Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Hadley

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 April 1682

Bloomsbury, London, England

14 Feb 1744

East Barnet, Hertfordshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Hadli 's nënë ishte Katherine Fitzjames dhe babai i tij ishte Xhorxh Hadley. Të dy prindërit ishin nga familjet kryesore, me babain e tij ka një pasuri në Enfield Chase pranë East Barnet, Hertfordshire e cila është tani në Londër. Sherif Xhorxh Hadli u bë e lartë të Hertfordshire, kur Gjoni ishte nëntë vjeç. Gjoni ishte e dytë të gjashtë fëmijët e prindërve të tij që ka një motër më të vjetër të rinj dhe dy vëllezërit e Gjergjit dhe Henry. Gjoni ishte pesë vjet më i vjetër se Henry dhe tre vjet më i vjetër se Gjergjit. No records mbijetojnë për të treguar se si dhe ku ai ishte shkolluar por sigurisht ai duhet të ketë fituar një nivel të lartë të ekspertizës në mekanikë, dhe optika si dhe matematikë.

Hadley, u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 21 mars 1717 dhe ai arriti zyrën e lartë në shoqëri, kur ai u zgjodh Vice President më 12 shkurt 1728. Edhe pse ai nuk kishte nevojë për të fituar një jetesë, ai nuk i kushtojnë kohë të konsiderueshme për përkujdesjen e pasuritë e familjes dhe gjithashtu shërbeu si guvernator i bashkësisë lokale të shkollës Barnet gramatikore nga 1720. Babai i tij vdiq në 1729 dhe, si djali i madh, Hadli trashëguar pasuri pranë Lindjes Barnet si edhe toka të tjera në pronësi të familjes. Kjo vendosur sigurisht në në një pozitë jashtëzakonisht të mira financiare dhe ia ka mundësuar të ndjekë interesat e tij shkencore. Më 6 qershor 1734 ai u martua me Elizabeth Hodges i cili veten e saj ishte e pasur. Ata kishin një fëmijë, një djalë John lindur në 1738.

Ne kemi treguar më lart se Hadley, kishte një pozicion financiare që ia ka mundësuar të kushtojnë dy kohë dhe para të shkencës. Ne tani duhet të shohim në arritjet e tij në këtë fushë. Ai u ndërtua, në bashkëpunim me vëllezërit e tij Xhorxh dhe Henry, teleskopi i parë efektiv Njutonian reflektuar gjatë viteve 1719-1720. Ajo kishte një pasqyre 6 inç dhe i provoi një instrument shumë i dobishëm. Ajo u testuar nga Hadley, dhe gjithashtu nga Halley, astronom mbretëror, në 1721 dhe Halley raportuar për të Shoqërisë Mbretërore (shih për shembull) që teleskopi:

... tregon gjymtyrët e planetëve me një shkallë më të madhe të dallueshmëri se lloj tjetër të teleskopët të bëjë, në të cilën të veçantë ... ajo excels edhe teleskop i madh në Wanstead.

Bradley edhe testuar teleskopi, duke e krahasuar atë me refractor në Wanstead, dhe gjetën atë një instrument i shkëlqyer që prodhoi rezultate të mira sa teleskopët refracting shumë më i madh që, për shkak të madhësisë së tyre, ishin shumë më të ngathët për t'u përdorur. Ai ndërtoi një reflektor Gregorian në 1726. Kjo ishte për shkak të atij që teleskopët pasqyruar e saktësisë të mjaftueshme dhe fuqi të jenë të dobishme në astronomi u zhvilluar.

Në këtë kohë një nga problemet kryesore të cilat shumë shkencëtarë sulmuar ishte ajo e përcaktimit gjatësi në det. Anijembytje i flotës nën komandën e Sir Cloudesley Shovell në Ishujt Scilly në 1707 duke çuar në Parlament një sasi të madhe parash për çdo metodë për të gjetur gjatesine në det për të brenda një shkallë. Kjo Hadli motivuar për ta zgjidhur problemin dhe në 1730 ai shpiku oktant reflektuar që matet lartësi e diellit apo të një ylli. Ndërtimin e oktant ishte, si teleskopi i tij kishte qenë ndërmarrë bashkërisht nga Hadley, së bashku me vëllezërit e tij Xhorxh dhe Henry. Në 1731 Hadli tregoi kitara e tij të re për të Shoqërisë Mbretërore dhe publikoi një përshkrim në Përshkrimi i tij në letër të një instrumenti të ri për të marrë kënde cila u shfaq në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore. Hadley, ka shkruajtur në letër:

Instrumenti është hartuar për përdorim ku të jetë e lëvizje e objekteve, ose çdo rrethanë occasioning një unsteadiness në përbashkët bën Instrumente vërejtjet e vështirë apo të pasigurta.

Në 1734 ai tregoi një version të ri të instrumentit, me një flluskoj shtuar nivel, për të Royal Society. Ajo është përdorur për të përcaktuar pozicionin e në det. Edmund Stone ka shkruajtur:

Mr Hadli na tregon, se në gjyqin e njërit prej këtyre instrumenteve, tre vëzhgimet e bëra në det për distancën midis dy yjet me një oktant bronzi të këtij lloji ndryshonte nga Z. Flamsteed 's në tokë, vetëm për një minutë.

Hadli botoi një përshkrim të një instrumenti të ri për të marrë gjerësi apo lartësi në det të tjera (1734). Hartimin e tij ka evoluar në atë të një sekstant. Një xham zmadhues u shtuar për të lexuar shkallë, një shikim teleskopik u shtuar me ndër-telave për të ndarë fushën e parë. Arc ishte zgjeruar nga një oktant në një sekstant dhe një birrë e fortë të trajtuar u shtuar në pjesën e pasme të instrumentit.

Një zbulim i rëndësishëm nga Hadley, është përshkruar në. Ky ishte kontributi i tij për të shpjeguar ndryshim në presion atmosferik mbi sipërfaqen e tokës. Shumë shkencëtar kryesor si dhe Halley Leibniz ishin përpjekur të japin një shpjegim, por të gjitha kishin dështuar për të kuptuar shkaku kryesor i variacionit. Ishte Hadli në 1735 i cili dha shpjegim substancialisht korrekte e parë që mori parasysh rrotullimin e tokës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland