Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Guarino Guarini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1624

Modena, Italy

1683

Milan, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Në moshën-lidhjet e vjetra ndërmjet artit dhe matematikë - por ose është përcaktuar - askush nuk është i denjë për më shumë vëmendje se sa figura italiane barok e Guarino Guarini. Trajnuar si një teolog në mënyrë të vogla, por elita e Counter-Klerikëve Reformimi i rregullt, i njohur zakonisht si Theatines dhe modeli i menjëhershëm për të rendit jezuit, Guarini ishte i interesuar gjithashtu thellë në matematikë e mëposhtme në ndjekje nga ana e Jezuitëve e të gjitha artet dhe veçanërisht zbulimet e reja që e rrethuar kurioz-mendje e Age of Discovery.

Guarini kaloi provim e tij në Romë, ku ai mësoi në dorë të parë se çfarë Bernini dhe Borromini, njohur tani si mjeshtrave e madhe e arkitekturës baroke, ishin bërë, dhe shembullin e tyre me sa duket shkaktuar atij për të praktikuar arkitekturës, duke e konsideruar atëherë si një art matematikore, por jo rreptësisht një anëtar e Quadrivium, ndarje matematikore e Arteve Liberale, ende i lartë në botën e të mësuarit. Pas, ai kaloi vitet e mësimdhënies dhe të ndërtimit në Itali dhe Paris, të gjithë strukturave të tij që u zhduk tani.

Në 1666 ai u thirr nga Parisi nga Duka i Savojës dhe Princi i Piemonte te Torinos e tij kapitale, për të marrë përsipër hartimin e një kishëz dynastic madhe në shtëpinë e mbështjell me qefin e Shenjtë, i vendosur brenda Pallatit por e hapjes në korit të katedrales fqinj . Kjo do të ishte masterwork tij - La Capella dello Sindone, trishtim dëmtuar rëndë nga zjarri në 1997. Ai mbeti në Torino për pjesën tjetër të jetës së tij botuar veprat matematikore dhe tutoring familjes ducal, ndërsa Kisha Sindone ishte përfunduar më në fund pas vdekjes së tij.

Edhe nga fillimi i shekullit të tetëmbëdhjetë ka pasur një të kthehet kundër fiton e barok, kështu që ne tani kanë vështirësi të mëdha në të kuptuarit e tillë figura e një Guarini si dhe punën e tij, e cila gjithashtu përfshin filozofinë e tij matematikore dhe kuptimin figural, apo gjeometrike ikonografi . Shumë kritikë të kohëve të fundit kanë muddied ujërat nga prirje për të parë atë si një shenjë paralajmëruese e filozofi 're' e shekullit të shtatëmbëdhjetë, duke përfshirë Sigfried Giedion, Rubolf Wittkower dhe Alberto-Perez Gomez. Siç mund të shihet nga Placita philosophica tij (Paris, 1665), kleriku Modenese ishte një reformator i Aristotelianism dhe një përkrahës i vendosur i Scholastic zyrtare e dytë të përbashkët me të dyja katolike bashkëkohore dhe autoriteteve Lutheran, ndërsa në të njëjtën kohë të hapur për të mirë - risi konsiderohet por brenda kufijve tradicionale. Ai ishte i njohur me matematikës bashkëkohore sidomos gjeometri, por nuk e miratojnë algjebër - Euclides e tij enciklopedik adauctus et methodicus mathematicaeque universalis (Torino, 1671) kishte për qëllim studentët klerikale në gjendje për të komanduar të tillë teknikë të newfangled, apo ndoshta ai kishte rezervat e tij në lidhje me të . Sigurisht për të, Universal Matematikë, shpallur në titullin e adauctus Euclides, ishte që të bëjë me përdorimin e thjesht meditues i canonics tradicionale ose harmoni bazuar në librin V të Euklidit. Kjo fjalë përcaktimin e proporcion të thotë dhe ekstreme të shprehura në ndërtimet perspectival - shkallë perspectival e Brunelleschi, Alberti e Piero della Francesca, një përshtatje alternative makine e Eratosthenes për gjetjen e dy proportionals thotë, e përshkroi si mesolabium në Vitruvius, Libri IX . Në pjesën më të madhe këtë punë se ai është një ndjekës i Gregori i Saint-Vincent, SJ, në mbledhje të pafundësi të nënkuptuar në shkallë perspectival.

Guarini line, që refuzon të kryqit është për të kaluar nga Matematika Universale për të mathesis, një term që për atë dukej për të përfaqësuar në rritje fiziko-matematike të shkollës Kartezian. Arsye e tij për këtë është se matematika e lashtë dhe mesjetare nuk ishte i lidhur me shkaqet, e cila u shqyrtuar si duhet përmes diskursit në mënyrë të physica Aristotelit ose kozmologji. Ai sigurisht beson në Matematikë Universale e tij, kapėrcyer gjitha shqetësim materiale të analoge në një scientia divina, zhvilluar në shekullin e gjashtëmbëdhjetë, si një mbrojtje kundër skepticizëm, pra përqasjen e matematikës me metafizika ose filozofia e parë. Nocionet e tij ishin natyrisht nuk njëjës, që është shpallur nga Francesco Barozzi dhe Xhuzepe Biancani, SJ (Loca mathematicis Aristotelis, Bolgna, 1615), dhe u mbështetën nga John Wallis, matematikan anglisht më të mirë të ditës, kur ai deklaroi se përtej barazisë e sasisë mbetur shembull mes cilësitë, raport p.sh., të cilat:

... i takon më shumë për të cilësisë se sa sasisë.

Guarini referuar Wallis midis autoriteteve pak për matematikën e tij - të dyja ishin të përfshirë në total në pafundësi.

Guarini ishte i aftë në aplikacionet më të avancuar grafik dhe teknikave projektive, në qoftë se nuk e kënaqin të drejtpërdrejtë në gjeometria projektive të Desargues si admirues i tij moderne kanë pretenduar, konfuze 'projektim' me 'Gjeometria projektive. Guarini ishte i aftë për këtë arsye në traditën frëngjisht prej guri prerja më e përdorur procedurat e vështirë, si edhe gnomonics, ose studimi i sundials, kushtonte shumë faqe të botuar në çdo disiplinë. Kyç për qëndrime të tilla mund të gjenden në belletrist jezuit Bolognese dhe enciklopedist matematikore, Mario Bettini, i cili pa dyshim Guarini mbështetur pas në pjesën më të veprës së tij. Megjithatë, ndërsa ka disa tregues të racionalizimi i elementeve të geometrico arkitekturës më shumë, janë gjetur në Architectura civiletij, Guarini pranuar traditat e Vitruvius dhe Rilindja e Lartë me një liri përgatiten në zhvillimin dekorative e urdhrave, si dhe një vlerësim inovative të guxim e strukturës gotik, të jashtëzakonshme në këtë datë.

Guarini shkroi një nderimet më të mëdha të filozofisë i cili kreu një trajtim të lehta, pa lidhje në mënyrë të rreptë, dhe ai ishte i gatshëm për të ndarë dritën nga interpretimi i saj tradicional i jashtëzakonshëm. Guarini ishte në dijeni të implikimeve transformues e proceseve gjeometrike, veçanërisht përmes dritë, optikës dhe projektimi kaq të avancuar në mënyrë retorike nga Bettini. Arritja e tij e madhe me siguri duhet të qëndrojnë në zgjatur nëse përpunimi të ndërlikuar të matematikës dhe arkitekturë të avancuara se ishte edhe në kohën e vet kuptohet vet pak, elegante dhe elita përgjigje ndaj sfidave të mëdha që kanë qenë ose maligned apo keqinterpretuar pasi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland