Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Sealey Gosset

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 June 1876

Canterbury, England

16 Oct 1937

Beaconsfield, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Gosset ishte djali i madh i Agnes Sealy Vidal dhe koloneli Frederik Gosset të cilët erdhën nga Watlington në Oxfordshire. William ishte arsimuar në Winchester, ku hobi i tij e preferuar ishte të shtënat, pastaj hyri në Kolegjin e Nju Oksfordit, ku ai studioi kimi dhe matematikë. Ndërsa ai ka studiuar në ajrosur. Ai mori një diplomë Klasa e parë në të dy subjektet, duke u dhënë shkallën e tij të matematikës në 1897 dhe shkallën e tij kimi dy vjet më vonë.

Gosset marrë një post si një farmaci me Arthur Guinness Birin dhe kompanisë në vitin 1899. Puna në fabrikë birre Ginesit në Dublin ai bëri punë të rëndësishme për statistikat. Në 1905 ai kontaktuar Karl Pearson dhe rregulluar për të shkuar në Londër për të studiuar në Pearson 's laboratorike, eugjenikë Galton laboratorike, në Universitetin College në seancë 1906-07. Në këtë kohë ai punoi në kufi të Poisson binom dhe shpërndarjen e mostrave të devijimit të thotë, standard, dhe korrelacion koeficienti. Ai më vonë publikoi tre letra të rëndësishme në punën që ai kishte ndërmarrë gjatë këtij viti që punojnë në Pearson 's laborator.

Shumë njerëz janë të njohur me emrin "Studenti", por jo me Gosset emrin. Në fakt Gosset shkruan nën emrin "Studenti", i cili shpjegon pse emri i tij mund të jetë më pak e njohur se rezultatet e tij të rëndësishëm në statistika. Ai shpiku t-provë për të trajtuar mostra të vogla për kontrollin e cilësisë në brewing. Gosset zbuluar formën e shpërndarjes t nga një kombinim të punës dhe empirike matematikore me numrat e rastit, një kërkesë e hershme të Metoda Monte-Karlo.

Duke shkruar në, McMullen thotë:

Për shumë njerëz në botë statistikore "Studenti" ishte konsideruar si një këshilltar statistikore për Ginis në fabrikë birre, të tjerët ai duket të jetë ai që bën birrë kushtonte kohën e tij të këmbimit për statistikat. ... edhe pse ka disa të vërtetën në të dyja këto ide ata humbasin pikë qendrore, e cila ishte lidhje intime mes tij hulumtim statistikor dhe probleme praktike në të cilën ka qenë i angazhuar. ... "Studenti" ka një sasi shumë e madhe e rutinë të zakonshme, si dhe punën e tij statistikor në fabrikë birre, dhe të gjitha se përveç punës konsultativ statistikore dhe për përgatitjen e dokumenteve të ndryshme të tij të botuar.

Nga 1922 ka fituar një asistent statistikor në fabrikë birre, dhe ai ngadalë ndërtuar një departamenti i statistikave të vogla që ai vrapoi deri në vitin 1934.

Gosset sigurisht nuk keni punuar në izolim. Ai i përgjigjej me një numër të madh të statisticians dhe ai i vizitoi shpesh babai i tij në Watlington në Angli dhe në këto raste ai do të vizitojë University College, Londër, dhe bujqësore Rothamsted Station Experiment. Ai do të diskutojë problemet statistikore me Fisher, Neyman dhe Pearson.

Në 1934 Gosset kishte një aksident me motor, të përshkruara në:

... ai u përplas me një llambë-post në një rrugë të drejtë, duke kërkuar përmes poshtë për të rregulluar disa sende ai mbante ...

Në fakt kur i mbyllur në shtrat për tre muaj pas aksidentit ai ishte në gjendje të përqëndrohet në statistika. Kjo ishte një vit para se ai ishte shëruar por ai mbajti një butë për pak vite e mbetur të jetës së tij.

Në fund të 1935 Gosset majtë Irlandë të marrë përgjegjës për birrarisë ri Ginis në Londër. Megjithë punën e madhe të përfshirë në këtë sipërmarrje ai ka vazhduar të publikojë statistikat letra.

McMullen, i cili ishte mik personal, Gosset përshkruan si vijon:

... ai ishte shumë mirësi dhe tolerante dhe absolutisht i lirë e keqdashje. Ai rrallë foli rreth çështjeve personale por kur ai ka mendimin e tij kishte vlerë të dëgjuarit dhe jo në pak sipërfaqësore.

Ai është përshkruar si më poshtë:

Ai ishte shumë i dashur nga të gjithë ata me të cilët ai ka punuar dhe nga një rreth i miqve të zgjedhur profesionale dhe personale, i cili respektohet atë si një nga më modest, i butë, trim dhe i njerëzve, i pazakontë, por jashtëzakonisht tolerante në të gjitha mendimet e tij dhe mënyra . Gjithashtu ai e donte me vela dhe peshkimin, dhe shpiku vetë angler e kontrolluar nga anije të përshkruar në 'Fusha' e 28 mars 1936.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland