Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jaroslav Hájek

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Feb 1926

Podebrady, Bohemia

10 June 1974

Prague, Czechoslovakia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jaroslav Hajek u sollën në Podebrady, qytetin e lindjes së tij, që ishte një qytet spa njohur edhe si një vend ku njerëzit mund të shkojnë të marrin veten nga problemet e zemrës. Ai ndoqi shkollën fillore atje, por kur ai hyri në një gjimnaz të ishte në Pragë.

Sigurisht Luftës së Dytë Botërore filloi, ndërsa Hajek ishte studiuar në gjimnazin në Pragë. Pas ushtritë gjermane mori Pragë, Hajek u detyrua të punojë për industrinë e armatim gjermane. Ai përfundoi ndërprerë shkollimin e mesëm rreth kohës se luftës dhe, pas diplomimit nga gjimnazit, ai hyri Çeke Universiteti Teknik do të fillojë një kurs për inxhinieri statistikore. Në vitin 1947, edhe pse vetëm dy vite në kursin e tij universitare, Hajek filloi mësimi si një Asistent Ligjërues në Institutin Matematikë në Universitetin Teknik Çeke, ku ai ka studiuar. Ai mori Diplom e tij në Inxhinieri Statistikës në qershor 1949, të njëjtin vit si publikim i tij i parë u shfaq.

Ky botim i parë nga Hajek ishte më subjekt i mostrave anketave. Redaktorëve të shkruani:

Ai ishte ndër pionierët e mostrave probabilitetit të pabarabartë. Emri "parashikues Hajek" tani etiketat kontributin e tij për përdorimin e të dhënave ndihmëse në vlerësuar do të thotë popullsisë.

Arsimin e mesëm Hajek shkollor ka qenë e ndërprerë nga lufta, por ky nuk ishte fundi i përçarje në karrierën e tij pas marrjes së për Diplom tij, ai desh të kalonin dy vjet duke bërë shërbim ushtarak. Ishte 1951 para se ai ishte i lirë për të filluar studimet pasuniversitare tij kërkimore që ai ndërmori në Institutin matematike e Akademisë Çekosllovake e Shkencave. Në 1954 ai u nderua me doktoratë e tij dhe ai vazhdoi të punonte në Institutin e matematike si një Punonjës Studim i lartë.

Vit ai mori doktoratën e tij, Hajek martuar Alzbeta Galambos, i cili ishte i njohur si Betty. Kjo ishte një kohë e lumtur për Hajek si ai dhe gruaja e tij gëzoi të sjellë deri dy vajzat e lindur në pesë vitet e para të martesës së tyre. Për vitin e dymbëdhjetë Hajek punoi si punëtor Studim i lartë në Institutin e matematike e Akademisë Çekosllovake e Shkencave. Kjo ishte një periudhë produktive gjatë së cilës ai ka shkruar 20 letra dhe dy libra: Teoria e probabilitetit mostrave me Aplikime në Sondazhet Sample dhe probabilitetit të Shkencës dhe Inxhinierisë të cilën ai shkroi së bashku me V Dupac.

Edhe pse Hajek nuk kishte shkruar një tezë habilitation dhe kështu që nuk ka mbajtur një post të universitetit, ai fitoi një reputacion të fortë ndërkombëtar për veten e tij gjatë dymbëdhjetë viteve të tij në Institutin e matematike:

Gjatë këtyre viteve Hajek vendosur veten si një autoriteti kryesor ndërkombëtar në fusha të ndryshme të statistikave, veçanërisht në metodat nonparametric dhe teoria e tyre asymptotic. Reputacionin e tij çoi në një numër në rritje të ftesave për ngjarjet ndërkombëtare statistikore, për shërbimin në bordet editoriale të gazetave ndërkombëtare, dhe që të qëndron më shumë në universitetet e huaja si një Visiting Profesor.

Një vizitë e tillë ishte e rëndësishme për të Universitetit të Kalifornisë në Berkeley që ai bëri në 1961-62. Ka Lucien Le Cam ishte Kryetar i Departamentit dhe, pavarësisht nga presionet e se roli i penguar të bëjnë sa më shumë punë me Hajek si ai do të pëlqente, ai ishte ende një vizitë shumë e dobishme.

Në 1962 Hajek ka shkruajtur Asymptotically analiza më të fuqishme për gradën e cila merret me afërsi. Hajek shkruan në këtë letër:

Nocioni i puqje ishte zhvilluar në mënyrë të pavarur nga Le Cam dhe autor i pranishëm.

Hajek zhvilluar pronën e sekuencat e palë të masave probabilitet nga idetë për shkak të de la Vallée Poussin. Dy Hajek dhe Le Cam përdorur konceptin por puqje emrin 'është për shkak të Le Cam.

Si edhe Berkeley, Hajek edhe bërë vizita gjatë për të Michigan State University në East Lansing dhe për Florida State University në Tallahassee. Kthehu në Pragë Hajek dorëzuar disertacionin e tij mbi problemet habilitation statistikore në proceset stochastic dhe u dha kualifikimin. Kjo çoi në një shoqatë me Universitetin Charles në Pragë ku ai u emërua në Kryetari i Probabiliteti dhe statistika në vitin 1964:

Nga momenti Hajek mori Kryetari, ai drejtohet përpjekje të mëdha në drejtim të reformimit të dy përmbajtje dhe metoda e mësimdhënies, të cilat ishin atëherë, pa dyshim, deri diku i modës së vjetër dhe të vjetëruara dhe ai sukses. në rrjedhën e viteve, ai mblodhi së bashku një grup i studentëve të diplomuar të cilët ai tutored dhe të orientuar në atë mënyrë të shkëlqyer që shumica e tyre kanë bërë studiuesit të njohur në fusha të ndryshme të teorisë statistikore.

Në 1967 Hajek botuar (në bashkëpunim me Z Sidak) Teoria e testeve rend por ishte një punë e cila në fakt është shkruar katër vjet më parë në 1963. Metodat e tyre përdorin tre lemmas Le Cam në mënyrë që të trajtojnë statistikave gradë nën alternativa lokale dhe ata krijuan efikasitetin e testeve rend.

Shëndetësor Hajek ishte e dobët për shumë vite si ai vuajtur nga një sëmundje e veshkave. Nga 1970 gjendja e tij ishte përkeqësuar në mënyrë të vazhdueshme, por ai me guxim vazhdoi punën e tij. Ai propozoi një statistikë Konferencën Ndërkombëtare për në Pragë dhe vendosur rreth ftuar folësit kryesor. Konferenca e Pragës Simpoziumi mbi Statistika Asymptotic u zhvillua në vitin 1973. Hajek kuptoi se Konferenca do të jetë mundësia e tij për të përmbushur shumë nga miqtë dhe kolegët e tij dhe në të vërtetë është provuar të jetë rast që ai vdiq nga sëmundja e veshkave disa muaj më vonë.

Ne duhet të përmend dy libra më tej nga Hajek. Këto janë një kurs në statistikat nonparametric (1969) dhe mostrave nga një popullsi e fundme e cila u botua në vitin 1981, shtatë vjet pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland