Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir William Rowan Hamilton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Aug 1805

Dublin, Ireland

2 Sept 1865

Dublin, Ireland

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Rowan Hamilton 's babai, Archibald Hamilton, nuk kanë kohë për të mësuar William si ai ishte shpesh larg në Angli ndjekjen ligjore të biznesit. Archibald Hamilton nuk ka pasur një arsim universitar dhe është menduar se gjeniu i Hamiltonit erdhi nga nëna e tij, Sarah Hutton. Me moshën pesë vjeçare, William kishte mësuar tashmë latine, greke, dhe hebraisht. Ai u mësoi këto subjekte nga xhaxhai i tij, James Rev Hamilton, William i cili ka jetuar me të në Trim për shumë vite. James ishte një mësues i mirë.

William zotëruar më shpejt gjuhët e tjera, por erdhi një pikë kthese në jetën e tij në moshën 12 kur ai u takua Zerahut amerikan colburn. Colburn mund të kryejnë bëmat amazing mendor aritmetik dhe Hamilton u bashkuan në garat e aftësisë aritmetik me të. Duket se humbjes colburn ngjalli interesin e Hamiltonit në matematikë.

Futja Hamiltonit në matematikë erdhi në moshën 13 kur ai ka studiuar Clairaut 's Algjebra, një detyrë e bërë disi më të lehtë si Hamilton ishte që flet rrjedhshëm në gjuhën frënge nga kjo kohë. Në moshën 15 ai filloi studiuar veprat e Njutonit dhe Laplace. Në 1822 Hamilton gjetur një gabim në Laplace 's Celeste Mécanique dhe, si rezultat i kësaj, ai erdhi në vëmendjen e John Brinkley, astronom Mbretërore të Irlandës, i cili tha:

Ky njeri i ri, unë nuk po them do të jetë, por është, matematikan e parë të moshës së tij.

Hamilton hyrë në Trinity College, Dublin në moshën 18 dhe në vitin e tij të parë ai mori një optime 'në Classics, një dallim i dhënë vetëm një herë në 20 vjet.

Në gusht 1824, Xhaxha James mori Hamilton të Summerhill për të përmbushur familjes Disney. Ishte në këtë pikë se Uilliam Catherine e tyre të parë u takuan vajza mendje dhe ra menjëherë në dashuri me të. Për fat të keq, pasi ai kishte lënë tre vjet në Trinity College, Hamilton nuk ishte në një pozicion për të propozuar martesë. Megjithatë Hamilton ishte bërë përparim të dukshëm për një universitare dhe u dërgua letër e tij të parë në Akademinë Mbretërore irlandeze para fundit të 1824, i cili kishte të drejtë Me Caustics.

Mëposhtme shkurt, nëna e Catherine i informuar Uilliam se vajza e saj ishte që të martohet me një klerik, që ishte pesëmbëdhjetë vjet më e lartë e saj. Ai ishte i pasur dhe mund të ofrojë më shumë për të Catherine se Hamilton. Në grup e tij të ardhshëm e provimeve William ishte dhënë një 'bene' në vend të vini valde zakonshme 'për shkak të faktit se ai ishte aq i shqetësuar në humbjen e Catherine. Ai u bë i sëmurë dhe në një moment ai konsiderohet edhe vetëvrasje. Në këtë periudhë ai u kthye në poezi, që ishte një zakon që ai ndoqi për pjesën tjetër të jetës së tij në kohën e ankthit.

Në 1826 Hamilton ka marrë një optime 'si në shkencë dhe Klasik, i cili ishte diçka e paparë, ndërsa në vitin e tij të fundit si një universitare ai paraqiti një autobiografi të Teoria Sistemet e RaysAkademinë Mbretërore irlandez. Është në këtë letër se Hamilton futur funksion karakteristike për optikë.

Pedagog finalet e Hamiltonit, Boyton, bindi atë për të aplikuar për postin e Royal astronom në observator Dunsink edhe pse kishte tashmë gjashtë kandidatët, njëri prej të cilëve ishte George Biddell Airy. Më vonë në 1827 bordi i emëruar Profesor Hamilton Andrews 'e Astronomisë në Trinity College, ndërsa ai ishte ende një moshë universitare twenty e njė vjet. Rang profesori kryer nderi titullin Royal astronom i Irlandës dhe mirë të jetojnë në Dunsink Observatori. Ky takim solli një marrëveshje e madhe e polemikave si Hamilton nuk kanë përvojë shumë të respektuar. Paraardhësi i tij, Profesor Brinkley, i cili ishte bërë një peshkop, nuk mendoj se ka qenë vendim korrekt për Hamilton për të pranuar postin dhe la të kuptohet se ajo do të kishte qenë e kujdesshme për atë që kanë pritur për një shoqëri. Ajo doli se Hamilton kishte bërë një zgjedhje të varfër si ai humbur interesin në astronomi dhe të shpenzojnë të gjitha kohërave në matematikë.

Para fillimit të detyrës së tij në këtë pozicion prestigjioz, Hamilton turne në Angli dhe Skoci (nga ku ka origjinen e familjes Hamilton). Ai u takua poeti Wordsworth dhe ata u bënë miq. Një nga motrat e Hamiltonit Eliza ka shkruajtur shumë poezi dhe kur erdhi në Wordsworth Dunsink për të vizituar, ajo poezi ishte e saj se ai e pëlqente më tepër se sa i Hamiltonit. Dy burrat ishin debate të gjata mbi shkencë kundrejt poezi. Hamilton i pëlqente të krahasuar dy, duke sugjeruar se gjuha matematikore ishte si artistike si poezi. Megjithatë, Wordsworth nuk u pajtua duke thënë se:

Shkencë zbatohet vetëm për përdor materiale të jetës bërë luftë me dhe dëshironte ta shuajnë imagjinatë.

Wordsworth ka për të të treguar Hamilton mjaft forcë që talentin e tij ishin në shkencë e jo poezi:

Dërgoni me dushe e vargjeve që unë të marrë me kënaqësi shumë ... akoma kemi frikë që kjo punë mund të josh ty nga rruga e shkencës. ... Përsëri unë do ndërmarrje që t'i nënshtrohen shqyrtimit tuaj, nëse pjesë poetik i natyrës suaj nuk do të gjej një fushë më të favorshme për natyrën e tyre në rajonet e prozë, jo sepse ato rajone janë humbler, por sepse ato mund të jenë gracefully dhe fitim trod, me gjurmët më pak të kujdesshëm dhe në masa më pak hollësira.

Hamilton mori një nxënës me emrin Adare. Ata ishin një ndikim të keq për njëri-tjetrin si shikimi Adare ka filluar të paraqesin probleme pasi ai ishte bërë shumë vëzhgues, ndërsa në të njëjtën kohë u sëmur Hamiltonit për shkak të punë jashtë orarit. Ata vendosën të marrin një udhëtim të Armagh nga mënyra e një pushimi dhe për të vizituar një tjetër astronom Romni Robinson. Ajo ishte në këtë rast se Hamilton u takuan Zonja Campbell, i cili ishte bërë një nga confidants e tij e preferuar. William morën gjithashtu mundësi për të vizituar Catherine, si ajo ishte që jetojnë relativisht afër, të cilën ajo reciproke pastaj duke ardhur në observatori. Hamilton ishte kaq nervoz në praninë e saj se ai e thyen syze e kurse teleskopi duke u përpjekur për të dhënë një demonstratë e saj. Ky episod frymëzuar një tjetër interval i mjerimit dhe shkrim poeme.

Në korrik 1830 Hamilton dhe motra e tij Eliza vizitoi Wordsworth dhe ajo ishte rreth kësaj kohë që ai filloi të mendoj seriozisht për tu martuar. Ai konsiderohet Ellen de Vere, dhe ai i tha se ai Wordsworth:

... admiroi mendjen e saj ...

por ai nuk e përmend dashuri. Ai e bëri, megjithatë, bombardoj e saj me poezi dhe është gati të propozojë martesë kur ajo ndodhi të thuhet se ajo mund të

... për fat të mirë nuk jetojnë kudo, por në Curragh.

Hamilton menduar kjo ishte mënyra e saj e dekurajon atë tactfully dhe kështu ai e ndaloi për të ndjekur e saj. Megjithatë ai është provuar të jetë i gabuar pasi ajo u martua me vitin e ardhshëm dhe ka lënë Curragh! Për fat të mirë, një gjë e mirë transpired nga ngjarje si Hamilton u bë miq të fortë me vëllain Ellen's Aubrey megjithëse një mosmarrëveshje në lidhje me fenë në 1851 bëri ata të shkojnë udhët e tyre të veçanta.

Catherine mënjanë, Hamilton u duk mjaft i ndryshueshëm, kur ai erdhi në marrëdhëniet me femrat. Ndoshta kjo ishte sepse ai mendonte se ai duhet të lidhin martesë dhe kështu, në qoftë se ai nuk mund të ketë Catherine, atëherë nuk ka rëndësi që ai u martua. Në fund ai u martua me Maria Helena Bayly që jetonin vetëm në të gjithë fushat nga observatori. William Aubrey tha se ajo "nuk ishte fare shkëlqyer" dhe, për fat të keq, martesa është i paracaktuar nga fillimi. Ata kaluan muajin e mjaltit në Bayly Farm dhe Hamilton ka punuar në shtojcë e tij të tretë në Teoria e tij të Sistemet e Rays për kohëzgjatje. Pastaj në Helen Observatori nuk kanë shumë një ide e shtëpisë dhe ishte aq shpesh i sëmurë që familja u bë jashtëzakonisht të paorganizuara. Në vitet që vijnë ajo kaluar shumicën e kohës e saj larg nga observatori si ajo ishte në kërkim, pasi nëna e saj të sëmurë, ose ishte paqejf veten.

Në 1832 Hamilton botuar këtë shtesë tretë të Teoria e Sistemet e Rays që është në thelb një traktat mbi funksionin karakteristike aplikuar në optikë. Afër fund të punës që zbatohen funksion karakteristike për të studiuar Fresnel 's sipërfaqe valë. Nga kjo ai parashikoi se thyerja e konik dhe e pyeti profesor i fizikës në Trinity College, Humphrey Lloyd, në përpjekje për të verifikuar eksperimentalisht parashikimin e tij teorike. Kjo Lloyd ka dy muaj më vonë dhe kjo parashikimin teorik solli famë e madhe për Hamilton. Megjithatë, ai çoi në polemika me MacCullagh, i cili kishte ardhur shumë afër zbulimit teorik vetë, por, ai u detyrua të pranoj, nuk kishte arritur që të marrë hapin e fundit.

Më 4 nëntor 1833 Hamilton lexuar një letër të Akademisë Mbretërore irlandeze shprehur numrat komplekse si çifte algjebrike, apo urdhëruar palë e numrave reale. Ai përdoret në trajtimin e algjebër dinamika në Në një Metoda e përgjithshme në Dynamics në 1834. Në këtë letër Hamilton dha deklaratën e tij të parë të funksionit karakteristike aplikuar për dinamikën dhe shkroi një letër të dytë në temë vitin e ardhshëm. Hankins shkruan në:

Këto dokumente janë të vështira për t'u lexuar. Hamilton paraqiti argumentet e tij me ekonomi të madhe, si zakonisht, dhe qasja e tij ishte krejtësisht e ndryshme nga e cila tani është paraqitur shpesh në tekstet e përshkruar metodë. Në dy esetë mbi dinamikën e Hamilton e parë aplikuar funksioni karakteristike V të dinamikës vetëm pasi ai kishte në optikë, karakteristikë që funksion veprimi i sistemit në lëvizjen e saj fillestare në pikën e saj përfundimtar në hapësirën e konfigurimit. Me ligjin e tij të ndryshme ai ka bërë veprimin fillestar dhe përfundimtar koordinon variabla të pavarur të funksionit karakteristike. Për sistemet konzervative, H gjithsej e energjisë nuk ishte konstante përgjatë çdo rrugë e vërtetë, por ndryshonin në qoftë se pikat fillestare dhe përfundimtare janë të ndryshme, dhe kështu funksionin karakteristike në dinamikën u bë një funksion n 6 koordinatat e pozitës fillestare dhe përfundimtare (për grimcat n) dhe H. Hamiltonit

Vitit 1834 ishte një, në të cilin Hamilton dhe Helen kishte një djalë, William Edwin. Helen pastaj u largua Dunsink për nëntë muaj duke lënë Hamilton për të luftuar vetminë duke hedhur veten në punën e tij edhe më shumë. Në 1835 Hamilton botuar Algjebra si Shkenca e pastër Time cilat ishin frymëzuar nga studimet e tij të Kantit dhe paraqiti një takim të Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës. Kjo letër të dytë në çifte algjebrike i identifikoi ata me hapa në kohë dhe ai iu referua çifte si 'hapat e kohes'.

Hamilton ishte knighted në vitin 1835 dhe se djali i tij të dytë, Archibald Henry, ka lindur por vitet e ardhshme nuk sjellin lumturi shumë atë. Pas zbulimit të çifteve algjebrike, ai u përpoq të japë teori të triplets, dhe kjo u bë një mani që rrënuar atë për shumë vite. Vjeshtë pas ai shkoi në Angli për një takim të Shoqatës Britanike, dhe Helen mori fëmijët e saj me të Bayly Ferma për dhjetë muaj. Arthur kushëriri i tij vdiq, dhe jo shumë kohë më pas u kthye nga Helen e nënës së saj ajo shkoi përsëri në Angli këtë herë duke e lënë pas fëmijët pas lindjes së një vajzë, Helen Eliza Amelia. Në këtë pikë, Uilliam u bë në depresion dhe filloi të ketë probleme me alkool aq motra e tij u kthyen për të jetuar në Dunsink.

Helen u kthye në 1842 kur Hamilton ishte kaq i preokupuar me triplets që edhe fëmijët e tij ishin në dijeni të tij. Çdo mëngjes do të hetoj:

Well, Papa mund të shumëfishohen triplets?

por ai desh të pranojë se ai ende mund të shtoni vetëm dhe heqin ato.

Më 16 tetor 1843 (a) të hënën Hamilton ishte duke ecur në përgjatë Canal Royal me gruan e tij do të drejtojë në një takim të Këshillit të Akademisë Mbretërore irlandez. Edhe pse gruaja e tij foli për atë dhe tani përsëri Hamilton mezi dëgjohet, për zbulimin e quaternions, algjebër e parë noncommutative për të studiuar, ka marrë formë në mendjen e tij:

Dhe këtu ka filluar në mua idenë se ne duhet të pranoj, në disa kuptim, një dimension të katërt e hapësirës për qëllim të llogaritjes me treshe ... Një qark elektrike dukeshin të mbyllur, dhe një shkëndijë flashed me radhë.

Ai nuk mund të rezistonte impuls të gjejë formulën për quaternions

i 2 = j 2 = k 2 = i j k = -1.

në gur të Broome Bridge (ose pajton Ura si ai e quajti atë) si ai dhe gruaja e tij ia kaloi atë.

Në 1958 irlandez Akademia Mbretërore ngritur një pllakë që përkujton këtë.

Hamilton ndihet ky zbulim do të revolutionise fizikës matematikore dhe ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij të punës në quaternions. Ai ka shkruajtur:

Unë ende duhet të pohojnë se ky zbulim për mua duket të jetë aq i rëndësishëm për mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë, si zbulimin e fluxions [gur] ishte për të ngushtë të shtatëmbëdhjetë.

Menjëherë pas zbulimit Hamilton i quaternions jetën e tij personale filluan të pre në mendjen e tij përsëri. Në 1845, Thomas Disney vizitoi Hamilton në observator dhe solli me vete Catherine. Kjo duhet të ketë mërzitur Uilliam si alkool në vartësi të tij mori një kthesë për keq. Në një takim të Shoqërisë Gjeologjik mëposhtme shkurt ai bëri një ekspozitë e vetë përmes dehje e tij. MacFarlane [shkruan:

... në një darkë të një shoqërie shkencore në Dublin, ai ka humbur kontrollin e vetes, dhe ishte mortified kështu që, me këshillat e miqve ai vendosur të abstenojë plotësisht. Kjo rezolutë u mbajtur për dy vjet, kur ... ai ishte taunted për gjueti në ujë, veçanërisht nga i ajrosur ... . Ai theu zgjidhjen e tij të mirë, dhe nga ajo kohë përpara mall për Stimulantët alkoolike clung të tij.

Viti 1847 solli vdekjen e Jakobit dhe xhaxhallarët e tij dhe Willey vetëvrasje e kolegut të tij në Trinity College, James MacCullagh, që shqetësuar në masë të madhe atë përkundër faktit se ata nuk i kanë parë gjithmonë në sy sy. Pas vitit Catherine filloi shkrim Hamilton, i cili nuk mund të ketë ndihmuar në këtë kohë të depresionit. Korrespondencë e vazhdueshme për gjashtë javë dhe u bë më informale dhe personale deri Catherine ndjeheshin fajtorë në mënyrë që ajo pranoi me burrin e saj. Hamilton i shkroi Barlow dhe e informoi atë se ata kurrë nuk do të dëgjojë nga ai përsëri. Megjithatë, Catherine shkroi edhe një herë më shumë dhe këtë herë tentim vetëvrasje (pa sukses), si pendim i saj ishte aq e madhe. Ajo pastaj kaloi pjesën tjetër të jetës e saj jetojnë me nënën apo vëllezërit e motrat e saj, edhe pse nuk kishte asnjë ndarje zyrtare nga Barlow. Hamilton ata ishin vazhdimisht në korrespondencën e tij Catherine, cilat ai ia dërgoi përmes të afërmit e saj.

Nuk është habi që Hamilton i dha në të alkool menjëherë pas kësaj, por ai hodhi veten në punën e tij dhe filloi shkrim Ligjeratat e tij në Quaternions. Ai botoi Leksione mbi Quaternions në 1853, por ai shpejt e kuptoi se ajo nuk ishte një libër të mirë nga të cilat të mësojnë teorinë e quaternions. Ndoshta mungesa e Hamiltonit aftësi si mësues treguan në këtë punë.

Hamilton ndihmoi Catherine bir i Jakobit për t'u përgatitur për provimet Fellowship e tij që ishin në quaternions. Ai e pa këtë si hakmarrje ndaj Barlow si ai ishte në gjendje për të ndihmuar djalin e tij në një mënyrë që babai i tij nuk mund të. Më vonë atë vit Hamilton mori një rast laps nga Catherine me një mbishkrim që vijon:

Nga një që ju nuk duhet të harrojmë, as nuk mendoj unkindly të, dhe të cilët do të kishin vdekur shumë i kënaqur nëse ne e kishte takuar një herë më shumë.

Hamilton shkoi direkt në Catherine dhe i dha një kopje të saj e Ligjeratat mbi Quaternions. Ajo vdiq dy javë më vonë. Si një mënyrë për të që kanë të bëjnë me pikëllimin e tij, Hamilton rrënuar familjen Disney me korrespondencë i pandërprerë, nganjëherë shkruar dy letra në ditë. Zonja Campbell ishte një tjetër viktimë e ngarkesë të postës, pasi vetëm ajo e dinte Disneys e dashurisë së tij për Catherine. Nga ana tjetër, Helen duhet të kenë dyshuar gjithmonë se ajo nuk ka marrë vendin e parë në zemrën e burrit të saj, një ide që duhet të ketë qenë forcuar në 1855 kur ajo gjeti një letër nga Dora Disney motra (Catherine-së në ligj). Kjo çoi në një argument, edhe pse pasojë vetëm ishte se letra e saj Dora e kishte drejtuar nga bashkëshorti i saj, ata nuk u ndal krejtësisht.

Vendosur për të prodhuar një punë të cilësisë së përhershme, Hamilton filloi të shkruajë një libër të Quaternions Elemente të cilën ai do të jetë rreth 400 faqe e gjatë dhe do të marrë 2 vite për të shkruar. Titulli sugjeron se Hamilton modeluar punën e tij në Euklidi 's Elemente dhe në të vërtetë ky ishte rast. Libri përfundoi gjatësinë e vet me qëllim të dyfishtë dhe mori shtatë vjet për të shkruar. Në të vërtetë kapitulli i fundit ishte i plotë kur ai vdiq dhe libri u botua më në fund me një parathënie nga djali i William Hamilton tij Edvin.

Jo të gjithë e gjetur quaternions Hamiltonit përgjigje për çdo gjë ata kishin qenë në kërkim për të. Thomson ka shkruajtur:

Quaternions erdhi nga Hamilton pas punës së tij të vërtetë e mirë kishte bërë, dhe megjithëse bukur zgjuar, kanë qenë një e keqe unmixed për ata që kanë prekur ata në asnjë mënyrë.

Cayley quaternions krahasuar me një hartë xhepi:

... cili përmbante gjithçka, por duhej të u zbulua në një formë tjetër para se të mund të kuptohet.

Hamilton vdekur nga një sulm i rëndë i përdhes menjëherë pas marrjes së lajmit se ka qenë zgjedhur anëtar i parë i jashtëm i Akademisë Kombëtare të Shkencave të SHBA.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland