Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marcel Grossmann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 April 1878

Budapest, Hungary

7 Sept 1936

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marcel Grossmann ndoqi shkollën në Basel pastaj studioi matematikë në Zürich. Në 1900 ai u bë një asistent gjeometër W. Fiedler në Cyrih.

Grossmann marrë doktoraturë e tij nga Cyrihut në 1912, pastaj u bë një mësues në një shkollë në Frauenfeld, Zvicër e veriut, në 1901 dhe në Basel në vitin 1905. Ai u bë profesor i gjeometrisë deskriptive në Technische Hochschule Eidgenössische në Cyrih në 1907.

Grossmann ishte një shok klase i Ajnshtajnit. Ajnshtajni iu kthye atij për ndihmë me formulimin matematik i teorisë së relativitetit të përgjithshëm. Grossmann zbuluar rëndësinë e gur tensori e Christoffel, Ricci-Curbastro dhe Levi-Civita të relativitetit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland