Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Bruce Halsted

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Nov 1853

Newark, New Jersey, USA

16 March 1922

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Halsted 's prindërit janë Adela Meeker dhe Oliver Halsted Spenser, i cili ishte një avokat. Familjes ishin të arsimuar mirë, Oliver Halsted kishte ndjekur traditën e familjes dhe janë arsimuar në Princeton, si babai i tij dhe gjyshi. Ishte e natyrshme që do të ndjekë Xhorxh këtë traditë dhe në të vërtetë ai të bëhet edhe një student në Universitetin e Princeton. Ai u dha AB e tij në vitin 1875 dhe tre vjet më vonë, PD e tij Pas dhënies së shkallës bachelor të tij ai ka studiuar për një kohë të shkurtër në Shkollën Kolumbia e minierave të cilat ishin ngritur vetëm një kohë të shkurtër para në Kolegjin Kolumbia në Nju Jork Qyteti nga Frederick Barnard, president i Kolegjit. Pas kësaj periudhe të shkurtër të studimit, ai u bë Silvester 's studentore të parë në Universitetin Johns Hopkins, ku ai ka studiuar për doktoraturë e tij e cila u dha në 1879 për Bazat e tij për një disertacion Logic dyfishtë. Ai studioi gjithashtu me Borchardt në Berlin gjatë studimeve të tij e doktoraturës. Halsted ishte dhënë referencat të pazgjidhura nga Silvester të pranishëm në Borchardt.

U kthyer në Shtetet e Bashkuara, Halsted u emërua mësues në Princeton, një post që ai mbajti në mes 1879 dhe 1881, pastaj nga viti 1881 ai ishte një instruktor në matematikë pasuniversitare në Princeton, duke vazhduar deri në 1884. Ai komunikuar entuziazmin e tij, veçanërisht për jo-gjeometri Euklidiane, në një grup të vogël të studentëve në Princeton dhe në veçanti të Bukura, të cilët kishin një prirje e natyrshme për pyetjet e një vendimi logjik. Në 1884 ai pranoi një rang profesori në Universitetin e Teksasit në Austin. Kushtetuta e shtetit të 1876 kishte dhënë një dhuratë, dhe pesë vite më vonë, legjislatura e shtetit krijuar një degë në Austin, Texas. Universiteti i Teksasit në Austin, u hap në 1883, dhe Halsted u emërua në Departamentin e pastër dhe të Aplikuara Matematikë ka vetëm në vitin e dytë të funksionimit të Universitetit. Ai mësoi atje për nëntëmbëdhjetë vjet, dhe gjatë asaj kohe ndikuar një numër i nxënësve që do të luajnë rolet kryesore në zhvillimin e matematikës amerikane. LE Dikson ishte një universitare dhe ka punuar për MS e tij (të dhënë në 1894) nën Halsted 's mbikëqyrje. Robert Moore hyri në Universitetin e Teksasit në 1898 dhe atje ai mori kurse nga Halsted i cili u kthye atë në një entuziast për hulumtimet matematikore, madje edhe në kursin e tij universitare. Metodat e tij mësimore, të cilat ne themi më shumë për më poshtë, janë gjithmonë të drejtuar drejt nxënësit e mësimit nga hulumtimet e udhëzoi.

Ka një numër të anekdotat që tregojnë natyrën e çuditshëm Halsted e dhënë në. Megjithatë, pavarësisht se janë disi të çuditshëm, por ai ishte një profesor frymëzues:

Student memoare Halsted foto si një nga profesorët më të gjallë në historinë e hershme të universitetit dhe një drejtues popullor në kampus dhe jashtë nëse flet për udhëtimet e tij në Gjermani, Meksika, Japonia, dhe Hungari ose në lidhje me fenë apo shkencore ose për gjeometri.

Në 1886 Halsted Margaret Swearingen martuar në Austin, ata kanë tre fëmijë. Interesat e tij kryesore janë themelet e gjeometrisë dhe ai paraqiti jo-gjeometri Euklidiane në Shtetet e Bashkuara, ashtu edhe me studimin e tij personale dhe shkrimet si edhe nga përkthimet e tij shumë të rëndësishme. Halsted dha komente për punën e Lobachevsky, Boljait, Saccheri dhe Poincare dhe bëri përkthime të veprave të tyre në gjuhën angleze. Puna e tij mbi themelet e gjeometrisë udhëhequr atë për të publikuar Demonstration e Teorema e Descartes dhe teorema e Euler në analet e matematikës në 1885, vit pasi ai mbërriti në Austin, dhe pastaj, në të njëjtën gazetë, Evanston Klain e ligjëratave në 1893.

Lewis e përshkruan metodat e tij të mësimdhënies në:

Në një klasë të freshmen një nga qëllimet e tij kryesore ishte për të sfiduar atë që ai e konsideronte si nocionet sëmurë themeluar që depërtoi mësimin e gjeometrisë. ai mund, për shembull, gjithmonë të mbështeten në një studenti në klasë të tillë duke i dhënë atij një të përbashkët, por jo matematikisht të kënaqshme përkufizimin e një linje të drejtë si distanca më e shkurtër mes dy pikave. Kritikat e tij e një përkufizimi të tillë mund të jetë pika e fillimit për një diskutim të bazave të gjeometrisë. metodën e tij mësimore mund të ketë qenë një nga frymëzimin për metodën e Moore e mësimdhënies që studenti RL tij Moore më vonë zhvilluar me sukses të madh.

Halsted ishte gjithmonë e hapur, madje edhe në situata ku ishte e qartë se ajo që ai tha se do vendin e tij në telashe. Ai mund të kritikojë studentët ai mësohet me pak frikë të kthehen, dhe kolegët e tij erdhën për një kritikë të ngjashme të cilat do të duhet të thoni se ka zakonisht merituar. Megjithatë kur vjen puna për të kritikuar administratat universitet duhet të jenë më të kujdesshëm - Halsted nuk ishte. Universiteti i Teksasit, si të gjitha universitetet shtetërore, u drejtohet nga një bord i regents. Kur Halsted kritikoi këta njerëz si emërime politike që ai kishte shkuar shumë larg. Ai u shkarkua nga posti i tij në vitin 1902.

Nga 1903 ai mbanin poste në Kolegjin St John's, Annapolis, Maryland (1903), pastaj Kenyon College, Gambier, Ohio (1903-1906). Një mund të kenë menduar se përvoja e tij në Texas do të kishte bërë Halsted pak më i kujdesshëm e veprimeve të tij, por kjo nuk duket të jetë kështu. Në Kenyon College ai ishte tmerruar në initiations studenti që u zhvillua atje, me rrugën një ngacmimi të pranuar e jetës për studentët. Ai u shpreh me forcë kundër këtyre praktikave që e bëri atë të pëlqyer në të gjitha lagjet. Këto lloj gjëra ishin një mënyrë e jetës në qendrat e caktuara dhe njerëzit nuk kanë marrë mirësi për një person i sinqertë si Halsted kritikuar ato. Më në fund ai shkoi në Kolorado në Kolegjin Shtetëror të Arsimit, Greeley në 1906 (kjo është tani Universitetin e Kolorados në Greeley Veriore). Përsëri Halsted nuk ishte përgatitur për ta kthyer një sy i verbër për gjërat që ai mendonte ishte gabim dhe përsëri ai ishte shumë i hapur, Çfarë bëri ai gjetur për të sulmuar këtë kohë? E pra këtë herë i ngarkuar i tij ishte me siguri një serioze, sepse ai deklaroi publikisht se shumë kolegj po menaxhohet:

Kjo polemikë të fundit çuan në administratën kolegj duke u hetuar nga një juri madh dhe me dy komitete të emëruar nga guvernatori i shtetit. Halsted kaloi pjesën më të madhe viteve të fundit të jetës së tij të vazhdueshme me shkrimet e tij matematikore ndërsa punonte si elektricist në familjen-dyqan për furnizimin me energji elektrike se ai kishte vendosur në Greeley.

Kur Halsted përfunduar Universitetin Princeton biografik Pyetësori ai ka shkruajtur:

Unë jam duke punuar si elektricist, si nuk ka asgjë në kultivimin e shumë të lira.

Ai me siguri ndihet keq trajtuar nga komuniteti matematikore.

Duke shkruar në, HS Tropp thotë për Halsted:

Në periudhën kur matematika amerikan kishte disa emra të shquar, Halsted çuditshëm dhe spektakolare themeluar ndonjëherë veten si një studiues i njohur ndërkombëtarisht, mësues krijuese dhe promovues dhe popullore e matematikës.

Interes të tjera të tij kryesor ishte në arsim matematikore dhe, si një mësues matematike, ai kritikoi mënyrën pakujdesshëm që matematika është paraqitur në tekstet shkollore të kohës. Ai ka kontribuar mbi nëntëdhjetë artikull në American Mathematical Monthly dhe shkroi biografitë e shumë matematikanë si Lambert, Farkas Boljait, Lobachevsky, De Morgan, Silvester, Chebyshev, Cayley, Hoüel dhe Klain.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland