Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Albrecht Fröhlich

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 May 1916

Munich, Germany

8 Nov 2001

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Albrecht Fröhlich ishte i njohur si Aliu me miqtë e tij. Prindërit e tij ishin Frida dhe Julius Fröhlich. Familje ishin hebrenj, dhe Albrecht ishte më i ri i tre fëmijëve. Betti Motra e tij ishte lindur në vitin 1904 dhe Herbert vëllai i tij ka lindur një vit më vonë, të dy në qytetin e pyjeve të Zi, i cili ishte Rexingen Frida dhe qytetin e Julius 'në shtëpi. Albrecht, prandaj, ishte rreth njëmbëdhjetë vite më të rinj se vëllai i tij dhe motra. Pas të ndjekur një shkollë fillore, Albrecht u bë një nxënës në gjimnaz Wittlesbacher në vitin 1926. Më saktë për çudi ai nuk shndrit në matematikë në këtë shkollë të mesme, por ajo ishte në histori dhe fe se ai i prodhuar punë të papaguar. Ai sigurisht e bëri edhe në matematikë dhe shkencë, por ai ishte dhënë shenjat e dobët për gjuhë të tilla si anglisht dhe latine.

Në 1933 u largua Albrecht gjimnazit. Herbert vëllai i tij tani ishte 28 vjeç, kishte marrë doktoratën e tij në Universitetin e Mynihut për një tezë mbi efektin fotoelektrik në metale të mbikqyrur nga Sommerfeld, dhe ishte i kompletuar tezën e tij habilitation. Betti ishte i martuar dhe jetojnë në Palestinë. Ngjarje politike e cila filloi në këtë vit, megjithatë, do të ndryshojë krejtësisht kursin e ardhshëm të jetën e familjes Fröhlich. Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Albrecht u bashkua me një grup studentësh hebreje me pikëpamjet e krahut të majtë i cili haptas kundër nazistët. Së shpejti kuptoi se opozita ishte e pamundur për babai i tij ishte rrahur dhe ai u arrestua. Sapo ai u lirua ai shkoi në Konsullata frëngjisht dhe brenda disa orësh ai ishte i sigurt në Alsace. Prindërit e tij pasoi një ditë më vonë, duke u bashkuar në atë Alsace. Në këtë kohë Herbert ishte emëruar si një Privatdozent në Universitetin e Freiburg, por ai u shkarkua sipas ligjit të shërbimit civil.

Pas punës në një fabrikë çokollatë në Alsace Fröhlich për një vit, me prindërit e tij, shkoi në Haifa në Palestinë, një masë e cila ishte e mundur që nga motra e tij jetonin atje. Ai ka punuar në një numër të vendeve të punës manual për të fituar para për të mbështetur veten dhe prindërit e tij. Së pari ai ka punuar në rrugë, atëherë si elektricist në hekurudhat. Herbert vëllai i tij, pasi do të fiziko-teknike Institutit në Leningrad në vitin 1934, zbuloi se situata politike e detyruan atë përsëri për të shpëtuar. Ai shkoi në Angli, ku nga 1935 ai zhvilloi një takim si një lektor në fizikë në Universitetin e Bristol. Kur mbaroi lufta, ai i shkroi vëllait të tij në Haifa, duke sugjeruar se ai të vijë në Angli dhe studiuar për një diplomë në Bristol. Ndoshta ne duhet të pauzë për një moment dhe të reflektojnë se Fröhlich, subjekt i kësaj biografi, ishte tani gati tridhjetë vjet të vjetra, ende nuk kishin arsim universitar. Në moshën me të cilin shumica e matematikanet kishin paraqitur punën e tyre më inovative, ai nuk kishte kualifikime formale shkollë dhe ende ishte e pavendosur për atë subjekt që duhet të studjuar në universitet. Pas të parë duke marrë një diplomë në inxhinieri, ai shpejt u vendos në matematikë.

Sigurisht Herbert është dashur të bindë të pranojë Bristol vëllait të tij, pavarësisht mungesës së kualifikimeve. Albrecht kishte për të bindur autoritetet palestineze të le të ikin dhe ai ka për të marrë një vizë për të shkuar në Britani kështu që kjo do të thotë se ai kishte për të bindur disa zyrtarë që, edhe pse ai ishte një elektricist hekurudhor, ai vërtet ka qenë pranuar për studim universitar . Vështirësi u tejkaluan, por ajo ishte dhjetor 1945 para se ai arriti Bristol të fillojë një kurs që kishte filluar më 1 tetor. Pavarësisht nga fillimi në fund, Fröhlich bërë përparim mjaft i shquar dhe filloi të kërkimit të punës nën Hans Heilbronn në vitin 1948. Në fakt pak vjet më parë Heilbronn pasur një përvojë shumë të ngjashme me vëllain Fröhlich së, që të shkarkohen sipas ligjit të shërbimit civil, ndërsa një asistent në Gjermani. Teza Fröhlich ishte në dy pjesë, e para duke u plotësuar deri në shtator 1949 dhe publikuar si dokument përfaqësimin e një grup i caktuar si një grup automorphisms në një grup i caktuar Abelian (1950). Qëllimi prapa Hulumtimi është bërë e qartë nga Hirsch në shqyrtim:

Hetimet në klasë-grupet e vetë-fusha bashkoj algjebrike kanë çuar numrin e autorit të marrë në shqyrtim problemin në atë mënyrë G fundme dhënë grup h mënyrë mund të përfaqësohet si një grup automorphisms e një grupi Abelian A të rendit n. Ky problem është zgjidhur në letër të pranishëm nën kufizimin që (h, n) = 1.

Pjesa e dytë e tezës së tij u botua në vitin 1952 si letër Në grup klasa e fushave relativisht Abelian. Dokument është shqyrtuar nga Heilbronn i cili ka shkruajtur:

Autori heton klasa-grupe (në një kuptim më të gjerë) e fushave abelian, duke shfrytëzuar faktin se ata formë (me shkrim additively) një modul përfaqësimin e grupit Galois e një fushe. Shtrirje e domosdoshme e teorisë së përfaqësimit të ishte botuar nga autori në një letër të mëparshme [përfaqësimin e një grup i caktuar si një grup automorphisms në një grup i caktuar Abelian (1950)].

Fröhlich martuar Ruth Brooks, i cili ishte një studentëve të mjekësisë në Bristol, në vitin 1950. Ruth kualifikuar si një mjeku dhe kishte një karrierë në këtë profesion deri sa ajo në pension në vitin 1993. Para përfundimit të studimeve të tij doktorature, Fröhlich u emërua si asistent pedagog në Leicester ku ai filloi të mësimdhënies në vitin 1952. Ai u promovua në një lektor në matematikë pas një viti, por u transferua në Keele në vitin 1952. Hulumtimi i tij përparuar jashtëzakonisht të mirë dhe ai botoi pesë gazetat më 1954: Në fushat e klasës dy; Në grup absolut klasë të fushave të Abelian; Një shënim mbi kullë fushë klase; përgjithësim i një teorema e L Rédei së, dhe një vërejtje në numër të fushave të klasës Abelian. Një ekstrakt nga një shqyrtim të parë të këtyre letrave shpjegon konceptet që po studiohet:

Në letër i pranishëm në fushat e dy klasë më mbi këtë fushë racionale janë studiuar, klasa e një fushë të përcaktuar si gjatësia e seri qendrore të grupit Galois. Si një grup prej jo më shumë se dy klasë është produkt i drejtpërdrejtë i grupeve të pushtetit kryeministër i jo më shumë se dy klasë është e mjaftueshme për të studiuar fusha shkallë të cilave është kompetencë e kryeministrit.

Në të gjitha pesë nga këto dokumente Fröhlich vazhdueshme për të ndërtuar mbi punën e kësaj teze doktorature. Rekordin e tij tani ishte mjaft i shquar që në 1955, vetëm tri vjet pas përfundimit të doktoraturës së tij, Fröhlich ishte emëruar si një lexues në King's College, Londër. Ai ishte intervistuar për postin nga një komision i përbërë nga Davenport, Mordell dhe Semple. Ai kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij në King's College, duke u mbështetur në një profesor në vitin 1962 dhe ka shërbyer si Shef i Departamentit të 1969. Ai në pension në vitin 1981.

Thupër dhe Taylor shkruani në:

... një nga kontributet e të vërtetë të mëdha Aliut të matematikës ishte në vitin 1965, kur ai dhe Ian Cassels së bashku të organizuar konferencë mësimore në Brighton. Ai dhe Cassels dha kurse paraprake, përkatësisht në teorinë lokale dhe globale algjebrike numrin dhe; kurse kryesore, në fushën e teorisë lokale klasë dhe në fushën e teorisë globale klasë, janë dhënë nga JP Serre dhe J Tate. ... Veprimtaria u organizua meticulously gjithë ... Para Brighton, fushë klase teori është një mister i errët i njohur vetëm për disa (në Britani, vetëm një shumë pak të vërtetë); pas Brighton, ajo ishte një mjet standard i matematikës, në dispozicion të çdo profesional.

Sigurisht Fröhlich ishte shkruar deri sa fusha Lokale dhe pushtuan faqet e para 41 Procedura. McCulloh, rishikimi letër, shkruan:

Ky artikull shpjegues zhvillon vetitë themelore të fushave të Dedekind, në veçanti, dekompozimi i primes, të ndryshme, discriminant, dhe grupe degëzim. Metodë, të punësuar në mënyrë sistematike, është zvogëlimi të lokale dhe / ose çështje të plotë. Në proces, shumë fakte në lidhje me unazat e plotë vlerësim diskret janë zhvilluar, të tilla si struktura e zgjerimeve unramified dhe tamely degëzuar. Një llogari e kujdesshme është caktuar Herbrand 's përshkrim të ndryshim në sekuencën e grupeve degëzim kur kalon nga një grup në një grup Galois herës. ...

Organizata është elegant dhe efikas, stilin e freskët dhe kondensuar. Fillestar mund të jetë lënë në pluhur. Lexuesi me përvojë do të gjeni të vlefshëm dhe të këndshëm.

Ndoshta fakti më i shquar nga karrierën e shquar Fröhlich, është se rezultati i tij më mahnitëse të ishte botuar në vitin 1972 kur ai ishte 56 vjeç. Ky numër letër rrënjë Artin dhe baza normale integrale për fushat kuaternion është përshkruar nga autorët si:

... pa dyshim pika më e lartë e jetës matematikore Aliut, por lidhur me struktura algjebrike Galois e unazat e integers një invariant analitik në një mënyrë krejtësisht të re dhe sensacionale. kjo goditje atij dhe subjektit të tij të parat në skenën botërore, në veçanti ai u ftua në prezantimin e punës së tij në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në vitin 1974.

Zhvillimet e mëtejshme të njohur për nga kjo letër çuar në marrjen Fröhlich Berwick çmimit të lartë nga Shoqëria matematike në Londër në vitin 1976. Në të njëjtin vit ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Në moshën 60 Fröhlich kishte bërë lloj zgjidhje që shumica e botës Matematikanë kryesor gjysma bëni në këtë moshë.

Pasi ka dalë në pension në vitin 1981 vazhdoi të botojë Fröhlich kërkimit shquar, dhe gjithashtu disa libra jashtëzakonisht të rëndësishme. Në vitin 1983 ai botoi strukturë Galois modul integers algjebrike e cila është e përshkruar nga Browkin në një rishikim që fillon si më poshtë:

Teoria e strukturës Galois modul unazat e integers algjebrike është zhvilluar nga autori dhe të tjerëve gjatë njëzet viteve të fundit, dhe libër me përmbledhje përmban një studim të hollësishëm të saj. Neni 1 i Kapitulli I përmban një histori shumë të qartë me shkrim të kësaj teorie dhe një skicë e problemeve kryesore dhe rezultatet. Përpjekje tjetër e librit është shumë teknike dhe kërkon nga një lexues shumë më tepër. Në Kapitulli I autorit shumicën e shteteve e rezultateve kryesore të përfshira në libër. Dëshmitë e tyre janë dhënë në kapitujt vijues, në të cilën mjetet e nevojshme për provat janë zhvilluar gjithashtu.

Kjo nuk ishte i vetmi libër që botohet në vitin 1983 për zgjerimet Qendrore, grupe Galois, dhe grupe ideale klasë të fushave të numrit u shfaq në të njëjtin vit ashtu si edhe shuma të Gausit dhe p algebras adic ndarjen me Classgroups dhe modulet Hermitian duke u botuar në vijim viti. Në 1986 ai botoi librin e përfaqësimit të urtë e grupeve lokale Weil dhe të grupeve të zinxhirit të urdhrave lokale kryesore kishin tekstet e tij hyrës në teorinë e numrit algjebrike Teoria algjebrike numër i shkruar u shfaq në vitin 1993 së bashku me MJ Taylor.

Midis nderon Fröhlich marrë, përveç atyre të përmendura më lart, ishin matematike Londër Society 's De Morgan Medaljen dhe grada nderi nga Bordo dhe Bristol.

Ne fund këtë vështrim të shkurtër në Albrecht Fröhlich duke cituar nga disa jo-fakte matematikore:

Aliu kishte një kapacitet të madh për kënaqësi, matematikë si dhe gjërat që ai gëzonte përfshirë familjen e tij, muzikë, hahet ..., kafe të pijshëm, dhe duke ecur e folur. ... Ai ishte një burrë me familje nëpër dhe nëpërmjet, duke marrë krenari dhe gëzim i madh në fëmijët e tij (dhe më vonë mbesa) ... pavarësisht nga lartësi e tij matematikore, Aliu ishte një njeri shumë modest, ai ishte në kohë të archetypal mungon-mendje profesor, por është gjithmonë i gatshëm për t'u bashkuar me familjen e tij në qeshnit me veten në veten e tij. pavarësisht sensit të tij të fun dhe qesharak, ai ishte një person të ngrohtë dhe të ndjeshme ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland