Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erwin Finlay Freundlich

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 May 1885

Biebrich, Germany

24 July 1964

Wiesbaden, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Finlay Freundliç 's babai ishte e Freundliç Filipi dhe nëna e tij ishte Ellen Elizabeth Finlayson. Philip Freundliç ishte një biznesmen gjerman, por gruaja e tij Elen ishte britanik. Ndoshta ia vlen shpjeguar se Finlay Freundliç vetëm e quajti veten "Finlay" pasi ai erdhi për të jetuar në Skoci (ky është një emër skocez), ai ishte i njohur si Erwin Freundliç për pesëdhjetë vjetësh të parë të jetës së tij.

Finlay Freundliç ishte një nga një familje e shtatë fëmijë, pesë djem dhe dy vajza. Ai ndoqi shkollën fillore në qytetin e tij në shtëpi e Biebrich, ashtu si vëllezërit e tij, dhe pastaj ai shkoi në shkollën e mesme në qytetin e afërt të madh të Wiesbaden, ku ai ndoqi shkollën Dilthey. Në vitet e tetëmbëdhjetë të moshës, në 1903, Freundliç përfunduar arsimin e tij të shkollës, shkoi për të punuar në dockyards në Stettin. Synimi i tij në këtë fazë nuk kishte lidhje me matematike apo astronomine sepse ai kishte për qëllim të bëjë një karrierë në studimet detare. Ai hyri Technische Hochschule e Charlottenburg dhe filloi një kurs të studimeve në arkitekturën detare, por ai kishte një problem shëndetësor i cili e detyroi atë të marrë një pushim në studimet e tij. Problemi shëndetësor është një gjendje e zemrës dhe, kur ai e kishte gjetur, Freundliç vendosi të mos të vazhdojë kursin e tij në arkitekturën detare, por më tepër për të hyrë në Universitetin e Göttingen për të studiuar matematikë, fizikë dhe astronomi.

Në Göttingen, Freundliç ishte një student i Klein. Ai kaloi semestrin e dimrit 1905-06 në Universitetin e Leipzig, por kaloi pjesën tjetër me studimet e tij universitare në Göttingen. Kjo do të thotë se ai u zhvendos më pak nëpër universitete të ndryshme se sa ishte zakon në Gjermani në këtë kohë, por fakti se ai kishte ndryshuar kurs nga arkitekturën detare në matematikë, fizikë dhe astronomi pothuajse me siguri ishte një faktor në këtë. Freundliç u dha një doktoraturë nga Universiteti Göttingen për një tezë mbi teorinë funksion analitik në vitin 1910.

Klein i sugjeroi Freundliç se ai mund të dëshirojnë të aplikojnë për një post si asistent në Observatorit Mbretëror në Berlin dhe emërimin e tij u konfirmua më 1 korrik 1910. Në këtë kohë Ajnshtajni ishte duke punuar në teorinë e përgjithshme e relativitetit dhe, edhe pse ai nuk ka detaje të teorisë përpunuar, ai kishte filluar për të kuptuar disa nga pasojat e saj. Tashmë nuk kishte prova se orbitën e Merkur nuk përshtaten se parashikuar nga Njutoni 's teoria e gravitacionit dhe ne vitin 1911 Ajnshtajni i kërkoi Freundliç për të bërë vëzhgime të sakta e orbitës së Merkur. Freundliç punuar me Ajnshtajni ne vitin 1911 duke u përpjekur për të bërë matjet e orbitës së Mercury kërkohet të vërtetojnë teorinë e përgjithshme të relativitetit. Ai konfirmoi se në një letër të vitit 1913, por Freundliç kishte për të shkuar kundër dëshirave të drejtorit të Observatorit të Berlinit i cili e këshilloi atë fuqishëm kundër publikimit të tillë një ide revolucionare. Është e rëndësishme që të kuptojnë se sa e guximshme këtë botim nga Freundliç ishte, për të pretenduar se Njutonit 's teoria e gravitacionit, në mënyrë që gjatë mbahet si një nga arritjet më të mëdha të mendjes njerëzore, ishte e gabuar. Einstein tha (shih për shembull) që Freundliç ishte:

... shokët e parë midis-shkencëtarët të cilët ka marrë dhimbje për të vënë në provë teori.

Freundliç martuar Kate Hirschberg në 1913. Ajo ishte hebre, ndërsa Freundliç nuk ishte, kështu dasmës ishte një civil që po ndodhin në Herder House në Weimar. Observator në Berlin lëvizur në një faqe të re në Neubabelsberg dhe një shtëpi është ndërtuar për Freundliç dhe afër gruan e tij për të observatori të reja.

Freundliç ishte i interesuar në matjen e devijim në një rreze dritë duke kaluar afër diellit që përsëri Ajnshtajnit 's teorinë e relativitetit paplotë sugjeruar se kjo provë mund të përdoren për të kontrolloni vlefshmërinë e teorisë dhe të tregojnë se Njutonit' s teori ishte i gabuar. Mënyra e vetme për të bërë matje të tilla në këtë kohë ishte gjatë një errësirë dhe Freundliç kërkuar diku në udhëtim për në rrugën e tërësinë e eklipsit që do të ndodhë në 1914. Ekspedita të tilla kosto shuma të konsiderueshme parash, por Freundliç kishte pasuri të mirë për t'u prezantuar Gustav Krupp von Bohlen und Halbach nga një mik. Gustav von Bohlen und Halbach ishte një diplomat gjerman që ishte martuar trashëgimtare Bertha Krupp e Krupp familjes e industrialistëve dhe kishte marrë mbi firmë familjare. Ai ishte i impresionuar nga Freundliç dhe fonde të konsiderueshme që ka në dispozicion të tij, ofruar për të financuar një ekspeditë për të Feodosiya në Krime. Fat të mirë Freundliç erdhi në një fund, megjithatë, për të Luftës së Parë Botërore shpërtheu para kohe për errësirë dhe ekspeditës ishte braktisur. Freundliç ishte internuar për një kohë para se të qenë në gjendje të kthehen në Berlin.

Ai bërë testet e tjera të relativitetit të përgjithshëm në bazë të RedShift gravitacionale, por këto ishin përfundimtar. Ai shkroi librin e tij të parë në vitin 1916 pas Einstein 's publikimit të teorinë e relativitetit. Libri Freundliç e Grundlagen der Einsteinschen Gravitationstheorie diskutuan mënyrat se teoria e përgjithshme e relativitetit mund te testuar nga vëzhgimet astronomike. Në 1918 dha dorëheqjen Freundliç posti i tij në Berlin për të punuar me kohë të plotë me Einstein. Forbes shkruan në:

Ai gjithmonë e konsideruar veten si më pak në mënyrë modeste e një bashkepunetor me Einstein se si një bisht për idetë e shumë origjinal të fundit. Paaftësia e tij të rralla për të kuptuar këto ide kishin ndikimin e dobishëm të bërë Ajnshtajni kërkojnë për të lehtësuar hartimin e tyre matematikore, për në qoftë se një nga Felix Klein 's nxënësit nuk mund të ketë kuptim të ekuacioneve të tij i cili mund? Nëpërmjet kontaktit të tij intime me Einstein, Freundliç ishte i parë për t'u njohur plotësisht me parimet themelore të një teori e re gravitacionale dhe, si Ajnshtajni vetë vërejtje në parathënien e librit Freundliç, ai ishte veçanërisht i kualifikuar si dhe përfaqësues të saj për shkak se ai kishte qenë parë për përpjekje për ta vënë atë në provë.

Në 1920 Instituti i Ajnshtajnit u krijua si Observatori Astrophysical në Potsdam dhe Freundliç u emërua si vëzhgues atje në 1921. Ai u promovua më vonë për të vëzhguesit kryesor dhe profesor i astrofizika. Gjatë kësaj periudhe Freundliç planifikuar tre ekspedita të mëtejshme për të vëzhguar një errësirë dhe masë devijim të afërt dritën e kalimit të diellit. Ata e 1922 dhe 1923 dështuan sepse moti nuk ka leje për të bërë vëzhgime. Megjithatë, një deri në Sumatra në vitin 1929 ishte plotësisht i suksesshëm, por vlera që Freundliç gjetur për shmangie e drites ishte më shumë se ajo e parashikuar nga Ajnshtajni 's teori.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Freundliç vetë nuk ishte prekur nga këto ligje, por shumë me gjysmë zemre ai dha dorëheqjen nga posti i tij në Potsdam dhe emigroi në Turqi. Arsyet për këtë janë dy dele. Nga njëra anë gruaja e tij ishte hebre dhe ai mund të shihni se kjo mund të paraqesë probleme për familjen e tyre nën nazistët. Fakt tjetër, dhe ndoshta edhe më e rëndësishme në mendje Freundliç, ishte se motra gruaja e tij kishte vdekur në fillim të 1933 dhe Freundliç dhe gruaja e tij ishte bërë mbrojtës të motrën e tij në dy fëmijët e rinj ligjit Hans dhe Renate (të cilët natyrisht janë gjithashtu hebre).

Në Stamboll Freundliç ndihmoi në krijimin e një observatori moderne. Ai u kthye në Evropë në vitin 1937 kur ai u emërua profesor i astronomisë në Universitetin Charles në Pragë. Megjithatë, ai u detyrua të largohej përsëri nga politikat e Hitlerit në 1939 dhe iku në Holandë. Ndërsa ai ka marrë një ofertë nga University of St Andrews për të ngritur një departament të astronomisë në universitet. Eddington e kishte këshilluar kryesor i University of St Andrews se Freundliç ishte një person i shquar në dy krijuar departamentin e astronomisë dhe për të organizuar ndërtimin e një observatori.

Në St Andrews Freundliç pajisur me lehtësi. Një shkencëtar i shquar, ai ka urdhëruar edhe respekt të madh për aftësitë e tij dhe gjithashtu për cilësitë e tij të jashtëzakonshme personale. Gruaja e tij, megjithatë, i përshtatshëm për të gjetur rrugën e jetës skocez disi më e vështirë se sa burri i saj. Walter Ledermann, i cili ishte një lektor i ri në matematikë në St Andrews, kur arriti Freundliç, shkruan:

... Freundliç ishte shumë i afërt me mua. Ai ishte një mik babai për të cilin kam shumë kujtime të dashur ... Gjatë Freundliç luftës dhe unë mësim navigacion te krahut fillestare të Trajnimit të RAF që ishte vendosur në St Andrews. Ne gjithashtu publikoi një letër të përbashkët në njoftimeve mujore e Royal Astronomical Society in 1944 ... . Ne kishim interesa të tjera të përbashkët përveç matematikës: Freundliç ishte një violonçelist mprehtë, dhe ne shpesh luajtur muzikë dhome ku kam luajtur violinë apo violë. Pasi shkuam me pushime së bashku në perëndim të bregdetit Skoci, kur Znj Freundliç nuk ishte në gjendje për të ardhur. ... ai ishte një burrë i gjatë mbresëlënëse, dhe kur kemi ecur krah për krah nëpër rrugët e St Andrews njerëz do të thonë: "Këtu vijnë Dielli dhe hëna".

Freundliç Napier u bë profesor i Astronomisë në St Andrews më 1 janar 1951, një post që mbajti deri në 1959. Ai mbajti leksion e tij të parë në vitin e ardhshëm dhe tekstin e që është dhënë në leksion. Në vitin 1953 ai pësoi një atak në zemër, por bëri një shërim të mirë. Gjatë viteve të tij në St Andrews, si mbikëqyrës punën e konstruktimit të një tridhjetë e shtatë-inch Schmidt-teleskopi Cassegrain, ai shkroi një tekst i rëndësishëm mekanikë qiellore (1958):

Në St Andrews, veçanërisht, Freundliç mblodhi së bashku një grup aktiv dhe të ndryshme të punonjësve kërkimore. Ai ishte shumë "Herr Profesor", me një vetëdije të thellë për rëndësinë e zhvillimeve të jashtëzakonshme shkencore në të cilën ai e kishte marrë disa pjesë mbi jetën e tij të gjatë. St Andrews u krenari në renditjen e tij midis karaktereve e saj - dhe St Andrews ka standartet e vështirë.

Freundliç, i cili kishte pësuar tashmë shumë si rezultat i nazistët, ishte për të ardhur keq që në një të pakënaqur disa viteve të fundit. Forbes shkruan:

Vitet e mbylljes së jetës Freundliç u dëmtuan nga incidentet që dalin nga ngurrimi i pasuesin e tij, DWN Stibbs, t'i japin atij akses për të hapur observatori St Andrews për të dëshmuar në mënyrë fazat përfundimtare të punës në tridhjetë e shtatë-inch Schmidt -teleskop Cassegrain. Tensionet se kështu u ngrit occasioned, ndër të tjera, dorëheqjen e tij teknik shumë të aftë Waland Robert L, para se të komponentëve optike janë përfunduar në mënyrë të kënaqshme dhe rregullohen, dhe pjesërisht shpjegojnë pse se instrumenti nuk ka dhënë rezultatet të cilat përndryshe mund të ketë qenë në gjendje .

Përfundimisht Freundliç u nis për në Wiesbaden, ku ai u emërua profesor nderi në Universitetin e Mainz.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland