Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paolo Frisi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 April 1728

Milan, Austrian Habsburg (now Italy)

22 Nov 1784

Milan, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Paolo Frisi hyrë Monastry Barnabite rreth 1746, një Rendit fetare kushtuar studimit të Letrat Pauline, ku ai ishte shkolluar. Selinë e rendit ishte në Milano, në kishën e Shën Barnaba (që këtej emri i Rendit). Pasi u shkolluar atje u bashkua Frisi Rendit Barnabite.

Përveç kësaj Frisi ishte profesor i filozofisë në Casale Novara dhe Collegio Alessandro në Milano 1753-1756. Ai u largua nga Milan në 1756 për të marrë një post si profesor i filozofisë në Universitetin e Pizës. Pas mbajtjes në postin e Pizës për tetë vjet, Frisi u kthye në Milano të bëhet profesor i matematikës në Palatina Scuola në 1764. Ai ishte një autoritet kryesor në matematikë dhe shkenca në kohën e vet.

Frisi bërë një numër të kontributeve të matematikës, fizikës dhe astronomisë. Në fizikë ai punoi në dritë dhe energji elektrike, por, edhe pse puna e tij ishte shumë deri tani për kohën e tij, shpjegimet e tij u bazuar në vibracionet në eter dhe bëri pak për të avancuar temë. Ai ishte, megjithatë, e parë për të futur rrufepritës në Itali.

Puna e tij në astronomi ishte e bazuar në teorinë e Njutonit e gravitetit dhe prandaj është me rëndësi të konsiderueshme më shumë se puna e tij në fizikë. Ai studioi mocionin e dheut dhe ai u dha një çmim nga Akademia e Berlinit për biografi e jashtëzakonshme të tij De moto diurno terrae. Ai gjithashtu studioi shkaqet fizike për formën dhe përmasat e tokës duke përdorur teorinë e gravitetit. Fenomeneve të tjera astronomike të cilat ai ka studiuar të përfshira problemin e vështirë të lëvizje e hënë.

Ai studioi kinematikë dhe hidraulikë dhe ai ishte përgjegjës për të përpiluar plane për një kanal midis Milanos dhe Pavia. Në fakt të punojnë në këtë kanal nuk ishte ndërmarrë në jetën Frisi, por në 1819, tridhjetë e pesë vjet pas vdekjes së Frisi, kanali u ndërtua në planin e tij. Puna e tij të madh në hidraulikë po del modo di regolare i fiumi, torrenti ei shkruar në 1762.

Në një letër të 1781 Frisi diskutuan problemet isoperimetric. Këto ishin probleme të njohura në këtë kohë me Jakobin dhe Johann Bernoulli duke bërë kontribute të rëndësishme dhe Euler, në 1744, duke dhënë një rregull për të përcaktuar një hark minimizuar mes dy pikë në një vijë e lakuar që derivateve të vazhdueshëm të dytë. Frisi shikuar në problemet që përfshin të dy maksimizimin dhe minimizuar.

Frisi gjithashtu shkroi mbi kontributet e Galileos, Cavalieri, Njutoni dhe d'Alembert dhe solli idetë e tyre në një audiencë të gjerë. Shkrimet e tilla u lexuar gjerësisht për Frisi u konsideruar, në Itali, që të jenë:

... një autoritet shkencor dhe [ai] ishte gjithashtu i njohur edhe jashtë vendit, në mënyrë shumë në mënyrë që veprat e tij të madh (të cilin ai e ka shkruar në latinisht) ishin përkthyer në frëngjisht dhe anglisht.

Këto vepra të mëdha janë Algjebra e geometrica analitica (1782), Meccanica (1783), dhe Cosmografia (1785) të cilat përmbajnë shumë i punës Frisi më parë, por me shkrim në një formë të rafinuar.

Frisi ishte edhe redaktor i gazetës Il Caffe. Gazeta u ndikuar nga idetë e Illuminati (Ones shkolluar) i cili promovoi mendimin e lirë dhe teoritë politike demokratike. Nëpërmjet kësaj letre Frisi kishte një ndikim të madh në:

... jetën kulturore, sociale dhe politike e Milan ...

Letra e shkruar nga Frisi dhe të Frisi janë diskutuar në dhe. Letra mes Teodorc Bonati dhe Frisi pyetje discussiong e mekanikës dhe mekanikës janë dhënë në hidraulike. Një letër nga Frisi shkruar në 1753 në mekanikë dhe gjeometria është dhënë dhe diskutohet në.

Frisi marrë nderon shumë dhe talentet e tij ishin të njohura në shkallë ndërkombëtare. Ai u zgjodh në Académie des Sciences në Paris në 1753, i zgjedhur pas një anëtar i Shoqërisë Mbretërore në Londër, në 1757. Përveç kësaj ai u zgjodh në Akademinë e Shën Petersburg, dhe Akademisë së Berlinit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland