Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Nicolas Pierre Hachette

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 May 1769

Mézières, Ardennes, France

16 Jan 1834

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean Nicolas Pierre Hachette 's babai ishte Zhan Pierr Hachette, një libërshitësit nga tregtia, ndërsa nëna e tij ishte Marie Adrienne Gilson. Ai mori pjesë në College de Charleville, pastaj vazhdoi të marrë pjesë në kurse në xhind Royale Ecole du e Mézières ku ai u mësoi nga, ndër të tjera, C Trageteve dhe Monge. Ky kontakt i parë me Monge do të jetë një nga shumë gjatë karrierës së tij, dhe madje edhe në këtë moshë shumë të rinj Hachette impresionuar atë.

Në 1785, kur Hachette ishte gjashtëmbëdhjetë vjet e vjetër, ai hyri në Universitetin e Rheims. Ai u diplomua në 1787, pas dy viteve të studimit dhe pastaj nga 1788 ai ka qenë i punësuar nga shkolla e tij të vjetër, Royale Ecole du xhind e Mézières, si një piktor dhe teknik. Monge kishte ngritur një kurs gjeometri deskriptive në xhind Royale Ecole du cili Trageteve mësonte Hachette kur u emërua në stafin. Monge, i cili ka alternuar midis Mézières dhe në Paris për një numër vitesh, kishte mbetur në fund Mézières në dhjetor 1784, por kurseve të cilën ai kishte ngritur ende janë duke u mësuar. Hachette ndihmoi Trageteve në mësimdhënie gjatë gjeometri përshkruese.

Sigurisht 1789 ishte një vit i rëndësishëm në historinë e frëngjisht me ndërhyrjen që bëri të Bastille më 14 korrik 1789 shënon fillimin e Revolucionit frëngjisht. Kjo ishte për të ndryshuar kursin e jetës Hachette, veçanërisht pasi ai ishte një mbështetës i fortë i Revolucionit. Në Hachette parë vazhdoi me postin e tij në Mézières, pastaj në 1792 ai hyri në një konkurs për profesor i Hidrografia në Collioure dhe Port Vendres. Ai fitoi konkursin u u emërua në karrige.

Megjithatë, ngjarjet politike ishin mbledhur ritëm. Franca kishte deklaruar luftë Austrisë dhe Prusisë më 20 prill 1792. Frëngjisht humbjeve çuar në trazira në Francë dhe, më 10 gusht 1792, ka pasur revolucione më tej nga njerëzit me fisnike dhe klerit të vrarë gjatë muajit shtator. Më 21 shtator monarkia ishte shfuqizuar në Francë dhe një republikë ishte shpallur.

Traget u zgjodh për të qenë deputet në Konventën Kombëtare në 1873 dhe u kthye në Hachette xhind Royale Ecole du e Mézières për të marrë mësimin e tij mbi pozitën matematikë. Gjatë kësaj periudhe Hachette tregoi mbështetjen e tij të fortë për revolucionin. Ai ishte:

... aktive në jetën politike të qytetit tij të lindjes, dhe në Ecole du xhind ai kërkoi trajnimin e oficerëve të shpejtë të kualifikuar për të ushtrisë revolucionare dhe për të hequr mësuesit dhe nxënësit të patriotizmit e të cilit dukej dyshimta të tij.

Kjo periudhë në jetën e tij ishte i shkurtër, megjithatë, për në vitin e ardhshëm të Komitetit të Sigurisë Publike në Paris kërkuar shërbimet e tij dhe ai shkoi atje menjëherë. Ai i këshilloi të detyrave të ndryshme teknologjike, si prodhimin e armëve dhe aplikimeve ushtarake. Në mars 1794 Konventa Kombëtare të ngritur një organ detyra e të cilit ishte për të krijuar Qendrore Ecole des Travaux e publikut (të bëhet së shpejti Ecole Polytechnique). Hachette mori një rol aktiv në ngritjen e Ecole duke shfrytëzuar përvojën e tij në Mézières për efekt të mirë. Ai u emërua si asistent profesor në gjeometri deskriptive në Shkollën në nëntor 1794. Shkolla filloi të funksionojë nga qershor 1795, por ishte Hachette mësimdhënie para se në jetëshkurtër Ecole Normale de l'Një III nga janari deri në maj të atij viti si Monge 's asistent.

Në vitin 1799 u gradua Hachette për profesor të plotë në Ecole Polytechnique dhe vazhdoi të shërbejë edhe si një Shkolla mësues dhe një organizatori. Studentëve në Shkollën u shërbyen edhe si Hachette inkurajoi studentët e tij më të mirë me projekte kërkimore, duke rritur nivelin dhe reputacionin e shkollës. Ai ishte një redaktor i Journal de l'Ecole Polytechnique dhe pastaj në 1804 krijoi një botim të ri për ngritjen e Shkollës correspondance sur l'Ecole Polytechnique. Hachette redaktuar këtë botim derisa ai ishte i detyruar nga shkolla në 1816. Libri i diskuton këto dy botime, dhe rolin Hachette në to.

Një tjetër ngritjen arsimore, Ecole Normale, u ngrit për të trajnuar mësuesit e shkollës së mesme dhe nga 1810 Hachette mësuar atje dhe në Fakultetin e Shkencave në Paris, krahas Ecole Polytechnique. Megjithatë, në 1816 Qeveria e riorganizuar Ecole Polytechnique dhe Hachette e gjeti veten të përjashtuar nga shkolla. Është pak e vështirë për të kuptuar këtë, siç është Louis XVIII refuzuar të konfirmojë zgjedhjeve Hachette për të Académie des Sciences në 1823. Arsyeja e zakonshme për vendime të tilla do të jetë politik dhe kështu ajo duhet të jetë që ishte nga Hachette favor. Që prej veprimtarisë së tij politike duket i mbyllur për të Mézières në 1793, dhe në mënyra të tjera ai duket të ketë mbetur në favor në Paris, spekulime për përjashtimin e tij duket e pakuptimtë.

Hachette punuar në gjeometri deskriptive, mbledhur nga puna Monge dhe Monge redaktuar 's Géométrie përshkrues i cili u botua në 1799. Ai botoi gjithashtu në një gamë të gjerë temash nga veprat e tij të madh në gjeometrinë e veta, të punon në mekanikë aplikuar duke përfshirë edhe teorinë e makinave. Puna e tij për makinat përfshin shumë në fushën e mekanikës aplikuar, por ai ishte i interesuar gjithashtu në hidrodinamikë aplikuar dhe makina me avull. Në fakt ai botoi punë interesante në historinë e motorëve me avull.

Zona final i cili ishte i interesuar Hachette fizikes. Përsëri interesat e tij në këtë çështje ishin të gjerë, duke përfshirë punën në optikë, energji elektrike, magnetizëm dhe instrumentet shkencore. Kontributi i tij është i përmblodhi në si vijon:

Edhe pse nuk është një shkencëtar i rangut të parë, Hachette megjithatë kanë kontribuar në progresin e shkencës frëngjisht në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë nga përpjekjet e tij për të rritur prestigjin e Ecole Polytechnique dhe duke i bërë Monge 's punë të njohur gjerësisht, veçanërisht në përshkrues dhe gjeometri analitike dhe në teorinë e makinave.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland