Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Whitbread Lee Glaisher

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Nov 1848

Lewisham, Kent, England

7 Dec 1928

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James Glaisher 's nënë ishte Cecilia Louisa Belville dhe babai i tij, një matematikan dhe astronom kryesor, u emërua edhe James Glaisher. James lartë punoi në Observatorit Mbretëror dhe ai u martua me Cecilia që ishte bija e Henri Belville, një asistent në Observatori. Para shqyrtimit Biografia e James Junior së, le të na vini re se babai i tij ishte i pari që të njohë ekzistencën e stratosferë. Ai bëri një ascents tullumbace që janë përshkruar në Raportin e Këshillit të Shoqërisë MbretëroreAstronomical 1862:

Një nga objektet kryesore të [Glaisher dhe Coxwell i] ascents ishte për të zgjeruar dhe për të përmirësuar njohuritë tona për lidhje që ekziston mes rritjes së lartësi dhe variacionet përkatëse të temperaturës dhe lagështisë, këto variacione nga ana e tyre ka një duke intime në përcaktimin e teorik e thyerjes atmosferik. Rezultatet e vëzhgimeve z. Glaisher, tregojnë se [i tanishëm] hipotezë ... duhet të jetë braktisur ...

James prindërit e tij ishte djali i madh, që ka një vëlla dhe një motër, dhe ai ndoqi shkollën e Shën Palit në Londër, duke fituar një bursë në 1867 për të studiuar në Trinity College, Cambridge. Hulumtimet e tij matematikore ka filluar, ndërsa ai ishte ende një universitare dhe ai i shkroi një letër në sine integrale, kosinus integrale, dhe eksponenciale integrale, duke i dhënë tabela e këtyre integrals të cilën ai kishte llogaritur vetë. Gazeta u komunikohet Shoqëria Mbretërore nga Cayley.

Në provimin përfundimtar të 1871 Glaisher u rendit i dyti. Zgjedhur në një shoqëri në Trinity College, ai u bë një tutor dhe lektor dhe të mësohen në Kembrixh të gjithë jetën e tij. Në të njëjtin vit në të cilin ai u diplomua Glaisher bashkua Royal Astronomical Society and kështu filloi një shoqatë të gjatë me atë shoqëri. Në 1872 ai u bashkua me matematike Londër Society. Ai vazhdoi të mbajë këtë post të lartë në të dy këto shoqëri, duke qenë sekretari i Royal Astronomical Society 1877-1884, atëherë presidenti i 1886-1888 dhe përsëri 1901-1903. Ai ishte Presidenti i Shoqërisë matematike Londër 1884-1886.

Glaisher shkroi mbi 400 artikuj mbi interesat e tij kryesore e astronomisë, funksionet të veçantë, kalkulimin e tabelave numerike, teoria numër, dhe historinë e matematikës. Interesat e tij historike ishin në zhvillimin e hershme e llogaritje numerike, Stevin dhe fillimet e sistemit decimal, Napier, Briggs dhe fillimet e logarithms si simbol matematikore + dhe -. Ai aplikoi funksione të veçanta për problemet në teori numër, në përfaqësime të veçantë të integers si shuma e shesheve.

Rëndësia e Glaisher është më pak në kërkime origjinale që ai bënte, shumë më tepër në atë që ai solli këto tema matematikore në Kembrixh planin mësimor në mënyrë që deri në vendosjen e prodhuar Matematikanë shquar angleze që ishin shkolluar atje pak më vonë. Forsyth, shkruan në:

Vitet e hershme të mësimit të tij në Kembrixh qenë një kohë të tranzicionit në idealet matematikore të Universitetit. Cayley ishte pothuajse një zë në shkretëtirë; Glaisher vetë e përshkroi matematikë Kembrixh të pastër si gjeneralë, pa ushtri. Kur ai kishte pushuar mësimore, matematikë Kembrixh të pastër kishte marshoi përtej vizionin e tij aktive kryesisht me burra, të cilëve, si studentë, ai e kishte udhëzuar në fillim. Zëri i tij ishte ai i një mësues, por jo në pak i ngjashëm me trajnerë të madh Kembrixh, sepse ai ka kontribuar në shkencën e tij dhe shkonin përtej mësimit provim konvencionale. Ai ishte një personalitet në kohën e vet dhe ai la një emër, të lartë në mesin e vuri në dukje se emrat e gjeneratës së tij, në dy fusha shumë të ndryshme të të menduarit konstruktiv dhe të veprimtarisë njerëzore.

Glaisher marrë nderon shumë. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1875, shërbeu tre kushtet mbi këshillin e tij, ka marrë Medaljen Silvester Shoqërisë së në 1913, dhe ishte nën-president në 1917-19. Ai mori Morgan De Medaljen e Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1908. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, Akademia Kombëtare e Shkencave në Shtetet e Bashkuara, dhe u dha një diplomë nderi nga Universiteti i Dublinit në rastin e treqindtvjetor tyre. Ai gjithashtu ka shërbyer si president i disa Shoqatave me interesat e larguar larg nga matematika është kryetar i Shoqërisë antikuar Kembrixh dhe Universitetin Kembrixh Bicycle Club.

Një nder, e cila është më pak se disa ai ishte ofruar, ishte zyra e astronom Royal. Besohet se Glaisher u dha këtë post kur i ajrosur në pension në 1871, por që ai nuk pranoi.

Një nga hobbies Glaisher ishte mbledhur veprat e artit:

... ai do të kujtohet si një nga mbledhësit qeramike kryesor i kohës së tij. Vëmendjen e tij në këtë drejtim ishte pushtuar parë nga ndërgjegjshëm Delft, por nga qeramikë holandez ai u drejtua për të merr një interes në mallra anglisht bërë në rivalitet të tij, dhe kështu që në llojet e tjera të qeramikës në anglisht për këtë datë të hershme.

Forsyth përshkruan ndikojnë në dhoma e tij në Kembrixh:

... koleksionet e tij nuk pushoi të rritet, gjithmonë nën kujdesin e tij të sinqertë. ... koleksionet e tij outgrew hapësirë në dispozicion, në katin e poshtëm, lart, edhe në dhoma gjumi të tij të largët. Ai u dha një grup të veçantë të dhomave në shkallë të lartë të tij dhe pranë katin e sipërm të vendosur vet, ata, gjithashtu, shpejt u mbushën. Ai pastaj angazhuar një lloj të magazinës, që u bë gjithashtu i mbushur në kohën e duhur. ... Muzeu Fitzwilliam ... dhënë atij një dhomë (gjithashtu mbushur shpejt) në krah të ri ...

Sa i përket karakterit të Glaisher, Forsyth na tregon se:

Buzëqeshja e tij e vlerësimit ishte i lezetshëm dhe infektive; kur bëhej gjithnjë në vlerësimin e admirim, sytë e tij tërheqëse do të shkëlqej në entuziazmin e tij. Singularly rrjedhshëm, ai nuk synon gojëtari në fjalën, por pasazhet me dinjitet ka me bollëk në adresat e tij formale. ... Nuk kishte asnjë copë e pompozitet në duke e tij, i cili ishte i hapur dhe i thjeshtë.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland