Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacov Il'ich Frenkel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Feb 1894

Rostov-on-Don, Russia

23 Jan 1952

Leningrad, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jacov Il'ich Frenkel 's babai, Il'ya Abramovich Frenkel shpenzuar gjashtë vitet e dëbuar në Siberi për shkak të pikëpamjet e tij revolucionare. Menjëherë pas lirimit të tij në 1890 ai u martua me Rosaliya Abramovna Batkina. Jacov Il'ich Frenkel ishte madhja e fëmijëve të tyre. Familja u vendos në Kazan në fillim të viteve 1900 dhe në këtë kohë ishin katër fëmijë.

Pas një viti në një gjimnaz, Jacov Il'ich u dërgua në Zvicër në vitin 1905 për shkak të situatës në Rusi. Të fëmijërisë së tij ai ka shkruajtur:

Si fëmijë isha shumë i talentuar në muzikë dhe pikturë. Kjo impelled prindërit e mi për të rregulluar për mua që të ketë mësime në violinë luajtur (në moshën 8) dhe vizatim (në moshën 12). Të dyja këto aktivitete kanë mbetur hobi im i preferuar ...

Në 1906 familja u vendos në Minsk, më pas në 1909 në Shën Petersburg. Ka hyrë Frenkel maj K gjimnazit. Nga kjo fazë tashmë ai ishte i interesuar në matematikë:

Për herë të parë u bë i interesuar në matematikë dhe fizikë në moshën 14. Nga fundi i klasës së pestë i kishte mësuar gjatë gjithë matematikë, dhe me kohë i diplomuar nga Gjimnazi, shumica e kursit universitar në matematikë, mekanika dhe fizika. Për fat të keq, të gjitha së bashku nuk kishte njeri për të drejtuar mua, kështu që unë kam për të studiuar në mi.

Nga 1910 Frenkel ishte zbulimin e matematikës për veten e tij dhe duke punuar jashtëzakonisht shumë. ai u bë i sëmurë me probleme të zemrës që prindërit e tij për të vënë poshtë punë jashtë orarit dhe u përpoqën për të ndaluar atë që punojnë gjatë verës së 1911, duke i inkurajuar atë për të pushuar.

Puna e tij është treguar në JV Uspenskii, një student i AA Markov, që e panë se kishte zbuluar Frenkel shumë rezultate mbi dallimet fundme për veten e tij. Me 1912 ai kishte kryer një letër 250 faqe të fizikës matematikore në të cilin ai studioi magnetizëm tokës. Frenkel diplomuar nga Gjimnazi K në maj 1913 me dallim dhe u dha Medaljen e artë. Pas kësaj ai vizitoi Shtetet e Bashkuara, duke u kthyer në Shën Petërsburg për të hyrë në Universitetin në gusht 1913. Ai u diplomua në vitin 1916 nga Departamenti Matematika Fizika dhe, duke mbetur në Universitetin e Shën Petërburgut të studimit për doktoraturë e tij. Situata politike u bë shumë e vështirë, megjithatë, dhe ai shkoi në Krime, ku një universitet i ri ishte krijuar kohët e fundit. Pas diplomimit ai filloi të mësojë në Universitetin e Tavrichisky në Simferpol në nëntor 1918.

Frenkel martuar Sarra Isaakovna Gordina në Krime në dhjetor 1920. Disa shkuan në Shën Petersburg (nga kjo kohe quhej Petrograd) në fillim të vitit 1921. Atje ai vazhdoi kërkimin e tij të fizikës matematikore në Institutin Politeknik. Në nëntor 1925 Frenkel të paraqitura nga një turne evropian, duke kaluar një vit vizituar Gjermani, Francë dhe Angli. Pas kthimit në Shën Petersburg në 1926 (duke e quajtur Leningrad) ai mësoi të dy në Institutin Politeknik dhe Universitetin. Ai tashmë kishte publikuar një numër të librave kryesore: Struktura e materies I (1922), teoria e relativitetit (1923), struktura e çështje II (1924), vector dhe analiza tensori (1925), dhe çështje Elektrike (1925) , dhe Electrodynamics (1926).

Pas kthimit të tij në Leningrad ai punoi në një vëllim të dytë të Electrodynamics. Ai mori pjesë në Konferencën Como në Itali, në shtator 1927 paraqet punën e tij në teorinë elektronike të metaleve. Ai gjithashtu mori pjesë në Kongresin e fizikanëve në Moskë në vitin e ardhshëm. Në 1930 ai shkoi në Shtetet e Bashkuara për një vit, duke u kthyer në Leningrad për të mbajtur rekordin e tij të shquar publikim. Ai botoi vëllimin e parë të mekanikës Vala në vitin 1932 me vëllimin e dytë të botuar në 1934. Nëse mendoni se kjo do të thotë se një viti të tërë kaloi pa Frenkel botuar një libër atëherë ju do të jetë i gabuar për mes dy vëllime të mekanikës Vala ai botoi fizike statistikore në vitin 1933. Libra të tjera të mëdha përfshirë Mekanika analitike (1935) si dhe Mekanika teorike në bazë të analizës vektoriale dhe tensori (1940). Sigurisht ky produktivitet pabesueshme kishte meta e saj. Kapitza një herë i tha atij:

Ju do të ishte një gjeni në qoftë se keni botuar dhjetë herë më pak se ju.

Djalin e tij shkruan në:

... saktësi nuk ishte ndër meritat e tij. ai ishte gjithmonë vonë - për një tren, për një seminar, për një leksion.

Frenkel dinte dobësitë e tij këtu dhe herë shaka:

Në përgjigje në kërkesën tuaj të informoj ju se nuk ishte vonë për leksionin tim pasi ajo nuk arriti të fillojë para se unë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Instituti ishte evakuuar në Leningrad dhe Frenkel u nisën për në Kazan në gusht 1941 për t'u bashkuar me Institutin resited. Ai vetëm është bërë vetëm për dy ditë më vonë ushtritë gjermane ndaloi avancimin e mëtejshëm duke i lënë trenat Leningradit. Në Kazan ai ka punuar në librin e tij "Teoria kinetike e lëngjeve që ishte, në shumë mënyra, puna e tij më të mirë. Ajo u botua në vitin 1945. Ai ishte bërë shef i fizikës teorike në Universitetin Kazan në 1942 dhe nga e gjithë kësaj kohe interesat e tij u kthye drejt gjeofizikë.

Ai u kthye në Leningrad në pranverën e vitit 1944, por e mbetur tetë vjet të jetës së tij ata ishin shumë të vështira. Puna e tij u kritikua për të mos kontribuar në ndërtimin e socializmit. Libri i tij u panë për të kundërshtuar filozofinë determinist Socialiste, veçanërisht punën e tij në mekanikën kuantike. Ai ishte i detyruar për të bërë deklarata të ndryshme që deklaron se pikëpamjet e tij kishte qenë në një humbje të vetëm për të lejuar atë që të mbijetojë në të gjitha. nuk ka dyshim se merak të këtyre viteve kanë kontribuar për vdekjen e tij e hershme.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland