Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emil Grosswald

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Dec 1912

Bucharest, Romania

11 April 1989

USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Emil Grosswald ka lindur në një familje hebraike në Bukuresht. Ai ka studiuar në Universitetin e Bukureshtit, duke u dhënë diplomë masteri e tij në 1933. Rritja e anti-semitizmit në Rumani dhe tmerrin e politikave naziste në Gjermani ndaj hebrenjve bërë Grosswald vendos në Francë për të përkrahur shkollimin e tij. Ai ka studiuar në studimet në Paris dhe Montpelier, po në Paris, në qershor 1940, kur qyteti ra në duart e ushtrive avancimin gjerman. Ai iku në këmbë në Orleans, pastaj për në Spanjë si ai kërkoi të sigurisë.

Nga Spanja Grosswald gjeti një anije e cila e mori atë në Kubë. Ai i kaloi vitet e mbetura të Luftës së Dytë Botërore në Havanë, pastaj në vitin 1946 ai shkoi në Porto Riko, në fund të lëvizte në Shtetet e Bashkuara, ku ai ishte në gjendje të regjistroheni për studimet e doktoraturës në Universitetin e Pensilvanisë nën mbikëqyrjen e Hans Rademacher. Në 1950 ai u dhënë Ph.D. e tij për tezën e tij mbi Struktura e disa nëngrupe të grupeve Modular. Ai gjithashtu shkroi dy letra të cilat u botuan në vitin 1950, duke e parë Në një pronë të thjeshtë të derivateve të polynomials Lazhandrian ndërsa i dytë ishte Funksionet e variacionit kufizohet.

Parë pas Grosswald ishte në Universitetin e Saskatchewan ku ai mësoi për një vit, pastaj ai kaloi një vit në Institutin për Advanced Study at Princeton para se të kthehej në një post të përhershëm në Universitetin e Pensilvanisë. Ai ka mbetur në Universitetin e Pensilvanisë deri 1968 kur ai u emërua si profesor i matematikës në Universitetin e tempullit në Filadelfia. Në vitin 1980 ai kaloi në pension, por vitin akademik 1980-81 në Technicon në Haifa, Izrael. U kthyer në Shtetet e Bashkuara ai kaloi 1982 si profesor vizitues në Swarthmore College dhe 1984 në Universitetin e Pensilvanisë.

Një analist, i specializuar në teori numër analitik, Grosswald gjithashtu shkroi mbi analizën klasike dhe tema të ngjashme. Ai ka shkruar një numër librash të rëndësishëm: Temat nga teoria e numrave (1966), polynomials Bessel (1978), shuma Dedekind (me shkrim së bashku me Hans Rademacher) (1972), si dhe përfaqësimin e integers si shuma e shesheve (1985). Le të shikojmë në secilin nga ana e tij.

Së pari ne e shohim Indeksi nga teoria e numrave. Ne shpjegim japin kuotën e tyre nga vetë Grosswald Parathënie e si ai erdhi për të shkruar tekst:

Ishte vetëm me dyshim të konsiderueshme që i dha për të insistimin e disa nga studentët dhe kolegët e mi (dhe redaktorët) dhe vendosi që të 'manikyrin' shënimet e mia në mënyrë që të shkruani vëllimit të pranishëm. Në të vërtetë, ka ekzistuar në anglisht disa libra të shkëlqyer në teorinë e numrit në një nivel të krahasueshëm, dhe unë nuk ishte i bindur se nuk kishte nevojë për një tjetër ende, ose që unë të mund të përmirësonte në ato prezantimet e mëparshme. Megjithatë, me produktin 'përfunduar' para meje, ajo duket se ka shumë pak përputhen me ndonjë tekst tjetër unë e di, përveç natyrisht, për temat më thelbësore të cilat janë të zakonshme për të gjitha librat në këtë fushë. Gjithashtu stil duket të jenë të ndryshme nga ajo librat e më të tjera për shkak të dy theks dhënë pikë historike të shikoni dhe përfshirjen e references për të një sasi të madhe të materialit burimet (librat dhe gazetat) cituar në tekst dhe bibliographies.

Temat e mbuluara përfshijnë: teorema themelore e aritmetike, congruences, teorema katror reciprocitetit, funksionet standarde aritmetik, teorema e kryeministrit numrin, teorema e fundit Fermat, dhe teoria e ndarëse. B Gordon, rishikimi tekst, shkruan:

Autori ka planifikuar sigurisht librin e tij të mirë, të zgjedhur materiale që do të jetë stimuluese për audiencën e saj me qëllim, dhe realizuar përmes projektit në një mënyrë të tillë që rrallë interes flamujve.

Për edicionin e dytë të tekstit të botuar në vitin 1984, kishte shtuar Grosswald material në L-funksionet dhe primes në progressions aritmetike, aritmetike të fushave të numër, dhe ekuacione Diophantine.

polynomials Bessel studimet Grosswald: marrëdhëniet ndërmjet funksioneve Bessel dhe polynomials Bessel, ekuacione diferenciale dhe marrëdhëniet diferencial përsëritje të kënaqur nga polynomials përgjithshme Bessel, marrëdhëniet me përsëritje të kënaqur nga polynomials përgjithshme Bessel, prona orthogonality e polynomials përgjithshme Bessel dhe problemin përkatës momentin, marrëdhëniet e polynomials përgjithshme Bessel dhe polynomials klasike Puna, gjenerimin e funksioneve, Rodrigues-formula të tipit, polynomials pergjithshme Bessel dhe fraksionet e vazhdueshme, zero e polynomials Bessel, vetitë algjebrike e polynomials Bessel, dhe grupi i Galois polynomials Bessel .

Bashkëpunim në mes Rademacher dhe Grosswald në shuma të Dedekind erdhi për shkak të Rademacher 's sëmundje. Ai ishte për të Hedrick Lektor për takimin e verën e vitit 1963 në Boulder, Kolorado, dhe kishte shkruar deri shënime për leksionet e tij në shuma të Dedekind para se të bien të sëmurë. Grosswald ishte kërkuar për të dhënë leksione në vendin e tij dhe i kërkoi Rademacher Grosswald për të redaktuar shënimeve me qëllim që të piblishing ato nën emrat e tyre të përbashkët. Rademacher vdiq në vitin 1969 dhe botimit të përbashkëta u paraqit tre vjet më vonë, dhjetë vjet pasi ishin shkruar shënimet e parë.

Përfaqësime Libri i integers si shuma e shesheve:

... paraqet një shëtitje thellë kuptimplotë nëpërmjet historisë me problemin e përfaqësimit nga shuma e shesheve. Qëllimi i autorit është të tregojë unitet në matematikë nuk me abstraksionin, por duke treguar se si ky problem sqaron dhe është sqaruar nga faza të njëpasnjëshme e evolucionit matematikore.

Ne duhet të përmend disa kontribute të tjera që Grosswald bërë. Ai edited Rademacher 's Topics in Analitike Numri Theory (1973) dhe Collected Papers (1974). Ai ishte në Bordin e Guvernatorëve të Shoqatës matematike të Amerikës 1965-1968. Ai gjithashtu ka shërbyer në Komitetin Çmimin Ford 1970-1977.

Gruaja e Grosswald, Elizabeth Rosenthal, vdiq pikërisht një muaj pas burrin e saj. Ata kishin dy vajza Blanche dhe Vivian.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland