Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Augustin Jean Fresnel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 May 1788

Broglie, France

14 July 1827

Ville-d'Avray, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Augustin Fresnel 's prindërit ishin Zhak Fresnel dhe Augustini Mérimée. Jacques Fresnel ishte një arkitekt i cili ndërmori vepra të mëdha të ndërtimit. Në vitin 1785 ai ishte i punësuar nga Victor-Broglie de François, Duke e dytë dhe të rendit të Francës nën Louis XV dhe Louis XVI, për të ndërmarrë përmirësime të mëdha në Château e tij. Kjo ishte kur ai ishte duke punuar në këtë projekt që ai u takua Augustini Mérimée bija e mbikëqyrës i pasurisë de Broglie dhe dy ishin të martuar. Jacques Fresnel ishte ende duke punuar në pasuri de Broglie kur djali i tij Augustin ishte lindur. Pas punës në Château de Broglie kishte përfunduar dhe Zhak Augustini, Augustin e tyre me djalin, shkuan në Cherbourg ku Zhak ishte punësuar në ndërtimin e port.

Ne duhet të vini re se Zhak dhe Augustini Fresnel u Jansenists, që është se ata ishin pasuesit e Cornelius Oto Jansen (1585-1638) i cili drejtoi lëvizjen e reformës katolike romake emrin e tij. Jansen argumentuar se burrat nuk mund të arrijë shpëtimin me anë të veprimeve të tyre që është paracaktuar që Krishti do të të çojë në jetën e përjetshme, disa të zgjedhur, dhe të cilët janë të dënuar me dënim, turma. Augustin u sollën deri me vlera të rrepta Jansenist në një atmosferë të ashpër që do të ndikojë fuqishëm atë për pjesën tjetër të jetës së tij.

Revolucioni frëngjisht filloi me ndërhyrjen që bëri të Bastille më 14 korrik 1789, kur Augustin ishte një vjeç. Louis XVI u ekzekutua më 21 janar 1793 dhe ka ndjekur mbretërimit të terrorit. Në 1794, kur Augustin tani ishte gjashtë vjeç, situatën politike në Francë ishte aq e vështirë që puna ndërtimore në port në Cherbourg kishte të ndalur. Familjes Fresnel shkoi në Mathieu, një fshat në veri të Caen. Ka Fresnel rinj kaloi pjesën tjetër të viteve të tij të fëmijërisë, dhe nuk ka arsimin fillor e tij ishte dhënë nga prindërit e tij. Nuk ka regjistrim të arritjeve arsimore nga ndonjë djalë i ri në këtë fazë dhe, megjithëse kjo mund të jetë pak i ashpër për prindërit e tij për të thënë kështu, duket se ata ishin krejtësisht të dështuara për të dalë talentet e birit të tyre.

Në moshën dymbëdhjetë Fresnel filloi studimet e tij në Ecole Qendrore në Caen. Këtu ai u prezantua i parë për të shkencës dhe ai filloi të treguar një simpati për matematikën, veçanërisht si rezultat i disa mësimdhënies gjobë. Nuk ishte pak dyshim në mendjen Fresnel e në këtë kohë në lidhje me karrierën e tij të ardhshëm, sepse ai ishte i vendosur në mënyrë të vendosur në inxhinieri. Ai kishte interesa të drejtë, aftësitë, dhe prapavijë për një karrierë të tillë dhe kjo ishte me këtë në mendje se ai hyri në Ecole Polytechnique në Paris në 1804. Pas dy viteve atje, ai hyri Ecole des Ponts et Chaussées, natyrisht ka përfunduar në tre vjet pas të cilës ai ishte kualifikuar si një inxhinier civil. Ai ishte punësuar atëherë nga Trupat des Chaussées Ponts et që më ka dërguar atë në blerës. Në 1804 Napoleoni e kishte themeluar qytetin ushtarake dhe administrative e La Roche sur Yon--në qendër të rajonit blerës. Qytet u ndërtua me rrugë të gjerë drejtkëndëshe, kazermat dhe një tokë të madhe paradë. Fresnel ishte punësuar në një program të ndërtimit të rrugës që është projektuar për të lidhin këtë qytet me pjesën tjetër të blerës.

Një tjetër projekt i madh frëngjisht inxhinieri ishte ndërtimi i një rrugë kryesore përmes Spanjë Francë lidh me Italinë veriore. Fresnel filloi të punonte në këtë projekt në 1812 kur ai ishte bazuar në Nyon, por tashmë ai ishte ndërmarrja e punës shkencore në kohën e tij të lirë. Një temë e cila Fresnel hipnotizuar ishte ajo e lehta dhe ai filloi të ndërmarrë eksperimente në mes të 1814. Më 1 mars 1815 Napoleoni, i cili kishte qenë në ekzil në Elbës, u ulën në Kanë me disa prej rojeve të tij. Fresnel ishte aq i mërzitur nga kjo ana e ngjarjeve që ai e la punën e tij inxhinieri dhe ofroi të luftojë për mbretin kundër Napoleonit. Nga 20 trupa mars kishin bashkuar shumë Napoleoni dhe ai kishte arritur në Paris. Sigurisht kjo do të thotë se Fresnel kishte vënë veten në një pozitë të vështirë, dhe si pasojë ai ka humbur postin e tij inxhinieri dhe u vu nën mbikqyrje të policisë. Fresnel kishte lënë disa opsione, por për t'u kthyer në shtëpinë e tij në Mathieu dhe këtë ai e bëri.

Në rrethana të vërtetë kishin komplotuar për të dhënë Fresnel kohë të lirë që kishte nevojë të përqëndrohemi në eksperimentet e tij me dritë. Gjatë kësaj periudhe punën e tij në optikë bindur atë për vlefshmërinë e teorisë valë të dritës e cila ishte, në atë kohë, hedhur poshtë tërësisht në favor të teorisë corpuscular. Pasi Napoleoni u mund në Waterloo, Fresnel u rikthye në emërimin e vjetër e tij inxhinieri. Pas kësaj ai kishte pak kohë për kërkimin e tij në dritën që ai ishte i vetëm në gjendje të ndërmarrë në pushimet e tij. Ai u transferua në një post inxhinierike në Rennes, por kërkuar vazhdimisht largohen në mënyrë që ai mund të shkojë në Paris për të vazhduar hetimet e tij shkencore.

Duke zbatuar analiza matematike për të hequr Fresnel veprėn e tij shumë të kundërshtimeve të teorisë valë të dritës. Pjesa më e madhe e punës i tij fillestar ishte ndërmarrë pa njohuri të kontributeve të fundit nga shkencëtarë të tjerë. Ai nuk dinte të teorive valë që kishte qenë postulatit nga Huygens, Ojler dhe të rinjtë, as ai e di të zhvillimeve të fundit në teori corpuscular mbështetur nga shumica e shkencëtarëve. Fresnel filloi duke ndërmarrë eksperimente me zbërthim dhe bëri një zbulim i madh kur ai bashkangjitur një copë letër e zezë në një skaj të një diffracter dhe vërejti se pas bandat e ndritshme në hije u zhduk. Nga kjo ai drejt konkludohet se këto grupe të shndritshme janë prodhuar nga drita që vjen nga të dy skajet e diffracter por që nga grupe të ndritshme jashtë hijes mbetur ai konkludohet se ata duhet të rezultojë nga drita reflektohet nga vetëm një buzë diffracter.

Ai ishte në gjendje për të llogaritur formula e cila i dha pozitën e linjave të ndritshme dhe të errëta, ku bazuar në vibrations qenë në fazën e ku ata ishin jashtë e fazës. Ai botoi gazeta e tij të parë në tetor 1815 në teorinë e tij valë të dritës dhe bëri një përpjekje e parë për të shpjeguar dukurinë e zbërthim. Ai pastaj të njëjtën përdorur formula matematikore e tij që ka punuar për eksperimentet e tij shpërbërje të japë rezultate teorike të marra nga modelet e ndërhyrje pasqyruar një burim drite me dy pasqyra. Ai verifikuar rezultatet teorike nga eksperiment. Në këtë fazë ai kishte kryer hetime mjaft të ngjashme që Thomas Young kishte kryer midis 1797 dhe 1799 në Kembrixh, por Fresnel tjetër lëvizur përpara në një kuptim të ri duke zhvilluar një teori bazuar në një formulim të ri matematikore.

Ai vuri përpara idenë se:

... valët fillor lindin në çdo pikë përgjatë harkut të valës së parë kalon diffracter dhe reciprokisht të ndërhyjnë. Problemi ishte për të përcaktuar Dridhja rezultate prodhuar nga të gjitha wavelets arritur ndonjë pikë prapa diffracter. Vështirësi matematikore u i frikshëm, dhe një zgjidhje ishte të kërkohet shumë muaj e përpjekje.

Fresnel publikuar rezultatet paraprake e tij të parë në korrik 1816, por kërkoi që lexuesit e tij të tregojë durim, ndërsa ai punoi artikull nga pasojat e mëtejshëm të matematikës. Pas punuar për një kohë në polarizimin e dritës gjatë 1817, në veçanti ndikimin e reflektimit në dritën e polarizuar, ai u kthye në teoritë e tij të shpërbërje kur Académie des Sciences njoftoi se për Grand Prix 1819 do t'i jepet të punojnë më mirë në shpërbërje . Ishte një shans i madh për Fresnel për të vënë veprën e tij revolucionare para botës dhe ai ishte shumë besim e teorisë së tij që nga zbritja e tij matematikore nga hipotezat e thjeshtë çuar në rezultatet që ai kishte vërtetuar eksperimentalisht duke i dhënë një marrëveshje shumë të saktë në mes të teorisë dhe dëshmi eksperimentale . Ai përfundoi punën e tij matematikore vetëm para kohe për paraqitjen dhe kjo lejohet atij të llogarisë intensitetin e dritës në çdo pikë prapa diffracter duke përdorur atë që më vonë u thirrën integrals Fresnel së.

Në 1819 Komiteti për të gjykuar Grand Prix e Académie des Sciences, me Arago si kryetar, dhe duke përfshirë Poisson, Ligji Biot dhe Laplace, u mblodh për të shqyrtuar paraqitjen Fresnel së. Kjo ishte një komision i cili nuk ishte i predispozuar për të mirë teorinë valën e lehta, më të besuarit në modelin corpuscular. Megjithatë Poisson ishte i hipnotizuar nga modeli matematik që Fresnel propozuar dhe arriti në informatikë integrals disa nga pasojat më tej për të gjetur përtej atyre që kishin Fresnel konkludohet. Poisson ka shkruajtur:

Le godas paralele dritë mbi një disk i errët, përreth të përkryer transparente. Disk hedh një hije - sigurisht - por shumë qendra e hije do të ndritshme. Shkurtimisht, nuk ka errësirë kudo përgjatë qendrore pingule pas një disk i errët (përveç menjëherë pas disk).

Kjo ishte një parashikim i shquar, por Arago kërkoi që parashikimet e Poisson s 'në bazë të modelit matematik Fresnel e të testohen. Në të vërtetë vend i ndritshëm u pa të jenë atje tamam si teori Fresnel parashikoi. Arago deklaruar në raportin e tij për hyrjen Fresnel për çmimin Académie des Sciences:

Një nga komisionerët tuaj, M Poisson, kishte konkludohet nga integrals raportuar nga [Fresnel] rezultat njëjës që qendra e hijen e një ekran i errët qarkullues duhet, kur rrezet depërtojnë atje në incidente të cilat janë vetëm pak më shumë i pjerrët, të ndriçuar vetëm si ekran sikur nuk ekzistonte. Pasojë i është dorëzuar testin e eksperimentit të drejtpërdrejtë, dhe vëzhgimi ka konfirmuar të përkryer llogaritjes.

Fresnel u dha Grand Prix dhe puna e tij ishte një argument i fortë për një teori valë të dritës. Megjithatë polarizimin e dritës prodhuar nga reflektim ende dhënë një argument të fortë në favor të teorisë corpuscular, pasi që asnjë shpjegim nga një teori valë ka qenë ndonjëherë bërë. Fresnel dhe Arago, tani shumë besim se ata mund të shpjegojë këtë efekt me teori Fresnel së, ndërmori punën e mëtejshme në polarizimin dhe Fresnel zbuluar atë që u quajt më vonë polarizuar ne menyre rrethore të lehta. Asnjë hipotezë çuar në rezultatet eksperimentale të marra, përveç se drita është një valë dhe tërthor, në 1821, Fresnel botuar një letër në të cilën ai kishte deklaruar me siguri se drita është një valë tërthor.

Edhe pse kishte bërë Fresnel konverton shumë teori vala e drites, edhe nga më të flaktë të atyre që më parë të besuarit në teori corpuscular, pohimin e tij se drita është një valë tërthor ishte një hap shumë larg për shumicën. Edhe Arago dissented nga kjo kërkesë, por i habitur Fresnel kritikët e tij kur ai e ardhshme tregoi se thyerja e dyfishtë mund të konkludohet nga hipoteza valë tërthor.

Autori i shkruan:

Edhe pse puna e tij në optikë pranuar njohjen e pakët e publikut gjatë jetës së tij, Fresnel ruajtur se mos edhe brohorit nga kolegët e shquar mund të krahasohen me kënaqësinë e zbulimin e një të vërtete teorik apo konfirmuar një llogaritje eksperimentalisht.

Pas 1824 ai kushtuar më pak kohë për të hulumtimeve të tij në dritë. Ai ishte i punësuar nga Komisioni far dhe si pjesë e përpjekjeve të tij, ai i zhvilluar përdorimin e lenteve kompleksin vend të pasqyra për lighthouses. Për këtë punë:

... ai solli inventiveness njëjtë, përqëndrimi, dhe këmbëngulje më parë manifestuar në punën e tij shkencore.

Në 1823 u zgjodh në Fresnel Académie des Sciences. Ai u zgjodh edhe të Shoqërisë Mbretërore të Londrës dhe ai mori Medaljen Rumford saj në 1827.

Fresnel vdiq nga tuberkulozi në 1827 në moshën 39. Ai kishte luftuar gjithë jetën e tij kundër shëndetit të keq, por kjo është fort se ai ishte në gjendje të ndërmarrë një ngarkesën e punës jashtëzakonisht të lartë, pavarësisht që vuajnë nga lodhje të rëndë. Ndoshta ajo ishte strikte edukim fetar nga prindërit e tij e cila i dha atij fuqinë për të kapërcyer sëmundjes së tij për kaq gjatë. Ai e pa:

... merita më të lartë në arritje personale, kryerjen e detyrës, dhe të shërbimit për shoqërinë. Serioze, synim, i përhumbur nga mendimet e një varr në fillim, Fresnel i lidhur ngushtë me vetë këtyre idealeve, shmangje kënaqësitë dhe zbavitëse dhe duke punuar në pikën e lodhje. Pavarësisht nga urgjenca e çdo gjë që ai në tentativë, Fresnel ishte gjithmonë i vëmendshëm në hollësi, sistematike, dhe të plota. Në shkencë jo më pak se në politikë ai mbajti tenaciously të bindjeve të tij dhe e mbrojti ato me kurajo dhe energji. ... ai shprehu zemërim kur sjelljet e të tjerëve ra shkurtër të tij standardeve të veta të larta etike. Në këtë iu drejtua një herë rankling vetë-drejtësi, por në përgjithësi bashkëkohësit e tij e panë atë si rezervuar, i butë, dhe bamirëse.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland