Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Karl Rudolf Fueter

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 June 1880

Basel, Switzerland

9 Aug 1950

Brunnen, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Rudolf Fueter 's babai ishte Eduard Rudolf Fueter, i cili ishte një arkitekt, dhe nëna e tij ishte Adele Gelzer. Rudolf studiuar në qytetin e tij në shtëpi e Bazelit para se të shkojnë në Göttingen në vitin 1899 për të studiuar nën Hilbertit. Ai ka punuar në fusha të numrit katror dhe doktoraturës së tij, e mbikqyrur nga Hilbert, u dha në 1903 për një tezë të drejtë "Der quadratischen Klassenkörper der Körper und die Multiplikation komplexe.

Pas marrjes së doktoraturës së tij Fueter udhëtuar në qendrat e ndryshme evropiane e aktivitetit matematikore. Ai kaloi disa kohë në Paris, pastaj në Vjenë dhe më në fund shkoi në Londër, ndërsa ndjek studimet e tij. Ai u caktua më pas si një lektor në Universitetin e Marburg në 1907, dhe në Akademinë e Minierave në Clausthal para se të emëruar si profesor i matematikës në Bazel në vitin 1908. Më 1 mars 1908 ai ishte martuar Amelie von Heusinger. Ata do të ketë një vajzë.

Pesë vjet më vonë, në 1913, u largua Fueter Basel për të marrë karrige të matematikës në Universitetin Teknik te Karlsruhe, një post që ai mbajti vetëm për tre vjet përpara se të vendosej për të kryesojë në Universitetin e Zürich-ut. Në Burckhardt diskuton ndikimin që Fueter pasur në Universitetin e Zyrihut dhe tregon se si ai filloi procesin e bërë atë një qendër kulturore, madje edhe gjatë një periudhe shumë të vështirë të historisë.

Publikimi i parë Fueter e mëdha u Synthetische Zahlentheorie që ai botoi në vitin 1917 menjëherë pas marrjes deri karrige në Cyrih. Punës ishte shumë i suksesshëm, një botim i tretë është botuar në vitin 1950, viti i vdekjes së Fueter. Ai e bëri punën e rëndësishme në formulën e klasës për fushat e numrit përmbledhur punën e tij në formulën për fushat e klasës numër abelian mbi nje fushe imagjinare bazë katror në dy punë volumi Vorlesungen über die singulären und Moduln der komplexe vdesin Multiplikation elliptischen Funktionen. Parë dy vëllime është botuar në 1924, me pas e dytë tre vjet më vonë.

Midis dy vëllime të Vorlesungen über die singulären und Moduln der komplexe vdesin Multiplikation elliptischen Funktionen Fueter botuar një vepër madhore, Das mathematische Werkzeug des Chemikers, Statistikers und biologen e cila u botua e parë në 1926 dhe vrapoi në tre botime, e tretë në vitin 1947.

Fueter ishte një cofounder i Shoqërisë matematike zviceran, i cili erdhi në ekzistencë në vitin 1910, duke u bërë Presidenti i saj i parë. Ai gjithashtu u bë rektor i Universitetit të Cyrihut që shërbejnë në këtë rol gjatë 1920-22. Si një anëtar i Shoqërisë zviceran Shkencave të Natyrës ai shërbeu si një redaktor në projekt të madh për të botuar veprat e plotë të Euler. Përveç kësaj ai ka ndërmarrë punë të tjera redaktuese të tilla në redaktim të Comentarii Mathematici Helvetici.

Ndoshta çuditërisht Fueter mbajtur gradën e kolonelit në artileri të ushtrisë zvicerane. Fakti se Zvicra ishte neutral nuk do të thotë se nuk asgjë zvicerane si Hitleri erdhi në pushtet dhe perspektivat e luftës u bë i pashmangshëm. Në kundërshtim me ata të përgatitur veten
psikologjikisht, ekonomikisht dhe ushtarakisht për përfshirje në një luftë të mundshme.

Nga shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore Fueter shërbyer në Departamentin e Shtypit dhe Radio dhe u vunë në dukje për kundërshtimin e tij të fortë për nazistët. Përkundër të rrethuar nga vendet e naziste dhe fashiste të kontrolluar, Zvicër mbetur vetëm shtetit demokratik në Evropën qendrore dhe Fueter luajtur një rol të rëndësishëm në këtë proces. Kimche shkruan në:

Fueter restated të drejtat demokratike të shtypit në formë pothuajse klasike ... Në raportin e tij të 10 prill 1940 ... Fueter argumentin e tij më të zhvilluar plotësisht. "Në qoftë se është detyrë e shtypit tonë për të hedhur poshtë politikat e brendshme dhe të jashtme të Socialistëve Kombëtare të dy në mënyrë të qartë dhe me forcë."

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland