Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Boris Vladimirovich Gnedenko

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1912

Simbirsk (now Ulyanovskaya), Russia

27 Dec 1995

Moscow, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Boris Vladimirovich Gnedenko ka lindur në Simbirsk por familja e tij, të cilët ishin me origjinë ukrainase, kaloi në Kazan, kur ai ishte vetëm tre vjeç dhe ishte në Kazan se ai ka marrë edukimin e tij në shkollë. Ai ishte një nxënës të shkëlqyer në shkollë. Në 1927, kur ai ishte vetëm pesëmbëdhjetë vjet të vjetra, Gnedenko u përpoq të hynte Universitetin e Saratov. Megjithatë, ai ishte tepër i ri për të përmbushur kërkesat zyrtare e hyrjes dhe vetëm pasi ai e mbajti duke argumentuar se nuk Lunacharskii rastin e tij, ministri sovjetik i Arsimit, personalisht rekomandojnë që ai të lejohet të hyjë në universitet.

Gnedenko vetë shkroi për arsyet e tij për studimin e matematikës në universitet. Matematikanë Shumica objekt studimi, sepse ato zhvillojnë një dashuri të tillë të thellë teme. Gnedenko, megjithatë, studioi matematikë sepse:

... si një shkencë abstrakt [it] është përtej të kuptuarit e funksionarëve të Partisë Komuniste, duke mbetur jashtë kontrollit të tyre. Ai, pra, zgjedhur matematikë si studimi i tij përjetshëm.

Vlen të përmendet se në këtë fazë zgjedhje Gnedenko e matematikës nuk e shpëtoi atë nga që problemet më të rënda me autoritetet sovjetike, më vonë në jetën e tij, si ne përshkruaj më poshtë. Është gjithashtu me vlerë komentuar se, edhe në qoftë se ai nuk ka zgjedhur një dashuri të matematikës nëpërmjet të subjektit, kur ai ishte i ri, me siguri ai tregoi gjatë gjithë karrierës së tij se ai e donte thellësisht temë. Ai u diplomua në vitin 1930 pas vetëm tri vite të studimit universitar. Kjo ishte për shkak se normale gjatë pesë vit ishte shkurtuar deri në tre vjet për shkak të një vendimi nga qeveria. Ata gjithashtu paraqiti një metodë të çuditshme me shqyrtimin e studentëve, pikërisht për të ndarë ato në grupe dhe kanë vetëm kreu i grupit të ulemi provimeve për gjithë grupit. Gnedenko, siç mund të pritej, ishte një nga udhëheqësit e grupit që morën provimet dhe grupi i tij tërë Janë dhënë notat e lartë të cilën ai shënoi. Ai nuk ka ndier kënaqësi, megjithatë, më tepër një ndjenjë të turpshëm në gjithë procedurën.

Nga 1930 Gnedenko mësim në Institutin e tekstilit në Ivanovo. Ky qytet, në lindje të Moskës, ishte një qendër për industrinë e tekstilit dhe ajo kishte shifra shumë në historinë e matematikës me njerëz të tillë në Luzin dhe mësimdhënie në Khinchin Politeknik atje. Ishte gjatë kësaj periudhe që Gnedenko botoi gazeta e tij të parë në probabilitetit dhe statistikat. Këto probleme kanë rezultuar nga ai ka studiuar në lidhje me besueshmërinë e makinave të përdorura në prodhimin e tekstilit dhe letrat e tij të parë janë botuar në 1933. Ai u bë i interesuar thellësisht në teori probabiliteti pas ndjekin seminare nga Kolmogorov dhe Khinchin.

Në 1934 Gnedenko vendosi të rifillojë studimet e tij universitare në nivelin pasuniversitar. Ai iu dha një bursë e cila lejoi atë që të ndërmarrë kërkime në Institutin e matematikës në Universitetin Shtetëror të Moskës. Atje ai ka studiuar nën Kolmogorov dhe Khinchin. Kallashnikov shkruan në atë Gnedenko:

... kujdesur për ta shtrenjtë dhe mbajtur ata në mëshirë më të lartë të gjithë jetën e tij. ... Kolmogorov ishte një njohës i artit, dhe [Gnedenko dhe Kolmogorov ] Biseduan gjerësisht rreth ikonave antike ruse dhe arkitekturës, poezi dhe histori.

Gnedenko bërë miqësi të tjera në këtë kohë, duke u bërë një mik i ngushtë i Slutsky dhe matematikanet e tjera, dhe entuziazmin e tij për studimet e tij nuk ishte prishur nga kushtet tepër të vështira:

... gjatë vitit të tij të parë ai dhe miqtë e njëmbëdhjetë të përbashkët një dhomë që ishte aq e ashpër se uji i ftohtë ka mbetur në një gotë brenda natës ngriu të ngurta.

Edhe pse studimet Khinchin mbikëqyrur Gnedenko fillimisht, ai u largua në 1935 për të shpenzuar dy vjet në Universitetin Saratov, dhe Kolmogorov pastaj mori si Gnedenko e supervizorit. Në qershor 1937 Gnedenko u shqyrtua në disertacionin e doktoraturës në teorinë e shpërndarjeve pafundësisht ndashme. Pas dhënies së doktoraturës së tij ai u emërua si asistent një kërkues në Institutin Matematikë në Universitetin Shtetëror të Moskës.

Gjatë verës së 1937 Gnedenko shkoi në një ekspeditë shëtitje të Kaukazit, së bashku me disa shokët e hulumtuesit. Edhe pse nuk Kolmogorov shpenzuar për aq kohë sa të tjerët në udhëtim, ai ka marrë pjesë për një kohë. Kjo ishte një periudhë kur hulumtuesit ishin në gjendje të flasim për idetë e tyre matematikore dhe shumë fitim. Sidoqoftë, ata folën për shumë lëndë dhe në diskutimet mbi politikat Gnedenko tregoi se ai kishte pak simpati për politikat e Bashkimit Sovjetik. Kjo ishte të ketë pasojat më të rënda për ta.

Pas duke marrë postin e tij si ndihmës hulumtuese në nëntor 1937, ishte rekrutuar në Gnedenko Ushtria e Kuqe në 1 dhjetor. Ai u dërgua në Bryansk por në 5 dhjetor ai u arrestua. Ai ishte denoncuar nga një prej anëtarëve të Departamentit të matematikës të cilët kishin qenë me atë në udhëtimin e verës. Gnedenko u burgos me 120 të burgosur të tjerë në një qelizë ndërtuar për gjashtë njerëz dhe u vazhdimisht pyetje për deklaratat që kishte bërë në udhëtim verës. Hetuesve e tij kërkoi që ai:

... konfirmojnë se Kolmogorov ishte kryetar i një grupi i "armiqve të popullit" përqendruar në departamentin e matematikës. Edhe pse në pyetje çdo ditë gjatë një periudhe gjashtë-mujore, të mbajtur në gjendje të zymtë, dhe premtoi lirimin e tij nëse ai bashkëpunuar, ai refuzoi të pranojë edhe mundësinë e një interpretimi të tillë, duke e ditur se nuk mund të ketë prova të vështirë, dhe se fatin e të gjitha , vetë përfshirë, varet nga zgjidhja e tij.

Pa paralajmërim ai u lirua pas gjashtë muaj dhe arriti të kthehet në shtëpinë e prindërve të tij. Pas shumë e vështirë, me mbështetje të fortë nga Kolmogorov dhe Khinchin (e cila natyrisht ishte një veprim i guximshëm, nga këto dy që mund të kenë paguar shtrenjtë për dhënien e një mbështetje e tillë), ai u rikthye në postin e tij e Kërkimit Asistent në 1938. Ai mbajti një "njollë të zezë" për rekordin e tij duke treguar se ai nuk do të ishte i besuar dhe, për shkak të kësaj, ai nuk u lejua për t'u bashkuar me ushtrinë sovjetike në vitin 1941, kur forcat gjermane sulmuan. Në aspekte të tjera, megjithatë, ai ishte në gjendje të jetojnë një jetë normale pavarësisht nga kjo të fillojë karrierën e tij të tmerrshme.

Nga 1938 Gnedenko leksione në Universitetin Shtetëror të Moskës. Ai u martua me Natalia Popova në vitin 1939 dhe kishin dy djem. Ai paraqiti disertacionin e doktoraturës në vitin 1941 dhe u dha doktoraturë në 1942. Sigurisht kjo ishte gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe për shumicën e viteve të luftës ai ndërmori kërkime ushtarake të lidhur. Ka pasur një periudhë kur ai ishte evakuuar nga Moska dhe ka punuar më tej në lindje në Bashkimin Sovjetik.

Në vitin 1945, me rekomandimin e Kolmogorov, Gnedenko u zgjodh në Akademinë e Shkencave të Ukrainës. Ai u largua në Moskë dhe, pas një magji të shkurtër në Kiev, ai u bë profesor në Universitetin Lvov. Atje ai u takua Banach dhe:

... ai mbajti përshtypjet e fortë e këtij takimi të gjithë jetën e tij.

Në vitin 1949 Gnedenko u emërua si Kryetar i fizikës, matematikës dhe Kimi Sektori i Akademisë së Shkencave të Ukrainës në Kiev dhe ai u bë drejtor i Institutit Kiev e Matematikë. Ai mbajti këto poste deri në 1960 kur ai u kthye në Moskë Universitetit, duke u bërë shef i Departamentit të Teoria e probabilitetit në vitin 1966. Ai e mbajti këtë post për tridhjetë vjet deri në vdekjen e tij.

Gnedenko prodhuar një numër të shquar të letrave dhe libra gjatë jetës së tij. Sigurisht ka mbi 200 artikuj në listën e botimeve, por ky numër rritet ndjeshëm në qoftë se botimet e mëtejshëm të librave, përkthimet në gjuhë të ndryshme etj janë marrë parasysh. Në fakt ai ka shkruar disa libra të rëndësishme të cilat ne do të thonë pak rreth.

Në vitin 1949 ai botoi një vepër, së bashku me Kolmogorov të kufizojë Distributions për shuma të Pavarur të rastësishme Variablat e cila përmban një përshkrim i shumë të hulumtimit të tij të hershme. Libri është i bazuar mbi kurset e dhënë nga Gnedenko dhe Kolmogorov në Moskë dhe universitete Lvov. Ajo ka tre pjesë, pjesa e parë e përbërë nga tre kapituj hyrëse, ndërsa pjesa e dytë është në kufi Teorema e përgjithshme. Përfshirë në këtë pjesë të dytë janë pjesët më: Teorema e përgjithshme kufitare për shuma me summands të pavarur; konceptin e summands pafundësisht të vogla; kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme se shuma e tyre kanë një shpërndarje të dhënë kufizuar; konvergjence drejt normale, Poisson, dhe shpërndarjet njësi dhe Teorema limit për shuma kumulative. Pjesa e tretë e punës është në summands me një funksion të shpërndarjes të përbashkët dhe përfshin diskutimin e Teorema kryesore kufitare dhe konvergjenca të ligjit normale.

Një nga librat më të famshme Gnedenko është i kursit në Teoria e probabilitetit të cilat së pari u paraqit në vitin 1950. Shkruar në një mënyrë të qartë dhe konciz, libri ishte shumë i suksesshëm në sigurimin e një hyrje të parë për të probabilitetit dhe statistikat. Ajo ka kaluar nëpër gjashtë botimet ruse dhe është përkthyer në anglisht, gjermanisht, polonisht dhe arabisht. Në vitin 1966, së bashku me Kovalenko IV, ai botoi queuing Hyrje në teori. Një recensues përshkroi punën si vijon:

Kjo është një ekspozitë shkruar attractively sistematik i metodave bazë probabilistic e teorisë mbipopullim. Në të njëjtën kohë libri ka merita të jashtëzakonshme të shkojnë aq larg sa duhej në computations qartë të jetë me interes praktik për të aplikuar analist operacioneve. Libri është shkruar në një nivel të pjekur, por pak teori probabiliteti përtej koncepteve shumë fillore ose ata shumë intuitiv është presupozuar.

Në punën e tij e hershme Gnedenko kishte qenë i interesuar në probabiliteti si një temë abstrakte. Megjithatë, në punën e tij më vonë interesat e tij u kthye më shumë në drejtim të aplikimeve në fusha të tilla si besueshmërinë dhe kontrollin e cilësisë. Ai shkroi një tekst i rëndësishëm metodat matematike e besueshmërisë në vitin 1965 me Belyaev dhe Solov'yev.

Gnedenko nuk ishte vetëm i interesuar në hulumtime në tema matematikore, por ai ishte i interesuar gjithashtu edhe në mësimin e këtyre temave. Për shembull, me Solov'yev, ai shkroi Matematika elementare të punës dhe teoria e besueshmërisë në 1982 që kishte për qëllim të japë një llogari popullor të teorisë matematike të besueshmërisë. Në një mënyrë fillore libër përshkruan nocionet bazë të besueshmërisë, shpërndarjet jetës, sistemet e tepërt, rinovimi dhe teori të mirëmbajtjes, përfshirja-parimi i përjashtimit, dhe vlerësim të besueshmërisë.

Një tjetër punë, kjo kohë për qëllim të nxënësve shkollën e mesme, ishte një hyrje për specialitet e matematikës të botuar në vitin 1991. Libri është shkruar për nxënësit që e duan matematikë dhe duan të bëhen Matematikanë. Tema të mbuluara në këtë libër janë interesante në vetvete dhe gjithashtu në kontekst të pranishëm, sepse ata na tregoni një marrëveshje të mirë në lidhje me qasjen Gnedenko në matematikë. Temat përfshijnë: Roli i matematikës në shkencë, teknologji, dhe jeta; një përkufizim të "matematikë"; natyrën abstrakte të subjektit, matematikë si gjuhë e shkencës, problemet interesante nga shkenca të ndryshme matematikore, modelet matematike; arsimit matematik; Historia e matematikës duke përfshirë një shtojcë në Universitetin e Moskës.

Gnedenko interes në historinë e matematikës zgjeruar edhe më tej tekstin e tij që synojnë nxënësit e shkollës së mesme. Ai botoi shumë në këtë temë (ne listën e të paktën dymbëdhjetë artikujt në pjesët e jashtme të arkivit autor nga Gnedenko) duke përfshirë Përvijimi i rëndësishëm Historia e matematikës në Rusia, e cila nuk u publikua deri në 1946, edhe pse ai ka shkruajtur para fillimit të Botës Lufta e Dytë Botërore. Ai është një libër magjepsës i cili shikon në historinë e matematikës në Rusi në prapavijë e saj kulturore. Për shembull, në diskutimin e para shekullit tetëmbëdhjetë, Gnedenko konsideron ndikimin kulturor të kishës mesjetare dhe rolin e kalendarit. Ai diskuton themelues i Akademisë së Shkencave Shën Petersburg, duke i kushtuar vëmendje të veçantë për jetën dhe punën e Euler. Puna e Matematikanë shumë i famshëm është diskutuar në detaje të tilla si ajo e Lobachevsky, Bunyakovsky, Ostrogradski, Chebyshev, Markov, Lyapunov, dhe Kovalevskaya. Ndoshta dhënë trajtim Gnedenko në burg vetëm para se ai shkroi librin, ajo nuk është për t'u habitur që ai bën çdo përpjekje për të qenë "politikisht korrekt" dhe luan poshtë kontributet nga matematikanet perendimore. Për shembull, ai ia del edhe për të diskutuar jo-gjeometri Euklidiane dhe Lobachevsky 's kontributet pa përmendur edhe Boljait.

Për të plotë llogarinë tonë e Gnedenko ne duhet të japë një ndjenjë për personalitetin e tij. Për këtë ne japin kuotën e tyre nga (i cili në vetvete është cituar). Temat preferuar Gnedenko e bisedë ishin:

... ndër-marrëdhënie të matematikës dhe fushat e saj të aplikimit, problemet e arsimit, histori, libra, poezi, artit, dhe shumë të tjerë. Duke folur mbi ndonjë temë, Gnedenko nuk insistojnë në spjegimin e tij edhe pse ai nuk e fsheh ato. Ai e dinte shumë histori interesante dhe u tha atyre me një ndjenjë të thellë të humorit. Gnedenko gëzuar muzikë klasike, dhe kishte një koleksion të madh e të dhënave. Ndonjëherë, kur ai ishte veçanërisht krenar për disa blerje të reja, ai do të propozojë që ju dëgjoni atë. Shije e tij në muzikë u tradicionale, dhe ai nuk ka frikë të pohojë se ai nuk mund të kuptoni disa kompozitorë moderne. Në raste të tjera, ai do t'ju kërkojë për të parë përmes një album të ri të pikturës e zotit të vjetër. Kjo ishte, në fakt, mënyra e komunikimit tipik të brezit të vjetër e intelektualëve ruse.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland