Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Evariste Galois

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Oct 1811

Bourg La Reine (near Paris), France

31 May 1832

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Babai Nikolla Evariste Galois 'Xhibrili Galois dhe nënën e tij Marie Adelaide Demante ishin si inteligjent dhe i edukuar mirë në filozofi, letërsi klasike dhe të fesë. Megjithatë nuk ka asnjë shenjë të ndonjë aftësisë matematikore në çdo të familjes Galois '. Nëna e tij shërbeu si mësues i vetëm Galois 'derisa ai ishte 12 vjeç. Ajo mësoi atë greke, latine dhe feja ku ajo imparted skepticizmin e saj për djalin e saj. Ati Galois ishte një njeri i rëndësishëm në komunitet dhe në 1815 ai u zgjodh kryetar i Bourg-la-Reine.

Ju mund të shihni një hartë të Parisit në shekullin e 19-të, duke treguar Bourg-la-Reine.

Pikënisje e ngjarjeve historike që do të luajnë një rol të madh në jetën e Galois "është sigurisht ndërhyrjen që bëri të Bastille në 14 korrik 1789. Nga kjo pikë monarkia e Louis 16-të ishte në vështirësi të mëdha, si shumica e francezëve përbërë nga dallimet e tyre dhe të bashkuar pas një përpjekje për të shkatërruar të privilegjuar krijimin e kishës dhe shtetit.

Përkundër përpjekjeve për kompromis Louis 16-të u gjykua pasi u përpjekur të largohen nga vendi. Pas ekzekutimit të mbretit më 21 janar 1793 ka ndjekur një regjim terrori me shumë gjyqe politike. Nga fundi i 1793 ka pasur 4.595 të burgosur politikë të mbajtur në Paris. Megjithatë Franca filloi të ketë herë më mirë si ushtritë e tyre, nën komandën e Napoleon Bonaparte, fitoi fitore pas fitore.

Napoleoni u bë Konsull i parë në 1800 dhe pastaj perandori në 1804. Ushtritë frëngjisht vazhdoi pushtimin e Europës, ndërsa pushtetit Napoleoni u bë gjithnjë e më të sigurtë. Në 1811 Napoleoni ishte në kulmin e pushtetit të tij. Nga rregull 1815 Napoleoni e kishte përfunduar. Fushata dështuar ruse të 1812 u pasua nga humbjeve, Aleatët të hyrë në Paris më 31 mars 1814. Napoleon abdicated më 6 prill dhe Louis XVIII u instalua si Mbret nga Aleatët. Vitit 1815 pa i njohur njëqind ditë. Napoleoni hyri në Paris më 20 mars, u mund në Waterloo më 18 qershor dhe abdicated për herë të dytë më 22 qershor. Louis XVIII u rivendos si Mbret, por vdiq në shtator 1824, Charles X duke u bërë mbreti i ri.

Galois ishte nga kjo kohë në shkollë. Ai kishte regjistruar në Lycée të Louis-le-Grand si konviktor në klasë 4-të më 6 tetor 1823. Edhe gjatë mandatit të tij të parë atje ishte një rebelim i vogël dhe 40 nxënës u përjashtuan nga shkolla. Galois nuk ishte e përfshirë dhe gjatë 1824-25 rekordin e tij shkollë është e mirë dhe ai mori disa çmime. Megjithatë në 1826 Galois ishte kërkuar të përsëris vitin pasi puna e tij në retorikë nuk ishte deri në standardit të kërkuar.

Shkurt 1827 ishte një pikë kthese në jetën e Galois '. Ai regjistruar në klasën e parë të tij matematikë, klasën e M. Vernier. Ai shpejt u bë i zhytur në matematikë dhe drejtorin e tij të studimeve ka shkruajtur

Është pasioni për matematikën që dominon atë, unë mendoj se do të ishte më e mirë për atë nëse prindërit e tij do ta lejonte atë të studiojnë asgjë, por këtë, ai ka humbur kohën e tij këtu dhe nuk asgjë, por dënim të mësuesit e tij dhe veten me trullos ndëshkimeve.

Raportet e Galois shkollën filloi të përshkruar atë si njëjës, çuditshëm, origjinale dhe të mbyllura. Është interesante se ndoshta matematikan i cili më parë ka jetuar ndonjëherë duhet të kritikohet për të qenë origjinal. M. Vernier raportuar megjithatë

Shërbimit të fshehtë, shënon progres por metodë nuk mjafton.

Në 1828 mori Galois shqyrtimin e Ecole Polytechnique por dështoi. Ishte drejtues i Universitetit të Parisit dhe Galois duhet të ketë dashur të hyjë në të për arsye akademike. Megjithatë, ai gjithashtu dëshironte të hyjë në këtë shkollë për shkak të lëvizjeve të forta politike që ekzistonte midis studentëve të saj, pasi prindërit e Galois ndjekur shembullin e tij duke qenë një republikan i zjarrtë.

Prapa te Louis-le-Grand, Galois regjistruar në klasën e matematikës Louis Richard. Megjithatë ai ka punuar më shumë dhe më shumë hulumtime të tij dhe më pak dhe më pak në schoolwork e tij. Ai studioi Lazhandrian 's Géométrie dhe traktatet e Lagranzhit. Si Richard ishte për të raportuar

Ky student punon vetëm në Realms më të lartë të matematikës.

Në prill 1829 Galois të parë letra e tij të botuar në matematikë fraksionet e vazhdueshmemathématiques de Annales. 25 maj dhe 1 qershor ai paraqiti artikuj mbi zgjidhje algjebrike të ekuacioneve të Académie des Sciences. Cauchy u emërua si gjyqtar letre Galois '.

Tragjedi ishte në grevë Galois për më 2 vetëvrasje korrik 1829 i ati i tij e vendosur. Prifti i Bourg-la-Reine emrin të falsifikuara Kryetari Galois mbi epigrams falsifikuar me qëllim të keq drejtuar në të afërmit e vet Galois '. Ati Galois ishte një njeri i mirë përzemërt dhe skandalin që pasoi ishte më shumë se ai mund të qëndrojë. Ai e vari veten në Paris banesën e tij vetëm disa hapa nga Louis-le-Grand, ku djali i tij ishte studiuar. Galois ishte prekur thellë nga vdekja e babait të tij dhe atë në masë të madhe ndikohet drejtimin e jetës së tij ishte për të marrë.

Disa javë pas vdekjes së babait të tij, Galois paraqiti veten e tij për shqyrtim për hyrje në Ecole Polytechnique për herë të dytë. Për herë të dytë ai dështoi, ndoshta pjesërisht për shkak se ai e mori atë nën rrethanat më të keq të jetë e mundur kaq shpejt pas vdekjes së babait të tij, pjesërisht sepse ai nuk ishte i mirë në të komunikuar idetë e thellë e tij matematikore. Galois dha dorëheqjen vetë, pra për të hyrë në Ecole Normale, e cila ishte një aneks të Louis-le-Grand, dhe për të bërë kështu që ai kishte për të marrë diplomë provimeve të tij, diçka që ai mund të shmanget nga hyrja në Ecole Polytechnique.

Ai kaloi, duke marrë shkallën e tij më 29 dhjetor 1829. Pedagog e tij në matematikë raportuar:

Ky nxënës është i panjohur ndonjëherë në shprehjen e ideve të tij, por ai është inteligjent dhe tregon një shpirt të shquar të hulumtimit.

Pedagog e tij literaturë raportuar:

Kjo është student që ka përgjigjur vetëm me keq, ai e di absolutisht asgjë. Unë u tha se ky nxënës ka një kapacitet të jashtëzakonshëm për matematikën. Kjo astonishes më shumë, për të, pas ekzaminimit të tij, besoja atë që të ketë, por pak e inteligjencës.

Galois dërguar punë Cauchy të mëtejshëm mbi teorine e ekuacioneve, por pastaj e nxjerra nga Buletini de Férussac e një artikull pas vdekjes nga Abel që overlapped me një pjesë të punës së tij. Galois pastaj mori Cauchy 's këshilla dhe paraqiti një artikull të ri Më kusht që një ekuacion të tretshëm nga radikalët në shkurt 1830. Letër ishte dërguar në Furierit, sekretar i Akademisë Parisit, për t'u konsideruar për çmimin e madh në matematikë. Furierit vdiq në prill 1830 dhe letër Galois 'nuk u gjet më pas dhe kështu nuk konsiderohet për çmimin.

Galois, pas leximit Abel dhe Jacobi 's punë, ka punuar në teorinë e funksioneve eliptik dhe integrals abelian. Me mbështetje nga Zhak Sturm, ai publikoi tre letra në Buletinin de Férussac në prill 1830. Megjithatë, ai mësuar në qershor se çmimin e Akademisë do të jenë dhënë Çmimin së bashku deri në Abel (pas vdekjes) dhe të Jacobi, puna e tij nuk ka qenë konsideruar.

Korrik 1830 pa një revolucion. Charles 10-të u larguan nga Franca. Nuk ishte trazirat në rrugët e Parisit dhe drejtori i Ecole Normale, M. Guigniault, mbyllur studentët për të shmangur ato duke marrë pjesë. Galois u përpoq të shkallës mur për t'u bashkuar me trazira, por dështoi. Në dhjetor 1830 M. Guigniault ka shkruajtur artikuj gazetash sulmin studentët dhe Galois shkroi një përgjigje në Ecoles des Gazetën, duke sulmuar M. Guigniault për veprimet e tij në mbyllje nxënësit në shkollë. Për këtë letër Galois ishte dëbuar dhe ai u bashkua me artileri të Gardës Kombëtare, një degë Republikane të milicisë. Më 31 dhjetor 1830 artileri të Gardës Kombëtare u hiqet nga Royal dekretin që nga Mbreti Louis ri-Phillipe ndjeu se ishte një kërcënim për fronin.

Dy botime të vogla, një abstrakt në Annales de Gergonne (dhjetor 1830) dhe një letër për mësimin e shkencës në Ecoles des Gazetën (2 janar 1831) janë botimet e kaluar gjatë jetës së tij. Në janar 1831 Galois u përpoq për t'u kthyer në matematikë. Ai organizoi disa klasa matematikës në algjebër të lartë i cili i tërhoqi 40 studentë në takim të parë, por pasi që numrat shpejt ra. Galois ishte ftuar nga Poisson të paraqesë një version i tretë i tij në kujtime ekuacion të Akademisë dhe ai e bëri këtë më 17 janar.

Më 18 prill Sophie Germain shkroi një letër për të shoqen e saj Libri i matematikan i cili përshkruan gjendjen Galois '.

.. Vdekjes së M. Furierit, kanë qenë shumë shumë për këtë student Galois i cili, pavarësisht nga paturpësi e tij, tregoi shenja të një prirje zgjuar. E gjithë kjo ka bërë aq shumë sa që ai ka qenë dëbuar formë Ecole Normale. Ai është pa të holla ... . Ata thonë se ai do të shkojë tërësisht të çmendur. Kam frikë kjo është e vërtetë.

Në fund të 1830 19 oficerë nga artileria e Gardës Kombëtare u arrestuan dhe u akuzuan për komplot për të përmbysur qeverinë. Ata u liruan dhe më 9 maj 1831 200 republikanët u mblodhën për një darkë për të festuar shpalljen të pafajshëm. Gjatë darkës Galois ngritur xhami e tij dhe me një kamë të hapur në dorën e tij u shfaq për të bërë kërcënimet kundër mbretit, Louis-Phillipe. Pas Galois darkë u arrestua dhe u mbajt në Sainte-burg Pélagie. Në gjyqin e tij më 15 qershor të tij avokati i mbrojtjes deklaroi se Galois kishte thënë

Të Louis-Phillipe, nëse ai tradhëton

por fjalët e fundit ishin mbytur nga zhurma. Galois, në vend që çuditërisht përsëritet në thelb ai kërcënim nga dok, u shpall i pafajshëm.

14 korrik u Bastille Day dhe Galois u arrestua përsëri. Ai ishte veshur uniformën e artileri të Gardës Kombëtare, e cila ishte e paligjshme. Ai ishte gjithashtu i ngarkuar mbante një pushkë, disa pistoleta dhe një kamë. Galois ishte kthyer në Sainte-burg Pélagie. Ndërsa ishte në burg ai mori një refuzim i autobiografi e tij. Poisson kishte raportuar se:

Argumenti i tij është mjaft i qartë as as zhvilluar sa duhet për të na lejojë të gjykojë ashpërsi saj.

Ai e bëri, megjithatë, të inkurajojë Galois të botojë një llogari më të plotë të punës së tij. Ndërsa në Sainte-burg Galois Pélagie tentativë për të kryer vetëvrasje nga thikat veten me një kamë, por lejoi që ai të burgosurve të tjerë. Ndërsa i dehur në burg ai derdhi shpirtin e tij

A e dini se çfarë i mungon shoku im? Unë besoj se vetëm për ju: ai është dikush që unë mund të dashuri dhe dashuri vetëm në shpirt. Unë kam humbur babain tim dhe askush nuk e ka zëvendësuar kurrë atë, ju dëgjoni mua ...?

Në mars 1832 një epidemi përfshiu kolera në Paris dhe të burgosurit, duke përfshirë Galois, u transferuar në Faultrier pensioneve Sieur. Atje ai me sa duket ra në dashuri me Stephanie-Felice du Motel, bija e mjekut banor. Pasi ai u lirua më 29 prill Galois shkëmbyen letra me Stephanie, dhe kjo është e qartë se ajo u përpoq për ta larguar veten nga çështje.

Stephanie emri duket disa herë si një shënim margjinale në një nga dorëshkrime Galois '.

Galois luftoi një duel me Perscheux d'Herbinville më 30 maj, arsye për të mos qënë të qartë në duel, por me siguri e lidhur me Stephanie.

Ju mund të shihni një shënim në margjina të dorëshkrimin që Galois ka shkruajtur natë para duel.

Shënim lexon

Nuk është diçka për të përfunduar në këtë demonstratë. Unë nuk kam kohë. Shënim (autorit).

Është kjo që ka çuar në legjendën që ai e kaloi natën e tij të fundit me shkrim nga të gjitha ai e dinte në lidhje me teorinë grup. Kjo histori duket se janë ekzagjeruar.

Galois ishte plagosur në duel dhe u braktis nga Herbinville d'dhe sekonda e tij dhe gjetur nga një fshatar. Ai vdiq në spital Cochin më 31 maj dhe varrimi i tij u mbajt më 2 qershor. Ishte fokus për një tubim Republikane dhe pas trazirave që zgjati për disa ditë.

Galois vëllai dhe shoku i tij Chevalier kopjuar dokumentet e tij matematikore dhe i dërgoi ata për të Gausit, Jacobi dhe të tjerët. Ajo kishte qenë uroj Galois 'që Jacobi dhe Gausit duhet të japin mendimet e tyre mbi punën e tij. Nuk ka rekord ekziston ndonjë koment këtyre njerëzve bërë. Megjithatë gazetat Ljuvilit arritur që, në shtator 1843, njoftoi të Akademisë se ai kishte gjetur në dokumentat e Galois 'një zgjidhje e ngjeshur

... si të saktë si është thellë e këtij problemi bukuroshe: Duke pasur parasysh një ekuacion i pakalueshëm i shkallës kryeministrit, të vendosë nëse apo jo është i shpjegueshëm nga radikalët.

Ljuvilit botuar këto letra e Galois në Fletoren e tij në 1846.

Teoria se Galois përshkruara në këto dokumente tani quhet teori Galois.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland