Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Richard Halmos

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 March 1916

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Halmos 's nëna vdiq kur Pali ishte gjashtë muajsh. Babai Pali ishte një mjek i suksesshëm në Budapest, i cili kishte largpamësi dhe jo shquar të kuptojnë problemet që janë do të ndodhë Evropë. Kështu në vitin 1924 babai i Palit emigruar në Çikago në Shtetet e Bashkuara, duke lënë Pali dhe dy vëllezërit e tij i madh në Budapest. Atje ata u përkujdesur për nga mjeku i cili mori mbi praktikën e babait të tij.

Pas pesë vjet në Çikago, i ati e Palit u bë një qytetar amerikan dhe, në atë kohë, Pali solli nga Hungaria për t'u bashkuar me atë në Çikago. Ai ndoqi shkollën e mesme në Çikago, por jo mrekullueshëm ai e humbi nga katër vitet e shkollimit në proces. Halmos thotë se ka pasur disa konfuzion që në Hungari katër viteve të shkollimit fillor u pasuan nga tetë viteve të shkollimit të mesëm. Ai kishte përfunduar shtatë nga këto dymbëdhjetë vjet, por Halmos tha (ose):

I la të kuptohej të autoriteteve shkollore që kisha përfunduar tre vjet të shkollës së mesme, dhe unë u besohet. ... një vit e gjysmë më vonë, në moshën pesëmbëdhjetë vjeç, i diplomuar nga shkolla e lartë.

Ndërsa ende 15 ai hyri në Universitetin e Illinois për të studiuar inxhinieri kimike. Moshën e tij nuk ishte një problem, ai tha (ose):

Unë kam qenë i gjatë për moshën time dhe kryelartë. Kam pretenduar të jenë të vjetra dhe të marrë së bashku gjobë.

Pas një viti ai ndryshoi për matematikën dhe filozofinë, por nuk shkëlqejnë veçanërisht në matematikë (ose):

Unë kam qenë student rutinë gur - Unë mendoj se kam marrë B's. Unë nuk e kuptoj për kufijtë. Kam dyshim se ata mësoi atë. ... Por unë ishte i mirë në integrimin dhe diferencuar gjërat në një kuptim mekanik. Disi I like it. Unë bëra shaka mbajtur rreth me të.

Pavarësisht se kaq i ri, kur ai hyri në kursin e tij universitare dhe pavarësisht nga ndryshimi nga inxhinieri kimike në matematikë dhe filozofi ai ende përfunduar shkallën katër vit në tre vitet e mbaroi në vitin 1934. Ai filloi studimet pasuniversitare në Universitetin e Illinois në Urbana-rrafshinë, ende me filozofinë si subjekt i tij kryesor, matematikë si subjekt e tij të vogla.

Kjo nuk ishte deri në fund të vitit akademik 1935-36 që Halmos bërë lëvizje nga filozofia në matematikë. Pas të menduarit se algjebër ishte subjekt i drejtë për atë, ai shpejt u ndryshua për analizë dhe studjoi për Ph.D. e tij nën Doob. Kjo u dha në 1938 për tezën e tij mbi masë-Invariants teorik probabilitetin e disa Stochastic Transformimin: Teoria e matematike te sistemeve bixhozit. Punët nuk janë aq të lehtë për të ardhur me (ose):

I shtypur 120 letra e aplikimit, i mbuluar me njolla e tyre, dhe mori dy përgjigje, dy nr. Universiteti i Illinois mori keq për mua dhe mbahen mend në si një instruktor. Kështu në 38-39 kam patur një punë, por unë mbajtur aplikuar.

Në shkurt 1939 Halmos ishte i suksesshëm në marrjen e një post në Reed College në Oregon. Ai pranoi, por në prill Warren mik i tij Ambrozi u ofrua një bursë në Institutin për Advanced Study in Princeton. Halmos ka shkruajtur (ose):

Kjo më bëri të çmendur. Kam kërkuar të shkoj, too! Unë dhashë dorëheqjen punën time, duke e bërë kreu i departamentit, të cilin unë nuk kisha takuar, shumë të pakënaqur, natyrisht. Unë ... shkoi te babai im dhe i ka kërkuar për të marrë hua një mijë dollarë ... I shkroi Veblen dhe e pyeti nëse mund të bëhet një anëtar i Institutit për Advanced Study edhe pse unë nuk kishte shoqëri. ... Unë u zhvendos në Princeton.

Pas gjashtë muaj Halmos iu ofrua një shoqëri, dhe në vitin e tij të dytë në Princeton ai u bë von Neumann 's asistent. Ambrozi shkruan në:

Kjo ishte e mrekullueshme për të Palit sepse ai ... idolised von Neumann ... Kjo duket të ketë qenë hera e parë në karrierën e Palit kur ai ka marrë atë që ai e meritoi dhe unë mendoj se ajo duhet të ketë qenë një herë lumtur në jetën e tij.

Halmos tha e von Neumann:

... shpejtësia e tij, plus thellësi, plus pasqyrë, plus frymëzim u kthye mua më.

Një borxhit që i detyrohet Halmos von Neumann është se një nga kurset e tij leksionin e frymëzuar në librin e parë Halmos. Në 1942 botoi Halmos fundme Dimensional Vector Spaces cila ishte për ta sjellë atë famë të menjëhershme si një shkrimtar i shquar i matematikës.

Pas largimit nga Instituti për Advanced Study, Halmos u emërua në Syracuse University, New York. Ndërsa në Sirakuzë ai mori pjesë në ushtarë të specializuara mësimore në Programin e trajnimit të ushtrisë. Në fund të Luftës së Dytë Botërore Halmos vendosi se ishte koha për një ndryshim dhe, në vitin 1946, ai u bë profesor asistent në Universitetin e Çikagos.

Në vitin 1961 Halmos lëvizi në Universitetin e Michigan. Në 1968-69 ai shërbeu për një vit si kryetar i departamentit të matematikës të Universitetit të Hawaii. Në fund të vitit ai pranoi një rang profesori në Universitetin e Indianës. Ai ka mbetur në Indiana deri 1985 kur ai kaloi në Santa Clara. GL Alexanderson shkruan në:

Në fillim të vitit 1984 mora një thirrje telefonike nga Pali Halmos ... gjatë së cilës ai tha, ndër të tjera, se ai do të donte të jetë diku me më shumë ditë me diell. Bloomington dukej gjatë dimrit. ... Unë u përgjigj se ... Unë do të mendoj për të. Kur kam pasur, unë e thirri dhe e pyeti nëse ai mund të konsiderojë Santa Clara ... Kam ngritur çështjen e tij t'u bashkuar me ne në Santa Clara me disa hezitime, sepse megjithëse ne mund të kemi mot të mirë, Santa Clara nuk është lloji i institucionit në të cilin Pali e kishte kaluar karrierën e tij.

Halmos është i njohur për kontributin e tij si të shquar në teorinë operator, teoria ergodic, analiza funksionale,hapësira të veçanta Hilbertit, dhe për serinë e tij të teksteve të shkruara jashtëzakonisht mirë. Këto përfshijnë hapësira të fundme madhësi vektoriale (1942), teoria e Masa (1950), Hyrje në hapësirë Hilbertiane dhe teoria e mori fantazme (1951), Ligjeratat në teorinë ergodic (1956), Entropia në teori ergodic (1959), naiv vendosur teori (1960 ), logjika algjebrike (1962), Një problem hapësirë Hilbertiane libër (1967) dhe Leksione mbi algebras Boolean (1974).

Në vitin 1983 ai mori Çmimin Steele për ekspozitë nga American Mathematical Society. Citim vijon:

Çmimi për një libër apo studim të konsiderueshme dhe kërkimore-dokument shpjegues është bërë për të Pali R Halmos për tekstet e tij shumë të diplomuar në matematikë, që kanë të bëjnë me hapësira vektoriale fundme dimensionale, teoria e masës, teoria e ergodic dhe hapësirë Hilbertit. Shumë nga këto libra ishin prezantimet e parë sistematike të subjekteve të tyre në gjuhën angleze. Stili i lumtur dhe përmbajtjen e tyre ka pasur një ndikim të madh në mësimin e matematikës në Amerikën e Veriut. Artikuj e tij se si të shkruajnë, flasin dhe publikojë matematikë kanë ndihmuar të gjitha Matematikanë për të komunikuar idetë e tyre dhe më shumë rezultate efektive.

Halmos ka marrë shumë çmime të tjera për shkrimin e tij dhe të mësuarit. Për shembull, në vitin 1993, ai mori një çmim të nderuar nga Shoqata Mësues matematike të Amerikës.

JB Conway shkruan në lidhje me kontributet e Halmos në teori operator:

... Pali ka një numër të letrave dhe teorema se dikush do të jetë krenar për thirrjen e tij. Por, gjë që gjithmonë ka goditur mua në lidhje me punën e tij është e jashtëzakonshme numrin e temave dhe problemeve që janë temat dominante në hulumtimet aktuale e sotme dhe që kanë origjinën e tyre në punën e tij. Gjatë viteve Pali ka demonstruar një aftësi i çuditshëm për nxjerrjen e pronave të rëndësishme nga një subjekt të dhënë matematikore dhe vë atë para se kolegët e tij të hapur në atë mënyrë që ka një prirje universale për të parë dhe shqyrtuar më tej.

Halmos ka qenë një vizitor i shpeshtë në Skoci. Ai merr pjesë rregullisht katër-vjetor St Andrews Colloquium. I [EFR] të parë e takova në 1972 Colloquium St Andrews dhe plotësisht pajtohem me komentet Alastair Gillespie në:

Këto janë vetëm Colloquia lloj gjëra që shijon në Halmos - një përzierje të lumtur të matematikës shpjegues dhe rekreacion - një festë matematikore, në fakt.

Halmos kaloi një pjesë të vitit 1973 lë të tij dielave në Edinburg dhe ka qenë zgjedhur anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Ai ka qenë gjithashtu i dha një D.Sc. nderi nga University of St Andrews.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland