Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hilda Geiringer von Mises

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Sept 1893

Vienna, Austria

22 March 1973

Santa Barbara, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hilda Geiringer 's babai i Ludwig Geiringer ka lindur në Hungari. Nëna e saj, Marta Wertheimer ishte nga Vjena dhe Ludwig dhe i Martës, ishte martuar, ndërsa ai ishte duke punuar në Vjenë si një prodhues të tekstilit. Kjo ishte një familje hebreje të cilat më vonë do të ketë një efekt të rëndësishëm në jetën Hilda's. Në Gjimnazin Hilda tregoi aftësinë e madhe matematikore dhe prindërit e saj e saj mbështetet financiarisht në mënyrë që ajo mund të studiuar matematikë në Universitetin e Vjenës.

Pas marrjes shkallën e saj të parë, Geiringer vazhdoi studimin e saj e matematikës në Vjenë, duke punuar nën Wirtinger për doktoratë e saj. Kjo u dha në vitin 1917 për një tezë në seri Furierit në dy variablave. Ajo kaloi pas dy vjet si asistent redaktimi Leon Lihtenshein e shqyrtimit matematikë ditar Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik.

Në 1921 shkoi në Berlin Geiringer ku ajo ka qenë i punësuar si asistent i von & Përditësime në Institutin e të Aplikuara Matematikë. Në këtë vit ajo u martua me Felix Pollaczek i cili, si Geiringer, ishte lindur në Vjenë, në një familje hebreje, por kishte studiuar në Berlin. Ai mori doktoraturës së tij në 1922 duke punuar nën Schur dhe vazhdoi të punojë për Reichspost në Berlin aplikojnë metodat matematike me lidhjet telefonike. Hilda dhe Felix kishte një fëmijë, Magda Pollaczek, në 1922, por martesa e tyre shkatërroi. Pas Geiringer shkurorëzimit ka vazhduar të punës për von & Përditësime dhe në të njëjtën kohë solli deri fëmijën e saj e vetme e saj.

Edhe pse trajnuar si një matematikan i pastër, Geiringer lëvizur drejt matematikës aplikuar në përshtatje me punën që është ndërmarrë në Institutin e të Aplikuara Matematikë. Punën e saj në këtë kohë ishte në statistika, në teori probabiliteti të veçantë, dhe gjithashtu në teorinë matematikore të plasticitet. Ajo paraqiti një tezë për habilitation e saj në Universitetin e Berlinit, por nuk u pranua menjëherë. Siegmund-Schultze shkruan në:

Polemika rreth aplikimit Hilda Geiringer për Habilitation në Universitetin e Berlinit (1925 - 1927) hedh dritë mbi luftën e 'matematika aplikuar për pavarësi njohës dhe institucionale. Polemika dhe memoare pabotuar Geiringer të zbuloj ndikimin vendimtar e Richard von & Përditësime ... në karrierën e saj si dhe rrjedhën e matematikës aplikuar në Universitetin e Berlinit. ... Debati mbi tezat Geiringer për Habilitation hap një kapitull të historisë së statistikave matematikore, dmth, zgjerimet e një shpërndarje diskrete me një numër të pafund i vlerave në një seri të njëpasnjëshme në derivatet e Poisson distribution në lidhje me parametër.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe natyrisht të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Sipas këtij ligji, Geiringer humbur të drejtën për të mësuar në universitet, në dhjetor 1933. Në fakt ajo e kishte propozuar për emërim në pozitën e profesorit të jashtëzakonshme në vitin 1933, por propozimi i kishte vënë në pritje pas ligjit të shërbimit civil hyri në fuqi në prill të atij viti.

Geiringer la Gjermani pasi ajo u shkarkua nga Universiteti i Berlinit dhe, së bashku me fëmijën e saj, ajo shkoi në Bruksel. Atje ajo u emërua në Institutin e Mekanikë dhe ka punuar në teorinë e vibracioneve. Von Përditësime, megjithëse një konvertuar në katolicizëm nga Judaizmi, e la Gjermani në fund të vitit 1933 për të marrë një karrige të sapo-themeluar të matematikës në Stamboll dhe, në vitin 1934, Geiringer pas atij të Stambollit. Atje ajo u emërua si profesor i matematikës dhe Richards shkruan në:

Në Turqi, Geiringer ishte pjesë e një komuniteti më të madh gjerman, i cili kishte kërkuar strehim nga regjimi i Hitlerit. Pavarësisht nga vështirësitë e qartë lidhur me këtë mërgim - për shembull, ajo kishte për të mësuar turke në mënyrë që t'i japin leksione e saj - Geiringer vazhdoi të ndjekë interesat e saj matematike, veçanërisht në plasticitet.

Në vitin 1938 Kemal Atatürk vdekur dhe ata në Turqi që kishin ikur nga nazistët kishin frikë se strehë e sigurt e tyre do të bëhej e pasigurt. Në 1939 Përditësime von u largua nga Turqia për Shtetet e Bashkuara. Geiringer frikë se ajo nuk mund të gjeni në mënyrë të lehtë për të marrë një leje hyrje për Shtetet e Bashkuara dhe ajo i shkroi von & Përditësime nga Stambolli:

A ka asnjë mënyrë për t'u martuar me pro cura? Ja një emigrant i cili ka leje një banor i ka martua me nusen e tij 'dhe ajo u lejua atëherë të vijnë në atë drejt nga Vjena.

Frikën e saj për të mos marrë një leje hyrje ishin të pabazuara, megjithatë, dhe së bashku me vajzën e saj ajo shkoi në Bryn Mawr Kolegjin ku ajo u emërua si lektor. Përsëri sigurisht, Geiringer kishte për të mësuar një gjuhë tjetër në mënyrë për të mësuar. Ajo gjithashtu kishte për të rregulluar në atë që ajo të referuara si "formë amerikan të mësimit" dhe në këtë ajo është ndihmuar në masë të madhe nga Anna Wheeler.

Përveç detyrave të saj pedagog në Kolegjin Bryn Mawr, Geiringer ndërmori klasifikuar punën për Këshillin e Kërkimit Kombëtar si pjesë e përpjekjeve të luftës. Gjatë vitit 1942 ajo i dha një kurs të avancuar në mekanikë ne Brown University, me qëllim të ngritjes së standarteve amerikane të arsimit në nivel që ishte arritur në Gjermani. Ajo ka shkruajtur deri seri e saj të pazgjidhura të leksione mbi bazat e mekanikës dhe gjeometrik, edhe pse ata kurrë nuk janë botuar si duhet, këto janë përdorur gjerësisht në Shtetet e Bashkuara për shumë vite.

Një ka për të kuptuar problemet që ka pasur në Shtetet e Bashkuara në këtë kohë si ata u përpoq, në përgjithësi shumë sukses, për të integruar shumë shkencëtarëve kryesorë ikur nga nazistët në sistemin e tyre. Neyman, i cili vetë kishte emigruar në Shtetet e Bashkuara, shkroi një raport mbi Geiringer në prill 1940, pak pasi ajo arriti nga Turqia. Kjo është shumë e drejtë në shpjegimin ku Geiringer pajisur në spektrin e profesorëve e matematikës:

Nëse ajo do të konsiderohet shquar në aftësinë apo jo varet nga standardet e krahasimit. Midis Matematikanë sot ka pak janë emrat e të cilëve do të mbetet në historinë e matematikës ... Sa për të sapoardhurit në këtë vend, unë nuk kam dyshim më i vogël se von & Përditësime është një nga njerëzit e kalibrit të tillë. ... Nuk do të jetë ndoshta një duzinë apo ndoshta një rezultat të personave të tillë në të gjithë botën. ... dhe Znj Geiringer nuk i takon në këtë kategori. Por ajo mund të jetë e arsyeshme për të marrë një tjetër standard, atë të një profesor universitar e probabilitetit dhe statistikat, ndoshta një autor i librave tani shumta mbi metodat statistikore. Në krahasim me shumë nga këta njerëz Znj Geiringer është një person i shquar dhe unë mendoj se do të ishte në interes të shkencës amerikane dhe udhëzim për ta mbajtur atë në ndonjë universitet.

Geiringer von & Përditësime martuar në vitin 1943 dhe pas ajo u largua nga funksioni i saj pedagog në Kolegjin Bryn Mawr të jetë më afër atij. Ajo e pranoi një post si profesor dhe kryetar i Wheaton College në Norton, Massachusetts. Gjatë javës ajo mësoi në Kolegjin, që udhëtojnë në Kembrixh çdo fundjavë të jetë me von & Përditësime i cili ka punuar në Harvard në këtë kohë.

Për shumë arsye kjo nuk ishte një marrëveshje të mirë. Ka qenë vetëm dy anëtarë të fakultetit të matematikës në Wheaton College dhe Geiringer longed për një situatë ku ajo ishte ndër Matematikanë që ishin kryer hulumtime. Ajo e bëri shumë aplikime për postet e tjera, por këto dështuan për shkak të diskriminimit në mënyrë të drejtë të hapur ndaj grave. Si Richards shkruan në një përgjigje ajo mori ishte mjaft tipike:

Unë jam i sigurt se Presidenti ynë nuk do të miratojë një grua. Ne kemi disa gra në stafin tonë, kështu që nuk është thjesht paragjykim ndaj femrave, por kjo është pjesërisht se, për ne nuk duam të sjellë më shumë nëse ne mund të merrni burra.

Për Geiringer që kishin qenë të diskriminuar kështu që kundër në Gjermani për shkak të origjinës së tij çifute, që tani mund të diskriminohet për shkak se ajo ishte një grua duhet të ketë qenë një goditje e vështirë. Megjithatë, ajo mori të gjitha mrekullueshëm me qetësi, duke besuar se nëse ajo mund të bëjë diçka për brezat e ardhshëm të grave atëherë ajo do të kishte arritur diçka pozitive. Ajo nuk i dha gjithashtu deri kërkimore e saj ndërsa në Wheaton College, në vitin 1953 ajo ka shkruajtur:

Unë duhet të punës shkencore, përveç punës sime kolegj. Kjo është një domosdoshmëri për mua, unë nuk e ndaloi atë që nga ditët e mia studentore, është nevojë më të thellë të jetës sime.

Në vitin 1953 Përditësime von vdiq dhe Geiringer pas viti, edhe pse mbajtur punën e saj në Wheaton College, filloi të punojë në Harvard në redaktimi punon von & Përditësime '. Vitit 1956 pa i Universitetit të Berlinit zgjedhur profesor emeritus i saj mbi pagën e plotë. Në 1959 ajo zyrtarisht në pension nga Wheaton College dhe vit pas Kolegji nderuar e saj me dhënien e një Doktoratë nderit të shkencës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland