Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Haldane

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Jan 1772

Overton, Lecropt, Perthshire, Scotland

9 March 1854

St Andrews, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Haldane 's babai, gjithashtu i quajtur Robert Haldane, ishte një bujk dhe nëna e tij ishte Margaret Kinross. Robert, djali i tyre i madh, ka lindur në Overton (ose Overtown) i cili është pranë kufirit midis Perthshire dhe Stirlingshire dhe shtrihet mes Stirling dhe Dunblane. Robert frekuentuar shkollën në Dunblane para matriculating në Universitetin e Glasgout në 1787 në moshën pesëmbëdhjetë. Ndonëse kjo tingëllon një moshë shumë të re në krahasim me kur studentët i ndjekin studimet universitare sot, në këtë kohë universiteteve në Skoci konkuruar me shkolla të sigurojë një arsim për nxënësit më të aftë.

Në Universitetin e Glasgout, Haldane mori kurs standart për në këtë kohë të gjithë studentët e universitetit në thelb studiuar lëndët e njëjtë. Ai pastaj shkoi në Universitetin e Edinburgut, ku studioi hyjni. Pas kësaj ai ka vepruar si një mësues privat për familjen e Leddriegreen Robinson House, Strathblane, dhe pastaj të familjes Moray e Abercairney, Perthshire. Më 5 dhjetor 1797 ai ishte i licencuar nga këshill i kishës i Auchterarder. Ai pastaj u emërua ministër në Drumelzier në Peeblesshire dhe u shugurua më 9 mars 1807. Tridhjetë muaj më vonë ai dha dorëheqjen këtë pozitë kur Regius emëruar si Profesor i matematikës në Universitetin e St Andrews. Karrige kishte rënë vakant në vdekjen e Nikolas Vilant më 25 maj 1807 dhe kishte mbetur vakant deri Haldane është emëruar.

Ne nuk kemi përfshirë në këtë Haldane mbledhjen e biografitë e Matematikanë për shkak të ekspertizës së tij në matematikë. Mjerisht rreth kësaj kohë emërimet në Kryetari Regius e matematikës në St Andrews nuk ishin bërë mbi fuqinë e aftësive matematikore. Përkundrazi Kisha e dominuar emërimet të Universitetit, në mënyrë që të mund të kontrollojë pikëpamjet shkencore mësohet atje, dhe duke qëndruar në politikë Kisha ishte një faktor shumë më i rëndësishëm se sa ishte aftësia shkencore. Në fakt Haldane u emërua në Kryetari Regius në përparësi të disa kandidatëve të tjerë, të cilët ishin në një klasë të ndryshme për atë si një matematikan. Dy më matematikisht talentuar të kandidatëve, të cilët u hodhën poshtë në favor të Haldane u Wallace dhe Bregu i. Pavarësisht nga kjo Haldane duket të ketë bërë një mësues i mirë për Conolly shkruan se:

... ishte e njohur mirë se shpimin e tij matematikore ishte më i suksesshëm shfaqur ndonjëherë në ndonjë nga kolegjet tona skocez.

Në 1819 Leslie, i cili kishte qenë profesor i matematikës në Edinburg që nga viti 1805, kur dha dorëheqjen kryetari i emëruar në postin më prestigjioze të profesor i filozofisë natyrore. Haldane aplikuar për Kryetar Edinburg të matematikës, që ishte në atë kohë konsiderohej karrige më prestigjioze matematikës në Skoci. Wallace dhe Babbage ishin edhe kërkuesit por Babbage qëndroi pak shanse që ai ishte një anglez. Në fund ai zbriti në një garë në mes Haldane dhe Wallace; Wallace ishte emëruar nga 18 vota ndaj 10. Një tjetër pozicion hapur, megjithatë. Kur Profesor George Hill, drejtor i Kolegjit të Shën Marisë në St Andrews (Kolegji i hyjnisë University), vdiq ai ishte Haldane i cili pasoi atë si kryesor i Kolegjin e Shën Marisë dhe profesor i teologjisë në 21 shtator 1820. Më parë atë vit, më 24 janar, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut.

Pozicionet e kryesor i Kolegjit St Mary dhe profesor i teologjisë nuk ishin të paguar mirë dhe kjo ishte zakon që mbajtësit e këtyre pozicioneve është edhe ministër në Kishën Trinia e Shenjtë në Evropën Jug-Street, St Andrews. Haldane ndjekur doganore dhe u emërua në kishë famullisë. Si kryesor i Kolegjin e Shën Marisë, Haldane erdhi në konflikt me Sir David Brewster, drejtor i Kolegjit të Bashkuara të Shën Salvator dhe St Leonard:

Brewster [zhvilloi një hakmarrje] kundër Haldane, [të cilët ngritën një mbrojtje] i guximshëm të administratës së tij dhe menaxhimit financiar të kolegjit të tij.

Haldane nuk kishte publikuar një artikull të vetëm në matematikë. Në të vërtetë ai botoi vetëm një punë e cila ishte një broshurë mbi varfërinë në St Andrews (1841). Sa për karakterin e tij, Conolly shkruan se ai ishte:

... e bamirësisë pandërprerë ..., zemra e tij ishte tërësisht në mirëqenien e nxënësve të tij.

Haldane kurrë i martuar. Ai vdiq në Kolegjin e Shën Marisë dhe u varrosën gjashtë ditë më vonë në varrezat e katedrales.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland