Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edmond Halley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Nov 1656

Haggerston, Shoreditch (near London), England

14 Jan 1742

Greenwich (near London), England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edmond (apo Edmund) Halley 's ati u bëri thirrje edhe Edmond (apo Edmund) Halley. Ai erdhi nga një familje Derbyshire dhe ishte një sapun të pasur-bërësi në Londër në një kohë kur përdorimi i sapunit ishte përhapur në të gjithë Evropën. Ka konfuzion mbi dy data dhe viti i lindjes Halley's. Konfuzioni mbi data është thjesht për shkak të ndryshimit në kalendar (29 tetor me kalendarin e kohës së tij). Konfuzionin rreth vitit është më pak e lehtë për të vendosur, por ne japim që 1.656 vetë Halley mori si viti i lindjes së tij.

Babai Halley's e fundit shumë në zjarr e madhe të Londrës, e cila ishte në vitin në të cilin Halley ishte dhjetë vjeç. Babai i tij ende mund të përballojë një arsim të mirë për djalin e tij dhe Halley ishte tutored privatisht në shtëpi përpara se të dërgohet në shkollën e Shën Palit. Ajo ishte në shkollën e Shën Palit se Halley tregoi talentin e tij të plotë, janë:

... shquar në mënyrë të barabartë në klasike dhe matematikë, [ai] u ngrit të jetë kapiten i shkollës në pesëmbëdhjetë, të ndërtuara dials, vërejtur ndryshim në ndryshim e busull, dhe studiuar qiejt aq afër se ishte vërejti nga Moxon krijues globit 'që në qoftë se një yll ishin zhvendosur në botë ai do të gjeni aktualisht it out '.

Pra Halley hyrë Queen's College në Oksford në vitin 1673, kur ai ishte shtatëmbëdhjetë vjet i vjetër, tashmë astronom një ekspert me një koleksion gjobë prej instrumenteve të blerë për atë nga i ati i tij. Ai filloi të punojë me Flamsteed në vitin 1675, Royal astronom, duke ndihmuar atë me vërejtjet si në Oksford dhe në Greenwich. Flamsteed, në një letër të botuar në 1675 Transaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore, u shpreh:

Edmond Halley, një njeri i talentuar i ri i Oksfordit, ishte i pranishëm në këto vëzhgime dhe ndihmuar me kujdes me shumë prej tyre.

Halley bërë vërejtje të rëndësishme në Oksford, duke përfshirë një occultation e Marsit nga Hënë më 21 gusht 1676, të cilën ai botoi në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore. Kjo është pak e paqartë se çfarë ka ndodhur me karrierën universitare Halley, por ajo që është e sigurtë është se dha studimet e tij deri në vitin 1676 dhe hipi në Shën Helena në hemisferën jugore në nëntor të atij viti. Shpjegimi më i mundshëm është se me hapjen e në Greenwich Royal Observatory "në vitin 1675, Flamsteed ndërmori detyrën e hartës yjet e hemisferës veriore dhe Halley vendosur për të plotësuar këtë program me ndërmarrjen e një detyrë të ngjashme për hemisferën jugore.

Një detyrë e tillë nuk mund të ndërmerren pa mbështetje financiare, dhe në të vërtetë Halley ka fituar mbështetje të tillë nga babai i tij dhe nga asnjë person më pak se Mbreti Charles II i cili dha një letër duke kërkuar Indisë Lindore kompanisë të marrë Halley dhe një koleg të Shën Helena (jugore -më territor nën sundimin britanik). Burra të tjera të rëndësishme të mbështetur ndërmarrje, duke përfshirë Brouncker i cili ishte president i Shoqërisë Mbretërore dhe Jonas Moore i cili kishte qenë një ndikim të madh në krijimin e Observatorit Mbretëror.

Motit në Shën Helena provuar më pak të mirë për vëzhgimet astronomike se Halley kishte shpresuar, por pavarësisht nga kjo magji e tij tetëmbëdhjetë muaj në ishull ka rezultuar në katalogimin 341 yjet e tij jugore hemisferë dhe zbuluar një grumbull yll në Centaurus. Gjatë udhëtim në det:

... ai përmirësuar sekstant, mbledhur një numër relativ të fakteve të vlefshme për të oqeanit dhe atmosferës, vuri në dukje frenim ekuatorial e lavjerrësit, dhe e bëri të Shën Helena, më 7 nëntor 1677, vëzhgimi i parë i plotë i një tranzit të Merkur.

Ai propozoi përdorimin e transit të Merkur (dhe edhe më të mirë të Venus) për të përcaktuar distancën e Dielli dhe për këtë arsye shkalla e sistemit diellor duke përdorur Kepler 's Ligji i trete. Halley u kthye në Angli në vitin 1678 dhe botuar katalogun e tij të yjeve hemisferën jugore. Pavarësisht nuk ka diplomuar në Oksford ai e gjeti veten me reputacionin e një nga astronomët kryesor. Nderon erdhi shpejt rrugën e tij. Ai u bë një i diplomuar i Universitetit të Oksfordit më 3 dhjetor 1678, pa marrë provimet shkallë, shkallë të dhënë në komandën e mbretit Charles II. Ai u zgjodh edhe anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 30 nëntor 1678 duke u bërë, në moshën 22, një nga më të re të saj ndonjëherë Fellows.

Në 1679 e Shoqërisë Mbretërore për të dërguar Halley Danzig të arbitrojë në një mosmarrëveshje midis Hooke dhe Hevelius. Hooke pohoi se vëzhgimet Hevelius së, bërë pa pamjet largpamës, nuk mund të jetë i saktë. Hevelius në këtë kohë ishte 68 vjeç dhe duhet të ketë qenë trondit disi për të gjetur se një burrë 23 vjeçar ka qenë dërguar për të gjykuar atë. Megjithatë, Halley ishte:

... një njeri i madh natyror diplomaci ...

dhe pas dy muajsh kontrolluar vëzhgimet Hevelius po bënte, ai i shpalli ata të jenë të sakta.

Famë dhe njohje që Halley arritur kaq shpejt bëri asgjë për të hyj në zemër atë të Flamsteed që, pavarësisht lavdinë e tij për Halley në ditët e tij studentore, u kthye shpejt kundër tij. Duke Royal astronomi si një armik nuk është rekomandim më të mirë për një astronom i ri, madje një i famshëm Halley, i cili së shpejti do të paguajnë çmimin.

Halley nuk kërkojnë një post mësimdhënie në këtë fazë, preferenca e lirisë për të udhëtuar dhe për të ndërmarrë hulumtime pa angazhime. Në 1680 ai të paraqitura nga një turne evropian me një shok shkolle, Robert Nelson. Halley vërejti një kometë ndërsa Calais afër dhe shkoi në Paris ku, së bashku me Cassini, ai bëri vëzhgime të mëtejshme në një përpjekje për të përcaktuar orbita e saj. Pjesa më e madhe 1681 Halley kaluar në Itali. Kthehu në Angli në vitin në vijim Halley martuar Maria Tooke, ndërsa babai i tij remarried nënë që (Halley vdiq dhjetë vjet më parë).

Jo vetëm që martesa e sjell përgjegjësi financiare për Halley, por martesa e babait të tij duket se ka qenë një katastrofë totale dhe si pasojë e kësaj përkrahje nga babai i tij së shpejti tharë. Më tej problemet personale ndjekur, për mars 1684 i ati i tij u zhduk dhe u gjet i vdekur pesë javë më vonë. Halley duhej të administrojë pasuri personale të babait të tij dhe ai u përfshi në familje, prona dhe çështjet ligjore të cilat janë përshkruar plotësisht në.

Vetëm para se babai i tij u zhduk, Halley ka qenë i përfshirë në një pjesë të mrekullueshme të kërkimit. Ai kishte treguar se ligji i Keplerit s 'tretë nënkuptuar ligjit inversi sheshin e tërheqjen dhe paraqiti rezultatet në një takim të Shoqërisë Mbretërore më 24 janar 1684. Trumcak, Hooke dhe Halley pastaj diskutuan nëse ajo mund të jetë treguar se ligji inversi shesh nënkupton orbita eliptike për planete, por nuk arriti të dalë me një provë. Halley punës për këto probleme u ndërpre gjatë javëve në vijim nga vështirësitë që rrethon zhdukjen e babait të tij dhe vdekjes, por nga gusht 1682 Halley ishte duke ndjekur më tej problemin duke vizituar Njutoni në Kembrixh. Atje ai zbuloi se Njutonit kishte arritur tashmë një provë për këtë dhe të rezultateve të tjera shumë të rëndësishme, por nuk duket se do të botojë ato.

Chapman shkruan në:

... Halley ... ishte gjeniale për ta njohur edhe më e madhe gjeniale matematike të Newton, për të kërkuar atë për të shkruar Principia Mathematica, dhe pastaj të paguajë për shpenzimet e publikimit nga xhepi i vet për shkak të Shoqërisë Mbretërore ishte aktualisht thyen ...

Glaisher, në adresën e dhënë në Kembrixh në 1888, foli për rolin që luajti në marrjen e Halley Njutonit 's Principia publikuara:

... por për Halley Principia nuk do të kishte ekzistuar. ... Ai paguar të gjitha shpenzimet, ai korrigjohet provat, ai vuri mënjanë punën e tij në mënyrë për të shtyrë përpara me shtypje të lartë. Të gjitha letrat e tij tregojnë përkushtim më intensive për të punuar.

Deri tani nuk Halley ishte me siguri një njeri i pasur dhe edhe pse në fund shpenzim të tij financiare që lejohet Principia të publikohet u rimbursohen nga shitjet, ai kërkoi tani një post akademik. Në 1691 ai aplikoi për Kryetar vakant Savilian e Astronomisë në Oksford. Duke pasur parasysh hulumtimet e tij të shquar në astronomi, e do të presin që ai të jetë emëruar në këtë karrige, por Flamsteed ishte fuqimisht kundër emërimit.

Flamsteed nuk ishte edhe hidhen në drejtim të Njutonit veçanërisht pasi ai ndjeu se Njutonit nuk kishte dhënë kredi të mjaftueshme për të vëzhgimeve të bëra nga Observatorit Mbretëror në teorinë e tij të hënën. Shoqata ngushtë Halley me Njutonit ulur atë akoma më tej në Flamsteed 's sytë. Sidoqoftë, argumenti se Flamsteed përdorur kundër Halley ishte një nga të cilat ai padyshim besuan sinqerisht, shkrim në Oksford që do të Halley:

... korruptuar rininë e universitetit.

Flamsteed ishte mjaft e drejtë duke besuar se në pikëpamje Halley's e krishterimit ishte në kundërshtim me pamjen standarde të asaj kohe e cila kërkonte një besim i fjalëpërfjalshëm në Bibël. Newton gjithashtu u ankua në Halley për faktin se Halley dyshim korrektësinë shkencore të histori biblike të krijimit. Pavarësisht Halley fuqishëm duke pretenduar se bindjet e tij ishin konvencionale, David Gregori u emërua në karrige.

Mungesa e një post akademik nuk mbajnë Halley prapa në punën e tij shkencore. Vërtet, ai ka punuar për të Shoqërisë Mbretërore në role të ndryshme, botues që e transaksioneve Filozofik 1685-1693. Ai botuar shpesh rezultatet e rëndësishme përmes botimeve të Shoqërisë së. Në 1686 Halley botoi një hartë të botës duke treguar erërat mbizotëruese mbi oqeanet. Ajo ka dallim që chart parë meteorologjike të publikohet. Një pjesë të reja të punës ishte tavolina e vdekshmërisë për qytetin e Breslau që ai i botuar në 1693. Ajo ishte një nga veprat më të hershme të bëjnë mortalitetit dhe moshës në një popullsi dhe ishte shumë ndikim në prodhimin e të ardhmen e tabelave actuarial në sigurimin e jetës.

Nga rreth 1.695 Halley bërë një studim të kujdesshëm të orbitave të kometat. Njutoni i favorizuar kometat që kanë orbitat alegorik, por Halley besonte se orbita eliptike mund të ekzistojnë. Duke përdorur teorinë e tij të orbitave cometary ai llogaritur se kometë e 1682 (i quajtur tani Halley's Comet) është periodike dhe ka qenë objekt njëjtë si kometë e 1531, dhe 1607. Ai më vonë identifikoi edhe këtë me një kometë e cila u shfaq në 1305, 1380, dhe 1456. Në 1705 ai botoi parashikimin e tij se ajo do të kthehet në 76 vjet, duke pretenduar se ajo do të duket në dhjetor 1758. Kjo nuk ishte një llogaritje e lehtë për Halley kishte për të marrë parasysh të perturbations orbitën e prodhuar nga Jupiteri. Edhe pse Halley ka qenë i vdekur për pesëmbëdhjetë vjet nga 1758, ai arriti famë të qëndrueshme kur kometë u vërejtur më 25 dhjetor 1758 (shumë pak më vonë se Halley pritet).

Njutoni u bë drejtor i Royal Mint në Londër në 1696 dhe ka përdorur ndikimin e tij të ketë Halley emëruar si kontrollues zëvendës i nenexhik në Chester në të njëjtin vit. Kjo ishte një post që mbahet për dy vite para se ajo ishte hequr. Pas largimit nenexhik në Chester, Halley ishte dhënë komandën e një luftanije, Pink Paramore, nga William III. Kjo nuk ishte aq e çuditshme, si ajo Dashuri, për Halley kishte punuar në përcaktimin gjatësi duke përdorur variacion i kompasit dhe ky ishte qëllimi kryesor i lundrimi, megjithëse ai ishte i kërkuar edhe nga William III tek:

... përpjekje për zbulimin e asaj toke shtrihet në jug të oqeanit perëndimore.

Ai lundroi nga Portsmouth në nëntor 1698, por problemet me ekipin e tij e detyruan atë të kthimit, duke arritur Barbados. Në shtator 1699 ai lundroi përsëri bën një eksplorim të plotë të brigjeve të Atlantikut. Pas kthimit të tij në shtator 1700, botuar Halley Listat e variacionit të kompasit, duke i dhënë Listat e parë me linjat e lakim të barabartë i kurdisën.

Kthehu në Pink Paramore në vitin 1701, Halley hetuar Tides dhe brigjet e Anglisë jugore. Udhëtimet Më tej pasuan, për Queen Anne dërguar atë për të inspektuar porte rreth Adriatik, dhe një tjetër udhëtim pa atë të udhëtojë për në Trieste të këshillojë mbi fortifikimeve.

Halley u emërua profesor Savilian të gjeometrisë në Oksford në 1704 pas vdekjes së Wallis. Kjo sigurisht nuk ka, ju lutem Flamsteed i cili kishte shkruar (shih për shembull):

Dr Wallis është i vdekur - Z. Halley pret që vendi i tij - i cili tani bisedimet, betohet dhe pije raki si një kapiten det.

Leksion Halley përurimit të provuar një sukses të madh. Ajo u përshkrua nga Thomas Hearne (shih):

Mr Halley mbajti fjalimin e tij inaugurues të mërkurën 24 maj, i cili shumë i kënaqur përgjithshmërinë e Universitetit. Pas disa komplimente në universitet, ai vazhdoi në origjinal dhe përparimin e gjeometrise, dhe dha një llogari të më të njohur të geometers lashtë dhe moderne. Nga ato të kombit tonë anglisht ai foli në mënyrë të veçantë e Sir Henry Savile, por encomiums tij më e madhe ishin mbi Dr Wallis dhe Z. Njuton ...

Ky leksion është përshkruar si:

... me interes të bindet nga pikëpamja e matematikës.

Në 1710, duke përdorur Ptolemeu 's katalog, Halley konkludohet se yjet duhet të ketë mocionet e vogël e tyre dhe ai ishte në gjendje për të zbuluar këtë lëvizje të duhur në tre yje. Kjo arritje është përshkruar si e tij:

... Arritja më e madhe në astronomi yjor ...

Halley ka luajtur një rol aktiv në ngjarjet dhe polemikat e kohës së tij. Ai mbështetet Njutoni në kundërshti e tij me Leibniz se kush shpiku gur, duke shërbyer si sekretar i një komisioni të ngritur nga Shoqëria Mbretërore për të zgjidhur mosmarrëveshjen. Halley ka shumë të qetë e mosmarrëveshjeve, por edhe dukej për të shkuar nga rruga e tij për të bërë grindja e tij me Flamsteed keq. Në 1712 ai organizohet me të Njutoni per te publikuar Flamsteed 's vërejtje të gjatë para se ata të plotë. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, Halley shkroi një parathënie, pa Flamsteed 's njohuri, në të cilat:

... ai sulmoi Flamsteed për sluggishness, secretiveness, dhe mungesa e frymës publike.

Në 1720 ai pati sukses Flamsteed si astronom Mbretërore, një pozicion ai ishte për të mbajtur për 21 vjet, pavarësisht që 64 vjeç kur caktuar. Flamsteed 's ve ishte aq i inatosur se ajo kishte të gjitha instrumentet e burrit të saj nga Observatorit Mbretëror shitur në mënyrë që Halley nuk do të ketë dobi prej tyre.

Në Halley Greenwich Royal Observatory përdorur instrumenti i parë tranzit dhe përpiloi një metodë për përcaktimin e gjatësi në det me anë të vrojtimeve hënor. Ai vuri në dukje nëpërmjet një Hënë të plotë 18-saros vit. Më parë vrojtimet e Moon u bënë vetëm në lidhje apo në opozitë me diellin dhe ai ishte më parë këto vërejtje në të cilat teoria e Njutonit s 'hënor ka qenë i bazuar. Megjithatë, Halley ka qenë kritikuar për punën e tij si astronom Royal. Disa pohojnë se ai ka bërë vërejtje i pavlerë që nuk ishin më të sakta sesa ato të Flamsteed. Ajo ka qenë gjithashtu pohoi se vëzhgimet Halley ishin kryer pa kujdes jashtë. Për shembull në:

Halley nuk mori parasysh pjesë të pjesshëm të shkurtër kohe, dhe 10 konsiderohen "të ARC ', si kufi maksimal i arritshëm. Saktësinë' orët e tij ishin tepër të keq-rregulluar, si dhe sistemin e tij të regjistrimit unmethodical.

Ne, megjithatë, Ronan argumenton se kritikat janë të padrejtë. Ai që listat në arritjet artikull Halley si astronom Royal.

Aktivitete të tjera Halley përfshinte studiuar arkeologji, gjeofizikë, historinë e astronomisë, si dhe zgjidhjen e ekuacioneve polinom. Ai ishte një pjesë përbërëse e komunitetit shkencor anglisht në kulmin e kreativitetit të saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland