Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Regnier Gemma Frisius

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Dec 1508

Dokkum, Friesland, The Netherlands

25 May 1555

Louvain, Brabant (now Belgium)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Regnier Gemma Frisius ishte një vendas i Friesland, një krahinë bregdetare në veri të Holandës, gjë që shpjegon se pse ai i dha vetes emrin e Frisius. Ai ka lindur Regnier Gemma dhe vetëm miratuar Frisius emrin kur ai më vonë u bë një dijetar për të, ashtu si shumë studiues nga vendi i tij, ai e miratoi një version latin i emrit të tij. Kështu u bë Regnier Gemma Gemma Frisius. Prindërit e tij ishin shumë të varfër njerëzit dhe të dyja vdiqën kur ai ishte ende një fëmijë të vogël. Majtas një jetim dhe një ulok, që e nxorrën nga njerka e tij që në një ditë festë të veçantë, kur Gemma ishte gjashtë vjeç, e mori atë për të shenjtë e Shën Boniface në Dokkum. Sigurisht pas kësaj këmbët e tij e cila nuk mund të mbështesë pesha e tij u bë më të fortë dhe familjen e tij besonin se ai ishte shëruar nga një mrekulli. Dhënë Sigurisht fillimi të vështirë ai e kishte në jetë ai ishte me të vërtetë një mrekulli që ai ishte në gjendje për të arritur aq shumë, por, megjithatë, ai mbeti një njeri i dobët i të gjithë jetës së tij.

Gemma frekuentuar shkollën në Groningen më pas, në 1526, ai hyri Universitetit të Louvain. Sigurisht njerkë e tij nuk kanë mjete për të mbështetur atë financiarisht përmes universitetit, por ai iu dha vend të një studenti të varfër në Lily College. Ai studioi për një diplomë mjekësore, por ka mbetur në Louvain për të studiuar matematikë dhe astronomi. Ai shkoi për t'u bërë matematikan kryesore teorike në vendet e ulëta, por edhe për t'u bërë profesor i mjekësisë dhe matematikë në Universitetin e Louvain. Ai ishte gjithashtu një mjek praktikues në Louvain.

Gemma Frisius aplikuar ekspertiza e tij matematikore të gjeografisë, astronomisë dhe harta e vendimeve. Në me Louvain ai bashkëpunoi gdhendës dhe argjendar Gaspard Van der Heyden (e njohur edhe si Gaspar à Myrica) në ndërtimin e hartave, globuset dhe instrumentet astronomike. Publikimi i tij i parë ishte në 1529 kur ai të prodhuar një version të korrigjohen e Apianus 's Cosmographia. Origjinal ishte botuar në 1524 dhe versioni i ri Gemma, i cili deklaroi në ballinë që ajo ishte:

... korrigjohen me kujdes dhe me të gjitha gabimet e vendosur në të djathtë nga Gemma Frisius ...

ishte sigurisht një shtypi tërësisht të ri nga Bollaert Roeland botuesit Antwerp. Botim Gemma's përmbante shumë pak ndryshime në tekstin origjinal, por Gemma kishte bërë disa ndryshime në disa nga hartat, veçanërisht në 'Amerika'. Gemma tregoi 'si dy kontinente Amerikën' shkyçur jug me një ekuator të quajtur Amerikë ndërsa një në veri të ekuatorit u la pa një emër.

Kjo është e arsyeshme që të pyesni pse Gemma Frisius do të sjellë një botim të ri të Cosmographia brenda pesë viteve të parë me ndryshime relativisht pak. Cosmographia me kusht paraqitjen e një laik në lëndë të tilla si astronomi, gjeografi, kartografi, Topografi, lundrimin dhe instrumente matematike. 1524 Edicioni i botuar nga Apianus vetë nuk ishte shumë popullor dhe Gemma Frisius mund të kenë parë potencial për të zhvilluar atë në një punë më të popullarizuar. Ai mund të ketë parë potencialin e prodhimit dhe shitjes në seminar instrumentet e tij matematikore të përshkruara në Cosmographia që më pas do të sigurojë një shpallje shquar për mallra e tij. Kjo ishte me të vërtetë atë që ai vazhdoi të bëjë.

Projekti tjetër të ndërmarra nga Gemma ishte për të prodhuar një botë të kombinuar tokësor dhe qiellor. Globit ishte gdhendur nga Heyden Gaspar argjendar Van der dhe nga fundi i 1530 globit mund të blihet nga seminaret në Louvain. Gemma botuar librin De Principiis Astronomiae Cosmographicae në të njëjtin vit i cili ishte për të plotësuar globit. Në kushtimin e kësaj pune ai e përshkroi globin e tij tokësore dhe qiellore si (shih për shembull):

... një botë gjeografike me yjet më të rëndësishëm të sferës qiellore tetë.

Titulli i plotë i kësaj pune latinisht përkthehet në mbi Parimet e Astronomi dhe kozmografi, me Udhëzimin për Përdorimin e Globes, dhe informacione mbi Botërore dhe në ishujt dhe në vende të tjera zbuluar kohët e fundit. Kjo ishte një punë në tri pjesë të botuar në Antwerp nga Johannes Grapheus (Gemma's origjinal të botuar Roeland Bollaert kishte vdekur). Pjesa e parë përshkruan kushtet gjeografike dhe astronomike të tilla si gjerësi, gjatësi, kulm, shtyllat, eklipset, shenjat e zodiakut, etj Pjesa e dytë tregoi se si globit mund të përdoret, ndërsa pjesa e tretë e përshkroi gjallërisht për lexuesit popujt, bimëve etj . në tokat e largëta.

Kapitulli 19 e përshkruan këtë punë, për herë të parë, se sa lartësia e një vendi mund të gjendet duke përdorur një orë për të përcaktuar ndryshimin në kohë të lokale dhe absolute. Ai thotë se (shih):

... ajo është me ndihmën e këtyre orë dhe metodat në vijim që gjatësi është gjetur. ... respektojë pikërisht koha në vendin prej të cilit ne jemi duke e bërë udhëtimin tonë. ... Kur ne kemi përfunduar një udhëtim ... prisni derisa dora e kohës tonë pikërisht prek pika e një orë dhe në të njëjtën moment me anë të një astrolabe ... gjeni kohën e vendin ne tani e gjejmë veten. ... Në këtë mënyrë unë do të jetë në gjendje për të gjetur gjatesine e vendeve, edhe në qoftë se unë kam qenë jashtë befasi zvarritur nëpër një mijë milje.

Vetëdijshëm për vështirësitë e mbajtjes kohën e saktë ai shkruan:

... ajo duhet të jetë një orë shumë të imët bërë që nuk ndryshojnë me ndryshimin e ajrit.

Në një botim të dytë të punojnë tre vjet më vonë ai shtuar disa shënime në lidhje me gjetjen e gjatësi në det, hera e parë që dikush kishte sulmuar problem. Vlen të përmendet se edhe pse ka qenë metoda shumë për të gjetur gjatesine e propozuara në 250 vitet e ardhshme Gemma Frisius punës së, në fund të fundit ai ka propozuar metoda do të bëhet për të gjetur zgjidhje gjatësi në det.

Në 1533 Gemma botoi një botim të zgjeruar të Cosmographia cila u bë një sukses të madh komercial. Ai përfshihet me këtë punë Libellus de locurum që e përshkruante teorinë e anketimit trigonometrike dhe në mënyrë të veçantë përmban propozimin e parë për të përdorur triangulation si një metodë për gjetjen e vendeve të saktë. Ambasadori polak në Bruksel u bë i vetëdijshëm për punën e papaguar që është ndërmarrë nga Gemma Frisius dhe e ftoi atë të vijnë për ta takuar në gjykatë Perandorak në Bruksel. Atje ai u përpoq të bindë Gemma Frisius të shkojë në Poloni për të bashkëpunuar me Koperniku. Ky ishte një propozim interesant që ishte shumë joshëse, por, pas disa pavendosmërisë, Gemma vendosur për të kthyer ofruar dorëheqjen dhe u kthye në Louvain.

Në 1534 Gemma Frisius botuar Tractatus de Annulo Astronomicae në të cilën ai e quajti një instrument që ai e quajti unazë astronom, të cilin e kishte projektuar dhe Van der Heyden kishte bërë në seminar e tij. Shtetet Gemma se unaza ishte astronom (shih për shembull):

... jo tërësisht një zbulim i imi. [kam] rrjet u rrit aq shumë sa që nga thjesht tregon orët e ditës dhe katër drejtime tani rivalët çfarëdo instrumente matematike ju do. [ide shumë të tjerëve janë] mblodhi së bashku në këtë vetëm unazë.

Puna e tij në aplikimin e metodave trigonometrike të problemeve astronomike e udhëhequr atë në shënim të saktë se kometat shfaqet një mocion duhur kundër yjet sfond.

Nga 1534 Gemma Frisius filloi të mësojë studenti Gerardus Mercator e tij dhe mbi vitet e ardhshme ai bashkëpunoi me Gaspard Van der Heyden dhe Gerardus Mercator. Ata ndërtuar një botë tokësore në 1536, dhe ata ndërtuar një botë qiellore në vitin e ardhshëm. Dy globuset ishin mbrojtur nga copyright nga Charles V me dokumentet Imperial që Gemma dhe Van der Heyden mori në 1535 të cilat e përcaktuar qëllimin e tyre:

... të publikojë një botë ose sferën e gjithë botës në të cilën ishujt zbuluar kohët e fundit dhe toka do të shtohet, e cila do të përmirësohet dhe pasurohet dhe më të bukur se bota e tyre më parë. [do] të bëjë më shumë matematikë shquar ... mbajtur gjallë kujtesën e mbretërive të vjetra dhe ngjarjet dhe ... të njohur brezave të ardhshëm kohën tonë dhe fushën tonë, në të cilën ... shumë e shumë ishuj dhe zonat e panjohur në shekuj më parë janë zbuluar ... [globin qiellor do të] për përdorim të përgjithshëm të entuziastësh.

Një asistent të tretë, puna e të cilëve ishte të bëjë gdhendje, është shtuar në ekip, kjo nuk është tjetër pos Gerardus Mercator. Kur u duk se globi tokësor që kanë marrë formën e saj është dhënë nga (shih për shembull):

Gemma Frisius, mjek dhe matematikani, ... nga vëzhgimet e ndryshme të bëra nga Gjeografet.

Pas përfundimit të globit tokësor, interesat Gemma u kthyen në drejtim të mjekësisë. Ai u bashkua me një mjekësor Vesalius student Andreas, që erdhi nga Parisi për të Louvain në vjeshtë të 1536, dhe së bashku ata gjetën një kufomë e njeriut jashtë Louvain. Palë, mbi disa netë, kontrabandë atë në Louvain dhe rindërtuar një skelet. Pas disa javë gjatë të cilit ai ishte i zhytur tërësisht në çështjet mjekësore, Gemma u kthye për të punuar në globin e tij të ardhshëm. Globin qiellor, i cili përfundoi në 1537, është bërë nga (shih për shembull):

Gemma Frisius, mjek dhe matematikan, Gaspard Van der Heyden dhe Gerard Mercator e Rupelmonde.

Pas kësaj Gemma vazhdoi për të prodhuar një hartë të botës që është përshkruar si 'me ndikim ", por fatkeqësisht nuk kopjeve kanë mbijetuar, shih për më shumë detaje. Në 1542 një ushtri mori në drejtim të Louvain dhe studentët formuar një forcë e mbrojtjes. Gemma ndihmuar studentët, shpenzimet katër ditë në muret e qytetit ruanin për afrimin e forcave të sulmuar. Pas një rrethimi zgjat vetëm disa ditë studentët e hapur zjarr nga muret e Louvain dhe jo çuditërisht, u hoq rrethimi.

Punës Gemma për instrumentet astronomike është përshkruar në disa nga librat e tij. Për shembull, në De Radio Astronomico (1545) ai e quajti punën e tij të ndërtuar një ndër-staf rreth 1.5 metra e gjatë me një pjesë kryq rreth 3 / 4 e një metër gjatësi. Ajo kishte fleta Sighting bronzi dhe një lopatë rrëshqitje. Ai gjithashtu shpikur një astrolabe të re të cilën ai e përshkroi në De Astrolabio i cili u botua në 1556, pas vdekjes së tij.

John Dee arriti në Louvain në 1548 dhe kërkoi nga Gemma Frisius dhe Gerardus Mercator. Ai u kthye në Londër me instrumente matematike nga Louvain si pasuri të çmuar. Këto ishin:

... Stafi astronomi i parë në bronz që u krijua nga Gemma Frisius; dy globuset e madhe e Gerardus Mercator dhe astronom i unazë prej bronzi si Gemma Frisius sapo kishin përshtatur atë.

Gemma Frisius bërë vëzhgime astronomike shumë. Në veçanti ai regjistruar kometat në korrik 1533, janar 1538 dhe 30 prill 1539. Disa nga këto vëzhgime kometë janë përshkruar në veprat e nga djali i tij, Korneli Gemma Frisius, i cili ka lindur në 1533 dhe vazhdoi për t'u bërë profesor i mjekësisë dhe të astronomisë në Louvain. Gemma Frisius vdiq nga "gurë" në moshën dyzet e shtatë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland