Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hans Freudenthal

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Sept 1905

Luckenwalde, Germany

13 Oct 1990

Utrecht, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hans Freudenthal ka lindur në një familje hebreje, një fakt që do të ketë pasoja për të ardhur keq për atë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai ishte arsimuar në Luckenwalde, qytetin e lindjes së tij, ku ai ka studiuar në gjimnaz. Edhe pse ai zhvilloi një interes në matematikë dhe shkencë në këtë fazë, ai ishte i interesuar gjithashtu në literaturë dhe lexuar gjerësisht nga klasikët e letërsisë dhe poezi. Në vitin 1923 ai hyri në Universitetin e Berlinit për të studiuar matematikë dhe fizikë. Dy ngjarje të rëndësishme u bë në 1927 i cili do të ndikonte drejtim të karrierës së tij.

Brouwer mbajtur në Berlin të atij viti dhe takimi mes Freudenthal dhe Brouwer do të çojë në karrierën Freudenthal të qenë tërësisht në Holandë. Gjithashtu në vitin 1927, kaloi Freudenthal semestrit veror në Universitetin e Parisit zgjerimit interesave të tij tashmë të gjerë. Në Universitetin e Berlinit ishte mbikqyrësi i tij e doktoraturës Hopf dhe në vitin 1931 ishte dhënë Freudenthal doktoratë e tij për një tezë mbi teorinë e skajet e grupeve Uuml; vitit vdesin Enden topologischer Räume Gruppen und.

Me kohë ai ishte dhënë doktoratë e tij, Freudenthal ishte tashmë në Amsterdam që është ftuar për të shkuar atje në vitin 1930 si Brouwer 's asistent. Ai përparuar më shpejt që të bëhet një lektor në Institutin e matematike të Universitetit të Amsterdamit. English Bos shkruan:

Pas vendoseshin në Holandë, ai urdhëroi shpejt gjuhën dhe zhvilluar një stil të shkathët, të pasura, dhe të drejtpërdrejtë e të shkruarit në holandisht.

Duke qenë nga Gjermania kishte avantazh të Freudenthal se, kur nazistët erdhën në pushtet në vitin 1933 dhe legjislacionin e miratuar për të privojnë hebrenjve nga punët e tyre, ai mund të vazhdojë me mësimin e tij dhe të kërkimit në Amsterdam. Ai shkroi gazeta të rëndësishme nga një teoremë fantazme për hapësirat Riesz në 1936 dhe në Teorema pezullimi në 1937. Ai ishte duke punuar në karakterizimin algjebrike e topologji e grupeve të vërtetë Gënjeshtra semisimple në vitin 1940 kur Gjermania pushtoi Hollandë.

Tani po e prejardhje hebreje u bë shumë i rëndësishëm. Pushtuesit nazist tani nuk lejoi Freudenthal të vazhdojë të ndërmarrë detyrat e tij në Universitet. English Bos shkruan:

Ai i kaloi vitet e luftës me familjen e tij të ri në Amsterdam në rrethana shpesh të vështira.

Në të vërtetë rrethana të ishin të vështira dhe gjatë kësaj periudhe të okupimit gjerman të atij qyteti, 70.000 banorë hebrenj u dëbuan, shumë do të vdekjet e tyre në kampet e përqëndrimit. Freudenthal dhe familja e tij duhej të qëndronte i fshehur. Bos tregon një histori, në të cilën tregon aftësinë letrare si Freudenthal dhe rrethana të vështira të viteve të luftës:

Ai konkuroi në disa konkurseve letrare. Në një konkurs të tillë në vitin 1944, puna Freudenthal, një roman, u shpërblye me çmimin e parë. Por për shkak të okupimit ai nuk mund të zbulojë veten si autor. Prandaj, romani u dërgua në nga një mik i cili kishte për të luajtur, me rrezik të konsiderueshëm, rolin e një fitues çmimi, në intervistat e darka dhe fjalime. Por Ruse dhe arriti çmim arritur Freudenthal, një mbështetje më të mirëpritur gjatë vitit të luftës së fundit.

Në maj 1945 Amsterdam u çlirua nga trupat kanadeze dhe shpejt pas kësaj Freudenthal ishte në gjendje për të rifilluar detyrat e tij në universitet. Ai iu ofrua kryetar i matematikës pastër dhe e aplikuar dhe themelet e matematikës në Universitetin e Utrecht dhe ai mori detyrën e tij atje në vitin 1946. Ai do të mbajë këtë karrige derisa ka dalë në pension në vitin 1975.

Në vitin 1971 Freudenthal u emërua si drejtor i parë i Institutit për Zhvillimin e Arsimit në Utrecht matematike. Kjo ishte një Instituti që ai themeloi, dhe ai ishte të mbetet kryetar i saj entuziast për shumë vite. Instituti u bë pjesë e Fakultetit të Shkencave Matematikë dhe Kompjuterike në Universitetin e Utrecht në vitin 1981 dhe, në shtator të vitit 1991, ajo u riemërua Instituti Freudenthal.

Siç kemi treguar, puna fillim Freudenthal ishte për topologji dhe algjebër. Përveç temave kemi përmendur më lart, ne duhet të vetëm nga puna e tij në karakteret e grupeve të gënjej semisimple midis 1954 dhe 1956. Megjithatë, ai më pas u zhvendos në fusha të gjerë duke përfshirë historinë e matematikës dhe arsimit matematik. Adda shkruan në:

Kultura e tij ishte i pakufizuar në fushëveprimin dhe ai gjithmonë luftonte (në shumë gjuhë) kundër obskurantizmit. Mendimet e tij dhe veprat e tij shkoi në shumë drejtime plotësuese: matematika, historia e matematikës, arsim matematika, filozofia ... . Ai ka punuar për hapjen e arsimit të matematikës për të gjithë dhe asnjëherë nuk ka humbur kërkesat intelektuale të një mendimtari të madh shkencor. Por ai ishte gjithashtu një njeri i veprimit dhe pati një ndikim të madh në zhvillimin e arsimit kërkimit matematikës, jo vetëm në Holandë, por edhe të gjithë rreth botës.

Punës Freudenthal mbi historinë e matematikës të përfshira kontribuar artikuj në Dictionary of Scientific Biography. Në këtë Arkivi i kemi përfshirë në Commons, referencat tona në këtë botim të Arbuthnot, Cauchy, Haar, Heine, Hermite, Hilbert, Hopf, Hurwitz, Kerékjártó, Knopp , gënjej, Loewner, Pringsheim, Quetelet, Riemann, Schönflies, Schottky, Sylow, dhe krishterë Wiener. Përveç kësaj ne kemi përmendur se ai ka shkruar artikuj mbi Huygens, Leibniz, von Staudt, Ajnshtajni, Brouwer, Weyl, dhe van Dantzig. Një interes të veçantë që Freudenthal pasur në historinë e matematikës ishte gjeometri. English Bos, në, diskuton kontributin e tij në historinë e gjeometrisë rreth 1900:

Në fund të viteve 1950 Freudenthal publikuar disa artikuj mbi historinë e gjeometrisë rreth 1900, në veçanti në s qasje inovative Hilbertit për themelet e gjeometrisë. Në veçanti, ese të tij shqyrtimin e edicionit të tetë të Hilbertit 's Grundlagen der Geometrie ka bërë një referim standard në studimet historike të gjeometrisë.

Ai dha një kontribut shumë të arsimit matematikore shkruar libra dhe gazeta, dhe duke i dhënë leksione mbi "të mësuarit e matematikës" dhe "zhvillimit të mësimit matematikore". Ai u kundërshtua me forcë të ideve pas futjes së "matematika e re".

Freudenthal studiuar lidhje midis matematikës axiomatic dhe realitetit, dhe ky studim të udhëhequr atë për të kontribuar në intuitivizëm, si dhe për aplikimin e matematikës në gjuhësi. Në këtë temë të fundit ne duhet të kini parasysh punën e tij në Lincos, një gjuhë të dizajnuar për marrëdhënie kozmike të cilat ai i zhvilluar mes 1957 dhe 1960.

Veldkamp në paguan një haraç të Freudenthal, shkrim:

Shumë njerëz që kanë njohur Freudenthal do të kujtojnë personalitetit të tij gjallë dhe frymëzues.

Ai vdiq në mënyrë paqësore, i ulur në një stol parku, ndërsa jashtë për shëtitje e tij në mëngjes pranë shtëpisë së tij në Utrecht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland