Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Stirling Hamilton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 March 1788

Glasgow, Scotland

6 May 1856

Edinburgh, London

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Uilliam Hamilton 's Elizabet Stirling ishte nëna dhe babai i tij, profesor i anatomisë në Universitetin e Glasgout, u emërua Uilliam Hamilton. William, subjekt i kësaj biografi, ishte një vit më i vjetër se vëllai i tij, Tomas, dhe në 1790 William Hamilton i lartë i vdekur dhe Elizabeth duhej të sjellë deri dy djem të rinj të saj. Ajo:

... ishte plotësisht e barabartë me detyrë, nuk ka dëshmi se familja ndjerë ndonjëherë ose ankth financiar apo mungesa e dorës së një të atit.

William ishte edukuar në një shumëllojshmëri të skocez dhe shkollave angleze para se të hyjnë në Universitetin e Glasgout, kur ai ishte 12 vjeç për të studiuar greqisht dhe latinisht. Në këtë kohë Universitete skocez konkuroi me shkolla për nxënësit më të aftë kështu që nuk është për t'u habitur që ai hyri në universitet në një moshë të tillë të rinj. Ai vazhdoi të studiojë logjikë dhe filozofi morale para se të hyjë në Glasgow Universitetin e Edinburgut në 1806 për të studiuar mjekësi.

Në 1807, pasi që është dhënë ekspozitë Snell, Hamilton matriculated në Balliol College, Oxford. Raportet Veitch se në vitin 1810 e tij:

... ekzaminerët ishin të habitur këtë në dituri e tij se ata mbajtur një listë të asaj që ata e kishin shqyrtuar atë.

Ai u dha një diplomuar në 1811, por ai nuk ka marrë një miqësi, dhe u kthye drejt Edinburgut. Tjerët që dukej shumë më pak të aftë marrë bursa dhe miqtë e tij të fajësohet mungesa e tij të suksesit në unpopularity e Sicilianu në Oksford. Ryan, sidoqoftë, sugjeron se në fakt ai nuk mund të ketë qenë të diskriminimit racor, por në vend:

... nga ana personale, Hamilton ishte agresiv dhe i vetëdijshëm në diskutim, dhe në një universitet që u cilësitë letrare të klasikët më seriozisht se sa cilësitë e tyre filozofike, dituri e tij mund të dukeshin më të vështirë se sa tërheqëse.

Kthehu në Edinburg Hamilton u bashkua me profesionin ligjor të bëhet një avokat. Kjo nuk ishte një profesion që e lejuan atë të përdorë talentin e tij, dhe në aspekte të tjera ai mungonte talentet e cila do ta sjellë atë sukses si një avokat që ai ishte një kryetar të dobët publik. Ai u bë 9 Baronet e Preston dhe Fingalton pas një kostum ligj në 1816. Nga kjo kohë ai ra në emrin e tij mes të Stirling dhe e quajti veten Sir William Hamilton i Preston dhe Fingalton, baronet.

Në 1821 Hamilton u emërua profesor i historisë në Universitetin civile në Edinburg, por nga 1829 ai filloi të bëhej i njohur si filozof, kur ai botoi një artikull në Edinburg Review që diskutuan idetë e Kantit. Artikuj të mëtejshme Shqyrtimi filozofik në Edinburg më tema të tilla si filozofi e perceptimit kushtëzuar,, dhe logjikës rritur reputacionin e tij. Në 1836 Hamilton u bë profesor i logjikës dhe metafizikën në Universitetin e Edinburgut, duke i dhënë leksionin e tij të parë më 21 nëntor. Hamilton ishte një nga të parë në një seri të logicians britanik për të krijuar algjebër e logjikës dhe futi kuantifikim 'e kallëzues. Boole, De Morgan dhe venn pas tij, por Hamilton ka ndihmuar këtë zhvillim dhe të fillojnë punën e tij, edhe pse nuk e thellë e madhe, e influencuar Boole për të prodhuar një sistem shumë më të sofistikuara. Mjerisht, megjithatë, Hamilton De Morgan deklaroi se ishte fajtor për plagjiaturë që ishte një sugjerim qesharake.

Një aspekt i rëndësishëm është se Hamilton stimuluar një interes në metafizikë dhe futi Kant dhe filozofëve të tjerë gjermanë për publikun britanik. Mungesat e tij si një kryetar publike do të thotë se stili i tij pedagog nuk ishte veçanërisht i mirë. Kjo është diskutuar në:

Pedagog zakonet e tij nuk ishin llogaritur për përmirësimin e kalit të tij apo të mbajtur një shëndet të mirë. Ai shtyrë përgatitjen e tekstit të tij deri natën para se të ligjërimit, dhe do të shkoni në shtrat shpesh në agim, duke e lënë gruan e tij për të marrë tekstin gati për dërgimin. Paraqitja e tij e habitshme i bukur, dhe një ajër i dinjitetit dhe earnestness, e bëri atë një ligjërues mbresëlënëse, por në raportet e tij të leksioneve me dije se studentët ishin më të habitur se sa i shkolluar nga ana e tyre.

Pas lëvizte në Edinburg, nëna e Hamiltonit erdhi nga Glasgow për të jetuar me të në 1815. Nja dy vjet më vonë kushëri i Hamiltonit Janet Marshall u bashkua me atë dhe nënën e tij. Kjo marrëveshje ka vazhduar deri në janar 1827 kur vdiq nëna e Hamiltonit. Dy ishin shumë të afërt dhe Hamilton u trondit thellë nga vdekja e nënës së tij. Në mars 1828 ai u martua me kushëririn e tij Janet Marshall i cili ka vepruar edhe si një zonjë dhe sekretari. Ata kishin tre djem dhe një vajzë, Elizabeth Hamilton, i cili me kontributin e saj për të Encyclopaedia Britannica është më i njohur i fëmijëve. Hamilton kishte një goditje në 1844 të cilat lanë atë pjesërisht i paralizuar. Mendja e tij ishte e qartë se kurrë më parë, por ai kishte vështirësi në këmbë dhe fjalën e tij dhe shikimi janë prekur. Ai vazhdoi të punës, megjithatë, edhe pse ai tani varet nga ndihma gruaja e tij. Pas një rënie të këqija në vjeshtë të 1853 ai u bë i sëmurë rëndë, por shpëtoi për një tjetër nja dy vjet në një gjendje shumë të dobët.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland