Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Godfrey Harold Hardy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Feb 1877

Cranleigh, Surrey, England

1 Dec 1947

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

GH çartur 's babai, Is-hakun çartur, ishte administrator dhe një mjeshtër arti në shkollë Cranleigh. Shkolla e Trajnimit Sofia nëna e tij kishte qenë një mësues në Teacher Lincoln's. Të dy prindërit kanë qenë shumë të zgjuar me disa aftësive matematikore, por, që vijnë nga familje të varfra, nuk kishte qenë në gjendje të kemi një arsim universitar. Hardy (ai ishte i njohur gjithmonë si çartur me përjashtim të një ose dy miq të ngushtë i cili e quajti atë Harold) ishte i pranishëm shkollë Cranleigh deri në moshën dymbëdhjetë me sukses të madh:

Prindërit e tij e dinte se ai ishte mrekullisht zgjuar, dhe kështu bëri ai. Ai erdhi krye të klasës së tij në të gjitha lëndët. Por, si pasojë e ardhjes të lartë të klasës së tij, ai kishte për të shkuar në para të shkollës për të marrë çmime, dhe se ai nuk mund të mbajnë.

Çartur nuk duket të ketë pasionin për matematikën që Matematikanë shumë përvojë kur rinj. Çartur vetë shkruan në:

Unë nuk e mbani mend që ka ndjerë, si një djalë, çdo pasioni për matematikën, dhe nocione të tilla siç mund të ketë pasur të karrierës e një matematikan ishin larg nga fisnik. Mendova se e matematikës në lidhje me provimet dhe bursa: Doja të rrahin djem e tjera, dhe kjo duket të jetë mënyra në të cilën unë mund ta bëjë këtë më me vendosmëri.

Në të vërtetë ai ka fituar një bursë për të Winchester College në 1889, duke hyrë Kolegji vitin e ardhshëm. Winchester ishte shkolla më të mira në Angli për trajnim matematikore akoma, pavarësisht nga të pranuar më vonë në jetën që ai kishte qenë mirë të arsimuar atje, çdo gjë çartur papëlqyeshme për shkolla të tjera të trajnimit akademik se ai ka marrë. Ashtu si të gjitha shkollat publike se ishte një vend i përafërt për një djalë të dobët, i turpshëm si çartur. Është e rëndësishme që edhe pse ai kishte një pasion për lojëra topin në përgjithësi dhe kriket në veçanti, ai nuk ishte coached në sport në Winchester. Disi ai nuk arriti të marrë pjesë plotësisht në aktivitetet jo-akademike.

Ndërsa në Winchester çartur fitoi një bursë për të hapur Trinity College, Cambridge, që ai hyri në 1896. Në Kembrixh Hardy ishte caktuar për më të famshme Webb trajner RR. Ai e kuptoi shpejt se pika e trajnimit ishte thjesht për të arritur shenjat më të mirë të mundshme në provimet duke mësuar të gjitha truket e tregtisë. Ai ishte i tronditur për të zbuluar se Webb nuk ishte i interesuar ne subjektin e matematikës, vetëm në truket e provimeve.

Shkurtimisht çartur menduar se ai mund të ndryshojë historinë e temave dhe studim në vend. Sidoqoftë, ai arriti të ndryshojë trajnerin e tij për të AEH shumë. Çartur shpreh mirënjohjen e tij për të Dashuri në:

Sytë e mi ishin hapur parë nga Profesor Dashuria, i cili e parë mësoi mua disa terma dhe dha mua konceptim tim të parë serioze të analizës. Por borxhi i madh që unë detyrohem të tij ishte këshilla e tij për të lexuar Jordan 's "Cours d'analizojnë" dhe unë nuk do të harroj mahnitje me të cilën kam lexuar se puna e shquar, frymëzim e parë për Matematikanë kaq shumë e brezit tim, dhe mësuar për herë të parë si kam lexuar se çfarë do të thotë me të vërtetë matematike.

Hardy ishte vendosur si kujdestar kuajsh katërt në Tripos matematike e 1898, një rezultat i cili vazhdoi të fyejnë atë për të, pavarësisht nga ndjenja se sistemi ishte shumë budalla, ai ende mendonte se ai duhet të ketë dalë në krye. Çartur u zgjodh shokët e Trinitetit në vitin 1900 pas, në 1901, ai u dha një çmim Smith së bashku me JH Jeans "me vlerë të papërcaktuar të afërm.

Periudhën e ardhshme të karrierës së çartur ishte deri në 1911 kur, si shkruan në Burkill, ai:

... shkruajtur shumë gazeta në konvergjencë e seri dhe integrals dhe aleate tema. Edhe pse kjo punë krijuar reputacionin e tij si një analist, shërbimi i tij më i madh në matematikë në këtë periudhë të hershme është një kurs i matematikës pastër (1908). Kjo punë ishte e para ekspozitë rigoroze në anglisht e numrit, funksionin, kufi, dhe kështu me radhë, për të përshtatur universitare, dhe kështu është shndërruar mësimdhënies universitare.

Kjo ishte një periudhë e cila çartur shkruajtur veten:

I shkroi një marrëveshje e madhe ... por shumë pak të ndonjë rëndësi, nuk janë jo më shumë se katër nga pesë letra të cilat unë mund të kujtoj akoma me disa kënaqësi.

Vlen të përmendet në këtë pikë se Hardy ishte një njeri i mrekullueshëm i ndershëm, dhe në veçanti ai ishte shumë i ndershëm në lidhje me aftësitë e tij, anët e forta dhe dobësitë.

Një ndryshim i madh në punën e çartur të ndodhi në 1911 kur ai filloi bashkëpunimin e tij me JE Littlewood e cila do të kaluar 35 vjet. Pastaj në fillim të 1913 ai mori Ramanujan 's letrën e parë nga India e cila ishte e dytë për të filluar bashkëpunimin e tij të mëdha. Nga koha Luftës së Parë Botërore ka filluar në 1914, Ramanujan ishte në Kembrixh dhe kjo lehtësim për çartur çfarë do të ishte një periudhë shumë e vështirë.

Littlewood majtë Kembrixh për shërbimin e luftës në artileri Royal. Çartur vullnetarë për shërbimin e luftës, por u hodh poshtë për arsye mjekësore. Megjithatë shikime çartur për luftë lënë atë në kundërshtim me shumicën e kolegëve të tij në Kembrixh. Ai kishte respekt të madh për Gjermani:

... kishte një ndjenjë të fortë për Gjermaninë. Gjermania kishte, pasi të gjitha, është forcë e madhe edukimin e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Për Evropën Lindore, në Rusi, në Shtetet e Bashkuara, ajo ishte universitetet gjermane e cila kishte mësuar kuptimin e hulumtimit. ... në shumicën e respekton kulturën gjermane, duke përfshirë edhe mirëqenien e vet shoqërore, duket se atë më të larta se tij. ... Çartur, si Russell ... nuk besoj se lufta duhet të ketë qenë luftuar. Më tej, me mosbesim e tij i ngjyer e politikanëve anglisht, ai mendonte bilancin e gabuar ishte në anën e anglisht.

Thellësisht të pakënaqur në Kembrixh, mori çartur mundësi për të lënë në 1919 kur ai u emërua si profesor Savilian të gjeometrisë së në Oxford. Këto ishin në mënyra shumë viteve kur ai ishte lumtura dhe vitet kur ai prodhuar matematikës e tij më të mirë në bashkëpunim me Littlewood. Ky bashkëpunim u arrit gjatë një periudhe kur Littlewood ishte në Kembrixh dhe çartur ishte në Oksford, duke e bërë një stërvitje të përbashkët hulumtuese mjaft vështirë logjistike. Si çartur shkroi në:

Unë isha në të mirë time në dyzet pak kaluar, kur isha profesor në Oksford.

Pavarësisht nga sfondi i tij dhe qëndrimet e ka mbajtur, çartur preferuar varfër dhe në pozitë të pafavorshme me ato që ai e quajti 'të mëdha fund të dyfishtë' që përfshinin:

... besim, lulëzon, borgjez imperialiste angleze. Emërtim përfshirë peshkopët më të madhe, drejtorët e shkollave, gjyqtarët, dhe të gjithë politikanët, me përjashtim vetëm të Lloyd George.

Ai nuk kishte zgjedhur për të jetuar në dhomat më të mirë, ndërsa në Kembrixh, dhe Hilbertit ishte i shqetësuar që nuk ishte i çartur duke u trajtuar si duhet që ai i shkroi Master i Kolegjit vënë në dukje se matematikani më të mira në Angli duhet të ketë dhoma të mira. Megjithatë, çartur nuk mendoj në këtë mënyrë. Ai mbajti një zyre të sindikatave për dy vjet (1924-26) si President i Shoqatës së punëtorëve shkencorë. Në një kohë kur ajo u duk e vështirë për të bërë këtë, Hardy i pëlqente në mënyrë të barabartë të dy Shtetet e Bashkuara dhe Rusia. Ai kaloi vitin akademik 1928-29 në Princeton, në një shkëmbim me Veblen, i cili vitin e kaluar në Oksford.

Pavarësisht që është i pakënaqur në Kembrixh, çartur u kthye në karrige Sadleirian atje në vitin 1931, kur Hobson në pension. Borë në çartur thotë se u kthye në Kembrixh për dy arsye, së pari se ai ende konsiderohet si Kembrixh qendër të matematikës anglisht dhe karrige Sadleirian karrige shquar matematikës në Angli, dhe së dyti, se ai mund të mbajë dhoma e tij në College në Kembrixh, ndërsa ky ishte nuk është e mundshme në Oksford. Për të çartur e pamartuar, kjo mbajtën një tërheqje si ai filloi të shikojnë drejt moshën e vjetër.

Interesat e çartur të mbuluar tema shumë e matematikës të pastër - analiza Diophantine, mbledhje të ndryshme seri, seri Furierit, funksion Zeta Riemann, dhe shpërndarja e primes. Bashkëpunimin e tij të gjatë me Littlewood prodhuar matematikë të cilësisë më të lartë. Ajo ishte një bashkëpunim në të cilën çartur pranoi s madhe Littlewood 'aftësitë teknike, matematikore, por në të njëjtën kohë çartur sjellë talentet e madhe njohuri matematikore dhe një aftësi të madhe për punën e tyre të shkruar në letrat me qartësi të madhe.

Edhe më të shquar ishte çartur bashkëpunim me Ramanujan. Çartur menjëherë dalloi Ramanujan 's gjeniale nga një dorëshkrim dërguar atij nga Ramanujan nga India në 1913. Dy matematikanë të tjerë të lartë klasës kishin dështuar më parë në vend gjeni. Çartur solli Ramanujan në Kembrixh dhe ata ka shkruajtur pesë gazeta të shquar së bashku.

Kjo nuk ishte vetëm me Littlewood dhe Ramanujan që çartur bashkëpunuar. Ai ishte një bashkëpunëtor natyral i cili gjithashtu shkruante dokumente të përbashkët me Titchmarsh, Ingham, Edmund Landau, Pólya, EM Wright, WW Rogosinski dhe Marsel Riesz.

Hardy ishte një matematikan i pastër i cili shpreson se matematika e tij nuk mund të zbatohet. Megjithatë në vitin 1908, pranë fillim të karrierës së tij, ai dha një ligj i përshkruar si përmasat e tipare dominante dhe largues gjenetik do të futem në një popullsi të madhe. Çartur konsiderohet ajo e parëndësishme, por ajo ka provuar me rëndësi të madhe në grupin e shpërndarjes së gjakut.

Nuk ishte vetëm një pasion në jetën e tjera se sa matematikë çartur dhe se ishte kriket. Në fakt, për shumicën e jetës së tij ditën e tij, të paktën gjatë sezonit kriket, do të përbëhet nga mëngjesi gjatë të cilit lexoi Times studiuar rezultatet kriket me interes të madh. Pas mëngjes ai do të punojë në hulumtimet matematikore e tij nga 9 deri më 1. Pastaj, pas një drekë dritë, ai do të ecin poshtë në tokë kriket universitetit për të parë një lojë. Në pasditen e vonë ai do të ecin ngadalë tek dhoma e tij në Kolegjin. Atje ai mori darkë, të cilën ai pasoi me një gotë verë. Kur kriket nuk ishte në sezon, ai ishte rezultatet Australian kriket ai do të lexoni në Times dhe ai do të luante tenis vërtetë në pasdite.

Hardy ishte i njohur për eccentricities e tij. Ai nuk mund të durojnë Fotografia e tij ka marrë vetëm pesë fotografive janë të njohura të ekzistojë. Ai urrente edhe pasqyra dhe veprimin e tij të parë për të hyrë ndonjë dhomë hoteli ishte për të mbuluar çdo pasqyrë me një peshqir. Ai gjithmonë ka luajtur një lojë argëtuese për përpjekje për budalla Perëndia (i cili është gjithashtu mjaft e çuditshme që ai pretendonte të gjithë jetën e tij nuk do të besojnë në Zot). Për shembull, gjatë një udhëtimi në Danimarkë ai i dërgoi përsëri një kartolinë duke pohuar se ai kishte provuar hipoteza Riemann. Ai arsyetoi se Zoti nuk do të lejojë të zhytet në barkë udhëtimin e kthimit dhe t'i japë atij të njëjtën famë që Fermat e kishte arritur me "Teorema e tij të fundit".

Një tjetër shembull i tij duke u përpjekur të mashtrojë Perëndinë ishte kur ai shkoi në kriket ndeshje ai do të marrë atë që ai e quajti anti "e tij-bateri Zotit". Ky përbëhej nga sweaters trasha, një çadër, gazetat matematikore për arbitër, provim studenti Scripts etj Teoria e tij ishte që Perëndia do të mendojnë se ai pret shiun për të ardhur në mënyrë që ai më pas mund të merrni më me punën e tij. Që çartur menduar se Zoti do të ketë më pas dielli shndrit gjatë gjithë ditës për të pavarësisht tij, ai do të jetë në gjendje të gëzojnë kriket në kohë e mirë të përsosur.

Si Lufta e Parë Botërore ka qenë e dhimbshme për të çartur, Lufta e Dytë Botërore ishte njëlloj kaq. Ai kishte mbetur mrekullueshëm të reja në mendjen dhe trupin si deri më 1939 kur, në moshën 62, ai kishte një sulm në zemër. Kompetencat e shquar e tij mendore filluan të lënë atë dhe sportive që ai kishte dashur të marrë pjesë në dorë deri atëherë u bë i pamundur. Ai ishte i mbushur me zemërim se Evropa kishte hyrë përsëri çmenduri të luftës. Megjithatë, Hardy ishte një dhuratë të mëtejshme për të lënë të botës, pra një apologji Matematikanë që ka frymëzuar shumë drejt matematikës.

Libri i çartur është një falje Matematikanë është shkruar në vitin 1940. Kjo është një nga përshkrimet më të gjallë se si një matematikan mendon dhe kënaqësinë e matematikës. Por, libri është i më shumë, si bora shkruan në:

Një falje Matematikanë është, nëse lexohet me vëmendje tekstual që meriton, një libër i bezdisshëm trishtim. Po, kjo është e mprehtë dhe e mprehtë me frymërat e intelektual të lartë: po, qartësia kristaltë dhe sinqeritet janë ende aty, po, ai është testamenti i një artisti krijues. Por është gjithashtu, në një mënyrë understated stoik, një vajtim i pasionuar për fuqitë krijuese që përdoret për të dhe se nuk do të vijë përsëri. Unë e di asgjë si ai në gjuhën: pjesërisht sepse shumica e njerëzve me dhuratë letrare për të shprehur një keqardhje të tillë nuk vijnë të mendojnë se: është shumë e rrallë për një shkrimtar që të kuptojnë, me mbyllje të së vërtetës, se ai është absolutisht mbaruar.

Një citat vijuese nga matematikanet falje () jep një ide të qartë të mendimeve çartur për në matematikë:

Model matematikan's, si ato të piktorit apo poeti, duhet të jenë të bukur, ide, si ngjyrat apo fjalë, duhet të përshtaten së bashku në një mënyrë të harmonishme. Nuk ka asnjë vend të përhershëm në botë për matematikën shëmtuar.

Nga koha e luftës përfundoi në 1945 shëndetësor çartur ishte dështim i shpejtë. Ai longed të jetë krijuese përsëri, për shkak se ishte e gjitha që rëndësi me të vërtetë të tij në jetë, por ai e dinte se krijimtaria e tij ishte zhdukur dhe se ai u bë shumë në depresion. Me 1946 ai vetëm mund të arrij, duke marrë rides taksi, disa hapa të shkurtër do ta bëjë atë të frymëmarrjes. Në verën e hershme të 1947 ai u përpoq të marrë jetën e tij duke marrë një dozë të madhe të barbiturates. Ai mori aq shumë, megjithatë, se ai ishte i sëmurë dhe mbijetuan. Borë shkruan:

Në shtëpi pleqsh Evelyn, Hardy ishte shtrirë në shtrat. Si një kontakt të farsë, ai kishte një sy të zi. Vjella nga droga, ai e kishte goditur kokën e tij në pellgun WC. Ai ishte vetë-tallës. Ai kishte bërë një rrëmujë e saj. ...

Ai fliste pak, gati çdo herë e pashë atë, për vdekjen. Ai e donte atë. Nuk ka frikë se: çfarë u ka frikë në të qenët një hiç? Stoicizëm e vështirë e tij intelektual kishte ardhur prapa. Ai nuk do të përpiqej të vriste veten përsëri. Ai nuk ishte i mirë në atë. Ai ishte i përgatitur për të pritur. Me një mospërputhje të cilat mund të kenë vuajtur tij - sepse ai ... besonin në racional në një masë që kam menduar të paarsyeshme - ai tregoi një kureshtje të dendur hypochondriac për simptomat e tij.

Çartur pranuar nderon shumë për punën e tij. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1910, ai mori Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1920 dhe Silvester Medaljen e Shoqërisë në vitin 1940:

... per kontributin e tij të rëndësishme në shumë degë të matematikës të pastër.

Ai gjithashtu ka marrë Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1947:

... për pjesën e tij të shquar në zhvillimin e analizës matematike në Angli gjatë tridhjetë viteve të fundit.

Mësuar çartur i çmimit vetëm disa javë para vdekjes së tij.

, Ai është përshkruar si më poshtë:

Ai personifikuar ide popullor i mungon-mendje profesor. Por ata që formuan idenë se ai ishte thjesht një mendje mungon-profesor do të marrin një goditje në bisedë, ku ai shfaqet vitalitet mahnitshme në çdo subjekt nën diell. ... Se ai ishte i interesuar në lojë e shahut, por ishte në mëdyshje sinqerisht nga diçka në natyrën e saj që dukej të hyjë në konflikt me parimet e tij matematikore.

Ai ishte kryetar i Shoqërisë matematike Londër 1926-1928 dhe përsëri 1939-1941. Ai mori Morgan De Medaljen e Society in 1929.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland