Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alfréd Haar

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Oct 1885

Budapest, Hungary

16 March 1933

Szeged, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Në 1903, në vitin e tij të fundit në shkollë, Alfred Haar fitoi çmimin e parë në garë Eötvös në matematikë. Haar udhëtuar në Gjermani në vitin 1904 për të studiuar në Göttingen dhe atje ai ka studiuar nën Hilbertit 's mbikëqyrjen, marrjen e doktoraturës së tij në 1909 me një disertacion me titull orthogonalen Zur Theorie der Funktionensysteme.

Haar atëherë mësoi në Göttingen deri në vitin 1912 kur ai u kthye në Hungari dhe kryeson mbajtur në universitet në Kolozsvár (që është tani Kluzhit në Rumani), Budapest dhe Universitetin Szeged University. Në fakt, pas Luftës së Kolozsvár Fjala nuk ishte më në Hungari, kështu që Universiteti nuk kishte për të lëvizur brenda kufijve të Hungarisë dhe ajo u shpërngul në Szeged, ku kishte qenë më parë nuk ka universitet. Haar, së bashku me Riesz, shpejt bërë një qendër e madhe matematike nga universiteti i ri.

Haar ka punuar në analizë. Teza e tij e doktoraturës studiuar sistemet Puna e funksioneve. Më vonë ai shkoi për të studiuar ekuacionet diferenciale pjesore. Ai gjithashtu shkroi mbi përafërta Chebyshev dhe pabarazitë lineare. Midis 1917 dhe 1919 ai ka punuar në gur variational.

Haar kujtohet mirë për punën e tij në analizën në grupe. Në 1932 ai paraqiti një masë për grupet, që tani quhet masë Haar, i cili lejon një analoge e integrals Lebesgue të jetë përcaktuar në vend s. grup kompakt topological Ajo është përdorur nga von Neumann, nga Pontryagin në 1934 dhe Weil në vitin 1940 për të ngritur një teori abstrakte e analizës commutative harmonik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland