Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Francis Galton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Feb 1822

Sparkbrook (near Birmingham), England

17 Jan 1911

Grayshott House, Haslemere, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Një explorer dhe antropolog, Francis Galton është i njohur për studimet e tij nismëtare të fshehta të njeriut. Ai i kushtoi pjesën e fundit të jetës së tij të eugjenikë, pra përmirësimin e përbërjen fizike dhe mentale të llojeve të njeriut nga të qenët prind zgjedhur.

Galton prindërit, të dy nga familje të rëndësishme kuakeri, mund të ketë shërbyer si shembuj të shkëlqyer e ideve të tij mbi gjeni i trashëguar. Nëna e tij, Anne Frances Violetta Darvinit, ishte bija e Darvinit mjek Erasmus, autori i Zoonomia ose Ligjet e jetës organike, në të cilën ai e vendosur nga idetë e tij të evolucionit. Charles Darwin ishte edhe një nip i Erasmus Darwin. Babai i Galton, Samuel Tertius Galton, ishte një bankier nga një familje e cila përmban shumë bankierë të pasur dhe gunsmiths. Francis ishte më i ri i shtatë fëmijëve të prindërve të tij ka tre vëllezër dhe motra më të vjetra tre të vjetër.

Francis morën pjesë një numër i shkollave të vogla në rajon para se të hyjnë në Birmingham Shkolla King Edward në Birmingham in 1836. Ai kaloi dy vjet në këtë shkollë, por nuk gjeti theks mbi klasike dhe të fesë në simpati e tij. Që nga prindërit e tij kishin vendosur që ai duhet të ndjekë një karrierë mjekësore, ai ishte një nxënës të burrave të ndryshme mjekësore në Birmingham për rreth një vit. Pas kësaj ai shkoi në Londër, ku ai studioi mjekësi në King's College për një vit. Pastaj, në 1840, ai bëri një turne të shpejtë të Kontinentit vizitues Giessen, Vjenë, Konstancë, Konstandinopojës, Smyrna, dhe Athinës. Ishte në këtë fazë se në fjalët e tij, (shih):

... një pasion për të udhëtuar kapi mua sikur të kisha qenë një zog shtegtar.

Pas kthimit të tij në Angli Galton hyrë në Trinity College, Cambridge, për të studiuar mjekësi në vjeshtën e vitit 1840. Ai shpejt u ndryshua studimet e tij në matematikë, studimi me Hopkins, mësues më të mirë Kembrixh matematikës, por ai u sëmur gjatë vitit të tij të tretë dhe ishte në gjendje për të përfunduar studimet. Pjesa më e madhe e problemeve të tij në këtë kohë erdhi nga fakti se babai i tij ishte seriozisht i sëmurë, dhe se ishte pa dyshim një faktor kryesor në dështimin e tij të jetë në gjendje të plotë Tripos matematike. Qëllimin e tij në këtë kohë ishte kthyer në një të karrierës mjekësore, dhe në të vërtetë ai u kthye në Londër, ku ai mori studimet e tij mjekësore përsëri. Megjithatë, pasi babai i tij vdiq në 1844, ai gjeti veten edhe jashtë me:

... një pasuri të mjaftueshme për të bërë më të pavarur të profesionit mjekësor.

Nuk ka më nevojë për të menduar në lidhje me një karrierë që ai ishte i sigurt financiarisht, Galton vendosi të ndjekë pasionin e tij për udhëtim dhe bëmë një udhëtim me miqtë deri në Nil Khartum. Kishte shumë interes në Nil në këtë kohë me një marrëveshje të madhe të spekulimeve që të burimi i saj. Në fakt është dy lumenjve Nil, Nili i bardhë dhe Nili i kaltër, të cilat bashkohen në Khartum dhe rrjedhjes së bashku për të detit. (Në fakt burimi i Nilit nuk u zbulua të liqenit Viktoria deri 1858.) Galton vizitoi gjithashtu Tokën e Shenjtë dhe të Sirisë, përpara se të vendosë se ai do t'i përkushtohej për sportin, që ai bëri për pesë vjet nga 1845 në 1850.

Vendimi se sporti nuk i përshtaten atij, Galton filluan të planifikojnë udhëtimet më shumë ambicioz. Ai konsultuar gjeografike Royal Shoqëria përpara se të vendosë në një udhëtim të Afrika jug perëndim. David Livingstone kishte dërguar një raport në një takim të Shoqërisë Mbretërore në gjetjen gjeografike Ngami Liqeni në 1849 e cila gjendet në veri perëndim të Botswana ditët e sotme. Ekzistenca e liqenit, në veri të Shkretëtirës thatë Kalahari, ishte i njohur tashmë për evropianët, por Livingstoun ishte i parë evropian për të parë atë. Galton qëllim për të gjetur një pasazh të liqenit nga perëndimi në jug, dhe me këtë plan në mendje ekspeditë e tij u ul në gjirin Walvis (në ditët e sotme Namibia). Në lindje të Gjirit Walvis ishte rajon i njohur si Damaraland, e cila kishte qenë vizituar të parë nga evropianët në 1791. Në fakt Walvis Bay ne Ngami Liqeni është rreth 550 milje dhe, pavarësisht nga dy përpjekje për të arritur liqen, partia Galton e dështuar në përpjekjet e të dy. Kjo ishte një ekspeditë shumë i vlefshëm, megjithatë, dhe ata mësova shumë nga ky rajon që ka qenë zbuluar pak nga evropianët. Galton Kur u kthye në Angli ai botoi një shkak të udhëtimeve të tij në Tropical Afrikë e Jugut (1953). Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore gjeografike në 1853 si rezultat i eksplorimet e tij dhe, tre vjet më vonë, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Më 1 gusht 1853 Galton martuar Louisa Jane Butler, bija e dekan i Peterborough i cili më parë kishte qenë drejtor shkolle i Harrow School. Ai shkroi një libër interesant për qëllim t'i jepte këshilla për hulumtuesit e artit e udhëtimit, por, edhe pse ai ka vazhduar të udhëtojë një marrëveshje të madhe në Evropë, ai nuk bëri asnjë eksplorimet më tej, pasi një rezultat të shëndetit të tij të cilat nuk mbulohen nga përvoja e tij afrikane.

Ndoshta kjo ishte publikimi i Origjinës Charles Darwin e llojeve në vitin 1859 që shënoi një ndryshim në drejtim të interesave të Galton. Galton ishte kushëri i Charles Darwin, prandaj ndoshta kjo ishte e natyrshme që ai duhet të jetë një nga të parë që do të konvertohet nga libri. Ai u bë i bindur se para i ngritur në fusha të ndryshme ishte pothuajse tërësisht për shkak të faktorëve të trashëguar, diçka e cila ishte plotësisht në kundërshtim me të menduarit në kohën që në thelb besonin se gjithkush ka lindur me aftësi të barabarta. Pas leximit të librit Galton Genius trashëguar (1869) Charles Darwin shkroi atë duke thënë:

Ju keni bërë një të kthyer një kundërshtar në një kuptim, sepse unë kanë ruajtur gjithmonë se, përveç budallenj, njerëzit nuk ndryshojnë shumë në intelekt, vetëm në punën e zell dhe të vështirë.

Galton kundër atyre që mori karakterin e shërbimit të fshehtë ose janë përcaktuar nga faktorë të mjedisit dhe të përcaktuara "gjeniale" si:

... një aftësi që është jashtëzakonisht i lartë dhe në të njëjtën kohë i natyrshëm.

Ai u interesua në dallime racore, diçka pothuajse e papranueshme sot, dhe ishte një nga të parë që të punësojnë pyetësor dhe metodat e hulumtimit, të cilat i përdori për të hetuar imazhet mendore në grupe të ndryshme të njerëzve.

Edhe pse i dobët në matematikë, pavarësisht studimit Tripos matematike për dy vjet, idetë e tij ndikuan fuqimisht zhvillimin e statistikave veçanërisht prova e tij se një përzierje normale e shpërndarjeve normale është vetë normale. Një nga përfundimet e tij kryesore ishte rikthim. Kjo ishte formulimin e tij e regresionit dhe lidhjen e saj me shpërndarjen bivariate normale. Puna e tij e çuan atë në studimin e eugjenikë:

Galton mund të përshkruhet si themeluesi i studimit të eugjenikë. Kontributet e tij kryesor për të shkencës përbëhej në hetimet e tij antropologjike, veçanërisht në ligjet e trashëgim, ku tipar dalluese e punës së tij ishte zbatimi i metodave statistikore. Në 1869, gjeniale në 'trashëguara', ai endeavoured për të provuar se gjeniu është kryesisht një çështje e prejardhja, dhe ai që pasoi me shumë libra të tjera dhe dokumente mbi aspekte të ndryshme të subjektit.

Le të shqyrtojmë kontributin Galton e statistikave në një detaj më shumë. Në rreth 1875 ai ishte eksperimente me fara pea ëmbël. Ai përdori 100 fara e secilit prej shtatë diameters të ndryshme dhe ndërtoi një dy-komplot mënyrë të diameters e fara origjinal kundër diameters e fara e brezave të ardhshëm. Ai vërejti se diametër mesatare e pasardhësit e fara i madh ishin më pak se ajo e prindërve të tyre, ndërsa diametër mesatare e pasardhësit e fara e vogla kishin më të madhe se ajo e prindërve të tyre. Galton kuptoi se jashtë pranverë prirur të kthehet në drejtim të madhësisë të thotë. Sigurisht ai nuk e ka kuptuar në këtë fazë se përfundimet e tij do të zbatohet për çdo dy-komplot mënyrë, duke menduar më tepër se sa ishte karakteristike për situatën me të cilën ai ishte eksperimente. Në fillim ai quhet rikthim fenomenin ', por më vonë ndryshoi emrin në "regres".

Në 1884-85 Ekspozitën Ndërkombëtare të Shëndetësisë u mbajt dhe në lidhje me këtë Galton ngritur një laborator për të matur statistikat e njeriut. Ai mbledhur të dhëna të tilla si lartësia, pesha dhe forca e një numri të madh të njerëzve të dredhisë së vete aparat përdoret për të bërë matjet. Ky laborator vazhdoi në ekzistencën pas Shëndetësisë ekspozitën ndërkombëtare të mbyllura dhe ka qenë paraardhës i Laborator Biometric drejtuar nga Karl Pearson në University College, Londër.

Galton tani bërë përparim të mëtejshëm me idetë që ai kishte formuar tashmë në lidhje me regres. Ai i bëri dy-parcela rrugën e lartësitë e prindërve dhe lartësitë e fëmijëve të tyre të rritur. Ai ishte në gjendje të tërheqë komplote në mënyrë të tillë që koeficienti i regresionit u bë pjerrësi të vijë regresionit. Në vitin 1888 ai gjithashtu shqyrtoi madhësinë e dy organeve të ndryshme nga i njëjti person dhe aplikuar metodat ai kishte qenë në zhvillim për të studiuar shkallën e shoqatës së madhësive. Ai përcaktohet një indeks i korrelacionit, si një masë e shkallës në të cilën dy ishin të lidhura. Megjithatë, kur ka më shumë se dy masa të cilat u lidhen, ai nuk arriti të kuptuar kompleksitetin e matematikës të përfshira.

Në 1889 Galton botuar në trashëgimi natyrore e cila paraqitet si përmbledhje e punës që kishte bërë në korrelacion dhe regresioni. Ai dha një përshtypje të mirë të koncepteve që ai e kishte hedhur, si dhe teknikat që ai kishte zbuluar. Karl Pearson lexuar trashëgimi natyrore dhe ajo kishte një ndikim të thellë në të menduarit e tij:

Ishte Galton që më parë liruar nga paragjykimet që matematika mund të shëndosha të zbatohet vetëm për fenomenet natyrore nën kategorinë e causation. Këtu për herë të parë është një mundësi - unë nuk do të thonë se një siguri - e arritjes së njohurive, si njohuri e vlefshme si fizike ishte menduar që të jetë, në fushën e gjallë forma dhe mbi të gjitha në fushën e sjelljes njerëzore.

Në mesin e të dhënave që Galton mbledhura në laboratorin e tij ishin përshtypjet e gishtave. Se ai ishte në gjendje të tregojnë se modeli gjurmë gishtash mbetur konstante si person u rrit më të vjetër, dhe ai hartuar karakteristikat e shenjat e gishtave të cilat mund të përdoret si identifikues unik për person në bazë të grupim modele në harqe, unazore, dhe whorls. Në temë ka botuar kopje Finger (1893), Printime paqartë gisht (1893), dhe në dosjen e Finger print (1895). Sistemi identifikimi i tij u bë bazë për klasifikimin e Sir Edward R. Henry, i cili më vonë u bë shefi i komisioneri i policisë metropolitane në Londër. Henri Galton sistem të klasifikimit gjurmë gishtash u botua në qershor 1900, dhe filloi që do të përdoret në Scotland Yard në 1901 si një identifikues të dhënat kriminale. Ishte përdorur shpejt në të gjithë botën në hetimet penale.

Si edhe si një hetues i palodhshëm i inteligjencës njerëzore, Galton ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në fushat e meteorologjia, anthropometry, dhe antropologji fizike. Ai botoi Meteorographica, ose metodat e hartes motit në 1863. Ai krijoi anticiklon afat dhe vuri në dukje rëndësinë e tij në parashikimin e motit. Së bashku me kontributet e tjera të rëndësishme për të bërë meteorologjia, kjo çoi në atë që shërbejnë në komitetin drejtues të Zyrës Meteorologjike.

Galton pranuar nderon shumë për kontributin e tij, ndoshta më i dukshëm është se ai ishte knighted në 1909:

Ai ishte në vitin e tij të 89-të, kur kryeministri ofruar të paraqesë emrin e tij të Mbretit për një kalorësi. Me modestinë e tij të zakonshme ai pranoi ...

Ai mori gjithashtu medaljen mbretërore nga Shoqëria Mbretërore në 1876, Medaljen e Darvinit e Shoqërisë njëjtë në vitin 1902, dhe Medaljen Copley saj në 1910. Ai u dha Medaljen e Huxley nga Institutit Antropologjik në 1901 dhe Darwin-Wallace Medaljen nga Shoqëria Linnean në vitin 1908.

Ai luajti një rol të madh në shkencë britanik. Përveç kontributeve të përmendura më lart ai ishte sekretar i përgjithshëm i Shoqatës Britanike 1863-1867 dhe ishte president i një grupi në katër raste. Ai gjithashtu shërbeu në komitetin Kju e Shoqërisë Mbretërore. Shëndetin e tij filloi të kufizuar kontributet e ai mund të bëjë si ai u rrit e vjetër:

Gjyqi i tij i parë ishte i lënduar shurdhim të tij, që të shkurtojë atë jashtë nga tubime shkencore, ku në një kohë ai ishte një figurë e njohur. ... Pas një kohe ai humbi fuqinë e në këmbë dhe kishte për të shkëmbyer kushtetuese e tij të përditshme për një karrige në dush, por nuk shushurimë e shpëtoi atë ankesë. Ai e donte shtrenjtë në ajër të pastër dhe kujdesen se si ai nuk e mori atë, shpesh i ulur në ballkon të tij të hapur, kur personat më të madhe të moshës së tij, do të crouched mbi zjarr.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland