Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Helmut Grunsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 July 1904

Aalen, Württemberg, Germany

5 June 1986

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Helmut Grunsky 's babai ishte Heinrich Grunsky dhe nëna e tij ishte Lydia Stahl. Helmut u brough në Aalen ku ai ndoqi shkollën e mesme. Në këtë fazë, edhe pse ai mori një interes të madh në matematikë, nuk është temë të cilën ai intebded për të ndjekur në universitet, por përkundrazi ai ishte i interesuar ne fizike dhe inxhinieri. Në vitin 1922 ai hyri në Institutin e Teknologjisë në Shtutgart, ku ai ka studiuar fizikë.

Pas tre vjet në Institutin e Teknologjisë në Stuttgart, në 1925 ai hyri në Institutin e Teknologjisë në Berlin. Pas dy vitesh studime atje ai u dha Diplom shkallë Ingenieur. Në këtë fazë ai filloi të ndërmarrë kërkime në matematikë në Universitetin e Berlinit me një pamje të një doktoraturë në matematikë. Grunsky punuar në analizë komplekse për doktoraturë e tij, por ai mori një punë përpara se të paraqitur tezën e tij.

Në nëntor 1930 Grunsky mori një punë me ditar Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik cila u botua nga Preussische Akademie der Wissenschaften. Për të doktoraturës së tij ai ishte duke përdorur integrimin kontur për të studiuar problemet e ndryshme në lidhje me funksionet që janë njëvalent në një fushë e lidhjes fundme. Ai paraqiti tezën e tij Neue zur konformen Abschätzungen Abbildung zusammenhängender ein-und mehrfach Bereiche në Universitetin e Berlinit në 1932 dhe u dha Dr Phil tij.

Në këtë fazë Grunsky vazhdoi punën e tij për revistën Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik, ndërsa ai ka punuar në tezën e tij habilitation. Në 1935 Grunsky Irma Schenk martuar, ata kanë tre fëmijë, Wolfgang (lindur në 1936), Hiltrud (lindur në 1938), dhe Eberhard (lindur në 1941). Në të njëjtin vit se ai u martua me Grunsky u bë redaktor i revistës dhe, tre vjet më vonë ai botoi Koeffizientenbedingungen für schlicht abbildende meromorphe FunktionenMathematische Zeitschrift. Kjo ishte letra e trembëdhjetë Grunsky e cila është shkruar si një disertacion habilitation. Sa për tezën e doktoratës, kjo punë përsëri duket në aplikimet e integrimit kontur:

Ky dokument paraqet një studim të Koeficientët për funksione në fushën e lidhjes fundme në sferën që përmban pika në pafundësi.

Grunsky u kualifikuar për leksion të vetëm para fillimit të Luftës së Dytë Botërore. Lufte bërë të pamundur për të që të fillojë një karrierë akademike në këtë fazë dhe ai gjithashtu duhej të largohej nga funksioni i tij si kryeredaktor i Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik në vitin 1939. Vështirësitë në fund të luftës nuk i ka lejuar atij të hyjë në mësim universitar edhe atëherë kështu në vitin 1945 Grunsky mori një pozicion si mësues në një shkollë të lartë në Trossingen, Württemberg. Ai vazhdoi të mësojë matematikë në shkollën e mesme deri në vitin 1949 kur ai u bë një Privatdozent në Universitetin e Tübingen. Vlen të përmendet se për shkak të rrethanave të ndryshme Grunsky nuk hyjnë në mësim universitar deri sa ai ishte 45 vjeç.

Grunsky kanë një adresë ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të mbajtur në Kembrixh, Masaçusets në vitin 1950. Për vitin akademik 1950-51 ai u Visiting Profesor në Washington State College në Pullman, Uashington. Pas kthimit në Gjermani ai është emëruar si Profesor në Universitetin e Jashtëzakonshme e Mainz. Në 1958 u transferua në Grunsky Universitetit të Würzburg, ku ai u bë profesor i plotë. Në 1963-64 ai kaloi vitin akademik si një profesor vizitor në Universitetin e Lindjes së Mesme Teknike në Ankara, Turqi. Ai mbeti në këtë pozicion në Würzburg derisa ka dalë në pension në vitin 1972. Pas kësaj ai kishte disa pozita të tjera, së pari si konsulent kërkimore në Uashington University, St Louis me 1973, pastaj profesor në vizitë në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në Albany në vitin 1975, më në fund kthehet në Uashington University, St Louis si konsulent kërkimore në vitin 1977.

Grunsky botuar tre libra dhe 44 dokumente, dhe ai e mbikëqyrur tetë studentët e doktoraturës. Të gjitha janë të shënuara në. Nga libri tre e ishte Ligjeratat mbi teorinë e funksioneve në shumëfishohen domains lidhur botuar në vitin 1978. It:

... është më afër lidhur me aktivitetin e përgjithshëm, Helmut Grunsky dhe përbëhet nga një reworking e disa nga kontributet e tij më të rëndësishëm në funksion teori, në shumë raste me një thjeshtim të konsiderueshëm ekspozitës.

Libri i fundit ishte ai i shkroi Teorema Stokes e përgjithshme "të botuar në vitin 1983. Grunsky shkruan se qëllimi i librit është të japë:

... të brendshëm dhe lehtësisht të kuptueshme paraqitja e Stokes 's teorema.

Libër mësimor fillon me një diskutim intuitiv të Stokes 's teorema e në aeroplan, e cila përdoret më pas si një model për generalising rezultat të dimensioneve më të larta. Grunsky parë dëshmon Stokes 's Teorema e përshtatshëm për k-dimensionale në rajonin e k R, dhe pastaj për k-dimensionale në rajonet n R. Ai pastaj paraqet gur e formave të alternuara multilinear dhe jep një provë të Stokes 's teorema për manifolds.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland