Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Israel Gohberg

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Aug 1928

Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Izrael Gohberg erdhi nga një familje hebreje. Ai ndoqi shkollën në Republikën e krijuar rishtas Kirgiz. Në vitin 1926 statusin e Oblast autonome Kirgiz kishin ndryshuar në atë të një republikë autonome, dhe në 1936 një republikë të plotë bashkim ishte krijuar, Republika Socialiste Sovjetike Kirgiz.

Gohberg pastaj hyri në Kolegjin e Arsimit Frunze. Frunze u emërua Bishkek deri në 1926 kur u bë kryeqyteti i Republikës Autonome Kirgiz Sovjetik Socialiste dhe u emërua pas revolucionare Frunze kreu Mikhail. Sot ajo është riemëruar Bishkek. Mësuesit Gohberg së në Kolegjin e Arsimit ishin impresionuar aq me aftësitë e tij që e bindi atë që të shkojë në një universitet. Kështu, pas dy vjet në Kolegjin në Frunze, ai shkoi në Universitetin e Kishinyov, në Kishinyov kryeqyteti i Moldavisë, e cila kishte hapur në vitin 1945. Sot Kishinyov kishte rikthyer në emrin e saj origjinal të Kishinau.

Pas diplomimit nga Universiteti i Kishinyov, Gohberg shkoi në Universitetin e Leningradit për të studiuar për doktoratë që ai mori në vitin 1954. Pastaj ai shkoi në Universitetin e Moskës, ku ai mori habilitation e tij.

Ai mësoi në Kolegjin e mësuesve në Soroki dhe më vonë në institutin e trajnimit të mësuesve në Balti në Moldavi veriore. Gohberg u emërua në Akademinë e Shkencave në Kishinyov ku, në vitin 1964, ai u bë Shef i Analizë Funksionale. Ai gjithashtu ka mbajtur një karrige e matematikës në Universitetin e Kishinyov.

Në Gohberg përshkruan disa nga vështirësitë e hasura nga çifutët në botë Sovjetik akademike, veçanërisht ata që ai vuajtur nga 1968. Në ai tregon se nuk kishte asnjë hebrenjve në seksionin Matematikë i Akademisë së Shkencave të BRSS midis 1968 dhe 1984. Nga 1969 Gohberg kishte bërë vendim në përpjekje për të emigronin për në Izrael, por vetëm pas vështirësi të mëdha, dhe një të presim gjatë, nuk Gohberg dhe familjen e tij të marrë vizë e nevojshme që ata të largohen. Pas marrjes së vizave në 1974, ai emigroi në Izrael. Pasi në Izrael, ai u emërua në një rang profesori në Universitetin e Tel Aviv dhe ai gjithashtu u emërua në Institutin e Weizman në Rehovot.

Në vitin 1983 ai u caktua për të Universitetit të Lirë (Vrije Universiteit) të Amsterdamit. Ai ka qenë një profesor vizitor në shumë universitete të tilla si University of Calgary në Kanada, dhe Maryland College Park në Shtetet e Bashkuara.

Përveç punës shquar Gohberg në analizë dhe në veçanti në teorinë dhe metodat e operatorit të matricës, ai themeloi revistën mëdha ndërkombëtare integrale dhe ekuacione teori operator në fund të viteve 1980. Ditar:

... është kushtuar publikimit të hulumtimit aktual në ekuacionet integrale, teoria operator dhe tema në lidhje me theks në aspektet lineare e teori.

Gohberg ka një rekord amazing botim me mbi 460 letra të listuara në Shqyrtime matematike. Vini re se kjo është rreth 100 më shumë se sa lista e dhënë në të cilën është në përputhje me të dhënat e tij i paarritshëm pothuajse e mesatarisht 10 gazeta në vit. Ai ka mbikëqyrur 40 studentët e doktoraturës dhe ushtroi një ndikim të mrekullueshme në fushën e tij.

Izrael Gohberg ka qenë përshkruar si një nga matematikanët e jashtëzakonshme e kohës sonë, të krahasueshme në mënyrë të tij ndoshta vetëm për Paul Erdös. Tre cilësi do të duket në llogari për ndikimin e tij të veçantë: ai është një njeri karizmatik dhe frymëzues i cili shpejt tërheq të tjerët në orbitën e tij, duke e mbajtur acolytes motivuar për periudha të gjata kohore, ai posedon një instinkt i çuditshëm për atë që është matematikisht e mundur dhe produktiv, dhe ai ka talent dhe qëndrueshmëri për të parë se idetë e tij dhe ato të bashkëpunimit të tij, autorët janë realizuar, dhe pastaj i komunikohet përmes publikimeve të audiencë më të madhe të interesuar.

Gohberg ka marrë shumë çmime për punën e tij të pazgjidhura duke përfshirë Çmimin Alexander von Humboldt në 1992 dhe një diplomë nderi nga Instituti i Teknologjisë në Darmstadt në qershor 1997. Çmimet e tij para të 1988 janë të shënuara në.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland