Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Gassendi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Jan 1592

Champtercier, Provence, France

24 Oct 1655

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Gassendi frekuentuar shkollën në Digne 1599-1606 pastaj vazhdoi shkollimin e tij në shtëpinë e mbikqyrur nga xhaxhai i tij. Pastaj, në vitin 1608, ai hyri në Universitetin e Aix ku ai studioi filozofi për dy vite teologji pastaj për dy vjet të tjera.

Gassendi ishte kryesore në Kolegjin e Digne 1612-1614, atëherë ai mori një doktoraturë në teologji nga Avignon dhe u shugurua në vitin 1615, një vit më vonë. Ai kishte qenë i emëruar tashmë kanunit në një kishë në Digne në vitin 1614. Ai e mbajti këtë post deri më 1634 kur ai ishte ngritur në dekan.

Përveç këtyre pozitave në kishë, Gassendi u emërua profesor i filozofisë në Universitetin e Aix në vitin 1617. Megjithatë, kjo pozitë vetëm zgjati deri në 1623 kur mori kontrollin e rendit jezuit i Universitetit të Aix dhe ai u detyrua të largohet. Ai nuk ka mbajtur ndonjë postimet e mëtejshëm akademik deri 1645 kur ai u emërua profesor i matematikës në Royale College në Paris.

Gassendi të parë u takua Mersenne në vitin 1624 kur ai vizitoi Paris. Mersenne u përpoq të bindë atë që të heqë dorë nga matematika dhe teologji në favor të filozofisë.

Gassendi kundërshtoi filozofinë e Descartes ', duke theksuar metodë induktive. Ai besonte në atomism dhe mbrojti një shpjegim mekanicistik e natyrës.

Kepler ishte parashikoi një tranzit të Merkuri do të ndodhë në vitin 1631 dhe ishte Gassendi e parë të respektojë një tranzit të tillë. Ai shkroi në astronomi, vëzhgimet e tij astronomike dhe në organet e në rënie.

Sigurisht Gassendi botuar në filozofi. Puna e tij e parë ishte paradoxicae Exercitationes (1624), në thelb kursin e tij leksion në Aix shkruar për botim. Në 1649 ai botoi Animadversiones përmban punë në Epicurus. Traktat filozofike i tij ishte botuar 3 vjet pas vdekjes së tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland