Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Benjamin Gompertz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1779

London, England

14 July 1865

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Benjamin Gompertz erdhi nga një familje e tregtarë të cilët u larguan Holandë dhe u vendosën në Angli. Ai ishte një nga tre djemtë e lindur në Angli për një familje hollandeze që, edhe pse nga Holanda, ishte hebre. Nëna e tij, Leas Cohen, ishte gruaja e dytë e tregtare diamant Gompertz Solomon Barent. Vetë Benjamin ishte arsimuar, të mësuarit e matematikës duke lexuar Newton dhe Maclaurin. Ai kishte për të marrë këtë rrugë, sepse ai u mohua pranimi në universitete pasi ai ishte hebre. Në fakt ai u ka ndihmuar shumë në edukimin e tij matematikore nga Shoqëria matematike Spitalfields e cila ishte më vonë të bëhet matematike Londër Society. Gompertz, shkrim De Morgan, shpjegoi sesi ai erdhi në jetë një anëtar i Shoqërisë:

Sa i Shoqërisë matematike, nga të cilat unë kam qenë një anëtar, kur vetëm 18 vjeç, ka qenë, në kundërshtim me rregullat, i zgjedhur nën moshën 21. Si do të erdha në një anëtar i Shoqërisë së - dhe vazhdoi kështu deri sa ajo u bashkua Royal Astronomical Society, dhe pastaj ishte Presidenti - ishte: I ka ndodhur të kalojë një dyqan të vogël të librave libërshitësit dorës së dytë, mbajtur nga një Taylor varfër, por një matematikan i mirë, John Griffiths. Unë kam qenë shumë i kënaqur për të përmbushur një matematikan, dhe e pyeta nëse ai do t'i jepte disa mësime, dhe përgjigjen e tij ishte se unë isha më i aftë për të mësuar atë, por ai i përkiste një shoqërie të Matematikanë, dhe ai do të vendosë mua. Kam pranuar ofertën, dhe unë u zgjedhur, dhe kishte shumë studiues pastaj për të dhënë mësim, si një nga rregullat ishte, nëse një anëtar kërkoi informacion, dhe u zbatua në një që mund të japin atë, ai ishte i detyruar për të dhënë atë, ose të gjobiten një peni.

Më 10 tetor 1810 Gompertz Abigaili Montefiore martuar, i cili erdhi nga një familje çifute e pasur me lidhje të forta me bursë, në sinagogës Hambro, Londër. Ata kishin tre fëmijë, një vajzë Justina Lydia lindur në 1811, një Jozefit, bir i lindur në 1814, dhe një të dytë Juliana vajza lindur një vit më vonë. Gompertz vetë u bashkua me bursë në vitin 1810 dhe ai u bë anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1819. Vit pas ai lexoi një letër të Shoqërisë së e cila aplikoi njehsim diferencial për llogaritjen e jetëgjatësisë. Në 1824, viti 10 vit djalin e tij të vjetër, vdiq Gompertz u emërua si nëpunës ekspert dhe kreu i kompanisë sigurisë të Aleancës. Kjo kompani kishte qenë caktuar nga Moisiu Sir Montefiore, vëllai i gruas Gompertz, të paktën në një pjesë të vënë aftësitë matematikore dhe actuarial Gompertz për të përdorur mirë.

Gompertz aplikuar gur pyetjeve actuarial dhe ai kujtohet mirë për ligjin Gompertz e vdekshmërisë. Gompertz, në 1825, tregoi që rritet shkalla e vdekshmërisë në një progresion gjeometrik (shih). Prandaj, kur normat e vdekjes janë të komplotuar në një shkallë logaritmike, një vijë të drejtë të njohur si funksion Gompertz fitohet. Kjo është funksion më informativ actuarial për hetimin e procesit të plakjes. Pjerrësi të linjës Gompertz funksion tregon shkalla e plakjes actuarial. Dallimet në jetëgjatësi midis llojeve janë kryesisht rezultat i ndryshimeve në normën e vjetër dhe janë shprehur për këtë arsye në dallimet në pjerrësi të funksionit Gompertz. Ekspertizën e tij për tryezat e jetës ishte njohur në nivel më të lartë:

Ekspertizën e tij në këtë fushë e tij duke u çuar në konsultohen nga qeveria, duke përfshirë për të dhënë dëshmi komisioneve parlamentare të zgjedhur në shoqëritë miqësore në 1825 dhe 1827, dhe ai e bëri punën e rëndësishme kompjuterike për ushtrinë bordit mjekësore. Njohuritë e tij kanë mbetur të qendrore për studimin e mortalitetit të njeriut.

Megjithatë, Tropp shkruan në:

Respektimi] [Gompertz e ngurtë të s simbol fluxional Njutonit 'njohje të gjerë të penguar realizimin e tij, por ai duhet të jetë e pavlerësuar si një pionier në shkencë actuarial dhe një nga dijetarët e madhe e ditës së tij amatore.

Gompertz gjithashtu shkruan për instrumente shkencore, me shkrim Teoria e instrumenteve astronomike (1822), një instrument të ri të quajtur sekstant diferencial (1825) dhe lavjerrėsit konvertuar (1829). Ai ishte një anëtare e hershme e Shoqërisë Royal Astronomical dhe ka shërbyer në Këshillin e 1821-1829. Në mënyrë të veçantë ai ndihmonte Francis Baily në prodhimin e një katalog të yjeve fikse. Kjo sipërmarrje filloi në një takim të Këshillit më 30 Nëntor 1820 në shtëpinë e Baily kur një kërkesë për tavolina të saktë përpara ishte vënë në të cilën Këshilli ra dakord që të bëjë të mirën e tyre. Gompertz ndihmoi Baily në llogaritjen e pozicionet e yjeve me të cilin u botua përfundimisht si Katalogu Baily në dhënien kosntanta për 3.000 yjet fikse.

Gompertz ishte anëtar themelues i Shoqërisë Mbretërore Statistikore në 1834. Ai në pension nga pozitat e tij në 1848, por ai thjesht mori këtë si një mundësi për të hedhur veten më të fuqishëm në studimet e tij matematikore. Ai lë të kuptohet matematikore publikuar punën në Porisms në 1850 dhe ka kontribuar me një letër në temën për të cilën ai është më i famshëm, dmth vdekshmërisë së njeriut, në Kongresin Ndërkombëtar të Statistikor 1860. Edhe pse 86 vjeç në kohën që Mathematical Society në Londër u propozua në nëntor 1864, ai ishte entuziast në lidhje me projekt të cilën ai u bashkua me pas ajo është themeluar si duhet në takimin e saj të parë më 16 janar 1865. Ajo u vendos në këtë takim se Shoqëria do të botojë një ditar, Proceedings of Mathematical Society në Londër, dhe Gompertz filloi punën në një letër të cilën ai synon të paraqesë për botim. Mjerisht ai vdiq nga një konfiskim i paralizuar në shtëpinë e tij para se ai mund të përfundojë letër.

Cilësinë e kontributeve Gompertz është vlerësuar me të drejtë nga Miller në:

Kapacitet Gompertz për llogaritje të qëndrueshme, kompleks vë përfund të gjithë punën e tij në çdo fushë. Tabelat e jetës dhe tryeza e yjeve u prodhuan nga cilësitë e njëjtë dhe të dy të përfaqësuar një frymë racionalizimin e cila e informoi filozofi sociale të Gompertz dhe miqtë e tij ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland