuar si një hulumtues pasuniversitare për problemet në fiziken teorike nën Homi Bhabha, në Institutin Indian të Shkencës në Bangalore në jug të Indisë. Bhabha kishte qenë një student i Dirakut në 1930. Harish-Chandra filloi botimin gazeta në fizikën teorike, ndërsa në Bangalore, dhe ai botoi një çift të letrave të përbashkëta me Bhabha zgjeruar disa nga Dirakut 's rezultate. Për gjashtë muajt e parë ai kaloi në Bangalore ai ka jetuar me Dr Kale, një botanist nga Allahabad, dhe gruaja e tij i cili kishte mësuar Harish-Chandra frëngjisht kur ai ishte një universitare. Kales kishte një Lalitha bijë, e cila në këtë kohë ishte një vajzë e re, por rreth tetë vjet më vonë në 1952 ai u kthye nga Shtetet e Bashkuara në Indi dhe ka martuar Lalitha.

Bhabha dhe Harish-mësues Chandra së, KS Krishnan në Universitetin Allahabad, e rekomanduar atë për të Dirakut për punë kërkimore në Kembrixh të cilat do të çojë në Ph.D. grada. Në 1945 Harish-Chandra shkoi në Gonville dhe Caius College, Cambridge, ku ai studioi për doktoraturë e tij nën Dirakut 's mbikëqyrje. Megjithatë Harish-Chandra pa relativisht pak i eprorit të tij, duke ndjekur deri Dirakut 's gjatë leksionit kur ai e kuptoi se Dirakut ishte në thelb leximi nga një nga librat e tij. Ai shkroi se Dirakut u (shih për shembull):

... shumë i butë dhe i butë dhe akoma më tepër i ftohtë dhe të largët. ... [Unë vendosa] Unë nuk duhet të shqetësojë atë shumë dhe shkoi për të parë atë rreth një herë çdo afat.

Gjatë kohës së tij në Kembrixh ai filloi të lëvizin larg nga fizika dhe u bë më i interesuar në matematikë të ndjekur kurse leksion të Littlewood dhe Hall. Ai gjithashtu mori pjesë në një leksion nga pauli dhe vuri në dukje një gabim në pauli 's work. Dy do të bëhen miqtë e jetës të gjatë. Harish-Chandra fituar shkallën e tij në 1947 për tezën e tij përfaqësime Zot i pakalueshëm i grupit Lorencit në të cilën ai jep një klasifikim të plotë të përfaqësimit të pakalueshëm unitar i SL (2, C).

Dirakut vizitoi Princeton për vitin 1947-48 dhe Harish-Chandra shkoi në Shtetet e Bashkuara me të, duke punuar si asistent i tij gjatë kësaj kohe. Megjithatë ai u ndikua shumë nga matematikanet kryesor Weyl, Artin dhe Chevalley që punonin atje. Ishte gjatë këtij viti në Princeton se ai më në fund vendosi se ai ishte një matematikan dhe jo një fizikant. Ai më vonë shkroi (shih për shembull):

Së shpejti pasi që vijnë në Princeton u bëra i vetëdijshëm se puna ime në grup Lorencit u bazuar në argumente disi të dobët. I kishte manipuluar me naivitet operatorët e pakufizuar pa paguar asnjë vëmendje për domenet e tyre të këtij përkufizimi. Unë një herë u ankua për Dirakut për faktin që provat e mia nuk ishin rigoroze dhe ai u përgjigj, "Unë nuk jam i interesuar në prova, por vetëm në atë që natyra ka." Kjo vërejtje konfirmoi bindjen time në rritje që nuk kanë kuptim misterioz i gjashtë që ishte e nevojshme në mënyrë që të ketë sukses në fizikë dhe unë shpejt vendosi të shkojë mbi në matematikë.

Pas Dirakut kthye në Kembrixh, Harish-Chandra mbetur në Princeton, për një vit të dytë. Ai kaloi 1949-50 në Harvard ku ai ishte i ndikuar nga Zariski. Periudhën 1950-1963, kaloi në Universitetin Kolumbia, Nju Jork, ishte më produktiv e tij. Gjatë kësaj kohe ai ka punuar në përfaqësitë e grupeve të gënjej semisimple. Gjithashtu gjatë kësaj periudhe ai kishte kontakt të ngushtë me Weil. Kur themi se ai kaloi vitet 1950-63 në Universitetin e Kolumbias, ne me të vërtetë do të thotë se ai ishte në fakultet atje për këtë periudhë, por është e drejtë të thuhet se ai ka kaluar periudha të gjata në institucione të tjera. Ai kaloi 1952-53 në Institutin Tata në Bombei dhe që ishte gjatë këtij viti se ai u martua me Lalitha Kale (i njohur shpesh si Lily); ata kishin dy vajza:

Lily ... me frymërat e mirë, bujare dashuri, durim, dhe të gjithë-u në kompetencë raundin e përkëdhel atë për tridhjetë vjet.

Ai kaloi 1955-56 në Institutin për Advanced Study at Princeton, 1957-58 si një tjetër Guggenheim në Paris, ku ai ishte në gjendje për të punuar me Weil dhe dy shpesh u ecin së bashku. Ai ishte një tjetër, Sloan në Institutin për Advanced Study 1961-1963.

Në Harish-Chandra citohet të ketë thënë se ai beson se mungesa e tij të së kaluarës në matematikë ishte në një mënyrë të përgjegjëshme për risi e punës së tij:

Kam menduan shpesh mbi rolet e njohuri apo përvojë, nga njëra anë, dhe imagjinatës apo intuita, në të tjera, në procesin e zbulimit. Unë besoj se ka një konflikt të caktuar themelore midis dy, dhe njohurive, duke mbrojtur kujdes, tenton të pengojnë fluturimin e imagjinatës. Prandaj, një naiveté caktuar, pangarkuar me urtësi konvencionale, nganjëherë mund të jetë një aset pozitiv.

Armand Borel përshkruan disa nga kontributet e Chandra Harish-në. Schwermer komente se puna, si dhe atë që vijon është marrë nga këto komente:

Një përshtypje ka të Harish punë Chandra si një e tërë është një nga cohesiveness habitshme dhe uniformitetit. Interesat e tij kryesore sillej rreth teorisë përfaqësimin e grupeve të zvogëlues dhe analiza harmonike mbi këto grupe dhe hapësira lidhen e tyre homogjene. Megjithatë Harish-Chandra bërë disa përpjekje për të marrë në gjeometrinë algjebrike apo teori numër.

Ai ka ndërtuar një teori themelore të përfaqësimit të grupeve të gënjej dhe algebras gënjej, përkatësisht të analizave harmonik në këto grupe dhe hapësirat e tyre homogjene. Ishte Harish-Chandra i cili shtrihet koncepti i një karakter të përfaqësimit të fundme-dimensionale të grupeve të gënjej semisimple në rast përfaqësime-dimensionale të pafundme, ai provoi një analoge të Weyl 's formulë karakter.

Disa nga kontributet e mëdha nga Harish Chandra punë mund të veçohen: përcaktimin e qartë të masës Plansherelit për grupe semisimple, përcaktimi i përfaqësime seri pjesësh të veçanta, rezultatet e tij në serinë Eisenstein dhe në teorinë e formave automorphic, filozofia "e tij e majë forma ", pasi ai e quajti atë, si një parim udhëzues për të patur një pikëpamje të përbashkët të dukurive të caktuara në teori përfaqësimin e grupeve të zvogëlues në një kuptim mjaft të gjerë, duke përfshirë jo vetëm grupet e vërtetë gënjej, por p grupe-grupe mbi adic ose Adele unaza. Puna e tij shkencore, duke qenë një sintezë të analizave, algjebër e gjeometri, është ende e ndikimit të qëndrueshme.

Harish-Chandra punoi në Institutin e Studimit të Avancuara në Princeton nga 1963. IBM Ai u emërua-von Neumann Profesor në vitin 1968.

Ai vdiq nga një atak në zemër në fund të një jave konferencë të gjatë në Princeton, që ka vuajtur më parë nga tre sulme në zemër, e parë që në vitin 1969 dhe e tretë në vitin 1982. Në tetor 1983 një konferencë për nder të Armand Borel u mbajt në Princeton:

... për javën e konferencës, [Harish-Chandra's] forcë dhe fuqi rinkonfirmuar veten. Princeton e ngrohtë, vjeshtë mbizotëronte mot i qartë dhe në mes leksione në konferencë, në një lëndinë ose një tarracë të Institutit, ai ishte qendër e një turme të gjallë, duke shprehur pikëpamjet e tij në një larmi temash. Më e diel 16 tetor, ditën e fundit të konferencës ai dhe Lily kishte shumë prej pjesëmarrësve në shtëpinë e tyre. Ai ishte një mikpritës e gazuar. Në pasditen e vonë, pasi mysafirët ishte larguar, ai shkoi për shëtitje e tij të zakonshme, dhe kurrë nuk u kthyen të gjallë.

Harish-Chandra marrë shumë çmime në karrierën e tij. Ai ishte anëtar i Shoqërisë Mbretërore (1973), një anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) (1981), Akademia e Shkencave dhe indian indian Shkencave Akademia Kombëtare (1975). Ai fitoi çmimin e Cole nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1954 për letrat e tij në përfaqësitë e algebras Gënjeshtra semisimple dhe grupet, dhe veçanërisht për letër e tij mbi disa aplikimeve të algjebër universale enveloping e një algjebër Gënjeshtra semisimple të cilën ai e kishte publikuar në transaksionet e American Mathematical Society in 1951. Në vitin 1974, ai mori Medaljen e Ramanujan nga indian Akademia Kombëtar i Shkencës. Ai dha grada nderi nga Delhi University (1973) dhe Yale University (1981).

Duke qenë si një fizikan dhe matematikan është interesante për të parë Harish pamje Chandra e marrëdhëniet e tyre. Kjo është përshkruar bukur në:

Edhe pse ai ishte i bindur se mënyra shumë e matematikan i mendimit penguar atë nga comprehending thelbin e fizikës teorike, ku, ai ndjeu, intuitë e thellë dhe jo të logjikës triumfuar, dhe skeptik për ndonjë matematikan i cili presupozohet te përpjekje për të kuptuar se, ai ishte edhe më shumë paduruar me ato Matematikanë në të cilin një simpati për fizikë teorike u mungon, një dështim i atribuohen në mënyrë të veçantë në shkollë frëngjisht e 1950 s.

Karakterin e tij është përshkruar në:

... ai ishte i gjatë, burrë i pashëm, i cili ishte i rezervuar deri diku, por që posedonin një mirësjellje formale që nuk e fshehin thellësinë e ndjenjave të tij dhe mendimit. Në vitet e tij e hershme ai pëlqente të bojës dhe më vonë shprehu një simpati për Impressionists frëngjisht. ... Një nga kolegët e tij sugjeroi se Harish-Chandra mbijeton në punën e tij, e cila pasqyrohet me besnikëri personalitetit të tij: intensive, larta, dhe pa kompromis.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland