Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Daniel Gorenstein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1923

Boston, Massachusetts, USA

26 Aug 1992

USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Daniel Gorenstein u bë i interesuar në matematikë në një moshë të re. Ai mësoi vetë gur në moshën 12 vjeç. Shkollimin e mesëm e tij ishte në Boston Latine Shkolla nga të cilat ai u diplomua, hyjnë në Universitetin e Harvardit. Atje ai ka punuar nën Saunders Mac Lane dhe u bë i interesuar në grupe të fundme, lëndë ai do të kthehet pas pak vitesh studion gjeometria algjebrike për ta bërë atë vepër madhore e jetës së tij.

Gorenstein diplomuar në vitin 1943 dhe, për të kontribuar në përpjekjet e luftës, ai pranoi një qëndrim të mësimdhënies në Harvard për të mësuar matematikë të personelit të ushtrisë. Në fund të Luftës së Dytë Botërore, u kthye në Gorenstein Harvardit, këtë herë për të ndërmarrë punë diplomuar me Zariski. Kjo punë çoi në një tezë mbi gjeometrinë algjebrike në të cilën ai futi unaza të cilat tani janë të emëruar pas tij.

Pas dhënies së doktoraturës së tij në 1950 Gorenstein pranuar një post në Clark University në 1951. Ai ka mbetur atje, me përjashtim të vitit 1958-59 të cilin ai kaloi si një profesor vizitor në Cornell, derisa ai shkoi në Universitetin e Veriut Lindore në vitin 1964. Në 1968-69 ai ishte anëtar i Institutit për Advanced Study at Princeton. Pas pesë vitesh në Veri Lindore, Gorenstein pranuar një rang profesori në Universitetin Rutgers, ku ai qëndroi deri në vdekjen e tij.

Në Rutgers, Gorenstein ishte kryetar i Departamentit Matematikë nga 1975 deri 1981. Në vitin 1984 Rutgers e emëroi atë si Jacqueline Profesor B Lewis, Matematika dhe pastaj, në vitin 1989, ai u bë drejtor i themeluar rishtazi Fondacioni Kombëtar i Shkencës Shkencë Teknologjisë Qendra në Matematikë diskrete dhe teorike Computer Science. Kjo qendër është një projekt i përbashkët mes Rutgers University dhe Princeton University me AT & T Bell Laboratories dhe Komunikacionit Bell kërkimore si partnerë.

Ai u kthye nga Gjeometria algjebrike në fillim temë e kërkimit të grupeve të fundme në vitin 1957, e stimuluar nga një bashkëpunim me Herstein. Përfshirjen e tij në klasifikimin e grupeve të fundme thjeshtë filloi në vitin 1960-61, kur ai mori pjesë Viti Teoria Grupi në Universitetin e Çikagos. Ai ka shkruajtur:

Përpjekjet e mia e parë në grup teori të thjeshtë, datë nga viti 1960-61 teori grup i famshëm në Universitetin e Çikagos, gjatë së cilës Walter Feit dhe John Thompson vendosur zgjidhshmëri e grupeve të rendit palë. Ishte atje që kam filluar një bashkëpunim të gjatë me John Walter dhe u takua me shumë udhëheqës në këtë fushë: Brauer, Suzuki, Graham Higman, dhe Ito. (Kjo ishte vetëm pak më vonë që u takova Philip Hall dhe Wielandt.) Alperin ishte shpenzimet e vitit në Çikago të shkruaj tezën e tij me Higman, ndërsa ende një student i diplomuar në Princeton.

Klasifikimi i grupeve të fundme thjeshtë përfshirë kontributet nga një mori Matematikanë botë. Megjithatë ajo ishte Gorenstein i cili mori një pasqyrë të gjithë projektit dhe drejtuar atë në një përfundim të suksesshëm. Nëse është për klasifikimin e grupeve të fundme e thjeshtë se emri i tij gjithmonë do të kujtohet, me siguri matematike arritjet e shekullit të 20-të. Nëse Gorenstein ishte njeri me paraqitje më të mirë të kësaj arritje, atëherë me siguri nuk mund të bëjmë më mirë se sa për të cituar përshkrimin e vet të ngjarjeve. Ne citim nga reagimin e tij ndaj dhënien e një çmim Steele në vitin 1989, dhënë në:

Kryesisht nën shtysën e teorema e rendit pakualifikuar, ka pasur një interes zgjimit në teori grup fundme. Gjatë dekadës së ardhshme dhe një gjysmë një listë të gjatë të Matematikanë talentuar të rinj, të cilët do të luajnë një rol të shquar në provë klasifikimin, ishin tërhequr në fushë. Në Shtetet e Bashkuara, John Thompson kishte një varg të studentëve të diplomuar të pashlyer: Sims, Goldschmidt, Lions, Griess. Glauberman ishte një student i Bruck së në fillim të periudhës dhe Aschbacher pranë fund. Ronald Sulejmani ka shkruajtur tezën e tij me Feit, Seitz me Curtis, Stephen Smith me Higman në Oksford, O'Nan me mua, dhe Shult në thelb ishte autodidakt.

Por, tërheqje nuk u kufizua vetëm në Shtetet e Bashkuara. Janko në Australi. Conway në Angli, dhe Fisher në Gjermani, secili duke zbuluar tri grupe të reja sporadike, e stimuluar interesin e konsiderueshme shtesë, duke çuar në një intensifikimin e kërkimit për grupe të mëtejshëm të thjeshtë. Tits (hyrjen fushë disi më herët) kishin thelluar kuptuarit tonë të grupeve Chevalley dhe Steinberg tyre Suzuki-variacione REE, Bender në Gjermani ishte themelor për të provuar teoremen e ngulitura fort nëngrup klasifikimin, dhe Harada kishte filluar karrierën e tij në Japoni. Në fund të periudhës së, ka pasur një numër çështjesh të tjera: Foote nga Kanadaja duke punuar me John Thompson në Kembrixh, Angli, Xhefri Mason nga Anglia, që vijnë në Shtetet e Bashkuara, dhe tezën e tij me shkrim Fong, edhe vetë një student i Brauer, dhe në Gjermani, Timmesfeld dhe Stellmacher, studentët e Fisher, dhe Stroth, një student i Huppert, por shkrim tezën e tij në një problem i sugjeruar nga Mbahet, i cili vetë kishte qenë një student i Janko.

Ka qenë një e madhe shumë teoricienë tjerë të grupit si dhe i cili ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për prova klasifikimit. Por ajo ishte hyrja Aschbacher së në fushë në fillim të 1970 s që ndryshuan parevokueshme peizazhit të thjeshtë grupit. Shpejt duke marrë një rol udhëheqës në një mendje të vetme ndjekje të teorema e klasifikimit të plotë, ai ishte për të kryer gjithë ekipit "së bashku me atë gjatë dekadës në vijim deri në provë ishte përfunduar.

Unë kam qenë me fat me të vërtetë të ketë interacted në një mënyrë apo tjetër gjatë kësaj periudhe njëzet vjeçare me shumicën e Matematikanë kam përmendur.

Në të njëjtën kohë me këtë përpjekje kërkimore tash vonë, fundme teori e thjeshtë grup ishte krijuar një reputacion të merituar për paarritshmëri për shkak të gjatësisë së tepruar gazetat derdhi. Prova 255 faqe teorema e rendit i rastësishëm, duke plotësuar një çështje tërë Journal Paqësor, ka vendosur ton, por tani nuk ishte me letër më të gjatë. Për më tepër, teknikat që po zhvillohen, pa marrë parasysh sa i fuqishëm në dukje për problemet në dorë, duket të ketë asnjë teori aplikacionet jashtë grupit fundme. Edhe pse kishte admirim brenda komunitetit matematikore për arritjet, ka pasur edhe një ndjenjë në rritje që teoricienėt fundme ishin në grup në udhë të gabuar. Nuk teoremë matematike mund të kërkojë numri i faqeve këto miqtë ishin marrë! S'ka dyshim se ata kanë humbur disa interpretimi gjeometrik i grupeve të thjeshtë që do të çojë në një provë të shkurtër ndjeshëm klasifikimin.

Pamje nga brenda ishte krejt të ndryshme: të gjitha lëvizjet ishim duke e bërë duket se ishte e detyruar. Kjo nuk ishte mbrapshti nga ana jonë, por natyra e brendshme e problemit që dukej të kontrolluar drejtimet e përpjekjeve tona dhe formimin teknikat duke u zhvilluar.

Gorenstein libra mbi grupet e fundme dhe klasifikimit të grupeve të fundme e thjeshtë janë grupe të fundme (1968), grupet e fundme e thjeshtë: një hyrje për klasifikimin e tyre (1982), struktura lokale të grupeve të fundme karakteristike e tipit 2 (me shkrim së bashku me Riçard Lions) ( 1983) dhe klasifikimin e grupeve të fundme e thjeshtë (me shkrim së bashku me Riçard Lionit dhe Ronald Sulejmani) (1994).

Gorenstein pranuar nderon shumë për punën e tij. Në 1972-73 ai ishte tjetër, si Guggenheim dhe Hulumtime Fulbright Scholar. Gjatë vitit 1978 ai u Sherman Fairchild nderuar Scholar në Institutin Kaliforni e teknologjisë. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (1978) dhe të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1978). Ai gjithashtu mori Çmimin Steele nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1989. Ka tre Steele Çmimet jepen dhe Gorenstein mori çmimin për shpjegues shkruar matematikore në Verore American Mathematical Society takuar në Boulder, Kolorado, SHBA. Citim për çmimin e thekson se:

Gorenstein ishte një figurë e rëndësishme në vendosjen drejtim të programit të klasifikimit. Ai koordinuar aktivitetet e programit, funksionimin si trajner "," për një ekip, me optimizëm, këmbëngulje, dhe fuqia teknike. Artikujt e tij shpjegues dhe libra ... janë llogaritë e bukur e fantastik këtë aventurë intelektuale. Prezantimin e tij e teorema dhe përkufizimet, si edhe rrjedhën e argumentit dhe evoluimin e ideve, është i saktë dhe bujare dhe arrin jashtë për lexuesit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland