Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jorgen Pedersen Gram

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 June 1850

Nustrup (18 km W of Haderslev), Denmark

29 April 1916

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jorgen Gram 's babai, Peder Jorgensen Gram, ishte një bujk dhe nëna e tij ishte Marie Magdalena Aakjaer. Pas përfundimit të dy pjesët e arsimit fillor e tij shkollore, Jorgen hyri në shkollën e mesme Katedralskole Ribe në 1862. Ai u diplomua në 1868 dhe filloi shkollimin universitar.

Në 1873 gram diplomuar me një diplomë masteri në matematikë. Kjo shkallë ishte i një nivel më të lartë se sa britanik i pranishëm / diplomë Master amerikan dhe më shumë në një nga me të sotëm britanik / American Ph.D. Gram kishte publikuar letra e tij e parë e rëndësishme e matematikës para se ai kishte mbaruar. Kjo ishte një punë më moderne algjebër e cila u shfaq të parë në Tidsskrift për Mathematik, por, në vitin 1874, botoi një llogari Gram plotë i materialeve njëjtë në frëngjisht. Ky version të plotë u shfaq në Mathematische Annalen nën titullin quelques théorèmes fondamentaux de l'Sur algebre moderne. Kjo punë siguruar një kuadër të thjeshtë dhe e natyrshme për teorinë invariant.

Në 1875 gram është emëruar si asistent në Kompania e Sigurimeve Hafnia. Rreth të njëjtën kohë ai filloi të punojë mbi një model matematik e menaxhimit të pyjeve. Ne u japim më tepër hollësi më poshtë i këtij interesi të hulumtimit që Gram ndjekur për shumë vjet. Karriera e tij në Kompania e Sigurimeve Hafnia përparuar mirë dhe shumë shpejt ai u gradua në një rol më të lartë në kompani. Megjithatë puna e tij për kompaninë e sigurimeve e çoi përsëri në hulumtimet matematikore. Ai filloi të punojë në probabilitet dhe analiza numerike, dy tema të aplikimeve praktike të cilit në ditën e tij për punën e përditshme në llogaritjen e sigurimeve bërë studimin e tyre të rëndësishme të tij.

Karriera matematike Gram ishte gjithmonë një ekuilibër mes matematikë të pastër dhe kërkesat e shumë praktik të subjektit. Ne kemi përmendur tashmë shumë aplikime praktike për pyjet që ai vazhdoi për të studiuar në këtë kohë, dhe punën e tij mbi probabilitetin dhe analizën numerike të përfshira dy teori dhe zbatimi i saj në situata shumë praktik. Ai botoi një letër në këto tema Të zgjerimet seri të përcaktuara nga metodat e shesheve më pak dhe për këtë punë ai u dha shkallën e Doktor i Shkencave në vitin 1879. Kjo shkallë, baras me D.Sc. britanik sot, është në një nivel më të lartë se sa një doktoraturë. Gram të botuar më vonë këtë punë në Journal für Mathematik dhe provuar të jetë me rëndësi thelbësore në zhvillimin e teorisë së ekuacioneve integrale.

Vitin 1879 ishte i rëndësishëm për gram në një tjetër kontekst, për më 30 shtator të atij viti, ai u martua me Marie Dorthe Sorensen që ishte vajza e një farkëtar. Edhe në 1879 gram botuar katër gazeta e dytë të tij në pylltari i cili u shfaq në të gjitha Journals Pylltarisë danez. Parë i ishte shfaqur në 1876, një vit pasi ai filloi këtë hulumtim, dhe ajo prezantoi një model matematik për maksimizimin e fitimit ne administrimin e nje pyll. Letër ishte shkruar në danisht dhe nuk arritën të re jashtë vendit të tij. Në fakt nuk Gram fituar njohjen ndërkombëtare për këtë punë të cilën ai e meritonte por hulumtuesit gjerman, në dijeni të kontributeve gram së, botuar rezultatet e tyre personale mbi problemet e njëjta. Ka pak dyshim se puna e tyre ishte shumë më pak të kënaqshme se sa ajo e të ende gram sepse ajo ishte e gatshme kapshëm ai ishte gjermanët dhe jo gram që e ka marrë brohorit ndërkombëtare. Gram zgjeruar punën e tij mbi pyjet në dokumentet më vonë. Pas letrës 1879 ai botoi dy gazeta të mëtejshme në 1883 dhe 1889. Këto dokumente përfshihen zhvillimet e modelit të tij që ai pylltari ishte në gjendje të bëjë në dritën e eksperimenteve të pemëve që ai kishte kryer mbi një numër vitesh. Ai punojnë në këtë fushë është përdorur gjerësisht më vonë.

Punës Gram mbi probabilitetin dhe analiza numerike e udhëhequr atë në një mënyrë të natyrshme për të studiuar problemet teori abstrakte në numër. Në 1884 ai fitoi Medaljen e artë të Shoqërisë Videnskabernes për Hetimin e tij në letër të numrit të primes më pak se një numër i caktuar që ai publikoi në revistën e Shoqërisë. Gram u korrespondonin me Meissel mbi këtë temë dhe në 1885 Meissel udhëtoi për në Danimarkë dhe u takua me Gram. Ishte 1885 që Meissel punën e tij të botuar në numrin e primes më pak se 10 9 kështu dy kishin shumë për të diskutuar mbi temën. Gram gjithashtu ka punuar në funksion Zeta Riemann. Zeuthen shkruan në:

Shkelqimin e tij dhe trajnime shkencore së bashku me aftësitë e tij praktike bërë kontributin e tij në matematikën e pastër dhe e aplikuar shumë të rëndësishme.

Edhe pse ai vazhdoi të punonte për kompaninë e sigurimeve Hafnia në role më shumë dhe më të lartë, Gram themeluar vetë kompania e tij të sigurimit, Kompania e Sigurimeve Skjold, në 1884. Ai ishte drejtor i kësaj kompanie nga themelimi i saj deri më 1910. Nga 1895 deri 1910 gram ishte gjithashtu një ekzekutiv i kompanisë Sigurimeve Hafnia. Më 9 prill 1895 gruaja Gram e Dorthe vdekur. Gram i martuar përsëri pak më shumë se një vit më vonë më 15 maj 1896, gruaja e tij të dytë duke u Ema Birgitte Hansen. Nga 1910 deri në vdekjen e tij në 1916 gram ishte Kryetar i Këshillit të Sigurimit danez. Ishte me punën e tij për kompanitë e sigurimeve që u bë afër Gram një matematikan danez, Thorvald Thiele, i cili ka punuar si ekspert.

Pavarësisht matematikë nuk mësim në një universitet dhe si pasojë nuk ka ndonjë studentë, Gram ende arritur për të ndikuar në gjeneratën e ardhshme të Matematikanë daneze në një mënyrë shumë pozitive. Ai shpesh leksione në Shoqërinë danez matematike, ai ishte redaktor i Tidsskrift për Mathematik 1883-1889, dhe ai gjithashtu shqyrtuar dokumentat e shkruara në danisht për Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik.

Gram marrë çmime për kontributet e tij matematikore, pavarësisht që në thelb një matematikan amator. Shoqëria Videnskabernes kishte dhënë atij Medaljen e artë e tyre në 1884 përpara se ai u bë një anëtar, por në 1888 ai u nderua me zgjedhje të Shoqërisë. Ai shpesh ndoqi takimet e Shoqërisë dhe publikuar në revista e Shoqërisë së. Për shumë vite ai ishte i Thesarit i Shoqërisë Videnskabernes.

Gram kujtohet mirë për procesin e Gram-Schmidt orthogonalisation cili ndërton një grup Puna e nga një e pavarur. Ai nuk ishte megjithatë e parë për të përdorur këtë metodë. Procesi duket të jetë një rezultat i Laplace dhe është përdorur në thelb nga Cauchy në 1836.

Gram u takua me vdekjen e tij në një vend të huaj dhe shumë i pikëlluar mënyrë. Ai ishte në rrugën e tij në një takim të Shoqërisë Videnskabernes kur ai si e goditi dhe u vra nga një biçikletë. Ai ishte gjashtëdhjetë e pesë vjeç kur u takua me vdekjen e tij në këtë aksident tragjik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland