Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Robert Grosseteste

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1168

Suffolk, England

9 Oct 1253

Buckden, Buckinghamshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Robert Grosseteste u arsimua në Universitetin e Oksfordit. Ai u bë Kancelar i Universitetit të Oksfordit në 1215 mbetur në këtë post deri në rreth 1221. Pas kësaj ai mbajti një numër i pozitave kishtare, pastaj 1229-1235 ai ishte lektor në teologji në françeskanët.

Ai u bë Peshkop i Lincoln në 1235 dhe mbeti në këtë pozitë deri në vdekjen e tij. Si peshkopi i Lincoln ai ndoqi Këshilli i Lyon (1245) dhe të adresohen asamblesë papnore në Lion në 1250.

Grosseteste punuar në gjeometri, optikës dhe astronomi. Në optikë ai eksperimentoi me pasqyra dhe me lente. Ai besonte se eksperimentet duhet të përdoret për të verifikuar një teori nga testimi pasojat e tij. Në punën e tij De Iride ai shkruan:

Kjo pjesë e optikë, kur kuptohet mirë, na tregon se si ne mund të bëjë gjëra një distancë shumë të gjatë jashtë duket sikur të vendosura shumë afër, dhe gjëra të mëdha pranë duken shumë të vogla, dhe se si ne mund të bëjnë gjëra të vogla të vendosura në një distancë të shfaqet ndonjë madhësi ne duam, në mënyrë që ajo mund të jetë e mundur për ne për të lexuar letrat më të vogël në distanca të pabesueshme, apo për të numëruar rërë, apo farë, ose ndonjë lloj ose minutë objekte.

Grosseteste kuptoi se hipotetike hapësirë në të cilën imagjinuar shifrat Euklidi i tij ishte i njëjtë kudo dhe në çdo drejtim. Ai pastaj postulatit se kjo ishte e vërtetë për përhapjen e dritës. Ai shkroi traktat De Luce në dritë.

De Natyra Locorum ai jep një diagram që tregon dritën që refraktar nga një enë sferike gotë plot me ujë.

Grosseteste bërë edhe përkthime latinisht e greqisht dhe arabisht shumë shkrime shkencore. Ai shkroi një koment mbi Aristotelin 's pasmë Analytics dhe Fizika dhe traktatet shumë për lëndët shkencore duke përfshirë De Generatione Stellarum, Theorica Planetarum dhe astrolabio De. Në një tekst astronomi ai pohoi se Rruga Kashta ishte bashkim e dritës nga yje shumë të ngushtë të vogla.

Roger Bacon ishte student Grosseteste's.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland