Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Richard Buckminster Fuller

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 July 1895

Milton, Massachusetts, USA

1 July 1983

Los Angeles, California, USA

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

I njohur si R Buckminster Fuller (ose Buckie Fuller), ai ishte i njohur si një inxhinier, matematikan dhe arkitekt. Familjes Fuller ishin nga New England dhe ai u rrit me një magjepsje djalëri për ndërtimin e anijeve dhe peshkimit të cilat janë pjesë e jetës në bregdetin e Maine. Tij

... trashëguar që përzierje e idealizëm romantike dhe praktike Yankee që e bëri atë trashëgimtar shpirtëror të Benjamin Franklin dhe Emerson.

Ai u martua me Anne Hewlett, vajza e një arkitekti i njohur, në vitin 1917, dhe ai shërbeu në Marinës së SHBA 1917-1919. Dëbuar dy herë nga Universiteti i Harvardit, fatkeqësive biznesi me kompaninë e ndërtimit, në të cilën ai ishte një zotërues aksionesh minoritare, dhe vdekjen e katër vit vajzën e tij të vjetër, solli atë afër vetëvrasje. Rreth 1927:

Ai e gjeti veten të mbytur në Çikago, pa të ardhura, tjetërsuar, u trondit, i hutuar.

Megjithatë, ai vendosi t'i përkushtohej për të provuar se:

... teknologji mund të ruaj Botërore nga vetja, duke siguruar se është përdorur si duhet.

Në 1927 ai i projektuar Dhoma Dynaxion cila kishte për qëllim të shtëpisë teknologjinë e nevojshme për njerëzit për të jetuar. Me ndërtimin e saj tel ajo ishte në asnjë mënyrë për qëllim të jetë estetik, por kishte për qëllim të jetë një makinë krejtësisht praktike për të jetuar in Fuller Për shumë vite ka punuar në idetë për ndërtesat, përfundimisht duke arritur ne struktura për të cilat ai është më i famshëm.

Ai shqyrtoi një sistem vektorial të gjeometrisë, Energjitike-gjeometri Synergetic, bazuar në katërkëndësh i cili siguron fuqinë maksimale me strukturë minimale. Kjo çoi në patentë e tij të një kube geodesic në vitin 1947, një ndërtesë forcë që duhet vetëm rritje si hyni në madhësinë e saj:

Këto struktura sferike, të lehta metalike dhe plastike, bazuar në matematikë rrethin e madh (zbatimi praktik i të cilit është marrë në pyetje sa më shumë nga disa arkitektë si struktura e tyre është bërë nga matematikanet shumë), ishin në teori pa kufizim të madhësisë dhe Fuller pa në to një universale dhe formë të lirë e strehimit për të mbuluar çdo gjë nga shtëpitë për të qyteteve.

Mbi 200.000 të pro tilla janë ndërtuar, shembulli më i famshëm që pavijon Shtetet e Bashkuara në 1967 ekspozitë ndërkombëtare në Montreal.

Një tjetër e projekteve Fuller, të cilën ai filloi në vitin 1928, përfshirë hartimin e një makinë shumë të pazakonta. Ai u bëri thirrje makinë Dymaxion, tre rrota makine në gjendje të transportonte 12 udhëtarë, të kalimit fusha, si dhe ka një shpejtësi maksimale prej rreth 200 km në orë. Me një manoeuvrability cila lejoi që ajo të kthehet në gjatësinë e vet ky ishte një konceptim i shquar dhe zhvillimit të vazhdueshëm deri në 1943. Megjithatë, ai nuk ishte nisur si një sipërmarrje tregtare.

Fuller është autor i shumë librave, përfshirë Nëntë zinxhirët të Moon (1938), e cila ishte libri i tij i parë. Më vonë erdhi No more dytë dora e Perëndisë (1962), utopi apo harresë (1969), dhe automatizimi Arsimit. Shumica e të famshme të të gjitha është e tij Operative 1969 doracak klasik për Tokë anije kozmike, por ai u botua gjithashtu dhe Tokës, Inc (1973), dhe Kritike Path (1981). Një koleksion i shkrimeve të tij u botua në vitin 1970 si lexues Fuller Buckminster.

Fuller u profesor kërkimeve në Carbondale, Southern Illinois University, 1959-1968. Ai ishte emëruar si Profesor Charles Eliot Norton të Poezisë në Universitetin e Harvardit në vitin 1962. Në 1968 ai u bë profesor i universitetit në Southern Illinois University dhe mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1975.

Fuller u dhënë nderon shumë, duke përfshirë një miqësi të Instituti Mbretëror Britanik e Arkitektëve. Kjo Instituti Mbretëror i dha atij Medaljen e artë në vitin 1968. Ai gjithashtu ka marrë Medaljen e Artë Çmimin e Institutit Kombëtar të Arteve dhe Letra në vitin 1968.

Në ai është përshkruar si më poshtë:

Një nga figurat më të diskutueshme arkitektonike të kohës sonë ai prodhuar harton për lloje të paparë të strukturës që ka reflektuar besimin dhe optimizmin e tij në përfitimet e teknologjisë moderne.

Kontributi i tij më i madh, në pikëpamje të, mund të vijë si një e papritur:

... mund të mendohet, megjithatë, se kontributi më i madh Fuller të vërë në fushën e arsimit. Ai ishte një folës i sëmurë dhe ai canalized këtë tipar në papërgatitur magjike pedagogë të kohëzgjatje të jashtëzakonshëm - shpesh deri në një ditë ose më shumë me pushimet për ushqim. Nëpërmjet këtyre ai transmetohet një entuziazëm për idetë e tij në brez pas brezi i studentëve në të gjithë botën.

Vlerësimi i dhënë në Fuller fillon:

Fuller - arkitekt, inxhinier, shpikës, filozof, shkrimtar, hartograf, gjeometër, futurist, mësues dhe poet - krijuar një reputacion si një nga mendimtarët më origjinale të gjysmës së dytë të shekullit të 20-të. Ai e konceptoi njeriut si një pasagjer në një anije kozmike kozmik - një pasagjer pasuria e të cilit konsiston vetëm në energji dhe informacionit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland