Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alexander Grothendieck

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 March 1928

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Alexander Grothendieck 's babai ishte ruse dhe se ai ishte vrarë nga nazistët. Grothendieck lëvizur në Francë në vitin 1941 dhe më pas hyri në Universitetin e Montpellier. Pas diplomimit nga Montpellier ai kaloi vitin 1948-49 në Supérieure Ecole Normale në Paris.

Në vitin 1949 Grothendieck lëvizur në Universitetin e Nancy ku ai ka punuar në analizë funksionale me Dieudonné. Ai u bë një nga grupi Bourbaki e Matematikanë i cili përfshinte Weil, Henri Cartan dhe Dieudonné. Ai paraqiti tezën e doktoraturës e tij Produits tensoriels topologiques et espaces nucléaires.

Grothendieck kaloi vitet 1953-55 në Universitetin e Sao Paulo dhe pastaj ai kaloi vitin e ardhshëm në Universitetin e Kansas. Megjithatë ajo ishte gjatë kësaj periudhe që interesat e tij kërkimore ndryshuar dhe ata u zhvendos drejt topologji dhe gjeometri.

Në fakt, gjatë kësaj periudhe Grothendieck kishte qenë i mbështetur nga Qendra Kombëtare Scientifique de la Recherche, mbështetje në fillim të vitit 1950. Pas largimit nga Kansas në 1956 prandaj ai u kthye në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche. Megjithatë në 1959 ai u ofroi një karrige në të sapo formuar Scientifiques Institut des Hautes Etudes të cilën ai e pranoi. Në periudhën e ardhshme në karrierën Grothendieck është përshkruar si më poshtë:

Nuk është ekzagjerim të flas për vitet 1959-70 në Grothendieck e IHES si një "Golden Age", gjatë së cilës një shkollë të tërë të re e matematikës lulëzoi nën udhëheqjen e Grothendieck karizmatik. Séminaire Grothendieck de Géométrie Algébrique IHES themeluar si një qendër botërore të gjeometrisë algjebrike, dhe atë si forcën e saj lëvizëse. Ai mori Medaljen e Fushat në vitin 1966. Në kërkim mbrapa në këtë periudhë, një mrekulli në bujarinë me të cilën Grothendieck përbashkët idetë e tij me kolegët dhe studentët, të energjisë ai dhe bashkëpunëtorët e tij të përkushtuar në hartim përpiktë, eksitim me të cilën ata e përcaktuar për të eksploruar një vend të ri.

Gjatë kësaj periudhe pune Grothendieck dha temat që bashkon në gjeometri, teori numër, topologji dhe analiza komplekse. Ai paraqiti teorinë e skemave në 1960 i cili lejoi të caktuara të Weil 's teori numër conjectures të jetë zgjidhur. Ai ka punuar në teorinë e topoi të cilat janë shumë të rëndësishme për logjikën matematikore. Ai dha një dëshmi algjebrike e Riemann-teorema e Shna Rroku. Ai siguroi një përkufizim algjebrike e grupit themelore të një kurbë.

Përsëri duke cituar nga:

Numërimit thjeshtë e kontributeve të mirë Grothendieck së njohur është e madhe: prodhimeve topological tensori dhe hapësira bërthamore, cohomology kapë si functors rrjedh, skema, K-teori dhe Grothendieck-Riemann-Shna Rroku, theksi mbi të punës në lidhje me një bazë, përcaktimin dhe ndërtimin e objekteve gjeometrike nëpërmjet functors ata janë të përfaqësuar, kategorive të holla dhe prejardhjen, oxhaqet, topologies Grothendieck (faqet) dhe topoi, që rrjedhin kategori, formalisms i dual lokale dhe globale (operacionet gjashtë '), cohomology étale dhe interpretimin cohomological e L-funksioneve , cohomology kristaline, 'conjectures standarde', motivet dhe 'yoga e peshave', tensori kategori dhe grupe motivic Galois. Është vështirë të imagjinohet se ata të gjithë nisur nga një mendje e vetme.

Grothendieck ishte gjithmonë fuqishëm pacifist në pikëpamjet e tij dhe fushatë kundër ushtrisë me takë të lartë e viteve 1960. Të përkushtohej në këtë fund duket të ketë qenë arsyeja që ai u largua shefi i IHES në vitin 1970. Ai braktisur matematikë si fokusi kryesor i energjive të tij, por, në 1970-72 ai mbajti një takim si profesor në vizitë në College de France, pas një takim të ngjashëm në Orsay për 1972-73. Në 1973 ai pranoi një takim si profesor në Universitetin e Montpellier. Ai mori leje gjatë 1984-88 kërkime për të drejtpërdrejtë në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche. Ai në pension në moshën 60 në vitin 1988 dhe publikim është prodhuar për të nderuar që ditëlindjen e 60-të.

Në kontrast me pranimin e tij të Medaljen 1966 Fushat, Grothendieck refuzuar Çmimin Crafoord në vitin 1988.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland