Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Israil Moiseevic Gelfand

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Sept 1913

Krasnye Okny, Odessa, Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Israil Gelfand shkoi në Moskë në moshën 16 vjeç, në 1930, përpara se të përfundojë shkollimin e mesëm. Atje ai mori një shumëllojshmëri e punëve të ndryshme të tilla si nga mbajtësit në bibliotekës Lenin, por ai filloi të mësojë matematikë.

Ka qenë shumë institute të ndryshme në Moskë, ku matematika u mësohen në klasa mbrëmje dhe Gelfand mësohet matematika elementare në disa prej këtyre instituteve, pastaj pak më vonë ecën për të mësuar më shumë matematika e avancuar. Ndërsa ai e bëri këtë mbrëmje ai mori pjesë gjithashtu në mësimdhënie ligjërata në Universitetin e Moskës, pjatë e parë që ai ndoqi teorine e funksioneve të një variable komplekse nga Lavrentev.

Në 1932 Gelfand u pranua si një hulumtim student nën Kolmogorov 's mbikëqyrje. Puna e tij ishte në analizë funksionale dhe ai ishte me fat që të jetë në një shkollë të fortë të analizës funksionale kështu që ai ka marrë shumë mbështetje nga matematicienë të tjera të tilla si AE Plessner dhe LA Lyusternik. Gelfand Abstract paraqiti tezën e tij dhe operatorët e funksioneve lineare në 1935 i cili përmban rezultatet e rëndësishme, por është ndoshta edhe më e rëndësishme për metodat që ai përdori, duke studiuar funksionet në hapësirat normed duke zbatuar funksionale lineare të tyre dhe duke përdorur analizat klasike për të studiuar funksionet që rezultojnë.

Arritja tjetër Gelfand e mëdha ishte teoria e unazave commutative normed që ka krijuar dhe studiuar në D.Sc. e tij Teza e parashtruar në 1938. Rëndësinë e kësaj pune është sjellë në dhe:

... ajo ishte [Gelfand] i cili solli në dritë konceptin themelor të një ideal maksimale që bëri të mundur që të bashkohen fakte pa koordinim më parë dhe për të krijuar një teori interesante të reja. Teoria e Gelfand e rrjeteve normed zbuluar lidhje të ngushta midis s analizë e përgjithshme Banach 'funksionale dhe analiza klasike.

Gjatë kohës që ai ishte kryer këtë punë për D.Sc. tij, Gelfand mësim në Akademinë e Shkencave të BRSS. Ai ka mbajtur një post në Akademinë nga 1935 deri 1941 kur ai u emërua si profesor në Universitetin Shtetëror të Moskës.

Në punën e përbashkët me Naimark në 1940, Gelfand punuar në unaza noncommutative normed me një ngritje në fuqi. Ata treguan se këto unaza mund gjithmonë të përfaqësohet si një unazë të operatorëve lineare në një hapësirë Hilbertit.

Është e pamundur të bëjë ndonjë të drejtësisë në varg të punës së mbuluar nga Gelfand në këtë artikull të shkurtër. Megjithatë, ne duhet të përmendim disa nga fijet kryesore të punës së tij. Një fushë e rëndësishme që ai filloi punën për në 1940 ishte teoria e përfaqësimit të grupeve jo-kompakt. Kjo punë e ndjekur nga teoriapërfaqësimin e grupeve të fundme nga Frobenius dhe Schur dhe teoria përfaqësimin e grupeve të kompakt nga Weyl.

Një fushë tjetër e rëndësishme e punës së tij është se në ekuacione diferenciale ku ai punoi në Sturm inversi - problem Ljuvilit. Ai pa rëndësinë e punës së Sobolev dhe Shvarc për teorinë e funksioneve të përgjithësuar dhe shpërndarës, dhe ai i zhvilluar këtë teori në një seri të monografi. Ai ka punuar në matematikë kompjuterike, zhvillimin e metodave të përgjithshme për zgjidhjen e ekuacionet e fizikës matematike me anë numerike. Në këtë fushë ai ka punuar edhe operatoret ndryshim.

Punës Gelfand mbi përfaqësime që kanë drejtuar atë grup për të studiuar gjeometri integrale (një term për shkak të Blaschke) e cila nga ana e tij ai u udhëhoq nga nje studim i radonit transformimin. Midis 1968 dhe 1972 Gelfand prodhuar një seri e një dokumenti të rëndësishëm në cohomology e algebras Gënjeshtra pafund dimensionale.

Nga 1958 e këtej Gelfand u bë i interesuar në problemet në biologji dhe mjekësi. Në vitin 1960, së bashku me Fomin dhe shkencëtarë të tjerë, ai ngriti Institutin e Biologjike Fizika e Akademisë së Shkencave të BRSS. Në veçanti ai u bë i interesuar në biologji qelizore dhe gjithashtu u bë i interesuar në punën eksperimentale si edhe teorike që puna ishte interesin e tij të parë. Puna e tij në biologji është përshkruar në dhe si vijon:

Në bazë të rezultateve aktuale biologjike, ai i zhvilluar parime të rëndësishme të përgjithshme të organizimit të kontrollit në shumë komplekse sistemet qelizore. Këto ide, pavarësisht nga rëndësia e tyre biologjike, shërbeu si një pikë fillimi për krijimin e metodave të reja për të gjetur një extremum, të cilat janë aplikuar me sukses problemet e X-Ray analizë strukturore, problemet e njohjes, .....

Interesat Gelfand nuk ishin mbyllur me siguri me kërkimin shkencor pavarësisht rekordin e tij të jashtëzakonshme e ka botuar mbi 500 letra në matematikë, aplikuar matematikën dhe biologjinë. Ai krijoi një shkollë korrespondencë në matematikë të cilat:

... ndihmoi për të sjellë përvojat e pasur matematikore për studentët të gjithë Bashkimin Sovjetik.

Stili i tij e mësimdhënies është përshkruar në dhe:

Një nga veçoritë karakteristike të aktiviteteve Israil Moiseevic ka qenë lidhja jashtëzakonisht ngushtë në mes punën e tij kërkimore dhe mësimin e tij. Formulimin e problemeve të reja dhe pyetje të papritura, një tendencë për të parë gjërat mirë e njohur edhe nga një pikë e re e karakterizon pikëpamje Gelfand si një mësues, pavarësisht nëse në një moment të caktuar ai është duke zhvilluar një bisedë me fëmijët e shkollës apo me kolegët e tij.

Në 1973 u dha Gelfand Rendit e Leninit për herë të tretë (e):

Për shërbimet në zhvillimin e matematikës, trajnimin e specialistëve shkencor dhe në festimin e ditëlindjes së tij të gjashtëdhjetë ...

Kjo është vetëm një nga një numër shumë i madh i nderon të cilat janë dhënë gjatë viteve të Gelfand shumë e kontributeve të pazgjidhura. Ai ishte kryetar i Shoqërisë matematike në Moskë gjatë 1968-70. Ai u zgjodh një anëtar nderi i Akademisë Kombëtare Amerikane e Shkencës, Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, Akademia Mbretërore irlandez, American Mathematical Society, Londër matematike Society. Ai ka qenë dhënë shumë doctorates nderi duke përfshirë një fron Universitetin e Oksfordit.

Në 1989-90 Gelfand mësohen në Universitetin e Harvardit dhe në 1990 ai ka dhënë mësim në Massachusetts Institute of Technology. Në të njëjtin vit, 1990, ai emigroi në Shtetet e Bashkuara, ku ai u bë i nderuar Profesor vizitues në Rutgers. Ai gjithashtu ka një karrige në departamentet e matematikës dhe biologjisë në Qendrën për Matematikë, Shkencës, Arsimit dhe Kompjuterike në Institutin për Matematikë diskrete dhe Shkencave Kompjuterike në Universitetin Rutgers.

Në vitin 1992 Gelfand vendosur një program në Shtetet e Bashkuara të ngjashme me korrespondencë shkollën në matematikë që ai kishte drejtuar në Rusi. Outreach Gelfand Zbatim:

... matematikore në përsosmëri nxit nxënësit e shkollës së mesme.

Në vitin 1994 ishte dhënë një Gelfand MacArthur Fellowship nga T Gjoni dhe Catherine D MacArthur Foundation. Fellowships MacArthur janë:

... no-strings-attached shpërblime që kanë për qëllim të nxisë krijimtarinë në një gamë të gjerë përpjekjet e njeriut. Çmimin Gelfand është $ 375.000, për tu paguar për pesë vjet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland