Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Zoárd Geöcze

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Aug 1873

Budapest, Hungary

26 Nov 1916

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zoárd Geöcze 's babai mësim në Akademinë Ushtarake në Budapest. Në fakt Budapest ishte krijuar nga bashkimi i qytetet e Pest, Buda, dhe Obuda në vitin para se Zoárd ka lindur atje, edhe pse ajo kishte operuar si një qytet i vetëm nga koha që Ura Zinxhiri nëpër Danub u hap në 1849 . Zoárd ishte sjellë deri në Budapest në periudhën menjëherë pas kompromisit vënë Hungari mbi një bazë të ndryshme politike.

Pas një përpjekje për të fituar pavarësinë në vitin 1848, Hungaria ka qenë mundur dhe të kontrolluara pastaj nga Perandoria Habsburg. Megjithatë vendet që Perandoria u dobësuar nga konfliktet e jashtme gjatë dekadave në vijim dhe në kompromis të vitit 1867 Mbretëria e Hungarisë dhe Perandorisë Austriake u bë e pavarur brenda Monarkisë Austro-Hungareze. Disa hungarezët ishin të kënaqur me këtë marrëveshje, ndërsa të tjerët nuk kanë qenë dhe do të jenë të kënaqur me asgjë më pak se pavarësi të plotë. Babai Zoárd Geöcze ishte një nga ekspertë të njohur hungarez në shkencë ushtarak në kohën që erdhi në fuqi me kompromisin dhe ai dha një kontribut të madh për zhvillimin e terminologjisë ushtarake hungareze.

Geöcze mori pjesë në dy shkolla të mesme moderne në Budapest, ku performanca e tij ishte rreth mesatare, dhe tregoi asgjë të aftësive të shkëlqyer matematikore të cilat ai më vonë do të ekranit. Ai përfundoi shkollimin e tij dhe hyri në Universitetin e Budapestit që synojnë për të trajnuar për t'u bërë një mësuesi i shkollës. Ai studioi matematikë dhe shkroi një tezë e magjistraturës në ndërtimin e kthesa me pronat e të veçantë. Megjithatë, gjërat nuk shkojnë veçanërisht mirë për Geöcze sepse ai arriti të bjerë me profesor Julius tij Konig. Konig u zhvillua një seminar në Universitetin e Budapestit që frymëzuar Geöcze, që ka paraqitur një dokument për të Konig si hyrja e tij në një konkurs. Konig nuk ishte i kënaqur me mënyrën se si letër ishte shkruar dhe Geöcze, në vend që të marrë këshilla të mira që Konig ishte duke i dhënë atij, u betuan në profesori i tij. Nuk ka profesor i pëlqen të jetë betuar në nga studentët e tyre, kështu që Konig 's Reagimi është plotësisht e kuptueshme, ai e tërhoqi mbështetjen e tij nga Geöcze kështu që në thelb u bë e pamundur për të që të marrë një pozicion akademik.

Përkundër potencialit hulumtim që Geöcze kishte treguar, vetëm karrierën e tij tashmë e hapur për në matematikë ishte si mësues në një shkollë të mesme. Vërtetë ai mori një punë si një mësues i matematikës në një shkollë të mesme në Podolin, dhe atje ai u takua dhe u martua Irma Lippóczy. Ajo ishte:

... një partner ideal dhe ndihmëtar të përkushtuar e burrit të saj me vështirësitë e jetës. ... Martesa e tyre ishte i bekuar me shtatë djem dhe një vajzë, dhe Geöcze Adored fëmijët e tij, edhe pse lumturia e familjes ishte mbuluar me re me vështirësi të rënda financiare.

Në 1899 Geöcze majtë Podolin dhe mori një pozitë në Ungvár. Qyteti është sot Uzhgorod, në Ukrainën perëndimore, por kur Geöcze shkoi për të mësuar atje (dhe për 20 vite pas kësaj) ai ishte në Hungari. Ajo ishte në Ungvár se Geöcze të parë publikohet letra e tij matematikë, në vjetar 1.904-5 e shkollës ku ai mësonte. Në këtë letër ai ndërtoi një funksion i cili ishte i vazhdueshëm kudo, por në çdo interval, pa marrë parasysh sa e vogël, ajo kishte gjatësi pafund. Në 1957 u treguar funksion të kemi gjithashtu prona se ishte askund differentiable. Në vjetar për vitin e ardhshëm, 1905-6, Geöcze botuar një gazetë tjetër këtë kohë që kanë të bëjnë me problemet e sipërfaqes. Këtu është se si Geöcze përcaktuar zonën e një sipërfaqe.

Supozoni se ne kemi një F rajon në një sipërfaqe. Nënndahem FF 1, F 2, ... , N F dhe le një j, b j, j c jenë fushat e j F kur projektuar mbi xy-avion, xz-avion, dhe yz-avion, përkatësisht. Pastaj Geöcze përcaktuar fushën e F të supremum e

(a 2 + b j j 2 + c j 2)

mbi të gjitha ndarjeve të mundshme të F.

Gazeta Geöcze u parë nga një profesor në Universitetin e Kolozsvár i cili sugjeroi se ai shkruaj deri idetë e tij dhe t'ia paraqesë ato Comptes Rendus për botim. Kjo bëri ai dhe gazeta kuadraturë des sipërfaqet courbes u shfaq në volumin e 144 të botuar në 1907. Në bazë të këtij Geöcze ishte dhënë një bursë për të studiuar në Paris për një vit. Ai kaloi 1908 në Paris, ku ai për të mësuar teorinë efektiv të masës së përcakton pika duke u zhvilluar nga Borel, Baire dhe Lebesgue. Kjo punë shënon fillimin e teorisë moderne të funksioneve të një variable reale, por para se të vijnë në Paris Geöcze nuk ishin njohur me këtë teori, në veçanti ai nuk kishte dijeni Lebesgue 's përcaktimin e sipërfaqes. Shih për një përshkrim të punës Geöcze për matjen e sipërfaqes dhe një diskutim se si idetë e tij janë marrë përpara.

Duket se edhe pse Geöcze kishte ide të shkëlqyer, ai nuk ka aftësi për të shprehur këto ide në një mënyrë që kuptohej lehtë nga matematikanet e tjera. Arsyeja pse si një universitare ai ra me profesorin e tij Konig ishte me zhgënjimin e tij në vështirësi në komunikim idetë e tij. Përsëri në Paris ai kishte vështirësi të ngjashme, për Lebesgue edhe të vështirë për të kuptuar një letër që Geöcze kërkuar atij që të komentoni mbi, dhe e ktheu atë në Geöcze duke thënë se stili i letre, së bashku me sasi të madhe simbol dhe definicionet menduar ai kishte dhënë dorë nga përpjekja për të kuptuar atë.

Geöcze u kthye në Ungvár ku ai mësoi gjatë 1909, por pastaj u kthye në Paris në vitin 1910 kur ai u dha një doktoraturë nga Sorbonne. Me një reputacion në rritje ndërkombëtar si një matematikan, por ende vetëm një mësues i shkollës së mesme në Hungari, Geöcze vendosi se ai do të ishte më mirë të vendosej në Budapest. Këtë ai e bëri, përsëri të gjetur një punë si mësues në një shkollë të mesme dhe në 1913 ai u emërua gjithashtu si një dozent në "funksioneve të një variable të vërtetë" në Universitetin e Budapestit. Duke bërë vetëm arritje e tij në botën akademike, karriera e tij ishte shkatërruar nga shpërthimi i Luftës së Parë Botërore

Marrëdhëniet me Serbinë dhe Rumania kishin përkeqësuar si rezultat i përpjekjeve të tyre për të nxis ndjenjën e pakënaqësisë në mesin e punëtorëve jo-hungarez duke folur në rajonet kufitare të Hungarisë. Pas vrasjes së Ferdinandit Francis Archduke më 28 qershor 1914 në Sarajevë, autoritetet austro-hungareze lëshuar një ultimatum duke kërkuar që anti-austro-hungareze në gazetat Serbia të shtypen dhe anti-austro-hungarez mësuesit të shkarkohet. Nga korrik 1914 vendet ishin në luftë dhe në Gjermani së shpejti u bashkuan me anën e austro-hungareze. Geöcze u thirr deri në ushtrinë austro-hungareze dhe dërguar në frontin ku ushtria ishte sulmuar Serbinë. Serbët, megjithatë, të detyruar të ushtrisë austro-hungareze në tërheqje dhe regjiment Geöcze pësoi vështirësi ekstreme. Geöcze ishte një nga të mbijetuarit dhe ai, së bashku me të mbijetuarit e tjera, u vu në një regjim i cili është dërguar pastaj të luftonin në frontin verior pranë Chernovitsy (tani në Ukrainën jugperëndimore).

Komandanti i regjimentit pa se ishte i përshtatshëm Geöcze më të mirë të detyrave të tjera të luftës sesa llogore, dhe e vuri në krye të një stacioni të pushtetit dhe rrjetin e vet e linjave te furnizimit. Edhe pse puna ishte jashtëzakonisht e vështirë, Geöcze gjetur kohë për të vazhduar studimin e tij matematikore dhe i dërgoi dokumentet që përmbajnë rezultatet e tij në Budapest me postë ushtarake. Megjithatë vështirësi prekën Geöcze e saj dhe u bë i sëmurë dhe u dërgua nga Chernovitsy në Vjenë. Shëndetin e tij, megjithatë, nuk u përmirësuar dhe ai u kthye në Budapest, ku, në pranverën e vitit 1916 ai u dërgua në spital. Ai vuajti problemet e zemrës dhe edemë, një grumbullim i lëngjeve i holluar me ujë në indet dhe vdiq në vjeshtën e vitit 1916.

Matematike dhe fizike të Shoqërisë u takuan në Budapest më 7 dhjetor 1916 dhe Lóránd Eötvös dha një fjalim përkujtimor për Zoárd Geöcze (shih për shembull ose):

Matematikan i madh, i dashur koleg Zoárd Geöcze tonë, i cili përdoret për të na informoni këtu për rezultatet e tij sensacionale në teorinë e sipërfaqeve, vdiq më 26-të të muajit të fundit të një sëmundje të kontraktuar në para. Nuk ka vështirësi në shtëpi, pa zhurmë nga fëmijët e tij, nuk tmerret e llogore apo rrufeja e armëve ishin në gjendje për të shkëputur nga Zoárd Geöcze përqëndruar në zgjidhjen e problemit të tij të preferuar dhe duke bërë përpjekje që të zgjerojnë dhe thellojnë njohuritë tona të subjektit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland