Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Josiah Willard Gibbs

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Feb 1839

New Haven, Connecticut, USA

28 April 1903

New Haven, Connecticut, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai J Willard Gibbs ', gjithashtu i quajtur Josiah Willard Gibbs, ishte profesor i letërsisë shenjtë në Yale University. Në fakt familja Gibbs origjinën në Warwickshire, Angli dhe u zhvendos prej andej në Boston në vitin 1658. Megjithatë Gibbs thuhet të ketë marrë pas nëna e tij nga pamja fizike.

Gibbs ishte arsimuar në Shkollën lokale Hopkins Grammar ku ai u përshkrua si miqësore, por tërhequr. Angazhimin e tij totale për të punuar së bashku me akademik shëndetësor më tepër delikat të thotë se ai ishte i përfshirë pak me jetën sociale të shkollës. Në vitin 1854 ai hyri në Kolegjin e Yale ku fitoi çmime për përsosmëri në latinisht dhe Matematikë.

Mbetura në Yale, Gibbs filloi të ndërmarrë kërkime në inxhinieri, shkrim një tezë në të cilin ai përdori metoda gjeometrike për studim projektimin e ingranazhet. Kur ai u dha një doktoraturë nga Yale në 1863 ai ishte doktorata e parë e inxhinierisë për të dhënë në Shtetet e Bashkuara. Pas kësaj ai shërbeu si mësues privat në Yale për tre vjet, mësim Latine për dy vitet e para dhe pastaj Filozofisë Natyrore në vitin e tretë. Ai nuk ishte i shkurtër i parave por që nga i ati i tij kishte vdekur në 1861 dhe, që nga nëna e tij kishte vdekur edhe Gibbs dhe dy motrat e tij të trashëguar një sasi mjaftë e madhe e parave.

Nga 1866-1869 Gibbs studiuar në Evropë. Ai shkoi me motrat e tij dhe kaloi dimrin e 1866-67 në Paris, e ndjekur nga një vit në Berlin dhe, më në fund e shpenzimeve 1868-69 në Heidelberg. Në Heidelberg ai u ndikua nga Kirchhoff dhe Helmholcit.

Gibbs u kthye në Yale në qershor 1869 dhe profesor dy vjet më vonë në 1871, ai u emërua i fizikës matematikore në Yale. Megjithatë, si pika Crowther në:

Ai u kthye më një evropian shumë se një shkencëtar amerikan në frymën e një prej arsyeve pse njohjen e përgjithshme në vendin e tij të lindjes erdhi aq ngadalë.

Vend çuditërisht emërimin e tij në karrige në Yale erdhi para se ai kishte publikuar ndonjë punë. Ndoshta kjo është edhe për t'u habitur që Gibbs nuk ka publikuar punën e tij të parë deri 1873 kur ai ishte 34 vjeç. Pak shkencëtarë të cilët prodhojnë punë të tilla inovative si Gibbs u janë 34 vjeç përpara prodhimit shenja e gjeniut të tyre.

Rëndësishëm Gibbs '1873 gazeta ishin Metodat grafike në Termodinamika e lëngjeve dhe A Metoda e gjeometrike Përfaqësimi i Prona termodinamike e substancave nga Mjetet e Shpërfaqet. Në 1876 Gibbs botoi pjesën e parë të punës për të cilat ai është më i famshëm Në Equilibrum e Heterogeneous Substancat, duke botuar pjesën e dytë të kësaj pune në vitin 1878.

Parë e këtyre dokumenteve përshkruan diagramet në termodinamikë. Bumstead (shih or) shkruan:

Nga diagramet e re të cilën ai e parë e përshkruara në këtë letër, më të thjeshtë, në disa aspekte, është se në cilin entropisë dhe temperatura janë marrë si kordinata ... punë ose për ngrohje të çdo cikli është proporcional me zona e saj në çdo pjesë të diagramin ... ajo ka gjetur aplikacione më të rëndësishme në studimin e motorrit me avull.

Gazeta e dytë shtrihet diagramet në tre dimensione, dhe kjo punë Maxwell impresionuar aq shumë sa që ai ndërtoi një modeli tre dimensional të sipërfaqes termodinamik Gibbs dhe, pak para vdekjes së tij, dërgoi model për Gibbs.

Megjithatë letra e tretë është më e shquar. Bumstead ose shkruan:

Është universalisht e njohur se botimi i tij ishte një ngjarje me rëndësi të parë në historinë e kimisë. ... Megjithatë ai ishte një numër vitesh para se vlera e tij ishte e njohur në përgjithësi, kjo vonesë ishte kryesisht për shkak të faktit se formën e tij matematikore dhe proceset e rigoroz deduktiv e bëjnë të vështirë leximin për çdo një, dhe veçanërisht kështu për studentët e kimi eksperimental që ajo ka të bëjë më ...

Punojnë Gibbs 'për analizë vektor ka qenë gjithashtu i një rëndësie të madhe në matematikë të pastër. Ai e parë e prodhuar shënime të shtypura për përdorimin e studentët e tij në 1881 dhe 1884 dhe nuk ishte deri në 1901 se një version i botuar siç duket i përgatitur për botim nga një prej studentëve të tij. Duke përdorur idetë e Grassmann, Gibbs prodhuar një sistem shumë më të lehtë për të aplikuar fizike se sa ajo e Hamilton.

Ai aplikoi metodat vektoriale e tij për të dhënë një metodë për të gjetur orbitën e një kometë nga tre vërejtje. Metoda është aplikuar për të gjetur orbitën e kometë shpejtë të 1880 dhe përfshinë llogaritje më pak sesa Gauss 's metodë.

Një seri prej pesë letrave nga Gibbs më teoria elektromagnetike e dritës janë botuar ndërmjet 1882 dhe 1889. Puna e tij në Mekanikë statistikore është gjithashtu i rëndësishëm, duke ofruar një kornizë për teorinë kuantike matematikore dhe për Maxwell 's teori. Në fakt botimi i tij i fundit ishte fillore në Mekanikë Parimet statistikore dhe kjo punë është një llogari e bukur vënë bazat e mekanikës statistikore mbi një themel të fortë.

Me përjashtim të viteve të tij të hershme dhe tre vjet në Evropë, Gibbs kaloi tërë jetën e tij që jetojnë në shtëpinë e njëjtë e cila i ati i tij kishte ndërtuar vetëm një distancë të shkurtër nga Gibbs shkollës kishte marrë pjesë, Kolegji në të cilën ai kishte studiuar dhe Universitetit ku ai punuar gjithë jetën e tij. Crowther, në, përmbledh jetën e tij si vijon:

[Gibbs] mbeti një beqar, që jetojnë në shtëpinë e motrës së tij të mbijetuar. Në vitet e tij më vonë ai ishte një i gjatë, zotëri i nderuar, hap i madh me një çehre të shëndetshme dhe e bëj të kuq, që kryejnë pjesën e tij për punët e shtëpisë, i arritshëm dhe lloji (nëse është i pakuptueshëm) për studentët. Gibbs ishte me famë shumë nga shokët e tij, por shkenca amerikan ishte shumë i preokupuar me çështje praktike për përdorimin më të thellë punës së tij teorike gjatë jetës së tij. Ai e jetoi jetën e tij e qetë në Yale, thellësisht i admiruar nga disa studentë të aftë, por nuk bën përshtypje të menjëhershme në shkencën SHBA konform me gjeniale e tij.

Bumstead përshkruan karakterin personale Gibbs në termat e mëposhtëm i skuqur:

Në mënyrë të thjeshtë, i qeshur dhe me mirësi në marrëdhënie e tij me kolegët e tij-burra, kurrë nuk tregon padurimin apo acarim, i lirë për ambicie personale të lloj baser ose dëshirën e vogël për të lartësojë veten, ai shkoi larg drejt realizimin ideale e bujar, zotëri krishterë. Në mendjet e atyre që e njihnin atë, madhështia e arritjeve të tij intelektual nuk do të errësojnë bukurinë dhe dinjitetin e jetës së tij.

American Mathematical Society quajtur një seri leksion në nderim të Gibbs. Një leksion vjetor është dhënë nga një matematikan i shquar që nga vitet më 1923. Ju mund të shihni një listë të lektorëve.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland