Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kurt Gödel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 April 1906

Brünn, Austria-Hungary (now Brno, Czech Republic)

14 Jan 1978

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kurt Gödel 's babai ishte Rudolf familjes Gödel cilit ishin nga Vjena. Rudolf nuk mori studimet e tij akademike tani si një njeri i ri, por kishte bërë edhe për veten e tij duke u bërë drejtor drejtues dhe pronar pjesë e një firme tekstili të madh në Brünn. Kurt e nënës, Marianne Handschuh, ishte nga Rheinland dhe bija e Gustav Handschuh i cili ishte i përfshirë edhe me tekstilit në Brünn. Rudolf ishte 14 vjet më i vjetër se Marianne i cili, ndryshe nga Rudolf, kishte një arsim letrare dhe kishte ndërmarrë pjesë e studimeve të saj shkollë në Francë. Rudolf dhe Marianne Gödel kishte dy fëmijë, dy djem. Plak me emrin Rudolf ata pas babait të tij, dhe të rinj u Kurt.

Kurt kishte një fëmijëri mjaft të lumtur. Ai ishte shumë i përkushtuar nënës së tij, por dukej shumë i turpshëm dhe e trazuar, kur nëna e tij nuk ishte në shtëpi. Ai kishte ethe reumatike, kur ai ishte gjashtë vjeç, por pasi ai vazhdoi të jetë shëruar shumë si më parë. Mirëpo, kur ai ishte tetë vjeç të filloi të lexonte libra mjekësore për sëmundje ai kishte vuajtur nga, dhe mësova se një zemër të dobët ishte një ndërlikim të mundshëm. Edhe pse nuk ka asnjë dëshmi se ai kishte një zemër të dobët, Kurt u bë i bindur se ai e bëri, dhe shqetësimin për shëndetin e tij u bë një merak të përditshme për të.

Kurt frekuentuar shkollën në Brünn, duke përfunduar studimet e tij shkollore në vitin 1923. Rudolf vëllai i tij tha:

Edhe në Shkollën e Lartë një vëllai im ishte disi më shumë i njëanshëm se mua dhe për habinë e mësuesit dhe nxënësit e kolegët e tij e kishte zotëruar matematikë universitetit nga vitet e gjimnazit të tij përfundimtar. ... Matematikë dhe gjuhë të renditet edhe më lart letërsisë dhe historisë. Në atë kohë u thuhet se në tërë kohën e tij në Shkollën e Lartë jo vetëm ishte punë e tij në latinisht dhënë gjithmonë marka të lartë, por që ai nuk e kishte bërë një gabim të vetëm gramatikor.

Gödel hyri në Universitetin e Vjenës në vitin 1923 ende pa marrë një vendim definitiv nëse ai donte të specializojnë në matematikë ose fizikë teorike. Ai u mësoi nga Furtwängler, Hahn, Wirtinger, Menger, Helly dhe të tjerët. Ligjerata nga Furtwängler bërë ndikim më të Gödel dhe për shkak të tyre ai vendosi të marrë matematikës si lëndë e tij kryesore. Ka pasur dy arsye: Furtwängler ishte një matematikan i shquar dhe mësuesi, por përveç kësaj ai u paralizuar nga qafa poshtë kështu leksione nga një karrocë invalidësh me një asistent i cili shkroi në bord. Kjo do të bëjë një ndikim të madh mbi çdo studenti, por në Gödel i cili ishte shumë i vetëdijshëm për shëndetin e tij, ai kishte një ndikim të madh. Si një Gödel universitare mori pjesë në një seminar të drejtuar nga Schlick që studioi Russell 's librin Hyrje në filozofi matematikore. Olga Taussky-Todd, një student shokët e Gödel, ka shkruajtur:

Ajo u bë ngadalë e qartë se ai do të qëndrojë me logjikën, se ai do të ishte Hahn 's studentore dhe nuk Schlick, se ai ishte tepër i talentuar. Ndihmën e Tij ishte shumë kërkesa.

Ai përfundoi disertacionin e doktoraturës sipas Hahn 's mbikëqyrje në 1.929 paraqitur një tezë provon plotësinë e rendit të parë gur funksionale. Ai u bë një anëtar i fakultetin e Universitetit të Vjenës në vitin 1930, ku ai i takonte në shkollë e pozitivizmin logjik deri në vitin 1938. Gödel babai vdiq në vitin 1929 dhe, pasi kishte një biznes të suksesshëm, familja u lanë financiarisht të sigurt. Pas vdekjes së bashkëshortit të saj, nëna e Gödel blerë një banesë të madhe në Vjenë dhe të dy bijtë e saj ka jetuar në atë me të. Në këtë kohë vëllai i vjetër Gödel ishte një radiolog i suksesshëm. Ne kemi përmendur më lart se nëna e Gödel kishte një arsim letrare dhe tani ajo është në gjendje të gëzojnë kulturën e Vjenës, veçanërisht teatri i shoqëruar nga Rudolf dhe Kurt.

Gödel njihet mirë për provën e tij të "Teorema paplotsueshmėrisė Gödel". Në 1931 ai botoi këto rezultate në unentscheidbare Über formal Sätze der Principia Mathematica und Systeme verwandter. Ai vërtetuar rezultatet themelore për sistemet axiomatic, duke treguar në çdo sistem axiomatic matematikore ka propozime që nuk mund të provohet ose disproved brenda aksiomat e sistemit. Në veçanti konsistenca e aksiomat nuk mund të provohet. Kjo i dha fund një qind vjet të përpjekjeve për të krijuar aksiomat e cila do të vinte e tërë e matematikës në një bazë axiomatic. Një përpjekje e madhe ka qenë nga Bertrand Russell me Principia Mathematica (1910-13). Një tjetër ishte Hilbertit 's formalizmi që ishte dhënë një goditje të rënda nga rezultatet e Gödel. Teorema nuk ka shkatërruar idenë themelore të formalizmit, por ai ka demonstruar se çdo sistem do të duhet të jenë më të plotë se ajo e parashikuar nga Hilbert. Rezultatet e Gödel ishin një pikë referimi në 20 th-matematikë të shekullit, duke treguar se matematika nuk është një objekt mbaruar, siç ishte besuar. Kjo gjithashtu nënkupton që një kompjuter nuk mund të programohen për t'iu përgjigjur të gjitha pyetjeve matematikore.

Gödel u takua Zermelo në Bad Elster në vitin 1931. Olga Taussky-Todd, i cili ishte në të njëjtën mbledhje, ka shkruar:

Probleme me Zermelo ishte se ai ndjeu se kishte arritur tashmë Gödel rezultat më të admiruar veten. Scholz duket se mendojnë se kjo ishte në fakt rast, por ai nuk e kishte shpallur atë dhe ndoshta kurrë nuk do të kishte bërë kaq. ... Takimi i qetë në mes Zermelo dhe Gödel në Bad Elster nuk ishte fillimi i një miqësie shkencor mes dy logicians.

Dorëzimi letër e tij mbi paplotsueshmėrisė në Universitetin e Vjenës për habilitation tij, kjo u pranua nga Hahn më 1 dhjetor 1932. Gödel u bë një Privatdozent në Universitetin e Vjenës mars 1933.

Tani 1933 ishte viti kur Hitleri erdhi në pushtet. Në të parë kjo ka pasur asnjë ndikim në jetën e Gödel në Vjenë, ai kishte pak interes në politikë. Në 1934 Gödel dha një seri leksionesh në Princeton titulluar Në propozimet undecidable formale të sistemeve matematikore. Në Veblen 's sugjerim Kleene, i cili sapo kishte perfunduar Ph.D. e tij teza në Princeton, mori shënime për këto leksione të cilat janë botuar më pas. Megjithatë, Gödel pësoi një nervor i hallakatur si ai arriti të kthehet në Evropë dhe i telefonoi vëllai i tij Rudolf nga Paris për të thonë se ai ishte i sëmurë. Ai u trajtua nga një psikiatër dhe kaloi disa muaj në një sanatorium shërohet nga depresioni.

Përkundër problemeve shëndetësore, hulumtimi Gödel u ecën mirë dhe ka treguar rezultate të rëndësishme në konsistencën e aksiomë e zgjedhjes me aksiomat e teori të tjera të caktuar në 1935. Megjithatë pas Schlick, seminar të cilit kishte ngjallur interesin e Gödel në logjikë, u vra nga një student Socialiste Kombëtar në 1936 Gödel u prek shumë dhe kishte një avari. Rudolf vëllai i tij ka shkruajtur:

Kjo ngjarje është me siguri arsyeja pse vëllai im shkoi nëpër një krizë të rëndë nervor për disa kohë, e cila ishte e gjatë shqetësim të madh, mbi të gjitha për nënën time. Shpejt pas shërimit të tij ai mori thirrjen e parë në një rang profesori Vizitorë në SHBA.

Ai vizitoi Göttingen në verën e vitit 1938, pedagog ka vendosur në hulumtimet e tij teori. Ai u kthye në Vjenë dhe u martua me Adele Porkert në vjeshtën e vitit 1938. Në fakt ai kishte takuar e saj në vitin 1927 në "Der Nachtfalter klub nate në Vjenë. Ajo ishte gjashtë vjet më i vjetër se Gödel dhe kishte qenë i martuar më parë dhe të dy prindërit e tij, por veçanërisht i ati i tij, kundërshtoi idenë se ata martohen. Ajo nuk ishte vajza e parë që prindërit e Gödel kishte kundërshtuar për të, e parë ai kishte takuar rreth kohë ai shkoi në universitet, ishte dhjetë vjet më të vjetër se ai.

Në mars 1938 u bë pjesë Austri e Gjermani, por Gödel nuk ishte i interesuar shumë dhe realizuar në jetën e tij si shumë normale. Ai vizitoi Princeton për herë të dytë, shpenzimet e mandatit të parë të sezonit 1938-39 në Institutin për Advanced Study. Mandat të dytë të atij viti akademik ai dha një kurs bukur leksion në Notre Dame. Shumica e atyre që mbajti titullin e Privatdozent në Austri u paguar pedagogët pasi vendi u bë pjesë e Gjermani, por nuk Gödel dhe zbatimi i tij bëhet më 25 shtator 1939 ishte dhënë një përgjigje unenthusiastic. Duket se ai ishte menduar të jetë hebre, por në fakt kjo ishte krejtësisht e gabuar, edhe pse ai kishte shumë miq hebrenj. Të tjerët gjithashtu mistook atë për një Jude, dhe ai ishte sulmuar një herë nga një grup të rinjsh, duke besuar atë të jetë një hebre, ndërsa jashtë duke ecur me gruan e tij në Vjenë.

Kur filloi lufta Gödel frikë se ai mund të rekrutuar në ushtrinë gjermane. Sigurisht ai ishte i bindur gjithashtu se ai ishte me shëndet shumë shumë të varfër për të shërbyer në ushtri, por në qoftë se ai mund të jetë i gabuar për një çifut ai mund të jetë i gabuar për një njeri të shëndetshëm. Ai nuk ishte i përgatitur të rrezikojnë këtë, dhe pas negociatave të gjata për të marrë një vizë amerikane ai ishte me fat që të jetë në gjendje të kthehen në Shtetet e Bashkuara, edhe pse ai kishte për të udhëtuar nëpërmjet Rusisë dhe Japonisë për ta bërë këtë. Gruaja e tij u shoqëruan atë.

Në 1940 Gödel mbërriti në Shtetet e Bashkuara, duke u bërë një qytetar i SHBA në vitin 1948 (në fakt ai besonte se kishte gjetur një mospërputhje në Kushtetutë Shtetet e Bashkuara, por gjyqtari kishte më shumë kuptim se sa për të dëgjuar gjatë intervistës së tij!). Ai ishte një anëtar i thjeshtë i Institutit për Advanced Study 1940-1946 (vit që mbajnë takime të gjata të cilat u rinovohet çdo vit), atëherë ai ishte anëtar i përhershëm deri në 1953. Ai ka mbajtur një karrige në Princeton nga 1953 deri në vdekjen e tij, duke mbajtur një kontratë e cila në mënyrë eksplicite tha se ai nuk kishte detyrat e pedagog. Një nga miqtë më të afërt e Gödel në Princeton u Einstein. Ata secili kishte një lidhje të lartë për të tjera dhe ata foli shpesh. Është e paqartë se si Ajnshtajni ndikuar shumë Gödel për të punuar mbi relativitetin, por ai bëri me të vërtetë të kontribuojnë për këtë temë.

Ai mori çmimin Ajnshtajni në 1951, dhe Medaljen Kombëtare të Shkencave në vitin 1974. Se ai ishte anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Shteteve të Bashkuara, një shoku i Shoqërisë Mbretërore, një anëtar i Institutit të Francës, një shoku i Akademisë Mbretërore dhe një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër. Megjithatë, kjo thotë shumë për ndjenjat e tij ndaj Austri, i cili ka refuzuar anëtarësimin e Akademisë së Shkencave në Vjenë, atëherë më vonë kur ai u zgjodh për anëtarësimin nderi ai përsëri nuk pranoi nderit. Ai gjithashtu refuzoi të pranojë më të lartë Medaljen Kombëtare për arritje shkencore dhe artistike se Austria i ofroi atij. Ai sigurisht ndihet e hidhur në trajtimin e tij, por në mënyrë të barabartë në lidhje me atë të familjes së tij.

Nëna e Gödel kishte lënë Vjenë para se ai e bëri, sepse në vitin 1937 ajo u kthye në vilë e saj në Brno, ku ajo ishte hapur kritik i regjimit Socialiste Kombëtare. Vëllai e Gödel Rudolf kishin mbetur në Vjenë, por nga 1944 të dyja humbjen e pritshme në gjermanisht, dhe nëna u bashkua me Rudolf së tij në Vjenë. Përsa i përket traktatit të negociuara pas luftës në mes austriakëve dhe çekët, ajo mori një e dhjeta e vlerës për vilë e saj në Brno. Kjo ishte një padrejtësi që tërboi Gödel, në fakt ai gjithmonë u padrejtësi të tilla si personale edhe pse një numër të madh pësoi në të njëjtën mënyrë.

Pas vendoseshin në Shtetet e Bashkuara, Gödel përsëri punën e prodhuar rëndësi më të madhe. Konsistenca e tij kryevepër e aksiomë e zgjedhjes dhe e vazhduar e pergjithshme-hipotezë me aksiomat e teorise se bashkesive (1940) është një klasik i matematikës moderne. Në këtë ai provoi se në qoftë se një sistem axiomatic e teorise se bashkesive të tipit të propozuar nga Russell Whitehead dhe në Principia Mathematica është i qëndrueshëm, atëherë ajo do të mbetet kështu që kur aksiomë e zgjedhjes dhe e vazhduar e pergjithshme-Hipoteza janë shtuar të sistemit. Kjo nuk ka të provojë se këto aksiomat ishin të pavarur nga aksiomat e teori të tjera të caktuar, por kur kjo u themelua më në fund nga Cohen në 1963, ai ndërtoi mbi këto ide e Gödel.

Shqetësime me shëndetin e tij u bë gjithnjë e më shqetësuese si të Gödel shkoi nga vitet. Rudolf, vëllai Gödel, ishte një mjek në mënyrë detaje mjekësore të dhënë nga ai në vijim do të jetë i saktë. Ai ka shkruajtur:

Vëllai im kishte një mendim shumë individuale dhe fikse për çdo gjë dhe vështirë se mund të jetë i bindur ndryshe. Për fat të keq ai besonte se të gjithë jetën e tij se ai ishte gjithmonë i drejtë jo vetëm në matematikë, por edhe në mjekësi, kështu që ai ishte një pacient shumë e vështirë për mjekët. Pas gjakderdhjes rëndë nga një Ulçera duodenale ... për pjesën tjetër të jetës së tij ai e mbajti për një shumë të rreptë (mbi strikte?) dietë të cilat shkaktuan atë ngadalë për të humbur peshë.

Adele, gruaja e Gödel, ishte një mbështetje e madhe për atë dhe ajo ka shumë për të lehtësuar tensionet që trazuar atë. Megjithatë ajo vetë filloi të vuajë nga probleme shëndetësore, pasi dy goditje dhe një operacion të madh. Kah fundi i jetës së tij Gödel u bë i bindur se ai ishte helmuar dhe, duke refuzuar të hani për të shmangur helmuar, e uritur për vdekje veten në thelb:

Një person i vogël dhe shumë i rafinuar, Gödel u shqetësuar për shëndetin e tij në përgjithësi dhe nuk e udhëtimit ose leksion gjerësisht në vitet më vonë. Ai nuk kishte studentët e doktoraturës, por me korrespondencë dhe kontakte personale me suksesion të vazhdueshëm të vizitorëve në Princeton, shumë njerëz kanë përfituar nga mendja e tij jashtëzakonisht të shpejtë dhe të mprehtë. Mik të Ajnshtajni, von Neumann dhe Morgenstern, ai gëzonte veçanërisht diskutime filozofike.

Ai vdiq

... ulur në një karrige në dhomën e tij në spital në Princeton, në pasdite nga 14 janari 1978.

Ajo do të jetë e drejtë të them se idetë e Gödel kanë ndryshuar kursin e matematikës:

... duket qartë se produktivitet të ideve të tij do të vazhdojë të stimuluar punën e re. Matematikanë Pak po merr këtë lloj të pavdekësisë.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland