Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karl Friedrich Geiser

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Feb 1843

Langenthal, Bern, Switzerland

7 May 1934

Küsnacht, Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Karl Geiser 's ati ishte një kasap, por xhaxhai i tij i madh u Shtajner i cili me siguri ka ndihmuar atë në karrierën e tij, veçanërisht kur ai shkoi në Universitetin e Berlinit. Ai shkoi për të studiuar në Berlin pas e parë që studjojnë në Polytechnikum në Cyrih dhe 1863-1873, ai dha mësim në Berlin.

Në 1873 Geiser u emërua profesor në Cyrih Polytechnikum. Ky institucion u quajt më vonë Eidgenössische Technische Hochschule dhe Geiser ishte për të si kolegët atje, Frobenius parë dhe pastaj Hurwitz që karrige Frobenius e mbushur.

Geiser mësoi Gjeometria algjebrike (e tij temë të hulumtimit), gjeometrinë diferenciale dhe teoria invariant në Zürich. Ai botoi në gjeometrinë algjebrike dhe sipërfaqet minimale. Një nga rezultatet e tij më të rëndësishme shpjegon se si 28 tangents dyfishtë e quadric aeroplan janë të lidhura me 27 rreshta drejt e sipërfaqes kub. Ai përmendet edhe nga ata që punojnë në gjeometrinë algjebrike për zbulimin e tij për një ngritje në fuqi, i quajtur tani pas tij.

Megjithatë kontribut më të rëndësishëm Geiser nuk ishte në studimin e tij origjinale por në aftësitë e tij politike në organizimin e sistemit arsimor në Zvicër. Në këtë ai u ka ndihmuar duke pasur shumë kontakte me figura politike dhe Matematikanë gjithashtu e rëndësishme në vendet e tjera evropiane.

Edhe pse Geiser u ndihmoi në karrierën e tij nga marrëdhënia e tij me Shtajner, ai paguhet borxhi nga redaktimi Shtajner 's shënime pabotuar leksion dhe traktate.

Një kontribut i rëndësishëm që Geiser bërë, që nuk ishte në fushën e kërkimit, ishte organizimi i parë Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve të mbajtur në Zürich, 1897. Ai ishte gjithashtu kryetar i Kongresit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland