Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Georg Karl Wilhelm Hamel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Sept 1877

Düren, Rhineland, Germany

4 Oct 1954

Landshut, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georg Hamel ndoqi shkollën fillore në Düren, pastaj hyri në një shkollë të mesme në të njëjtin qytet. Ndërsa mënyra pjesë hrough shkollimin e tij ai u transferua në Aachen ku ai përfundoi shkollën e arsimit e tij në vitin 1895. Ai studioi në Rheinisch-Westfälische Hochschule në Aachen për dy vjet, pastaj hyri në Universitetin e Berlinit në 1897. Atje ai u mësoi nga Shvarc, Fuchs, Frobenius dhe Planck.

Në 1900 ai shkoi në Göttingen University ku ai ndoqi leksione me Hilbertiane dhe Klein. Në këtë kohë Klain ishte duke ecur në një seminar që studioi teori e elasticitetit, gjeometri deskriptive, dhe mekanikë, dhe Hamel morën pjesë në këtë seminar. Puna e tij e doktoraturës u mbikqyrur nga Hilbert dhe në 1901 ai u dha një doktoraturë për tezën e tij Uber die Geometrien, në denen die Geraden vdesin Kürzesten sind që studioi katërt Hilbertit Problem. Gjithashtu në 1901 ai kaloi provimet shtetërore për të mundësuar atë të mësojë matematikës dhe fizikës në shkollat e mesme. Ai u emërua si asistent i Klain gjatë vitit 1901-02. Ai u emërua më pas asistent i Karl Heun në Universitetin Teknik të Karlsruhe në vjeshtë të 1902 dhe ai paraqiti disertacionin e tij habilitation në Universitetin Teknik te Karlsruhe një vit më vonë, duke i kualifikuar për të leksion në matematikë dhe mekanikë.

Gjermanisht Universiteti Teknik i Brünn ishte duke kërkuar për një profesor të mbushur Kryetari i Mekanikë që ra vakant kur Karl Hellmer në pension. Pas disa kandidatëve austriak hedhur poshtë si të papërshtatshme, një komitet i Universitetit hartoi një listë të katër kandidatëve të mundshëm. Ata vendosen Hamel në vendin e parë duke deklaruar se:

Ai është më i ri i të gjithë kandidatëve, por me njohuritë e tij dhe arritjet shkencore, ai do të jetë një kredi në ndonjë universitet.

Hamel u emërua profesor i Mekanikë në Universitetin Teknik të Brünn gjerman më 3 tetor 1905. Ai ishte një nga katër matematikanë konsiderohet të mbushur Stäckel 's karrige në Universitetin Teknik të Hanoverit mars 1908. Kriteret për këtë post ishin se:

... profesor të emërohet, pos që ka vërtetuar plotësisht shkathtësitë e mësimdhënies dhe një njohuri gjithëpërfshirëse të matematikës, duhet gjithashtu të ketë një kuptim të qartë të kërkesave të saj për inxhinieri.

Klein foli shumë e Hamel në referim të tij, por konsiderohet Carathéodory superiore për pozitë të veçantë, dhe u emërua Carathéodory. Në gusht 1909 u martua me Hamel Agnes Frangenheim në Këln. Ata e kishin tri vajza. Hamel u emërua kryetar i mekanikës në Rheinisch-Westfälische Hochschule në Aachen më 1 tetor 1912, më pas në 1919 ai shkoi në Universitetin Teknik të Charlottenburg në Berlin, ku ai u emërua si profesor i matematikës dhe mekanikës.

Më 30 janar 1933 partia Socialiste Kombëtare e udhëhequr nga Hitleri erdhi në pushtet në Gjermani dhe politikave naziste filloi të ketë një ndikim të madh në shoqëri gjermane matematike dhe anëtarëve të saj. Hamel ka qenë një anëtar drejtues i Shoqërisë gjermane matematike dhe ishte i përfshirë shumë me lëvizjet politike që shkoi në këtë shoqëri. Në fakt ai ka qenë kryetar i Shoqatës Matematikë perandori që nga themelimi i saj në 1921. Kjo Shoqata ishte një degë e Shoqërisë gjermane matematike dhe përcaktohet në një kuptim një krah politik. Hamel u lidhur qartë me pikëpamjet e socializmit Kombëtare dhe në 1933 foli për një lidhje shpirtërore mes matematikës dhe "perandori e tretë".

Në 1934 Bieberbach bërë një përpjekje për t'u bërë kryetar i Shoqërisë, por kërkesa e tij dështoi dhe Blaschke u zgjodh Kryetar i Shoqërisë gjermane matematike në shtator 1934. Megjithatë Bieberbach, si sekretar të Shoqërisë, arriti të parandalojë ndryshime në statutin e Shoqërisë që Blaschke përpjekur për të futur dhe Ministria e Arsimit ndërhyri perandori duke detyruar dy Bieberbach dhe Blaschke të japë dorëheqjen. Blaschke dha dorëheqjen Kryesisë së Shoqërisë gjermane matematike në janar të vitit 1935 dhe Hamel u emërua kryetar për të zëvendësuar atë. Edhe pse Hamel u takua me miratim nga socialistët kombëtare, roli i tij ishte bazuar në bursë matematikore pavarësisht nga lidhjet e tij të ngushtë me politikat e naziste. Ai ndërmori detyrat editoriale duke filluar në pranverën e vitit 1935 për Neue Deutsche Forschungen, një revistë të re që u krijua kur gjermanët tërhoqën mbështetjen e tyre nga Compositio Mathematica për arsye se ajo ishte botuar shumë vepra nga jo-Arianėt. Së bashku me Süss dhe Behnke, Hamel gjithashtu shërbeu në një udhëzim të Komisionit të ngritur nga Shoqërisë gjermane matematike. Pas Luftës së Dytë Botërore përfundoi Hamel u emërua në Universitetin Teknik të Berlinit në vitin 1946. Ai ishte një profesor vizitor në Universitetin e Tübingen gjatë 1946-47.

Hamel punuar në teori funksion, mekanika dhe themelet e matematikës. Ai është ndoshta më i njohur për bazë Hamel, botuar në vitin 1905, kur ai bëri një përdorim të hershëm dhe të qartë të aksiomë e Zgjedhja për të ndërtuar një bazë për numrat e vërtetë si një hapësirë vektoriale mbi numrat racional. Ai ka shkruar një numër të letrave në një teori axiomatic të mekanikës, dy të parë në 1909. Tekstet e tij të parë në mekanikë është elementare Mechanik cili u botua në vitin 1912:

Kjo punë, e cila ishte më shumë se 600 faqe e gjatë, iu kushtua jo vetëm për elementet e mekanikës, por edhe në një numër fushash të saj të veçantë. u bazuar mbi të tij ligjërata në Universitetin Teknik [e Brünn] që kanë të bëjnë me elementet e zhurma, dinamikë, dhe hidrodinamikë, si edhe probleme më të përparuara.

Ai shkroi gazeta mbi ekuacionet diferenciale, dhe në dinamikë fluide, për shembull në shpejtesise kritike të një lëng, që është shpejtësia në të cilën rrjedhin nga ndryshimet e fletë-fletë të trazuar. Ai dha kontribut të tjera interesante, si puna e tij në makinë mekanike "ciphering" shpikur nga Kryha inxhinier Alexander von nga Berlini. Në 1927 Hamel llogaritet madhësia e hapësirës kyçe të Kryha-Ciphering-Machine, i cili u citua gjerësisht nga "Internationale Kryha-Maschinen-Gesellschaft" (Hamburg), për të nxjerr unbreakability e makinave Kryha.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland