Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Luigi Guido Grandi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Oct 1671

Cremona, Italy

4 July 1742

Pisa, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Guido grandi ishte edukuar e parë në kolegj jezuit në Kremones. Ai u bë një anëtar i Rendit të Camaldolese në vitin 1687. Kjo Rendit, një degë e Rendit benediktine, u themelua rreth 1012 në Camaldoli pranë Arezzo, Itali. Manastirit dhe vetmuar formuar një njësi në këtë Rendit dhe grandi studiuar në një nga këto njësi në Ferrara. Pastaj, në 1693, ai shkoi në një manastir të Rendit Camaldolese në Romë.

Vitin e ardhshëm, grandi u bë një mësues i filozofisë dhe teologjisë në manastirin Camaldolese në Firence. Deri në këtë kohë ai kishte treguar pak interes në matematikë, por tani mendimet e tij u kthye në këtë drejtim. Megjithatë ai vazhdoi të mësuar duke u emërua profesor i filozofisë në Romë në vitin 1700, atëherë përsëri do të Pisa si profesor i filozofisë.

Emërimi i parë grandi e matematike erdhi në 1707 kur ai u bë matematikan për Duka Madh të Toscana, Cosimo III de 'Medici. Në 1709 ai vizitoi Angli dhe përshtypje qartë shkencëtarët angleze pasi ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Në grandi 1714 u emërua profesor i matematikës në Universitetin e Pizës.

Grandi ishte autor i një numri të veprave mbi gjeometrinë në të cilën ai konsiderohet si analogji e rrethit dhe hiperbolë barabrinjës. Ai konsiderohet gjithashtu kthesa e lakim të dyfishtë në sferën dhe kuadraturë e pjesëve të një sipërfaqe sferike.

Në 1701 grandi diskutuan loxodrome konik, kurbë se shkurtimet gjeneruesit e një kon e revolucionit në një kënd konstant. Ai studioi kurbë magjistare e Agnesi në 1703. Në fakt puna e tij të 1703 është i rëndësishëm në futjen e Leibniz 's gur në Itali.

Në 1728 botoi grandi Flores geometrici një punë në të cilin ai përcakton kurbë clelie. Ai quhet kurbë pas konteshë Clelia Borromeo dhe librin e tij të kushtuar asaj. Nëse gjatësi dhe P colatitude e një pike në një sferë është pėrcaktuara me dhe dhe në qoftë se në mënyrë që lëviz P = m, ku m eshte nje konstante, atëherë vend gjeometrik e P është një clelie. Grandi gjithashtu aplikohet termi "clelies" për kthesa të përcaktuara nga disa ekuacioneve trigonometrike që përfshin funksion sine

mëkat = b sin m
një mëkat = a - b m mëkat

Grandi gjithashtu ka punuar në hidraulikë dhe ishte i përfshirë me një numër të projekteve të tilla si ato të thahet Luginës Chiana dhe keneta Pontine. Ai gjithashtu publikoi një numër të veprave të mekanikës dhe astronomi. Puna e tij praktike në mekanikë përfshirë eksperimente me një motor me avull.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland