Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Duncan Farquharson Gregory

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 April 1813

Edinburgh, Scotland

23 Feb 1844

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gjyshi s Duncan Gregori 'i madh i madh ishte James Gregory dhe ai ishte biri më i ri i James Gregory një tjetër (1753-1821) i cili ishte profesor i mjekësisë në Universitetin e Edinburgut. Nëna e tij ishte Isabella McLeod dhe ajo u la të sjellë deri familjes pas babai Duncan vdiq kur ai ishte shtatë vjet e vjetër.

Duncan u edukuar nga nëna e tij derisa ai ishte dhjetë vjeç pastaj, pas kësaj, nga një mësues privat. Dëshirë e tij për ndërtimin e pajisjeve mekanike u vu re në këtë moshë të re. Në tetor 1824 ai hyri në Edinburg Akademisë (ku Maxwell dhe D'Arcy Thompson ishin të arsimuar). Ai tregoi premtimin e madh në shkollë dhe, gjatë dimrit të 1827, Gregori u dërgua në një akademi në Gjenevë, ku talentet e tij matematikore ishin të qartë për të mësuesve. Në kthimin e tij nga Gjenevë, Gregori u bë një universitare në Universitetin e Edinburgut, ku ai filloi të studiojnë tema të avancuar matematikore dhe ai bërë edhe eksperimente me dritën e polarizuar. Ai ishte më e ndikuar nga William Wallace që mbajti kryetari i matematikës në Universitetin e Edinburgut.

Në tetor 1833, në moshën 20, Gregori hyrë në Trinity College, Cambridge, duke marrë BA e tij në 1837, që renditet e pesta grindavec, dhe MA i tij në 1841. Megjithatë interesat e tij ishin jo vetëm në matematikë për në Kembrixh ai vazhdoi të ndjekin interesin e tij në kimi të cilën ai kishte treguar ndërsa një student në Universitetin e Edinburgut. Ai ishte një nga anëtarët themelues i Shoqërisë Kimike Kembrixh, por nuk kishte interes më të gjerë se madje matematikës dhe kimisë, sepse ai ka studiuar edhe fiziken, astronomine dhe botanikë. Në tetor 1840 ai u bë anëtar i Trinisë, por edhe një asistent mësues në Kolegjin, kushtonte veten krejtësisht të matematikës nga kjo kohë në. Në këtë kohë matematike Kembrixh Journal ishte fillimi botimit dhe Gregori u bë redaktor e saj të parë. Shumë nga gazetat në pjesët e para të Journal janë të shkruara nga Gregory vetë. Gregori rënë një karrige në Toronto në 1841 për shkak të shëndetit të sëmurë. Ai u kthye në Edinburg, ku ai ishte kandidati i pasuksesshëm për një karrige, por ai vdiq pak më vonë në shtëpinë e atit të tij, vendin e Kanaanit shtëpizë, në moshën 30.

Kontributi i tij kryesor ishte teoria e tij e algjebër e cila u definuar si studim i kombinime të përcaktuara nga ligjet e veprimit të cilës ata iu nënshtruan. Kjo është një nga përkufizimet e parë të algjebër moderne. Puna e tij në këtë fushë është përshkruar në gazetë mbi natyrën e vërtetë të algjebër simbolik që Gregori botuar në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Në këtë punë Gregori ndërtuar mbi themelet e Pallua por shkoi larg tej drejt algjebër moderne. Gregory, nga ana e tij, kishte një ndikim të madh në Boole dhe ajo ishte me ndikimin e tij që Boole të përcaktuara në studimin e tij novatore.

Dy vepra të tjera të rëndësishme nga Duncan Gregori janë Shembuj të Proceset e diferencuar dhe Integrale gur dhe një traktat mbi Aplikimi i Gjeometria Analiza të forta. Parë u bë një tekst i rëndësishëm në Kembrixh të cilat, në këtë kohë, kishte pranuar Pallua, Herschel dhe Babbage 's analitike reformat Shoqëria, kontinentale dhe metodat e gur po mësohen në Kembrixh. Punë e dytë ishte e papërfunduar në vdekjen e tij, por përfundoi dhe publikohen vitin e ardhshëm.

Ai është përshkruar si më poshtë:

Në përgjithësi, puna e tij nxjerr në pah një njohje e gjerë me matematikë kontinentale, dhe është gjallëruar shpesh me komentet e historike. Cilësia e përparimeve të tij matematikore ishte me të vërtetë të pazakontë për një që nuk ka mbajtur një pozicion të lartë në universitet. Nga një natyrë dashur dhe një mirësi aktiv ndershëm, ai unfailingly ndarë me të tjerët dhe sa të ndryshme të informatave të tij, dhe përvojën e tij si një redaktor.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland