Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

David Gregory

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 June 1659

Aberdeen, Scotland

10 Oct 1708

Maidenhead, Berkshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

David Gregori ishte një nip i James Gregory. Ndoshta gjëja e parë që duhet të theksohet është të drejtshkrimit të fjalës "Gregori '. Spelling Scottish e këtij emri ishte 'Gregorie' dhe subjekt i kësaj biografi është i njohur si 'David Gregorie' derisa ai shkoi për të jetuar në Angli. Babai i tij, i quajtur edhe Davidi Gregorie, ishte një mjek në ushtrimin e pasurive të Kinnairdy në Banffshire ndërsa nëna e tij ishte Jean Walker e Orchiston. Davidi ishte i vogël e katërt e fëmijëve të prindërve të tij pesëmbëdhjetë dhe kur ai ishte pesë vjeç, i ati i tij të trashëguar Kinnairdy dhe familja u vendos atje nga Aberdeen. Është e paqartë, ku Davidi i frekuentuar shkollën, por mendohet se ai ndoqi shkollën e ciklit të lartë Aberdeen.

Ne e dimë të sigurt se Gregori studiuar në Kolegjin Marischal, pjesë e Universitetit të Aberdeen, midis 1671 dhe 1675. Vini re se ai filloi shkollimin universitar në moshën 12 vjeç. Nuk ka megjithatë, nuk ka dëshmi se ai u diplomua. Pas studimeve universitare Davidin e tij, ende vetëm 16 vjeç, u kthye për të jetuar me familjen e tij në Kinnairdy por nga kjo kohë nëna e tij kishte vdekur (vdekja e saj ndodhi në vitin që ai hyri Marischal College). Në këtë fazë ai u bë shumë i interesuar në matematikë për të, pasi xhaxhai i tij James Gregory vdiq në tetor 1675 ai u largua nga gazeta e tij për të atin e Davidit, dhe Davidi filloi të studiojë me kujdes. Duke lënë Skoci në vitin 1679, ai vizitoi disa vende të Kontinentit, veçanërisht Holanda dhe Franca, dhe nuk u kthye në Skoci deri 1681.

Ndërsa Gregori ishte në Kontinenti mori mundësi për të studiuar matematikë, edhe pse ai filloi koha e tij jashtë vendit si një student mjekësore në Universitetin e Leiden. Gjatë udhëtimet e tij ai studioi veprat e Descartes, Hudde, dhe Fermat por përveç interesave matematike ai u bë gjithashtu i interesuar në rritjen e fizikës dhe astronomisë. Ai kaloi pranverën e vitit 1681 në Londër, ku ai ishte ftuar për të marrë pjesë në mbledhjet e Shoqërisë Mbretërore. Ai e bëri mirë përdorimi i shanset që erdhi rrugën e tij dhe e bëri skica e Newton 's reflektuar teleskop dhe ajrit pompë shpikur nga Boyle.

Ne ende nuk e kanë përmendur miqësi Gregori me Archibald Pitcairne. Detajet e kur u takuan dy të parët nuk janë të njohura, por ato mund të kenë takuar ndërsa Gregori ishte në kontinent. Midis 1681 dhe 1683 Gregori jetoi në Kinnairdy ku ai vazhdoi studimet e tij të James Gregory 's letra. Megjithatë në vitin 1683 Pitcairne publikisht kundërshtuan John Young, i cili kishte mësuar matematikë në Universitetin e Edinburgut që nga James Gregory 's vdekjes, si për përshtatshmërinë e tij për ta bërë këtë. Young sigurisht ishte një matematikan varfër dhe sfida Pitcairne ishte themeluar mirë. Kjo çoi që të shkarkohen apo të rinj, në moshën 24, Davidi Gregori u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Edinburgut, duke plotësuar karrige mbajtur më parë nga xhaxhai i tij.

Në Edinburg David Gregory mësoi disa teori Njutonit por tani e kuptuan se ai vendosi ndikim shumë më pak në këtë se ishte në një kohë menduar. Ai është i njohur për këtë, megjithatë, pasi ai ishte mësuesi i parë universitetit të kenë studentët të cilët ishin njohur me Njutonit 's work. Teoritë moderne 'Këto nuk ishin dhënë mësim në universitete deri shumë vonë dhe në këtë kohë edhe Kembrixh ishte ende mësim filozofinë greke natyrore. Ai leksione në Universitetin e Edinburgut optikë, gjeometri, mekanika dhe hydrostatics. Shënimet e tij leksion në gjeometri do të formojnë bazën e Maclaurin 's traktat të praktik Gjeometri i cili u botua në 1745. Gregori vetë botuar Exercitatio geometria curvarum de dimensione në vitin 1684, ndërsa në Edinburg e cila ishte një punë interesante zhvilluar punën e xhaxhait të tij në seri të pafund. Njutoni Gregori i dërgoi një kopje të letrës së tij në seri të pafundme, duke u kujdesur për të ofruar falënderim të gjera të Njutonit. Gregori marrë një kopje të Njutonit 's Principia në vitin 1687, dhe përsëri ai u përgjigj me një letër heaping lavdërim më të lartë të autorit. Në një rast të fortë është vendosur që kopje e Principia tani në Moskë Universitetin ishte një pronësi fillimisht nga Gregory. Ai u ble nga biblioteka e Archibald Pitcairne në 1718 dhe përmban shënimet e shumta anësore me Annotations:

... Analiza e këtyre shënime sugjeron se është një kopje Annotated nga David Gregory.

Në 1688 kishte trazira politike dhe fetare në Skoci. Nga 1690 të gjithë mësimdhënësit universitar u kërkohet që të betohen një betim për besnikëri ndaj sunduesve të ri skocez, por edhe pse ai nuk pranoi, Gregori nuk u shkarkua. Megjithatë pozita të vështira ai ishte si një anëtar peshkopate ishte me siguri një nga arsyet që Davidi vendosi të niset për në Angli. Nuk ishte se Gregori mendime të forta fetare, por sfondi e tij dhe miqtë e jakobit dha vështirësi. Letër nga Friesen shpjegon sfond për të lëvizur Gregori i cili ishte i lidhur me shkaqet politike, fetare dhe shkencore. James J Tattersall, shqyrtimin, shpjegon argumentet Friesen's:

... pse më Newtonians konservator në fillim të shekullit tetëmbëdhjetë Angli u skocez në vend të gjuhës angleze. Shkaku mund të ndiqet në Episcopalians skocez, në veçanti David Gregory dhe Archibald Pitcairne, që ishin ndër Newtonians më me ndikim dhe karizmatik skocez. Scottish Episcopalians përqafuar filozofinë natyrore Njutonit s 'kryesisht si një justifikim për të përdorur arsye për të luftuar entuziazmin fetar të Presbyterians skocez. Skocez Episcopalians ishin më tolerante e ideve të reja dhe nga frika e fanatizmi, sektariazëm, dhe anti-intellectualism ekspozuar nga Presbyterians. Si një e tërë, Tories / Churchmen Lartë mbështetur në Angli bindje pasive, janë më pak tolerante, dhe ishin të kujdesshëm për përdorimin e arsyes në çështjet e besimit. Si pasojë, Skoci me kusht një terren shumë pjellor për më shumë se Newtonianism Angli. Në vitin 1691, vit pas Presbyterianism u krijua si fe zyrtare e shtetit në Skoci, Gregori dha dorëheqjen kryetari matematikore në Universitetin e Edinburgut dhe mori rang profesori Savilian e Astronomisë në Oksford. ... Kryesisht nën ndikimin e Gregori dhe dishepujt e skocez Pitcairne dhe kolegët në Oksford, konceptet e Njutonit u transmetohen të Lartë-Kisha Anglicans. Një numër i Tories përqafuar s filozofi matematikore Newton 'natyrale, jo për të luftuar Presbyterianism dhe jo sepse ata ishin në dijeni që përdor të tilla e arsyes mund të ndikojnë në burimet tradicionale të autoritetit fetar të tilla si libri, por sepse ata ishin të bindur se ofruar një pamje më të strukturuar të si univers vepruar dhe dhënë një justifikim të një shoqërie të urdhëruar në bazë të hierarkisë, aq e rëndësishme të Lartë-Kisha Anglicans.

Në 1691 Gregori, siç është përcaktuar në kuotën më lart, u zgjodh Savilian Profesor i Astronomisë në Oksford. Njutoni ishte një ndikim të madh në emërimin e tij, por një tjetër faktor ishte se rivali i tij më i madh për postin ishte Flamsteed dhe ai nuk konsiderohet të jetë i përshtatshëm që ai nuk ishte një njeri fetar. Ne kemi përmendur më lart se Gregori nuk kanë bindjet e forta fetare, kështu që ndoshta pikëpamjet e një nga bashkëkohësit e tij se Flamsteed ishte njeri i vetëm (citim nga):

... që ka fe më pak se Dr Gregori

shpjegon pozicionin mjaft qartë. Leksionin e tij inaugurues në Oksford është riprodhuar në të cilën jep sfond interesante mbi ligjin inversi sheshin e gravitacionit. Leksion gjithashtu tregon se Gregori ishte shumë e lumtur që kanë lënë problemet e Skocisë prapa tij. Pavarësisht nga kjo, ka marrë Kinnairdy nga babai i tij në vitin 1690, ai vizitoi verë ka më së shumti.

Në 1692 Gregori ishte bërë një shoku të Balliol College dhe u dha një shkallë nga Oksford për një tezë në optikë të cilat ai e bazon në ligjërata ai kishte dhënë në Edinburg. Në të njëjtin vit ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Në 1695 ai u martua me Elizabeth Oliphant, dhe në të njëjtin vit ai botoi Catoptricae et dioptricae sphericae elementa që është një punë në optikë. Ai përshkruan teleskopët të cilat ishin një interes të veçantë të tij. Ai eksperimentoi edhe me bërjen e një teleskopi achromatic dhe përshkruan parimet pas lentet të tilla në punën e mësipërme. Në Oksford ai bëri një reputacion mjaft për veten si një mësues:

Ai ishte i interesuar në reformën e mësimdhënies matematikës dhe hartoi disa gazeta për këtë temë, asnjë prej tyre botuar. Ai sugjeroi që mësimi të jetë në anglisht dhe jo latine, dhe theksoi njohuri praktike. Ai ishte një mësues i pëlqyer dhe i ndikuar fuqimisht disa të studentëve të tij, duke përfshirë Jakobi dhe Gjoni Keill dhe John shoku.

Shumë burra kryesorë të kësaj periudhe mendonin se patronazhin mbretëror ishte e nevojshme për ta për të arritur statusin më të lartë në profesionet e tyre. Gregory, i mbështetur nga Njutoni, ishte emëruar si një mësues matematike që Duka e Gloucester të rinj në 1699. Duke i ri ishte i biri i Princess Anne Queen Anne i cili u bë në 1702. Përsëri ai mundi Flamsteed në një konkurs për këtë post që me siguri nuk bënë asgjë për marrëdhëniet, tashmë pretty cool pas Flamsteed 's dështimit për të marrë karrige Savilian, ndërmjet këtyre dy astronomët kryesore matematikore. Megjithatë kjo nuk ishte triumf se Gregori shpresonte që Duke i ri vdiq në vitin 1700. Sikur Tutori matematikë Gregori qenë të birit të mbretëreshës së, kur ajo mori fronin në 1702 ai do të kishte një ndikim pozitën e rendit më të lartë.

David Gregory sigurisht mbështetur fuqimisht në Njutoni Newton - polemika Leibniz duke argumentuar se, ashtu si Gregori Wallis e mik, që kishte mësuar të Leibniz gur me një letër nga Collins. Në 1702 Gregori botuar Astronomiae physicae et geometricae elementa që ishte një llogari popullor e Newton 's teori. Originally botuar në latinisht me një parathënie nga Njutoni, libri u soll në një version në anglisht në 1715. Vazhdoi të jetë me ndikim edhe pas vdekjes Gregori dhe botime të dytë e të dy versionet anglisht dhe janë botuar latinisht në 1726.

Në 1704 Gregori u zhvendos në Londër dhe tre vjet më vonë, përsëri me Newton 's mbështetje, ai u emërua në postin e mjeshtër i nenexhik skocez. Në fakt 1707 shënon bashkimin e parlamenteve të Anglisë dhe Skocisë, një ngjarje që Gregori e kishin mbështetur fuqimisht. Ajo ishte në mënyra shumë më tepër për t'u habitur që ajo u zhvillua në të gjitha, por parlamenti anglisht pa avantazhet strategjike dhe bëri propozime të favorshme, duke përfshirë një grant të konsiderueshëm, ndërsa parlamenti Skocez pa avantazhe të madh në fitimin e të drejtave të tregtisë së lirë në Angli dhe kolonive të saj. Granti që parlamenti anglisht bërë në Skoci, e quajtur 'ekuivalent ", ishte të barabarta pjesën e borxhit anglisht kombëtare që Skoci, do të marrë në bashkimit. Gregori kaloi disa muaj në Edinburg në rolin e tij me nenexhik skocez punojnë në sjelljen monedhë skocez në përputhje me atë të Anglisë. Ai gjithashtu ka punuar në llogaritjen e shifra të sakta për ekuivalent.

Shëndetësor Gregori kishte qenë e dobët për një numrin e viteve dhe ai ishte këshilluar që të shkojë në Bath kështu që ai mund të shërohet. Ai ka udhëtuar në vitin 1708, por u sëmurë për udhëtimin e kthimit nga Bath në Londër dhe u ndal në Inn Greyhound në virgjëri. Nga aty ai thirri mikun e tij, mjeku dhe shokët e matematikan Gjoni Arbuthnot, por ai vdiq në han menjëherë pas Arbuthnot 's mbërritjes. Në fakt Gregori dhe gruaja e tij kishte nëntë fëmijë, por shtatë vdiq ndërsa ende fëmijë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland