Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marie-Sophie Germain

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 April 1776

Paris, France

27 June 1831

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marie-Sophie Germain ishte vajza e mesme e Ambroise-François, një mëndafshi begatë-tregtare, dhe Marie-Madelaine Gruguelin. Sophie shtëpi ishte një vend takimi për ata të interesuar në reformat liberale dhe ajo ishte ekspozuar në diskutimet politike dhe filozofike gjatë viteve të hershme të saj.

Në moshën trembëdhjetë, Sophie lexuar një llogari të vdekjes së Arkimedit në duart e një ushtar romak. Ajo ishte larguar nga kjo histori dhe vendosën që ajo edhe duhet të bëhet një matematikan. Sophie ndjekur studimet e saj, mësim veten latine dhe greke. Ajo lexuar Newton dhe Euler gjatë natës ndërsa i mbështjellur me batanije si prindërit e saj e zuri gjumi - ata kishin hequr zjarrin e saj, dritën e saj dhe rrobat e saj në një përpjekje për të detyruar e saj larg nga librat e saj. Përfundimisht prindërit e saj pakėsuar kundërshtimin e tyre për studimet e saj, dhe edhe pse Germain as i martuar e as mori një pozicion profesional, i ati i saj i mbështetur financiarisht gjatë gjithë jetës së saj.

Sophie marrë shënime leksion për shumë kurse nga Ecole Polytechnique. Në fund të Lagranzhit 's kurs leksion në analizë, duke përdorur pseudonimin M. LeBlanc, Sophie dërguar një letër origjinalitet të cilit dhe depërtim bërë shikoni Lagranzhit për autorin e saj. Kur ai zbuloi "M. LeBlanc" ishte një grua, respektin e tij për punën e saj mbeti dhe ai u bë sponsori saj dhe këshilltar matematikore. Arsimit Sophie ishte, megjithatë, të paorganizuara dhe kuturu dhe ajo nuk mori trajnim profesional që ajo dëshironte.

Germain shkroi Lazhandrian për problemet e sugjeruar nga 1798 e tij Essai sur le Théorie des Nombres, dhe Lazhandrit pasuese korrespondencën - Germain praktikisht u bë një bashkëpunim. Lazhandrian përfshirë disa nga zbulimet e saj në një shtojcë për edicionin e dytë të Théorie. Disa prej letrave të saj u botuan më vonë në Oeuvres saj Philosophique Germain de Sophie.

Megjithatë, korrespondencë më të famshme Germain ishte me i Gausit. Ajo kishte zhvilluar një kuptim të plotë e metodave të paraqitura në 1801 Arithmeticae tij Disquisitiones. Midis 1804 dhe 1809 ajo shkroi një duzinë letra të tij, fillimisht miratimin përsëri pseudonimin "M. LeBlanc" sepse ajo frikë po injorohen, sepse ajo ishte një grua. Gjatë korrespondencën e tyre, i Gausit dha teori të saj numri prova lavdërim të lartë, një vlerësim ai përsëritet në letra me kolegët e tij. Identitetin e vërtetë Germain ishte shpallur i Gausit vetëm pas pushtimit 1806 frëngjisht e qytetin e tij të Braunschweig. Duke kujtuar fatin e Arkimedit "dhe frika për të Gauss-s për sigurinë, ajo kontaktoi një komandant frëngjisht i cili ishte një mik i familjes së saj. Kur i Gausit mësuar se ndërhyrja ishte për shkak të Germain, i cili ishte edhe "M. LeBlanc", ai i dha lavdi edhe më shumë.

Në mesin e bërë punën e saj gjatë kësaj periudhe është punuar në teorema e fundit Fermat dhe një teoremë që është bërë i njohur si teorema e Germain. Kjo ishte të mbetet rezultati më i rëndësishëm në lidhje me teoremen e fundit Fermat nga 1738 deri kontributet e Kummer në 1840.

Në vitin 1808, fizikanti gjerman Ernst FF Chladni kishte vizituar në Paris, ku ai kishte kryer eksperimente mbi vibruese pllaka, ekspozuar ashtu-quajtur figurave Chladni. Institut de France vendosur një konkurrencë çmim me sfidën e mëposhtme:

formulojnë një teori matematikore të sipërfaqeve elastik dhe të tregojë se sa ajo pajtohet me prova empirike.

Një afat prej dy vjetësh për të gjitha shënimet ishte vendosur.

Matematikanë Shumica nuk përpjekje për të zgjidhur problemin, sepse Lagranzhit kishte thënë se metodat matematikore në dispozicion janë të pamjaftueshme për të zgjidhur atë. Germain, megjithatë, kaloi dekadën e ardhshme duke u përpjekur të nxjerrin një teori të elasticitetit, konkurruese dhe bashkëpunon me disa nga matematikanët më të shquar dhe fizikantë.

Në fakt, Germain është vetëm hyrje në garë në 1811, por puna e saj nuk e fitoi çmimin. Ajo nuk e kishte nxjerrë hipotezat e saj nga parimet e fizikës, as ajo mund të ketë bërë këtë në kohë, sepse ajo nuk ka pasur trajnime në analizën dhe gur e variacioneve. Punën e saj u shkëndijë njohuri të reja, megjithatë. Lagranzhit, i cili ishte një nga gjyqtarët në garë, korrigjuar gabimet në llogaritjen e Germain dhe doli me një ekuacion që ai besonte se mund të përshkruajnë modelet Chladni së.

Afati i konkursit u zgjatur nga dy vjet, dhe përsëri Germain paraqitur hyrje vetëm. Ajo tregoi se Lagranzhit 's ekuacion dha Chladni modele në disa raste, por nuk mund të japë një derivim të kënaqshme të Lagranzhit' s ekuacion nga parimet fizike. Për këtë punë ajo mori një përmend nderuar.

Përpjekje e tretë Germain në ri-hapur konkursin e 1815 u vlerësua i denjë për çmimin e një medalje të një kilogram ari, edhe pse mungesa në ashpërsi e tij matematikore ka mbetur. Për të pakënaqësisë së publikut, ajo nuk u paraqit parashikuar si në ceremony. Edhe pse kjo ishte pika më e lartë në karrierën e saj shkencore, ajo ka qenë e rekomanduar që

mendoi gjyqtarët nuk ka plotësisht të vlerësojmë punën e saj

dhe

komuniteti shkencor nuk tregojnë respekt të cilat kanë qenë për shkak të saj.

Sigurisht Poisson, rivali i saj kryesor në subjektin e elasticitetit dhe gjithashtu një gjyqtar të konkursit, i dërgoi një njohje përmbledhur dhe zyrtare të punës së saj, shmangur çdo diskutim serioz me të dhe injorohet e saj në publik.

Si një nga frazat biograf it:

Edhe pse ishte Germain i cili u përpoq të parë për të zgjidhur një problem të vështirë, kur të tjerët të trajnimit më shumë, aftësinë dhe kontakti i ndërtuar mbi punën e saj, dhe elasticitet u bë një temë e rëndësishme shkencore, ajo u mbyll nga. Gratë nuk ishin thjesht marrë seriozisht.

Germain përpjekur të zgjerojë hulumtimet e saj, në një letër dërguar në 1825 një komision të Institut de France, anëtarët e të cilit përfshihet Poisson, Gaspard de Prony dhe Laplace. Punës vuajtur nga një numër i mangësive, por në vend se ato të raportimit të autorit, komisioni thjesht injoruar letër. Ajo u shëruar nga de Prony 's letrat dhe publikuar në 1880.

Germain vazhdoi të punojë në matematikë dhe filozofinë deri në vdekjen e saj. Para vdekjes së saj, ajo paraqiti një ese filozofike e cila u botua pas vdekjes edhe gjykimeve générales sur l'Etat des sciences et des lettresphilosophiques Oeuvres. Letër e saj u vlerësua mjaft nga gusht Comte. Ajo ishte e prekur me kancerin e gjirit në 1829, por, nga se undeterred dhe luftimin e revolucionit të 1830, ajo përfunduar letrat në teorinë e numrave dhe në përkulje e sipërfaqeve (1831).

Germain vdiq në qershor 1831, dhe çertifikatën e saj të vdekjes dhe nuk e listuara si matematikan apo shkencëtar, por (rentier pronë mbajtës).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland