Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacques Salomon Hadamard

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Dec 1865

Versailles, France

17 Oct 1963

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jacques Hadamard 's babai, Amédée Hadamard, u martua me Marie Claire Jeanne Picard më 6 qershor 1864. Amédée Hadamard, i cili ishte nga një sfond çifut, ishte një mësues që mësohen disa lëndë të tilla si klasike, gramatikë, histori dhe gjeografi, ndërsa nëna, Zhak 'mësoi piano duke i dhënë mësime private në shtëpinë e tyre. Në kohën që ishte lindur, Zhak Amédée po mësonte në Imperial Lycée në Versajë, por familja u vendos në Paris, Zhak kur ishte tre vjeç kur babai i tij mori një pozitë në Karli Lycée.

Kjo ishte një kohë për të ardhur keq për një fëmijë të jetë në rritje deri në Paris. Franko-Prusiane i cili filloi më 19 korrik 1870 shkoi keq për Francën dhe më 19 shtator 1870 Prussians filloi rrethimin e Parisit. Kjo ishte një kohë të dëshpëruar për banorët e qytetit që kanë vrarë kuajt e tyre, macet dhe qentë për ushqim. Hadamard familjes, ashtu si shumë të tjerë, hanin mish elefanti për të mbijetuar. Paris u dorëzua më 28 janar 1871 dhe Traktati i Frankfurtit, i nënshkruar më 10 maj 1871, ishte një poshtërim për Francë. Midis të dorëzohet dhe të nënshkrimit të traktatit nuk ishte në thelb një luftë civile në Paris dhe shtëpi Hadamards ishte djegur.

Luftës nuk ishte shkaku i vetëm i pikëllimin për Hadamards. Rinj Zhak 'motra Jeanne vdiq në vitin 1870 para rrethimin e Parisit dhe Suzanne një tjetër motër, i cili ka lindur në vitin 1871, vdiq në vitin 1874.

Jacques filloi shkollimin e tij në Karli Lycée ku babai i tij mësoi. Në vitet e para e tij në shkollë, ai ishte i mirë në të gjitha lëndët përveç matematikës. Ai shkëlqeu në veçanti në greqisht dhe latinisht. Ai shkroi në 1936:

... në aritmetikë, deri në klasën e pestë, unë kam qenë e fundit ose gati e fundit.

Ai nuk ishte i saktë në këtë deklaratë për të edhe pse në fillim se është e vërtetë se ai ishte i dobët në aritmetikë, nga klasa e pestë ai u rendit i dyti në klasën e tij në Lycée. Në këtë kohë (1875) ai ishte duke fituar çmime në lëndë shumë Général Concours, konkurs kombëtar për nxënësit e shkollës. Ai ishte një mësues i mirë matematika atij i cili u kthye në drejtim të matematikës dhe shkencës, kur ai ishte në këtë klasë të pestë.

Në 1875 i ati Hadamard së, që ka fituar një reputacion të varfër si një mësues, u transferua në Lycée Louis-le-Grand dhe Jacques ndjekur këtë shkollë nga 1876. Në 1882 ai u diplomua Bachelier es lettres et es shkencat atëherë, në vitin e ardhshëm, ai ka marrë shkencat e tij Baccalauréat es. Ai u dha çmimin e parë në algjebër dhe çmimin e parë në mekanikë në Général Concours e 1883.

Në 1884 mori Hadamard provimeve hyrje për Ecole Polytechnique dhe Ecole Normale Supérieure, ai u rendit e para në të dy provimet. Ai zgjodhi Ecole Normale Supérieure, ku ai së shpejti bërë miq me studentët e tij të tjerë duke përfshirë Duhem dhe Painlevé. Ndër mësuesit e tij ishin të Jules fabrikë lëkurësh, Hermite, Darboux, Appell, Goursat dhe Emile Picard. Tashmë në këtë fazë ai filloi të ndërmarrë kërkime, duke hetuar problemin për të gjetur një vlerësim për përcaktues të gjeneruara nga koeficientët e një seri pushtet. Ai u diplomua nga Supérieure Ecole Normale në 30 tetor 1888.

Ndërsa ndërmarrje kërkimore për doktoratë e tij ai punoi si mësues në një shkollë. Në fillim ai ishte bashkangjitur Lycée de Caen, por pa detyrat e mësimdhënies. Nga qershor 1889 ai dha mësim në Lycée Saint-Louis dhe më pas nga shtator 1890 në Buffon Lycée ku ai mësoi për tre vite. Edhe pse hulumtimet e tij shkoi jashtëzakonisht mirë, mësimin e tij ishte më pak i vlerësuar, ndoshta sepse ai kërkoi më shumë të nxënësve të tij se aftësitë e tyre të lejuara. Suksesi i tij i madh ishte një mësim Fréchet, dhe dy përgjigjej gjatë një periudhe prej rreth nëntë vjet.

Hadamard marrë doktoraturë e tij në 1892 për një tezë në funksionet e përcaktuara nga seri Taylor. Kjo punë në funksionet e një variable komplekse ishte një nga të parë për të shqyrtuar teoria e përgjithshme e funksioneve analitike, në tezën e tij të veçantë që përmban vepra e pare e përgjithshme në singularities.

Në të njëjtin vit mori Hadamard Grand Prix des Sciences Mathématiques për Përcaktimin e tij në letër të numrit të primes më pak se një numri të caktuar. Temë të propozuar për çmim, në lidhje me mbushjen e boshllëqeve në Riemann 's punojnë në funksione Zeta, ishte vënë përpara nga Hermite me Stieltjes shokun e tij në mendje. Stieltjes kishte marrë në 1885 kanë treguar hipoteza Riemann, por nuk kishte publikuar kurrë "provë e tij" dhe, pasi tema u njoftua në çmimin e 1890, Stieltjes zbuluar një boshllëk në "provën e tij", që ai nuk ishte në gjendje për të mbushur. Ai nuk paraqiti një hyrje për çmimin, por Hadamard, në mes kohë tezën e tij u paraqit dhe provim me gojë të tij, e kuptuan se rezultatet e tij mund të aplikohet për funksionet Zeta. Letër e tij mbi gjithë funksionet dhe funksionet Zeta ishte dhënë çmimin e parë.

Vitin 1892 ishte i rëndësishëm për Hadamard përveç arritjeve akademike të përshkruara më lart. Në qershor të atij viti ai u martua me Louise-Anna Trénel i cili ishte, si Hadamard, nga një sfond çifut. Ata kishin njohur njëri-tjetrin qysh nga fëmijëria dhe ndau një dashuri e muzikës. Ata u transferua në Bordo vitin e ardhshëm kur Hadamard u emërua si lektor në Universitetin. Në qoftë se ai nuk kishte arritur të vinte deri te zeroja si mësues në Buffon Lycée, kjo ishte larg nga rasti tani, sepse të gjithë i impresionuar me të dyja hulumtimet e tij dhe aftësitë e mësimdhënies. Më 1 shkurt 1896 ai u emërua si profesor i Astronomisë dhe racional Mekanikë në Bordo.

Katër vitet që ai kaloi në Bordo ishin ato jo vetëm të zënë për jetën e tij familjare, me dy bijtë Pierre dhe Etienne të lindur gjatë kësaj kohe, por ato ishin edhe shumë të frytshme për kërkime Hadamard së. Ai botuar 29 gazeta gjatë këtyre katër viteve, por ata janë të shquar më shumë për thellësinë e tyre dhe varg i temave që ata mbulohen më tepër se sa numri i tyre. Ndoshta rezultati i tij më i rëndësishëm treguar gjatë kësaj kohe ishte teoremen e kryeministrit numër i cili ai doli në 1896. Kjo thekson se:

Numri i primes tenton n si n / ln n.

Kjo teoremë është conjectured në shekullin e 18-të, por kjo nuk u provua deri 1896, kur Hadamard dhe (të pavarur), Charles de la Vallée Poussin, e përdorur analizat komplekse. Prova ka qenë përshkruar nga Riemann në 1851, por mjetet e nevojshme nuk ishte zhvilluar në atë kohë. Ky problem ka qenë një nga motivet kryesore për zhvillimin e analizave komplekse 1851-1896 kur prova Riemann s 'përshkruara u përfundua në fund.

Zgjidhja e këtij problemi të rëndësishëm të hapur nuk ishte vetëm Hadamard për kontributin e shquar të 1896. Në të njëjtin vit ai botoi një letër në pronat e trajektoret dinamike e cila fitoi çmimin Bordin e Akademisë së Shkencave. Tema e propozuar për çmim ka qenë një nga më geodesics dhe punën në studimin Hadamard trajektoret e masa pikë në një sipërfaqe çoi në disa jo-zgjidhje të ekuacioneve lineare diferenciale të cilit gjithashtu i dha pronat e geodesics. Puna e tij ishte pra një kontribut i madh për të dy gjeometri dhe dinamikën.

Një rezultat që Hadamard të publikuara gjatë kohës së tij në Bordo u pabarazi përcaktues të tij të famshëm 1893. Matricat përcaktues të cilit i kënaqur barazisë në lidhje janë sot quhet matricat Hadamard dhe janë të rëndësishme në teorinë e ekuacioneve integrale, coding teori dhe fusha të tjera.

Hadamard parë u përfshinë në politikë gjatë kohës së tij në Bordo. Alfred Dreyfus, një lidhje e gruas Hadamard së, erdhi nga Alsasa. I lindur në një familje hebreje, Dreyfus hynë në një karrierë ushtarake. Në 1894, kur ai ishte në Ministrinë e luftës, ai ishte akuzuar për shitjen e sekreteve ushtarake për gjermanët dhe ai u dënua me burgim të përjetshëm. Edhe pse gjyqi i tij kishte qenë shumë të parregullta, anti-semite pikëpamjet e shumë njerëzve bërë verdiktin popullor. Dokumente të rreme dhe mbulojnë-ups shpejt tregoi se procesi ligjor ka qenë i dyshuari. Në Hadamard parë, si shumë njerëz, supozohet se Dreyfus ishte fajtor. Megjithatë pas duke shkuar në Paris në 1897 ai filloi të zbuluar se si dëshmi kundër Dreyfus kishin qenë të falsifikuara. Ai u bë një anëtar drejtues i atyre që përpiqen për të korrigjuar padrejtësinë. Painlevé përshkroi një bisedë që kishte me Hadamard mbi çështjen në 1897 (shih për shembull):

Për gati një orë, [Hadamard] u përpoq të bindte mua e pafajësisë Dreyfus, dhe në fund, të përballur me mosbesimin tim, ai e bëri më të mirë të tij për të bërë më të kuptojnë vlerën e brendshme e argumentet e tij dhe mungesa e tij e plotë e pasion dhe sentimentalizëm .. . ai e bazon besimin e tij në pafajësinë e tij mbi faktet.

Në 1898 romancieri Émile Zola shkroi një letër të hapur duke i akuzuar ushtrinë e mbulimit deri bindjen e saj të gabuar të Dreyfus. Ndarë në dy rast Francë kampe kundërshtare që çon në çështje përtej fajin ose pafajësinë e Dreyfus. Ka pasur kërkesa për të sjellë para drejtësisë Zola, anti-semite trazirat shpërthyen, dhe atje ishte një peticion, duke kërkuar që Dreyfus të retried. Zola u dënua me një vit burg dhe gjobë 3.000 franga. Nga 1899 ka pasur një rrëfim për falsifikimet, i ndjekur nga një vetëvrasje, dhe Dreyfus u retried, përsëri gjetur fajtor, por falur. Hadamard mori pjesë aktive në pastrimin e emrit Dreyfus për të cilat më në fund ndodhi më 22 korrik 1906, kur u rikthye Dreyfus dhe zbukuruar me Legjionin e Nderit. Laurent Schwartz ka shkruajtur (shih për shembull):

Është Çështja Dreyfus që ishte në kuptimin e mbrojtjes të drejtësisë çështjen e madhe e [Hadamard të] jetës. Nga momenti kur ai e kuptoi se poshtërsi e padrejtësi kryer kundër një njeriu në emër të arsyes së shtetit, dhe pasojat që anti-semitizmit mund të ketë, ai iu përkushtua me pasion për shqyrtimin e gjyqit. Kjo çështje ka shënuar jetën e tij.

Gjatë para Çështja Dreyfus përfundoi Hadamard kishte, siç kemi treguar, lëvizi nga Bordo në Paris. Në 1897 ai dha dorëheqjen kryetari i tij në Bordo të marrë postet më të vogël, një në Fakultetin e Shkencave të Sorbonne dhe një në College de France. Menjëherë pas mbërritjes në Paris, në tetor 1897, ai botoi vëllimin e parë të Leçons Elémentaire de Géométrie. Ky vëllim në dy gjeometri dimensionale u shfaq në 1898, dhe u pasua nga një vëllim të dytë në tre dimensionale gjeometrinë në 1901. Kjo punë ishte kërkuar nga Darboux dhe ajo vazhdoi të ketë një ndikim të madh në mësimin e matematikës në Francë.

Hadamard marrë Poncelet Prix në 1898 për arritjet e tij kërkimore gjatë dhjetë viteve të mëparshme. Hulumtimi i tij u kthye më shumë në drejtim të fizikës matematikore nga koha ai mori poste në Paris, por ai gjithmonë argumentoi fuqishëm se ai ishte një matematikan, jo fizikant. Ai besonte se ai ishte ashpërsi të punës së tij e cila e bëri të matematikës. Në veçanti ai ka punuar për ekuacionet diferenciale pjesore e fizikës matematike prodhimin e rezultateve të një rëndësie të pazgjidhura. Famshme e tij punojnë mbi 1898 në sipërfaqet e geodesics lakim negativ hedhur themelet e dinamikës simbolike. Ndër temat ai konsiderohet ishin elasticitet, optikës gjeometrike, hidrodinamikë dhe problemet e vlerës kufitare. Ai paraqiti konceptin e mirë që përbëjnë një vlerë fillestare dhe vlerës kufitare problem.

Gjatë parë Hadamard pesë vjet në Paris edhe tre fëmijë të lindur, të parë një tjetër Mathieu djalit dhe pastaj dy vajza Cecile dhe Jacqueline. Ai vazhdoi të marrë çmime për kërkimin e tij dhe ai u nderua më tej në 1906 me zgjedhjen si President i Shoqërisë frëngjisht matematike. Në 1909 ai u emërua kryetar i mekanikës në College de France. Në vitin e ardhshëm ai botoi Leçons sur le calcul des variacionet e cila ndihmoi vë themelet e analizës funksionale (ai futi fjalën funksionale). Pastaj në 1912 ai u emërua si profesor i analizave në Ecole Polytechnique ku ai sukses Jordan.

Poincare e kishin mbështetur fuqimisht Hadamard për këtë karrige, por brenda pak muajsh, ai vdiq në moshën tragjikisht rinjtë e 58. Hadamard ndërmori atëherë detyrë jashtëzakonisht e vështirë të anketimit Poincare 's punë dhe nga fundi i verës të vitit 1912 ai kishte prodhuar dy shkrime të mëdha. Si Pali Levy ka shkruajtur:

Një duhej të Hadamard të guxojnë për të ndërmarrë ekspozitë të gjitha të [Poincare 's] punë të madh e cila merret me kaq shumë fusha të ndryshme, dhe për të përfunduar atë në një verë.

Pranë Hadamard fund të vitit 1912 u zgjodh në Akademinë e Shkencave të ketë sukses Poincare. Ai shkroi më vonë se viteve të tij shumë "gëzim i pastër", duke filluar nga koha e martesës së tij, erdhi në një fund në vitin 1916. Kjo ishte Lufta e Parë Botërore që çoi në një tragjedi e madhe për Hadamard me dy djemtë e tij të vjetër duke u vrarë në veprim. Të dy u vranë në Verdun dhe Hadamard ishte pedagog në Romë, kur u vra, Pierre. Ai u largua para se të marrë lajme të cilin ai nuk e ka zbuluar derisa të vijnë përsëri në Paris, pavarësisht nga përpjekjet më të mirë të Fano, Volterra 's gruan dhe të tjerët të merrni lajme të tij. Etienne u vra pranë Verdun rreth dy muaj më vonë.

Hadamard dinte vetëm një mënyrë për të nxitur dhimbjen e këtyre tragjedive larg mjaftueshme për të lejuar atë për të mbajtur do, dhe kjo ishte për të hedhur veten edhe më të fuqishëm në matematikë. Ai u emërua në Appell 's kryetar i analizave në Ecole Qendrore në vitin 1920, por ruajti pozitat e tij në dhe Ecole Polytechnique de Kolegji Francë. Gjatë viteve në mes të emërimit të tij dhe 1933 ai udhëtoi gjerësisht duke vizituar Shtetet e Bashkuara dy herë, Spanja, Çekosllovaki, Itali, Zvicër, Brazil, Argjentinë, dhe Egjipt.

Ai vazhdoi të prodhuar libra dhe gazeta të cilësisë më të lartë, ndoshta Ligjeratat botuese më të famshme të tij tekst në problemin Cauchy në ekuacionet lineare diferenciale pjesore në 1922. Libri është bazuar në një kurs leksion ai kishte dhënë në Universitetin Yale në Shtetet e Bashkuara. Ai gjithashtu mori tema të reja, duke shkruar disa letra në teorinë e probabilitetit, në veçanti në zinxhirë Markov. Ai botoi edhe shumë artikuj për arsimin dhe edukimin matematik në përgjithësi.

Midis luftërave politikë Hadamard u shpërngul drejt majtë, kryesisht në përgjigje të ardhjes në fuqi nazistët në vitin 1933. Pas fillimit të Luftës së Dytë Botërore, kur Franca ra në vitin 1940, Hadamard dhe familja e tij iku në Shtetet e Bashkuara, ku ai u caktua në një pozicion në vizitë në Universitetin Kolumbia. Megjithatë, ai nuk arriti të gjejë një post të përhershëm në Amerikë dhe në 1944 ka marrë lajme të tmerrshme se djali i tij i tretë Mathieu ishte vrarë në luftë. Hadamard la Shtetet e Bashkuara së shpejti pas dhe kaloi një vit në Angli, para se të kthehej në Paris, sa më shpejt që është e mundur pas përfundimit të luftës.

Pas luftës ai u bë një luftëtar aktiv paqe dhe kërkuar mbështetjen e fortë të Matematikanë në SHBA për të lejuar atë për të hyrë në vend për Kongresin Ndërkombëtar në Kembrixh, Masaçusets në vitin 1950. Ai ishte bërë kryetar nderi i Kongresit.

Një tragjedi tej ishte goditur Hadamard para vdekjes së tij. Në vitin 1962, kur ai ishte 96 vjeç, Etienne nip i tij u vra në një aksident alpinizëm. Kjo duket se më në fund të vrarë shpirtin Hadamard dhe ai nuk e ka lënë shtëpinë e tij pas kësaj, pothuajse në pritje të vdesin.

Haraç i mëposhtëm është paguar në:

Hadamard ishte doyen jo vetëm të Akademisë së Shkencave, në të cilën ai është zgjedhur në dhjetor 1912, në vendin e lënë vakant nga vdekja e Henri Poincaré, por të gjithë Institut de France. Në dhjetor të vitit të kaluar, ai u paraqit zyrtarisht me një medalje të artë goditur posaçërisht për të përkujtuar përvjetorin e pesëdhjetë e zgjedhjes së tij në akademi, dhe tributes u paguar atij nga shkencëtarët e gjithë bota.

Nuk ka asnjë mënyrë që një artikull të këtij gjatësi mund edhe të tregojë gamë e kontributeve Hadamard e matematike. Si dhe rreth 300 dokumente shkencore dhe libra Hadamard gjithashtu shkroi libra për një audiencë më të gjerë. Libri i tij psikologjinë e shpikje në fushë matematike (1945) është një punë e mrekullueshme për matematikë. Ne duhet gjithashtu, megjithatë, tregon stil Hadamard e mësimdhënies. Në konferencë për të festuar përvjetor i njëqindtë të lindjes së tij, një nga studentët e tij tha se ai kishte qenë mësuar nga:

... një mësues i cili ishte aktiv, i gjallë, përpikëri arsyetimin e të cilit kombinuar dhe dinamizëm. Kështu leksion u bë një luftë dhe një aventurë. Pa vuajtje ashpërsi, rëndësinë e intuitë u kthyer për ne, dhe studentët më të mirë ishin të kënaqur.

Laurent Schwartz foli rreth Hadamard në këtë ceremoni të mbajtur për të festuar përvjetor i njëqindtë të lindjes së Hadamard:

Unë besoj se ai kishte një ndikim fantastik në kohën e tij, dhe se të gjithë analistët e jetesës janë formuar prej tij, drejtpërdrejt ose tërthorazi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland