Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Guido Fubini

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1879

Venice, Italy

6 June 1943

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Guido Fubini 's babai Lazzaro Fubini ishte një mësues matematike në Macchinisti Scuola në Venecia kështu që ai doli nga një sfond matematikore dhe ishte i ndikuar nga i ati i tij ndaj matematikës kur ai ishte i ri. Guido frekuentuar shkollën e mesme në Venedik ku ai tregoi se ai ishte i shkëlqyer në matematikë dhe ishte e qartë nga kjo fazë që ai do të ndjekë karrierë në subjekt.

Në 1896 hyri Fubini Normale Scuola Superiore di Pisa. Atje ai u mësoi nga Dini dhe Bianchi që shpejt Fubini ndikuar për të ndërmarrë kërkime në gjeometri. Ai paraqiti paralelizmi tezën e doktoraturës së tij, Kliford në hapësirat eliptik në 1900. Shumica e studentëve të rinj e doktoraturës marrë disa vjet për ta bërë veten të njohur në zonën e tyre. Megjithatë, Fubini ishte me fat për Bianchi mësuesin e tij ishte gati të publikojë një punë e rëndësishme në gjeometrinë diferenciale dhe ai diskutoi rezultatet e tezës Fubini në traktat të tij i cili u shfaq në vitin 1902.

Fubini mbetur në Piza për t'u kualifikuar si një mësues universitet. Matematikanë Shumica në këtë fazë në karrierën e tyre shtrihen punën që kanë filluar në tezën e tyre të doktoraturës. Jo aq Fubini. Ai sulmoi një temë krejtësisht e re për të cilin ai e kishte studiuar për tezën e doktoraturës studiuar teorine e funksioneve harmonik në hapësirat e lakim konstante.

Në tetor 1901 Fubini filloi të jepte mësim në Universitetin e Catania në Sicili. Atje ai fitoi një konkurs për të bërë një profesor, por shpejt ai po shkon drejt veriut përsëri kur ai u emërua në një karrige në Universitetin e Genoa. Në vitin 1908 Fubini lëvizur në Torino, ku ai mësoi të dy në Politecnico dhe në Universitetin e Torinos.

Interesat Fubini ishin jashtëzakonisht të gjerë duke shkuar nga puna e tij e hershme në gjeometrinë diferenciale drejt analizës. Në këtë fushë ai ka punuar mbi ekuacionet diferenciale, funksionet analitike dhe funksioneve të disa variablave komplekse. Ai mësoi kurse në këto tema analizë në të dy Politecnico dhe Universitetin në Torino. Gjatë Luftës së Parë Botërore Fubini studiuar saktësinë e zjarrit me artileri dhe këto hetime e udhëhequr atë në për të punuar në akustikë dhe energjisë elektrike.

Ai ishte pranë fundit të karrierës së tij, kur situata politike në Itali papritmas vë atë në një pozicion jashtëzakonisht të vështirë. Të gjitha kishin dukej mirë dhe, pavarësisht nga problemet e pësuar nga njerëz hebre në Gjermani nga 1933, u duk sikur Italia nuk do të ndjekim atë rrugë. Deri më 1934 Musolini fashizmit konsiderohet si një zhvillim brenda qytetërimit perëndimor dhe distrusted Gjermani dhe veçanërisht Kombëtare Hitlerit socializmit, të cilën ai i deklaroi të jenë:

... njëqind për qind racizmin: Kundër çdo gjë dhe të gjithë: Dje kundër qytetërimit të krishterë, sot kundër qytetërimin latin, nesër, kush e di, kundër qytetërimin e gjithë bota.

Megjithatë Musolinit shpejt zbuloi se ai kishte për të marrë të njëjtën linjë si nazistët. Në korrik 1938 ai botoi Manifestin e fashiste Racizmit dhe menjëherë pas kësaj të anti-semitizmit u bë pjesë e politikës zyrtare fashiste te Italise. Një seri e dekreteve të hequr hebrenjve nga pozitat e ndikimit në qeveri, bankare dhe arsimit. Fubini u detyrua të largohej nga kryetari i tij në Torino.

Sigurisht Fubini kishte asnjë dëshirë për të dalë nga Italia, por ai kishte dy djem, të cilët ishin inxhinierë dhe, gjithmonë një njeri i cili ishte i përkushtuar për familjen e tij, Fubini vendosur se bijtë e tij nuk kishte asnjë të ardhme në një vend të politikës zyrtare të cilit ishte anti-semitizmit. Kur ai mori një ftesë nga Instituti për Advanced Study in Princeton në 1939 Fubini bërë vendim që ai besonte ishte më mirë për familjen e tij. Ata emigruar në Shtetet e Bashkuara menjëherë, edhe pse vetë ishte Fubini shëndetësore mjaft të dobët në këtë kohë. Megjithatë, pavarësisht problemeve të tij shëndetësore, ai ishte në gjendje të mësojnë për disa vjet në Nju Jork, por, 5 vjet pas emigruar ai vdiq nga problemet e zemrës.

Si u shpreh më sipër, interesat Fubini në matematikë ishin të gjerë. Përveç në zonat e analizës së detajuar më lart, ai ka punuar në gur të variacioneve, ku ai ka studiuar reduktimin Weierstrass 's përbërëse të një Lebesgue integrale dhe gjithashtu ai ka punuar në shprehjen e integrals sipërfaqësore përsa i përket dy integrimeve të thjeshtë. Një tjetër temë e analizave ai ka studiuar ishte ekuacioneve jo-lineare integrale.

Fubini gjithashtu ka punuar në teorinë e grupeve. Në veçanti ai ka studiuar grupe lineare dhe grupet e funksioneve automorphic. Interesat e tij përfshirë grupe të vazhdueshme, ku ai dukej në pyetje e vendosjes së një metrikë në grup. Në hapësirat e jo-Euklidiane ai shtrihet rezultatet për shkak të Appell dhe Mittag-Leffler. Puna e tij më të rëndësishme ishte më diferenciale Gjeometria projektive, ku ai përdori njehsim diferencial absolut.

P Speziali, shkruar në, përmbledh arritjet Fubini si vijon:

Fubini ishte një nga matematikanët më prodhimtar dhe eklektik i Italisë. Kontributet e tij hapi shtigje të reja për kërkime në disa fusha e analizës, gjeometri, fizikë dhe matematike. Udhëhiqet nga një intuitë gjithnjë në gatishmëri gjeometrike dhe pushtoi një zotërim absolut të të gjitha teknikat e llogaritjes, ai ishte në gjendje të ndjekin shpie se kishte qenë mezi glimpsed. Zotërim e tij teknike shpesh lejuar atë të zbuluar demonstratave të thjeshtë e Teorema tilla si ato të Berstein dhe Pringsheim mbi zhvillimin e seri Taylor.

Që prej bijtë Fubini së trajnuar si inxhinier ai mori një interes në problemet e ata ishin duke studiuar. Kjo solli atë për të zgjidhur një seri e tërë e problemeve inxhinierike të cilat ai ishte shkrim paraqitet si një tekst drejt fund të jetës së tij. Tekstet, autor së bashku me G Albenge, vetëm u shfaq në vitin 1954, njëmbëdhjetë vjet pas vdekjes së Fubini. Ky libër mësimi të fundit ishte një nga një koleksion mbresëlënëse e teksteve të rëndësishme për analizë të cilat përfshihen libra që e përshkruante kurse analizat që ai kishte dhënë, por edhe libra të cilat janë koleksionet e problemeve.

Speziali përshkruan Fubini në këto kushte:

Një njeri i kultivimit të madh, krejtësisht të ndershme dhe lloji, Fubini zotëronte i paarritshëm talentet pedagogjik. Banter e tij e mprehtë dhe bukuri sociale e bëri atë kompani i lezetshëm, ai ishte i vogël në shtat dhe zëri i tij ishte i fuqishëm dhe të këndshëm.

Ai është vlerësuar për punën e tij të gjerë duke filluar dhe meriton lavdërim të lartë të dhënë në ku ai është thënë të jetë:

... një nga mendjet më të shkëlqyeshëm dhe origjinal në matematikë gjatë gjysmës së parë të shekullit XX.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland